Välja hingst

Fjordavel generellt / Permalink / 1
 
När man väljer hingst till sitt sto måste man först veta vilka hingstar som står till avel. Dessa finns i hingstkatalogen, som ofta brukar vara med i första numret av LillBlakken (så se till att vara medlem i SFF!). 
 
När man sedan vet vilka hingstar som står till avel, börjar den första selektionen. Man väljer helt enkelt bort alla de hingstar som är nära släkt med sitt sto. Jag rekommenderar att samma individ inte ska finnas i stoets och hingstens första tre generationer. I det här skedet kan det även vara bra att sålla bort eventuella hingsthållare som du är tveksam till att lämna ditt sto hos. Du ska känna dig helt trygg med att ditt sto har det bra hos hingsthållaren. Själv har jag inga problem med att skicka häst långt med lastbil, men annars kan du också sålla bort de hingstar som står för långt bort. De hingstar jag hittills använt har stått mellan 20-25 mil bort. 
 
Sådär, då har du förhoppningsvis en ganska lång lista på fina hingstar till ditt sto, då måste man vara självkritisk och se på sitt sto. Allra bäst är det förstås om hon är visad tidigare och fått kritik. Annars får man försöka göra den bedömningen själv. Vad har hon för fördelar och nackdelar? Vilka av dessa fördelar vill jag behålla och vilka nackdelar är det extra viktigt att jag försöker avla bort?
 
Ser jag till mitt sto ovan, så har hon blivit bedömd på premiering två gånger, med 9-8-8-8-7 och 8-8-8-9-8. Ariels främsta fördelar syns inte på bild, men hon har ett supertemperament och är en otrolig hopphäst. Det vill jag förstås bevara, samtidigt som jag vill ha kvar hennes goda exteriör och bra gångarter. Hennes nackdelar är kanske petitesser, men då strävan ska vara att varje ny generation ska vara snäppet bättre än tidigare, så behöver man vara petig. Jag tycker att Ariel har på gränsen till för klent benverk, jag vill ha rejälare ledgångar utan att tappa korrektheten i benen. Likaså har hon lite dålig behåring (ffa pannlugg) och för långa öron. 
 
Så när jag letar hingst till henne vill jag ha en som är lika komplett som henne, men som har rejäla ledgångar, bra behåring och små öron. Det kan ju låta ganska enkelt ändå (speciellt som vi har många fina fjordhingstar i avel just nu), men här kommer det knepiga med avel. Det räcker inte att hingsten har de egenskaper jag vill ha, han måste även nedärva dem... 
 
Har man haft ett sto i avel ett tag, så har man bättre koll på vad hon nedärver och vad hon inte nedärver. Givetvis är det lite lättare med hingstar, då de får fler avkommor, men de kan å andra sidan betäcka väldigt olika ston. Ariel har visat att hon nedärver sin fina exteriör och sina gångarter till sin son Ricky, men det är ingen garanti att hon gör det nästa gång. Inte ens om jag skulle använda samma hingst (Lyckängs Rex, som fö gav Ricky de rejälare ledgångar jag önskade) igen, kan jag vara säker på att få en likadan avkomma. 
 
Det är det som är det svåra, men roliga, med avel. 
 
Vilken egenskap värderar du högst hos ditt avelssto?
#1 - - Pernilla:

Mitt stos bästa egenskaper är hennes psyke och henne korrekta exteriör med minus för halsen och plus för benställningen. Hennes sämsta egenskaper är en något för kort hals och att hon kanske saknar lite mod.
Hon har fått fyra föl varav två är inridna. Den ena vet jag inte så mycket om men den andra verkar ha ärvt hennes fina ridbarhet. Han saknar lite av hennes snärt men har ett bättre grundtempo än vad hon hade i samma ålder. Snärten kanske kommer med mer styrka.
Alla hennes avkommor har ärvt hennes fantastiska psyke - med ett undantag. Han fick nog en dos av hennes psyke också men där är hingsten väldigt skarp och det blev avkomman också. Så nu när jag vet det så försöker jag välja hingstar med lite mildare temperament.

Svar: Ja, just temperament är svårt att veta innan hur mycket som nedärvs från vardera förälder. Å ena sidan präglar stoet fölungen väldigt mycket, å andra sidan kan det "vassa" temperamentet ändå slå igenom väldigt mycket. Jag hade ett sto med oerhört milt och lite ängsligt temperament, bägge hennes föl är väldigt tuffa och självsäkra, redan från födsel...
habina

Till top