Öka fodret?

Fjordavel generellt / Permalink / 0
 
För er med dräktiga ston är det dags att öka på fodret, då fostret växer rejält de tre sista månaderna. Samtidigt behöver man göra en bedömning av stoets hull, är hon väldigt välmående så behöver hon kanske inte något extra tillskott?
 
För Ariel, som har normalbehov på 45 MJ och 270 g smb. rp. handlar det om ytterligare 7 MJ och 81 g smb. rp tre månader före beräknad fölning, därefter ytterligare en ökning på 4 MJ och 54 g smb. rp. två månader före beräknad fölning och slutligen ytterligare 2,5 MJ och 27 g smb. rp. en månad före beräknad fölning. 
 
Pratar vi rent foder, så om vi tänker att Ariel får ett hö som innehåller 8 MJ och 64 g smb. rp. per kg så skulle fodergivorna bli ungefär såhär:
 
Lågdräktig: 6 kg hö. 
3 månader innan fölning: 6,5 kg hö. 
2 månader innan fölning: 7 kg hö. 
1 månad innan fölning: 7,5 kg hö. 
 
Nu har man sällan ett så perfekt balanserat hö, men jag valde det mest för att visa hur pass lite extra foder ett högdräktigt sto egentligen behöver.
 
Det är när digivningen sätter igång det går åt foder! Förhoppningsvis fölar stoet så hon kan äta av det näringsrika gräset före midsommar samtidigt som hon är höglakterande. Skulle hon äta höet i exemplet ovan skulle vi få ge henne 11,5 kg hö samt ett proteintillskott som kunde ge henne ytterligare 74 g smb. rp...
 
Siffrorna är som sagt bara för att ge ett hum om hur behoven ändras, i Ariels fall är ju hon extrem som klarar sig till vardags på så lite som 45 MJ. Men hoppas att det iaf gav en liten tankeställare. 
Till top