Hästarna

Skriver om mina hästar och våra äventyr tillsammans.

Foderfunderingar del 6

Kategori: Foder

Så hur har jag då valt att göra? När ingenting verkar stämma längre, när jag räknar och räknar och blir bara mer och mer förvirrad. 
 
Jag ger mina hästar så rena fodermedel som möjligt. Då har jag åtminstone en liten chans att veta vad de får i sig, även om inte ens det är säkert längre. Basen för mig är grovfoder, så mycket som det går utan att energin blir för hög (överskott av protein från grovfoder är inte skadligt visar forskning). 
 
Så just nu äter Ariel och Ricky 10 kg hösilage. Det ger dem 61 MJ enligt analysen, vilket är på tok för mycket. Men räknar jag med 80 % av energin, eftersom analysen inte stämmer, så får de 49 MJ, vilket är helt okej nu när de ska gå ned i vikt efter sommarbetet. De får då 5,6 kg ts också, vilket känns bra för deras magars skull. Jag har dessutom märkt att de är mindre stressade vid utfodring, än när jag gav 7,5 kg hösilage tidigare i höst. 
 
De får i och med det 270 g smb. rp vilket är helt okej för två vuxna hästar. Däremot behöver de få i sig mer mineraler, så de får 1 hg betfor vardera för att blanda ut mineraltillskotten med. 
 
I Sverige finns inget mineraltillskott utan järn i, så jag har köpt mineraler från Storbritannien, https://forageplus.co.uk/ Mitt mineralfoder heter Winter Balancers och innehåller lysin, kalcium, fosfor, magnesium, koppar, zink, selen, vitamin E. Sedan binds alltihop samman med mikroniserat linfrö. Eftersom jag inte har någon mikromineralanalys på mitt grovfoder, har jag valt att vara "lat" och ge det här mineralfodret lite för säkerhets skull. Jag har kvar så mycket av 2015 års hösilage, så när jag väl fått analysen på 2016 års hösilage, är det snart dags för bete. Därför blir det först årets hösilage som jag kommer kosta på en fullständig analys på och först då kan det bli aktuellt med ett egenkomponerat mineralfoder. 
 
Mina hästar får även extra omega3 i form av linfröolja varje dag. De får en underhållsdos på ½ dl olja. Utöver mineralfodret får de även koksalt, 15 g per dag. Det är ungefär en matsked med salt. När Ariel gjort ett svettigt arbete får hon mer salt de följande dagarna, hon gillar inte att det blir för salt smak, utan jag får portionera ut lite successivt.
 
Ponnyerna har en ännu trevligare tillvaro. Eftersom Sunny fortfarande ger di, så kräver hon större intag av både energi och protein. Hon får därför 8 kg hösilage varje dag, men det täcker inte hennes behov. Däremot orkar hon inte äta mer hösilage på en dag. Som komplement får hon därför  8 hg lusern, som också är ett grovfoder, samt 2 hg sojamjöl för att få i sig tillräckligt med protein. Även hon får en skvätt linfröolja, men 1/4 dl istället. Hon väger ju ändå bara 182 kg. Sunny älskar att slicka på saltstenen, men får ändå 11 g koksalt i fodret. 
 
Storms magtarmkanal är ännu inte helt utvecklad för att smälta foder (läs gärna http://habina.blogg.se/2016/april/fem-skal-att-avvanja-folet-senare-2.html ifall ni vill lära er mer om föl och hur de utvecklas) så jag räknar med att hon egentligen klarar sig på mjölken, men hon får även 4 kg hösilage varje dygn. Sedan stjäl hon förstås en del lusern av mamma också. ;-)
 
Vill man fördjupa sig i det här med foder, så är mitt tips att man till att börja med läser SLU:s utfodringsrekommendationer. Numera finns häftet gratis! http://www.hastsverige.se/Filer/Utfodringsrekommendationer%20for%20hast_2013_rapport_289.pdf
 
Glöm inte bort att titta på era hästar! Pigga, glada hästar i normalhull, med glansig päls och normal avföring får i de allra flesta fall rätt foder. 
Kommentera inlägget här: