Liten ridtur

Igår åkte jag ut till Ariel innan jag ätit middag. I ett försök att spara tid tog jag in henne och lät henne äta hö medan jag åt själv. Det var ett smart drag, Ariel hann få i sig mycket mer hö.

Eftersom jag var ute så pass tidigt (på plats redan halv sex) kunde jag inte motstå att sadla Ariel och ta en liten tur. Hon stod verkligen blick stilla medan jag satt upp och grejade med handskar och sadelgjord. Först när jag var klar och precis skulle smacka så kände hon av min sitsförändring och började gå. Duktigt!
 
Efter några meter insåg jag att martingalen var alldeles konstigt fastsatt, så jag gjorde halt och knäppte loss den från hästryggen. Gissa om jag gillar distansutrustningen mer och mer! Så enkelt att sätta fast och ta loss saker. Snälla Ariel stod stilla hela tiden medan jag grejade och sedan skrittade vi lite långsamt och vingligt vidare längs vägen, ända tills gårdens ägare E blev synlig längre fram. Då blev Ariel väldigt ivrig och ville fram för att hälsa. Vi pratade några sekunder, men sedan ville jag fortsätta. Ariel hade kvar lite av framåtbjudningen och jag bad om trav. Näe tyckte Ariel, det kan vi väl inte göra? Men matte envisades och vips så travade hon vägen fram.

Bröt av efter kanske tio steg, vilket Ariel tyckte var alldeles lagom. Vi var nästan framme vid vägskälet och jag förberedde för att vända när E dök upp bakom oss i sin bil. Fina Ariel brydde sig inte ett dugg, utan jag vinkade förbi E och vände sedan hemöver. Ariel fick lite mer eld i baken, hon gillar av någon anledning inte vägkorsningen och brukar försöka dra hemåt när vi vänder där. Så även idag (fast matte satt på ryggen), men det behövdes bara ett bestämt tygeltag så fann hon sig i sitt öde och skrittade istället. När jag tyckte hon verkade vara helt lugn så bad jag om trav igen och så travade vi några meter igen.
 
Efter det tyckte jag att Ariel jobbat på så bra att jag gjorde halt och satt av. Hon verkade nöjd med ridturen, även om hon helst hade gått raka vägen ut i hagen igen.

Åter i stallet fick hon än en gång hö framför nosen medan jag gjorde rent all utrustning. Sadelgjorden är ju av läder, så den vill jag rengöra efter varje användning och vojlocken måste ju borstas av. Ryggen hade ruggats lite av travpassen, jag måste leta reda på en håltång snart så jag får svanskappan på plats.
 
Däremot var stövmärkena jämna och fina, så sadeln verkar i övrigt ligga bra.

Sidepull och förbygeln åkte förstås ned i vattnet för rengöring. Så bekvämt!



Sedan tog jag även reda på all utrustning jag använt förra veckan. På grund utav tidsbrist blev ju den bara undanslängd lite hafsigt, men nu är allt rengjort. Dock vet jag inte riktigt hur jag skall få senskydden snygga, leran går ju bort med vatten men stövet inuti vill varken lossna vid borstning eller blötning med vatten. Törs man tvätta senskydd?


När jag pysslat klart med allt hade Ariel hunnit stoppa i sig två kg hö, så jag känner mig definitivt lugnad inför vintern. Åker jag ut fyra dagar i veckan så får hon i sig sina fem kg hö per dag (i snitt alltså) och det tror jag blir toppenbra för henne.

Har för övrigt bokat tid för ET och tydligen skall Ariel vara varm om hovarna. Skall bli intressant att se hur sjutton jag skall lösa det, i december och allt…

Löshoppning igen!

Snälla A följde med mig ut för att filma, det var riktigt roligt!
 
Tog in Ariel från hagen och lät henne äta hö medan jag drog bort löspäls och kratsade hovarna. A borstade av benen ordentligt medan jag tempade, kändes väldigt effektivt. Tog på senskydden och så gav vi oss iväg.

Eftersom jag ville få till en bättre löshoppning än förra gången lät jag hindren vara likadana som sist. Däremot bytte jag ut mittenhindret (koppelräck) mot ännu ett plank, så Ariel verkligen skulle få vänja sig vid plank.

Medan vi byggde stod Ariel och betade, men rätt vad det var fick hon syn på något och galopperade målmedvetet till andra änden av paddocken. Att det stod en oxer på 80 cm i hennes väg bekymrade henne inte ett dugg. Ett mjukt språng och så var hon över.

Ariel tyckte det var superkul med lite hoppning igen, hon skötte sig utmärkt hela tiden, var fokuserad genom hela serien och taxerade rätt så gott som varje gång. Planken var inte alls några problem, uppenbarligen är det enda som behövs en fokuserad matte.

Avslutade med att höja oxern till 80 cm, fortfarande inga som helst problem. Nästa gång skall jag faktiskt våga testa att höja upp till 100 cm, det ser så lekande lätt ut för henne.

Lite filmklipp:

Första språnget

Busgalopp

Tre hinder på 60 cm

Oxern är 70 cm

Oxern är 80 cm

Mörker

I onsdags var hovslagaren ute, K var snäll och tog hand om Ariel och tydligen hade hon studsat hela vägen in till stallet då också. Hm… Hon är definitivt understimulerad. Själva verkningen hade gått alldeles utmärkt och hovis hade varit nöjd med hur jag skött rötan. Tydligen var den borta nu, vilket känns himla skönt.

Igår var jag på styrelsemöte med efterföljande studiebesök, normalt brukar jag vara hemma tidigare än mina jobbdagar, men den här gången drog det ut rejält på tiden.
 
Så när jag svängde in till stallet hade solen redan gått ned och det började skymma. Ariel stod längst bort i hagen, så jag vevade ned rutan och ropade åt henne att gå till grinden.

Förberedde en höpåse i stallet och gick sedan till hagen där fina Ariel gått fram till grinden och snällt väntade på att matte skulle hämta henne.
 
Det var bara att ta på grimman och traska till stallet. I stallet fick hon mumsa hö medan jag förberedde för promenad. Hon fick ha täcke på sig en stund också, även om det kanske inte gör någon stor skillnad så tycker jag det är bra att vänja in rutinen.

Tog på reflexbenskydden fram och reflexband bak, det kändes lite konstigt. Själv hade jag reflexväst och hjälmöverdrag och så hade Ariel förstås tränsreflexer också. Hösten är här… I julklapp har jag bestämt att Ariel skall få ett reflexridtäcke från Hööks. Måste bara mäta och kolla hur stort hon egentligen behöver.

Från början var det tänkt att vi skulle på äventyr i skogen, men eftersom jag knappt hittar längs stigarna när det är ljust så tog jag det säkra före det osäkra och valde vägen till föreningshuset istället. Den är ju upplyst bitvis, det är bara en kort sträcka med trafik och Ariel har gått där tidigare.

Ariel var inte lika övertygad som jag, hon tyckte vi skulle gå åt andra hållet istället. Lovade henne att vi skulle göra det nästa vecka, när vi har hela söndagen på oss. Vi traskade på i ett ganska långsamt tempo eftersom Ariel ville titta på alla saker som såg så annorlunda ut i mörkret. Väl framme vid huset travade vi ett par svängar, Ariel tyckte vi skulle skynda oss och trava hemåt. Lät henne jogga lite i mörkret på hemvägen, mest för att se hur reglerbar hon egentligen var. Det var inga problem, hon joggade snällt på bredvid mig i ett tempo som passar mig perfekt.

Tillbaka i stallet fick hon fortsätta äta hö medan jag tog undan utrustningen och sopade stallgången. Men sedan var klockan så mycket att jag var tvungen att åka hem. Släppte ut Ariel med mer hö i hagen och konstaterade att hon hunnit äta knappt 1 kg hö. Det kan fungera att göra så här hela vintern, men då måste jag ge henne tid att äta ganska mycket både före och efter motion. Sedan kommer jag försöka åka ut en dag till i veckan, så det är två dagar som hon bara behöver stå inne och äta och två dagar då vi faktiskt motionerar också.

På söndag åker jag ut igen, då är det dags för löshoppning!

Mera mys

Ariel har ju vilat i snart två veckor och det är uppenbarligen inget som passar damen. Hon blev väldigt glad att se mig igen och skyndade sig fram för att prata. Sunna gnäggade ängsligt när Ariel lämnade hagen, men Ariel brydde sig inte utan fokuserade framåt. Fort, fort skulle det gå till stallet, så jag fick bromsa henne och träna halter en liten stund. Vilan har säkert gjort gott, men nu är Ariel less och vill att det händer lite.

 

Tog in henne i stallet och gav hö, det blev en IKEA-kasse på golvet istället och det verkade hon nöjd med. Jag borstade bort en massa sommarpäls blandat med lera och kände igenom henne ordentligt. Jag tycker att hon tappat lite överlinje sedan förra veckan, så det känns skönt att stödfodringen börjar nu. Till helgen hoppas jag kunna åka och köpa kraftfoder också, men det är konstigt nog massor som skall hinnas med då…

 

Hullmässigt är hon fortfarande för tjock och ännu bukigare än tidigare. Det känns som jag plötsligt har en häst som bara består av mage. I kontrast till de vältrimmade hästarna i Vetlanda skäms jag lite över min plutt. Jag älskar henne oavsett hur hon ser ut, men jag har svårt att se henne i treårsringen med de andra stjärnorna.

 

Jag passade på att klippa manen också, men det blev en riktigt slarvig klippning. Ville inte störa Ariel för mycket i hennes ätande, så jag klippte det mesta medan hon hade huvudet nere. En sådan klippning blir väldigt hackig när hon sedan höjer huvudet, så när jag väl jämnat till allting var det inte mycket man kvar.

 

FÖRE

EFTER

Ariel var inne och åt en timme, och lyckades då få i sig 1 kg hö. Jag som egentligen vill få i henne mer hö än så får lite ångest över hur sjutton det skall gå ihop framöver. Som ett räkneexempel behöver Ariel stoppa i sig 2 kg hö varje gång jag är ute hos henne om hon skall få i sig i snitt 5 kg hö per dag. Vilket jag egentligen tycker är lite hö. Nåja, jag får hoppas att det löser sig på bästa sätt på något vis.

 

När jag städat klart efter oss (det blir ju lite tussar med hår här och där) gick vi ut i hagen där Sunna ivrigt väntade på både Ariel och höpåsen. De får 1 kg hö per häst just nu, så får vi öka allt eftersom vi märker att det behövs. De har ju mycket gräs kvar i hagen, men jag är tveksam till hur mycket näring det egentligen är i det. Baserat på Ariels utseende så är det i alla fall inte så mycket protein kvar, däremot väldigt mycket växttråd.

 

På torsdag åker jag ut till Ariel igen, då tar vi oss en promenad vid hand och upptäcker en ny spännande väg som jag ridit med Zari. Sedan på söndag blir det löshoppning igen!


Stallgången

Jag skall inte åka till Ariel förrän imorgon, men uppdaterar med en bild på vår stallgång fylld med hö...


Mysigt pyssel

Ariel är ledig nu, så när jag hämtade in henne var det bara för lite ompyssling. Hon stod vid grinden och väntade, blev lite otålig då jag fipplade med grimman en stund. Så otålig att hon försökte skynda på saker lite genom att stoppa nosen i grimman, vilket givetvis gjorde allt ännu trassligare.
 
Till sist fick jag be henne backa undan så jag skulle få utrymme att trassla färdigt. Sedan skrittade vi till stallet med ivriga steg, känslan av äventyr låg i luften, Ariel vet ju inte om att hon skall vara ledig ett par veckor.

I stallet blev hon uppbunden och fick prova att äta ur hönät. Uppenbarligen går det inte, Ariel blev osäker på hur hon skulle hantera situationen, hon försökte noppa åt sig lite höstrån, men eftersom hon tog ungefär tre strån åt gången insåg jag att operation hönät inte fungerar när hon skall äta mycket under kort tid. Så det fick bli klassikern med IKEA-kasse i skottkärran istället. Ariel verkade nöjd med arrangemanget och mumsade glatt hö medan jag borstade av henne, kratsade hovar, visiterade extra noga och mätte henne. Hon har tydligen krympt, även om jag är tveksam till hur bra hon stod med huvud och hals. Nu är hon 138 cm i manken och 138,5 cm i korset. Oavsett om måtten egentligen stämmer så är ju det viktiga att hon snart är jämnhög både fram och bak. Mätte runt magen också och hon har smalnat av lite där. Det känns bra, efter vila kommer jag ju börja ge hö på mer regelbunden basis och även lite kraftfoder.

Ofokuserad löshoppning följt av harmoni

Idag var det då dags för att äntligen få Ariel filmad. Jag hade kompis A som skulle följa med ut, men i sista stund ändrade A sig, eftersom A inte ville riskera att bli smittad av mig.

Bestämde mig för att ändå försöka videofilma, något jag nog aldrig gör om.

Hämtade in Ariel från hagen, lerig från topp till tå. Hon hade väl hört att vi skulle få besök och ville visa sig från sin bästa sida.
 
Fick bort leran med hjälp av svettskapan och rotborsten, sedan fick Ariel stå med pyjamas och sova medan jag kratsade hovarna, tog tempen och satte på senskydden.

Så traskade vi iväg till paddocken och Ariel var sådär lagom busig. Det märks att hon behöver röra på sig mer nu än förra hösten, hon blir lite för studsig annars. Släppte lös henne i paddocken och lät henne springa genom hela gången av bommar. Sedan fick hon ta sista koppelräcket en gång, två koppelräck en gång och slutligen alla tre hindren en gång innan jag gjorde om sista koppelräcket till en oxer. Det blev ganska ofokuserat när jag filmade samtidigt, vilket gjorde att Ariel tappade bjudningen på första hindret (planket). Första gången jag satte upp planket hoppade hon ut över infångaren och sedan in över nästa infångare (blev studs) för att komma tillbaka in i löshoppningsbanan och få hoppa de två sista hindren.
 
Naturligtvis blev jag så paff när hon hoppade ut över infångaren att jag stängde av kameran och fick inte med det på bild.

Sedan fick hon hoppa en gång med mig fokuserad (dvs kameran avstängd) innan jag slog på kameran igen. Det blev faktiskt bara en enda hoppomgång som blev fångad på kameran, här hoppar hon oxern på 70 cm och de andra hindren på 60 cm. Det är avstånd för ett galoppsprång emellan bägge hindren, oavsett vad hon tycker...

http://www.youtube.com/watch?v=NeCha7F-sJM

Min spontana tanke när jag ser klippet är att hindren ser för låga ut.
 
Det ser inte ut som om hon hoppar upp sig tillräckligt, utan lite nonchalant tar sig över eftersom de står i vägen. Jag vet inte om det egentligen beror på höjden eller att hela passet blev lite halvt ofokuserat eftersom jag filmade.

När hon hoppat oxern på 80 cm en gång tog jag bort alla bommarna och lät henne galoppera igenom en gång till. Hon blev lite snopen över att det inte fanns några bommar, letade efter dem med låg hals.
 
Sedan gick vi tillbaka till stallet där hon fick lite avsvampning och täcket på.

Ute i hagen igen gick jag på strövtur med Ariel en bit efter mig. Allt var så lugnt och tyst och jag fick en påminnelse om varför jag har valt att ha Ariel här ute. Här får både hon och jag lugn och harmoni i själen.

Nu är Ariel ledig fram till 24 september, jag tror det blir bra med ett par veckors vila och återhämtning nu när vi gått så mycket framåt på så kort tid.

Årets höskörd

Tuffandes från trakterna kring Knivsta kom idag en traktor med två vagnar hö. Det var fem ton småbalat hö som skall räcka hela vintern till våra hästar och fåren.

Vi var fyra tappra själar som bar in i ladugården, jag och K samt hennes föräldrar. Jag räknade snabbt ut att vi bar in vårt eget hö + J:s hö, eftersom jag och K beställt ett ton var och hennes föräldrar beställt två ton till fåren.

Eftersom vi hade analys visste vi att det var riktigt bra hö, men att den hygieniska kvaliteten var så bra hade vi nog inte vågat hoppas på.
 
Bonden var snäll och hjälpte med urlastningen och sedan när vagnarna var tomma fick han sin betalning och tuffade hemöver.

Vi var klara efter några timmar (bilder kommer!) och då satt vi och fikade en stund. Sedan fick K och jag ett ryck och städade ladugården ordentligt, så det inte ens syntes att vi precis tagit in hö.

Höanalys per kg foder:

8,1 MJ
54 g smb rp
1,7 g Ca
0,9 g P
0,6 g Mg

Jag har två olika fodringsförslag till Ariel i vinter:

4 kg hö
2,5 hg sojamjöl
1 hg havre,
50 g Krafft Groov SPC
130 g Krafft Miner Vit
10 g krita

Ger: 37 MJ och 326 g smb rp, kvot 8,9, ca/p-kvot 1,4. Kraftfodermängd på 8 dl.

4,5 kg hö
2 hg sojamjöl
50 g Krafft Groov SPC
140 g Krafft Miner Vit
8 g krita

Ger: 39 MJ och 326 g sm rp, kvot 8,3, ca/p-kvot 1,4. Kraftfodermängd på 4 dl.

Givetvis hoppas jag på det senare alternativet, men om Ariel kan slippa vara instängd i ligghallen för att hästarna rent allmänt äter 4 kg hö så är det förstås okej med första alternativet.

Annars funderar jag om man kan ge 1 kg extra hö varannan dag och ändå ha foderstaten för 4,5 kg rent kraftfodermässigt?

Hinderbygge

Redan i torsdags började jag känna mig lite sjuk och i fredags eskalerade det. Var riktigt trött och hängig när jag åkte ut till Ariel, men fast besluten att ändå rida med handhäst.

Väl i stallet gick luften ur mig, när jag insåg att K löshoppat Sunna och därmed helt möblerat om min löshoppningsbana. Absolut inte K:s fel, men i kombination med min förkylning blev jag bara så trött. Bestämde mig därför för att strunta i alla planer och bygga upp löshoppningsbanan igen.

Tog med Ariel till paddocken, hon blev väldigt glad, ända tills hon travade fram till banan och insåg att där bara var ett plutthinder (två cavaletter = 40 cm).  Med en djup suck och en förebrående blick på mig började hon beta istället. Var det det här matte menade med att umgås?

Jag började ändra om hindren och flytta det mesta som fanns att flytta, tills jag hade mätt upp banan igen. Det är en oxer på 60 cm (med nya bomhållare så den blir lätt att höja.), ett koppelräck på 60 cm och ett plank på 60 cm. Eftersom Ariel aldrig sett planket tidigare (pga brist på bomhållare) så lade jag ned de andra hindren och bad henne hoppa det. Då blev det livat! Ariel blev superglad över att matte ÄNTLIGEN förstod meningen med att vara i paddocken och satsade mot hindren. Men när hon fick syn på planket gjorde hon stora ögon och halvstannade i etapper tills hon stod stilla (såg för övrigt ut som en riktigt trevlig inbromsning, gör hon så i framtiden skulle jag nog kunna sitta kvar om hon vägrar) framför hindret och nosade på det. Lät henne vända och komma igen. Ariel signalerade tydligt att hon inte tänkte hoppa det där läskiga hindret men matte framhärdade med smackningar och det hemliga vapnet mätkäpp så Ariel tog ett JÄTTESPRÅNG över hindret. Hon var åtminstone en meter upp i luften (där hade jag inte suttit kvar) och blev oerhört mallig över att hon klarat det farliga hindret. 

Jag envisades med att vi skulle ta ett par språng till så hon hoppade lite mer vettigt över istället, och det gjorde hon snällt. Sedan gick vi hem och Ariel förklarade malligt att hon minsann var bäst i världen på hoppning.

Eftersom jag vid det här laget var ganska knäckt (vi har inga lättburna hinder precis!) och jag visste att vi skulle ta in hö dagen därpå, så släppte jag bara ut Ariel i hagen och åkte hem direkt.

Klättring light

Vad härligt det är med flextid på jobbet, igår kunde jag åka iväg till Ariel medan det fortfarande var ljust. Hon kom lunkandes mot grinden sådär halvintresserad, men följde förstås snällt med till stallet. Borstade av henne med nya svettskrapan (piggsidan), det var omtyckt! Den tog mycket mer hår än den gamla gjort, och Ariel tyckte att den kliade väldigt skönt. Skäms lite att jag inte tänkt på att köpa en ny, den kostar ju bara 40 kr.

 

Sedan åkte täcket på och med det Ariels viloställning. Hon förvandlades till en trött och sömnig åsna, med öron som hängde ut åt sidorna. Jag pysslade klart med henne, bytte om och gjorde i ordning sadeln utan någon som helst reaktion. Tog på senskydden och sidepull, men hon stod fortfarande och sov. Först när jag drog av täcket för att ta på sadeln vaknade hon igen. Sötnosen!

 

Sadelgjorden passade utmärkt, men svanskappan var fortfarande för lång (fast det var ponny). Måste göra nya hål innan jag använder den, nu fungerar den enbart ut som dekoration. Sedan gick vi ut på stallplanen och Ariel gick med ivriga steg mot pallen. När jag tog lite tid på mig för att spänna sadelgjord och dra ned stigbyglar så fick jag mig en lätt putt i sidan (skulle vi inte ut på äventyr?) av Ariel. Så jag satt upp utan problem (använder inte stigbyglarna än), Ariel gick ett par steg men stod sedan stilla medan jag grejade med stigläder och tyglar. Sedan gick hon några steg igen, stannade, gick några steg och stannade. Motorstoppen blir bara fler och fler, hon ”skall bara” stanna och titta på Zari, fåglarna, fåren, bilen och så vidare. Jag framhärdar och ber henne gå igen efter att lagom tid förflutit. Men så frös hon fast, ville INTE gå. Jag smackade, gungade med sätet och tryckte även med skänklarna. Men Ariel började bara irriterat skrapa med hoven i marken för att markera att det här var inte okej. Såg ingen annan lösning än att lite lätt daska till henne med tygeländan (tack för långa distanstyglar!) och då gick hon i sakta mak iväg. Insåg först då att hon ju stannat vid grinden, där jag brukar sitta av. Tänk att hon redan lärt sig det, efter bara några få repetitioner! Hon tyckte förstås att jag var konstig som plötsligt inte skulle sitta av längre. När vi väl kommit förbi grinden så var hon mycket ivrigare i skritten. Jag satt och njöt några meter, innan jag gjorde halt (va, skall vi stanna nu?!) och satt av. Sedan snurrade jag fast stigbyglarna och så fortsatte vi promenaden vid hand istället.

 

Vi skrittade till kyrkan och klättrade uppför deras stig. Det är den längsta backen som finns i området, och den är inte lång på något vis. Men en två, tre minuter tar det nog att gå den och det är ju bättre än ingen klättring alls. Minns min barndoms skrittstig som jag och Habina brukade lunka på en gång i veckan, den gick uppför hela vägen i en smygande stigning så man nästan inte tänkte på vilken träning det var. Drömmer om att klättra där med Ariel…

 

Vi tog tre varv på klättervägen, med stopp för att leka i vattenhon vid kyrkan. Ariel har ju lärt sig att matte av någon konstig anledning blir glad när hon doppar nosen i vatten. Så hon gör det så fort hon får tillfälle nu. Ibland tar hon sig en klunk vatten också och då blir förstås matte ännu gladare (knepig människa det där…).

 

Nästan hemma igen träffade vi på en familj som ville prata lite. Utmärkt, då fick vi träna på stillastående också. Ariel kan detta moment till perfektion nu, men det är lite jobbigt när myggen angriper en samtidigt. Vi skyndade oss hemöver sedan och eftersom Ariel bjöd till trav så travade vi ett par sträckor. Sadeln verkar ligga stilla även då. Underbara sadelgjord!

 

Dumt nog tänkte jag inte på att titta hur sadeln betett sig under dagens äventyr. Jag tog av sadeln och lade på täcket direkt, men den enda minnesbild jag kan få i huvudet var att ryggens hår såg släta ut. Om pälsen hade blivit ruggade av sadeln, så borde jag ju ha reagerat på det.

 

Sadelgjorden var däremot härligt smutsig redan, det är all stöv som Ariel producerar. Funderar på om jag skall köpa ett fårskinnsskydd att ha över, men då måste ju det också tvättas. Varför kunde inte sadelgjorden finnas i neopren istället.

 

Eftersom jag ville skynda mig hem innan det blev mörkt så stuvade jag bara undan alla grejer och tog ut Ariel i hagen igen. Jag skall ju rida med handhäst på fredag, och då används varken sadel eller senskydd. Jag får rengöra allt ordentligt på fredag istället, när jag inte skall upp tidigt dagen därpå.

Lite mer shopping

Svängde förbi Hööks igår och bytte ut svanskappan till en i ponnystorlek och en 15 cm mindre sadelgjord. Jag hoppas verkligen att det blir bra den här gången, orkar inte åka tillbaka till Upplands Väsby. Någon dag när jag har tid och ork skall jag åka på äventyr och försöka hitta Hööks här i Uppsala.

 

Passade även på att köpa två nya bomhållare, så nu har jag så jag kan höja och sänka oxern väldigt smidigt. Köpte dessutom en ny svettskrapa med piggar, den jag har nu är ganska nednött av all pälsfällning, insåg att jag köpte den i februari 2008…


Odramatisk handhästtur

Igår var Ariel inte lika intresserad av att komma in från hagen. Det var Sunnas äppelintresse som gjorde att hon till sist föll för grupptrycket och kom traskandes. Hon fick sitt äpple, och sin vana trogen tog hon hela äpplet i munnen, fast hon vid det här laget borde ha lärt sig att hon har för liten mun för att äta ett helt äpple. Hon är så söt, fnular med mulen och försöker verkligen tugga äpplet, men det är hopplöst. Istället spottade hon ut det och tog ett rejält bett av det och lämnade kvar resten på marken tills hon tuggat klart. Jag minns den tiden då hon kunde ta 10-15 bett innan hon fått i sig hela äpplet, nu klarar hon det på 2-3…

 

Sedan följde hon snällt med in i stallet. Stallägaren har skaffat någon typ av hönsfågel (pärlhöns tror jag det var) och vi gick och kikade på dem, bara så Ariel vet vad det är för konstigt som låter längre bort i stallet. Hon tyckte de var lite läskiga när de sprang i en stor flock från ena änden av voljären till den andra, men när hon insåg att det också var det enda de gjorde så började hon uppskatta skådespelet.

 

Borstade av henne medan hon åt kraftfoder, sedan fick hon täcke på. Mest för att jag skall vänja in mig på rutinen, men även för att värma upp hennes muskler lite. Det är ju ett ganska tufft träningspass hon gör när hon går som handhäst till Zari. Jag vet inte vad för slags signaler täcket egentligen sänder ut till Ariel, men så fort det kom på började hon sova. Antingen har hon lärt sig att ingenting spännande händer medan man har täcke på sig, eller så var hon allmänt trött just idag. För medan jag grejade klart med henne (tog på terrängskydden och sidepull), gjorde i ordning vattenhinkar och Zaris utrustning, gick på toa och bytte kläder, så stod hon och sov med hängande underläpp och vilande bakben.

 

Det var först när jag tog in Zari från hagen som hon vaknade till och insåg att det skulle hända grejer. Hon fortsatte dock stå snällt medan jag gjorde klart Zari för ridning och först när täcket åkt av började hon trampa runt med lysande ögon.

 

Det gick alldeles utmärkt att ta sig ut med två hästar och även att sitta upp (det tar sig…), men som vanligt ville Zari gå iväg direkt och Ariel är ju inte sen att haka på och försöka trissa på Zari ännu mer. Jag fick säga ifrån ordentligt, men sedan stod de helt stilla medan jag spände sadelgjorden, tog på mig handskarna och trasslade ut tyglarna. Hade för första gången distansstigbyglarna på Zari, inte för att hon brydde sig, men oj vad jag har saknat dem… Dels för att de är så härliga att rida i (sviktar lite) och dels för att jag då kan rida i mina promenadskor som är mycket bekvämare än ridskorna.

 

Så skrittade vi iväg, Ariel segade sig lite och fick till sin förvåning ett pet med spöet. Det verkade fungera, för sedan höll hon sig nästan hela ridturen vid Zaris höft eller mitt ben. Zari var ganska lugn på bortavägen, precis som vanligt. Men så fort vi klev över den osynliga linjen mellan vanliga vägen och vägen-vi-aldrig-gått-på-tidigare så blev hon väldigt ivrig. Hon känns som en typisk distanshäst, tycker att de vanliga rundorna är tråkiga men älskar äventyret som väntar bortom berget…

 

Jag testade en ny variant och dämpade Zari ganska mycket. Tidigare gånger vi varit ute har ju Zari fått gå helt i sitt eget tempo och Ariel har fått hänga med så gott hon kunnat. Jag har funderat på om Ariels motvilja på hemvägen helt enkelt kan bero på att hon är trött och lägger av helt istället för att ändå försöka fortsätta framåt. Tydligen kan det ligga något i den teorin, för den här gången gick det riktigt bra hemåt. Förvisso får ju Zari inte skritta så snabbt som hon vill (men hon accepterar sitt öde väldigt väl), men Ariel får fortfarande en rejäl power walk och arbetar verkligen igenom hela kroppen.

 

Åter i stallet var bägge hästarna nöjda med ridturen, jag var faktiskt så fräck att jag släppte Ariel sista biten och lät Zari skritta i sitt tempo som belöning. Sedan fick Zari gå in i stallet och få av sig tränset medan Ariel fortsatte att beta. Zari var lite bekymrad över att Ariel inte följde med in, så innan jag tog av hennes sadel fick jag faktiskt gå och hämta Ariel.

 

Ariel fick täcke på sig direkt, hon var inte svettig alls. Zari var lite svettig mellan bakbenen, så hon blev avsvampad där och även mellan frambenen då hon var varm där. Sedan åkte sadeln av och även Ariels benskydd. De verkar ha fungerat bra, kanske använder jag dem igen. Å ena sidan vill jag ju att hon skall klara sig utan skydd, å andra sidan har hon stundtals noll koll på benen och då vill jag gärna skydda den… Svårt val.

 

Zari fick gå ut i hagen ganska snart efter avborstning, medan Ariel åkte på lindning av benen innan matte var nöjd. Funderade en stund på att låta henne ha täcket kvar ute i hagen, men bestämde mig för att det fick vara.

 

Med bägge hästarna i hagen igen tog jag hand om utrustningen. Det blir ju en del att plocka undan, borsta av och tvätta när det är två hästar samtidigt. Ariels terrängskydd verkar vara ganska lätta att få rena, men Zaris vojlock blir ju skitig redan efter en ridtur. Jag brukar bita ihop och rida två gånger i den, men sedan åker den in i tvättmaskinen. Det känns dock inte så hållbart längre, så jag skall se om jag inte kan köpa på mig några fler vojlockar framöver. De kommer ju ändå användas av Ariel längre fram. Kruxet är bara att det som är snyggt på Ariel inte riktigt passar på fuxen Zari. Jag blundar ju för det just nu, men frågan är vad som skulle vara snyggt på bägge. Beige kanske? Eller svart? Hm…

 

När jag stannade till på hemvägen för att ta av Ariel hennes benlindor kunde jag konstatera att damen hade rullat sig rejält i leran. Vilken tur att jag inte lät täcket sitta på! Lindorna var nästan genomblöta, så jag är tveksam till om de gör någon nytta heller. I och för sig är ju tanken med lindorna att de skall öka blodcirkulationen och det känns ju lite onödigt när hon ändå går så mycket som hon gör i hagen.


En riktig ridtur!

Jag är så oerhört stolt över min Ariel. Så tacksam att hon kommit in i mitt liv och att hon är mycket mer fantastisk än vad jag förtjänar.

Såg hästarna längst bort i hagen när jag åkte förbi med bilen. Mätte upp kraftfoder och bytte om innan jag gick för att hämta in Ariel. Då hade hon under tiden förflyttat sig till grinden, så det tog ingen tid alls att hämta henne. Jag är övertygad om att hon känner igen mitt billjud och därför gått till grinden. Goa tjejen!

Eftersom jag hade hela dagen på mig (var ute redan halv elva!) så pysslade jag om Ariel ordentligt, stod och myste en stund bara för att vi kände för det och gjorde sedan i ordning för tömkörning. Precis innan jag skulle ta på selen kom K till stallet. Hon skulle ut och rida på Sunna, så jag ändrade raskt planerna och sadlade Ariel istället. Sadeln sitter okej med gamla sadelgjorden, men jag satt upp och red ett varv på stallplanen för att kolla att det kändes okej också. Ariel var hur lugn som helst, nosade lite på vänster stigbygel bara. Sedan satt jag av och gick in i stallet för att vänta på K och Sunna. Ariel blev väldigt upprörd över att bli fastsatt igen, det var tydligt att hon ville ut och jobba NU! Jag bara skrattade åt henne och efter en stund fann hon sig i sitt öde.

När K var klar gav vi oss iväg igen, Ariel något vingligt och med lite halvdålig motor bitvis. Jag trodde ju att Sunna skulle fungera som draghjälp, men eftersom jag tränat Ariel att inte bekymra sig om hon hamnar på efterkälke eller måste gå förbi en stillastående häst, så föll ju den idén platt till marken. Ariel fortsatte i sitt långsamma tempo och förstod inte alls varför jag och K ropade till varandra för att hålla kontakten.

Strax efter att vi svängt av från gården ökade Ariel på steget lite och föll in i trav av sig själv. Jag lät henne hållas tills vi kom ikapp Sunna och red förstås lätt. Det kändes riktigt bra, traven i sig var lugn men något kort. Jag tror det är en kombination av dålig balans och att Ariel bara hade som mål att komma ifatt Sunna. En bit längre fram, när jag ridit 6 minuter tyckte jag Ariel blev lite mattare i skritten, så jag gjorde halt och satt av. Då blev det fart på henne igen... Utan matte på ryggen går det absolut att skritta snabbare, men det vore ju konstigt annars. Hon har ju ännu inte byggt de muskler som behövs för att bära mig, även om de kommer mer och mer för varje pass. Jag lät henne ha kvar sadeln på sig och så klättrade vi i en hage ett tag. Sunna var lite löjlig och ville inte gå fram, så Ariel fick gå först och vara den coola hästen. Sunna gick nos i svans med Ariel en del, så K konstaterade efteråt att Ariel inte verkar vara en häst som slår efter andra hästar. Skönt att veta!

Jag var lika trött som Ariel efter klättringen (gick ju bredvid i säkerhetsväst) så vi lät K och Sunna rida iväg i ett lite snabbare tempo på hemvägen medan vi promenerade i maklig takt hemåt, väldigt nöjda bägge två.

Efteråt svampade jag av Ariel och hon stod och halvsov. Hon är så himla harmonisk efter att vi varit ute, hon vet att hon gjort sitt bästa, att matte är stolt och att hon nu kan koppla av helt och hållet.

När jag släppt Ariel i hagen tog jag reda på all utrustning och byggde sedan en löshoppningsbana. Nästa söndag kommer en kompis att följa med ut och filma när Ariel hoppar, det skall bli superkul! Mina nya bomhållare fungerade så bra att jag nog skall köpa ett par till på måndag.

Imorgon blir det förhoppningsvis en handhästtur eller så tar jag mig en uppsutten tur kombinerat med promenad längs en ny härlig väg som jag hittat.

Longering

Igår stod longering på programmet. Fina Ariel kom galopperande i full fart ända längst bort i hagen när jag visslade. Förvisso vet hon ju att hon får ett äpple om hon kommer, men jag tror att hon även tycker att det är roligt att det händer lite grejer.

 

Inne i stallet fick hon mumsa kraftfoder medan jag förberedde vattenhinkarna. Den blå till dricksvattnet och den röda till avsvampning, för att skapa rutin kring vilken hink som skall användas till vad när det blir mer tävlingsfokuserat.

 

Nu fäller Ariel rejält och det är nog dags att införskaffa en ny svettskrapa med piggar. Eller finns det något bättre alternativ ute i handeln numera? Senskydden åkte på och så förstås sidepullen. Började med att longera ett par varv på stallplanen, det kommer att bli en hel del sådant längre fram när det blir mörkt. Nu finns det nämligen lampor längs hela ladugårdsväggen, så stallplanen blir upplyst. Lyx!

 

Ariel skrittade snällt runt mig och gjorde halt när jag ville. Hon beter sig verkligen helt olika om hon longeras på stallplanen jämfört med rundkorallen. Efter några varv på stallplanen gick vi dock iväg till den sistnämnda platsen och Ariel fick bralla runt en stund. Jag provade att bara stå i mitten och vara passiv, vilket resulterade i att Ariel, efter några varv, gjorde halt och väntade på nya instruktioner ute på spåret. Duktig tjej!

 

Eftersom hon galopperar så pass mycket när hon är i rundkorallen är jag orolig att hon skall slita på sina ben för mycket. Rundkorallen är ju ungefär 9-10 meter i diameter men inte preparerad på något sätt. Höll därför lite koll på klockan, men när jag var nöjd med dagens övningar hade hon faktiskt bara sprungit där i fem minuter. Kanske är jag lite för nojjig?

 

Vi avslutade när Ariel gjort halt ett par gånger i lina, förvisso inte ute på spåret utan ganska nära mig, men ändå inte inne hos mig. Vi behöver utveckla longeringen mycket mer, men på vägen hem till stallet märkte jag att hon egentligen KAN kommandona, hon gör bara skillnad på när de egentligen görs. Vid hand med mig bredvid fungerar de till 100 % oavsett om jag gör någon markering med kroppen eller ej.

 

Det blev lite avsvampning mellan bakbenen, i övrigt var Ariel inte ett dugg svettig. Hon verkade ändå uppskatta behandlingen, det tar sig! Tog ut henne och erbjöd vatten (igen…) och den här gången var jag noggrann med att berömma så fort hon visade intresse för hinken. Döm om min förvåning när hon faktiskt börjar sörpla i sig vattnet! Det visar att träning verkligen ger resultat, nu har hon förstått meningen med att ha vatten tillgängligt efter träningen och att det faktiskt går att dricka ur hink. Ett steg närmare distansdebuten!

 

Satt upp barbacka och Ariel började genast nosa efter äpple. Det var ju inte tänkt att hon skulle bli så äppeltokig redan efter en enda uppsittning med äpplen. Farligt snabb att koppla ihop mat och belöning är hon… Inget äpple blev det förstås och Ariel var lite trumpen när vi traskade iväg mot hagen. Jag fokuserade det här passet på halter och igångsättningar, Ariel stannar ju gärna längs vägen, men nu skulle hon stanna när jag ville, stå stilla till jag smackade och sedan skritta på framåt. Lite vingligt är det och hon har ingen vidare motor, men hon gör ändå det jag ber om. Halterna är hon duktigast på, där behöver jag oftast bara ptroa och inte ta i tyglarna.

 

En bit innan grinden gjorde jag halt och satt av. Jag har nog inte insett hur oerhört snabbt Ariel lär sig rutiner, och jag vill inte att hon vänjer sig vid att jag alltid sitter av vid grinden. Det syntes att hon blev lite förvånad över att jag satt av innan grinden, men sedan följde hon mig snällt ut i hagen. Hon har börjat tveka precis när grinden har öppnats, som för att markera att om hon fick bestämma skulle vi ut på mycket längre äventyr…

 

Jag har tänkt om lite när det kommer till handhästeriet, så ett tag framöver skall jag prova att ha Ariel som handhäst på fredagar istället för söndagar. För egentligen har jag ju mycket mer tid på söndagar än fredagar, och då är det smartare att motionera bägge hästarna ihop på fredagar och så lägga rejält med tid på dem bägge på söndagar istället. Så på fredag blir det ridning med handhäst igen!


RSS 2.0