Hästarna

Skriver om mina hästar och våra äventyr tillsammans.

Foderfunderingar del 5

Kategori: Foder

Sedan har vi ytterligare en makromineral, som jag borde presenterat tidigare, men som jag tycker är så pass viktig att den får ett helt eget inlägg. 
 
Na (natrium). Ofta tänker man då på vanligt koksalt, som innehåller 40 % natrium. Det kan vara bra att kolla vad som står i analyserna, om det är natrium eller koksalt (NaCl) man angett, eftersom innehållet av natrium blir olika beroende på vad man avser. 
 
Ofta brukar man få höra att man ska ha en saltsten i hästens box, så att den kan slicka i sig salt efter behov. Det är inte fel, eftersom hästar känner av när de har brist på salt (till skillnad från andra makro- och mikromineraler). Men saltstenar är egentligen utvecklade för kor, som har sträv tunga och det är sällan hästen får i sig tillräckligt med salt bara genom att slicka på saltsten. 
 
Man bör även hålla lite koll om man ger färdigfoder och/eller mineralfoder, då det ofta är salt tillsatt för att förbättra smakligheten. Det är inte bra med för mycket salt heller!
 
Gör man en grovfoderanalys med makromineraler, så står även natrium med. Det är sällan den mängd som står på analysen är annat än försumbar, så gör man inte en analys kan man utgå ifrån att hästen inte får något salt via grovfodret. 
 
Ju mer hästen svettas, desto mer salt behöver den få i sig. Utöver själva grundbehovet (en fjordhäst behöver 20,4 g koksalt, eller 8 g natrium) brukar jag kika på följande lista:
 
Fuktig på rygg och sadelgjordsstad: 35 g koksalt.
Svettig även på halsen och med skum mellan bakbenen: 60 g salt. 
Blöt rygg, blött efter tränset, blöt hals och flank: 75 g salt.
Blöt hals och flank, fuktig ovanför ögonen och rikligt med lödder mellan bakbenen: 100 g salt. 
Hela hästen svettig, droppar från buk och ovanför ögonen: 150 g salt. 
 
Det kan förstås vara svårt att få i hästen större mängder salt, man får prova sig fram hur mycket man kan salta fodret hästen får, vissa hästar tycker tex om när man blötlägger höet i saltvatten, andra älskar betfor som smakar sötsalt. Allra bäst är förstås om man kan ge hästen fysiologiskt koksaltlösning (9 g salt/liter vatten), men även om hästen inte dricker vatten med så mycket salt i, är det bra om det går att få i den vatten med lite mindre salt i. Erbjud alltid hästen vanligt vatten samtidigt som den får saltvattnet. 
 
I sammanhanget kan jag också nämna kalium lite kort, då det också står med på analyssvaret. Grovfoder är väldigt rikt på kalium, så om hästen får sitt behov av grovfoder tillgodosett (1 kg ts/100 kg/häst) kan man lugnt utgå ifrån att behovet av kalium är uppfyllt. 
Kommentera inlägget här: