Hästarna

Skriver om mina hästar och våra äventyr tillsammans.

Foderfunderingar del 4

Kategori: Foder

Om man nu inte stupat fullständigt i kampen mot siffrorna, så har vi ytterligare en sak att ta hänsyn till. Något som tyvärr väldigt ofta glöms bort. Torrsubstansen...
 
Torrsubstansen (ts) handlar om hur mycket av fodret som består av faktiskta fibrer och hur mycket som består av vatten. Mitt härliga hösilage har till exempel ett ts på 56 %. Det betyder att 56 % är fibrer och 44 % är vatten. Det märks när det är -25 grader ute kan jag meddela. 
 
Hästar måste ha i sig minimum 1 kg ts/100 kg häst. Man ska helst ge mycket mer än så, men med lättfödda hästar blir det ofta att man tangerar gränsen för hur lite de kan äta. Gränsen är alltså för att hästarnas magtarmkanal behöver fibrer för att fungera. 
 
För Ariel blir det tex 4 kg ts som gräns, vilket är 5 kg hö. Men när det kommer till hösilage, så måste man ha koll på hur mycket vatten det innehåller. 
 
Hö brukar ha ett ts runt 84, det betyder att 5 x 0,84 = 4,2 vilket alltså betyder 4,2 kg ts. Tar vi istället mitt blöta hösilage, som har ett ts på 56, betyder det att om jag skulle ge samma mängd hösilage som hö, så skulle Ariel få i sig 5 x 0,56 = 2,8 kg ts. På tok för lite. 
 
Istället behöver hon minst 7,5 x 0,56 = 4,2 kg ts. Så 5 kg hö motsvaras alltså av 7,5 kg hösilage med den vattenhalt min analys visar. Ju torrare foder, desto mindre mängd. 
 
Om man sedan vill gå över till överkurs, så kan man även komma ihåg att både halm och lusern också är grovfoder, så äter hästen något av detta ska förstås den mängden också räknas in i hästens foderstat. 
Kommentera inlägget här: