Stora farliga monster...

Planen för dagen var att lastträna lite och sedan gå på promenad längs en väg vi aldrig gått tidigare. Men som alltid med unghästar gäller det att man är flexibel och kan ändra sina planer...

I närheten av lösdriften finns en ganska stor damm, med träd och vass runt omkring (så man knappt ser vattnet). Den har nu börjat grävas ut, tanken är att kunna odla kräftor där. Så fram och tillbaka längs stallplanen åkte idag en stooor lastbil med flak och vid dammen stod en grävskopa och arbetade.

Ariel gjorde stora ögon inför detta, men som tur var så hade de fikapaus just när vi kom promenerandes. Hon fick nosa på lastbilen, och tyckte den var läskig, men vågade ändå nosa på flera olika ställen. Jag hann både lastträna och göra i ordning henne för promenad innan de satte igång maskinerna igen.

Det var ju länge sedan vi lasttränade, då transporten varit ute på vift. Men Ariel klev obekymrat på och stod stilla medan jag kliade lite på strategiska ställen (under magen är en hit just nu). Sedan fick hon vända och gå ut, äta lite gräs och så kliva upp igen. Den här gången virade jag grimskaftet runt bommen ett varv och gick steg för steg ut ur transporten (med grimskaftet sträckt i handen). Ariel tyckte det var konstigt att jag skulle gå därifrån, men stod snällt kvar när jag sade till henne. Jag backade så långt repet räckte (stod på rampen till sist) och lät henne stå och fundera en kort stund. Sedan gick jag in till henne igen, berömde och så fick hon gå ut därifrån.

Ariel blev förstås väldigt uppjagad när maskinerna satte igång, men vi stod en bit ifrån och då vågade hon stå kvar. Däremot bajsade hon och blev lite "vildögd". Efter en stund gick vi iväg på promenad, men istället för att ta en ny väg bestämde jag mig för att det varit tillräckligt med läskiga saker idag, så vi gick till banvallen. Där tränade vi både på att inte gå före matte (inte ens om matte stannar efter bara två steg!) och lite tygeltag (svänga + stanna). Tygeltagen är lite osäkra fortfarande, hon vill gärna backa från stillastående då hon inte vet vad sjutton matte plötsligt gör bakom henne. Det blir ju lite dubbeltydigt för henne, först får hon inte gå före matte och sedan måste hon gå före matte...

Vi travade några gånger också, och nu fick jag till det med spöet så hon inte springer på det (och förbi mig). Hon kunde både öka och minska traven när jag bad henne om det och jag tror hon tyckte det var lite roligt med variation även i traven. Eftersom vi var så nära sommarhagen fick hon sedan gå in i den ifrån banvallen. Kunde inte låta bli att klocka henne och efter att jag släppt henne tar det två minuter i galopp innan hon är framme hos sina kompisar. Så då får hon ju lite galoppträning också. :-)

Överlag var hon lite mer på tårna och spralligare idag, jag vet inte om det enbart berodde på de farliga maskinerna eller om även det lite svalare vädret gjorde sitt till. Jag hoppas på det senare, för jag gillar när hon får en massa framåtbjudning!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0