Hästarna

Skriver om mina hästar och våra äventyr tillsammans.

Sadelkoll

Kategori: Ariel

I måndags blev det skritt som planerat. Bättre än sist vi skrittade, så snart kanske Ariel slappnar av hela rundan.
 
I tisdags morse var S här för att kolla upp mina sadlar. Först en snabbcheck av haserna, som är totalt oförändrade... Efter lite funderande bestämde vi oss för att avbryta experimentet, eftersom det enda det resulterat i var en Ariel som blev allt svårare att fånga i hagen... Dvs hon mår psykiskt bättre av att gå mer sällan och fysiskt blir det ingen skillnad. Även om vi bara ridit tio dagar i rad, så skulle det iaf blivit någon skillnad i haserna om det berodde på för lite rörelse. Skönt för mig också, som hinner med lite annat då. :-)
 
Bomlösa åkte på först, den har jag av någon anledning börjat sadla för långt bak, så jag fick lite bassning och så justerade vi förbygeln så den hindrar mig att sadla för långt bak. :-P Hoppsadeln sitter hyfsat, men jag fick lova att endast hoppa i den och börjar hon kännas det minsta motsträvig i hoppningen så ska vi kolla den igen. Än så länge hoppar hon precis lika glatt som vanligt. 
 
Dressyrsadeln, som är den sadel vi var mest skeptiska till bägge två, fick jag rida i med tryckpadd under. På så sätt ser man exakt avtrycket som blir på hästen. Red i alla gångarter på en bitvis fokuserad häst. Men inte vårt bästa pass precis. Till vår förvåning visade det sig att sadeln passar Ariel helt perfekt! Så till min lättnad kan jag fortsätta rida i alla mina sadlar och på så vis variera trycket för Ariels rygg och minska risken för att det blir några problem med muskulatur. Så skönt!
 
Vi avslutade med att trava över cavaletti, det fastnade på film. :-D
 

Intensiv vecka

Kategori: Allmänt

Puh, nu är jag äntligen ikapp med skrivandet. :-)
 
Den här veckan har varit intensiv, eftersom jag ridit varje dag, samt haft lite projekt med lägenheten (bla säng, soffa och soffbord kom i fredags). Men jag ska försöka sammanfatta lite kort vad som hänt på hästfronten. 
 
Söndagen efter S behandlat Ariel fick hon busa lös på ridbanan en stund och så red jag henne barbacka utan huvudlag. Det var spännande... ;-) När hon är fokuserad på mig har jag en oerhört känslig häst, som kan svänga de mest snäva svängar. När hon tappar koncentrationen kan hon nästan gå in i ett hinderstöd utan att märka det. :-P Men skoj hade vi! Provade att trava över några cavaletti men hon rör ryggen så förbaskat mycket i traven så jag höll på att fara av. Balansträning behöver jag tydligen mer av...
 
I måndags kom M, så då red vi ut ihop. Vi red vanliga rundan fast åt andra hållet, då kunde vi trava lite mer. Ricky tyckte att det var skoj, men blev helt klart tröttare av det höjda tempot. Ariel var oberörd som vanligt. 

Hjälpte sedan kompis S med att flytta sina hästar, vilket resulterade i en ridtur på stort (jaja 163 cm) halvblod i knappt 2 km. Heja mig! Tur det var en snäll häst. <3
 
I tisdags red jag ut med hyresvärden S, som visade mig några riktigt härliga ridvägar. Mest skogsstigar, vilket taggade igång Ariel ordentligt. Hon älskar verkligen stigar! Speciellt sådana (som de här) där man inte behöver vända om, utan kan rida runt på en slinga för att komma hem. Hon var så glad den här turen! Jag blev också glad, den första delen av turen blir perfekt att rida Ricky på!
 
På kvällen åkte jag och tittade på en hoppträning för V, fick en hel del inspiration. :-)
 
I onsdags kom M igen, så då red vi på stigarna igen. Både Ariel och Ricky var riktigt pigga och framåt, trots att vi råkade rida lite vilse så det blev en längre tur än planerat. Eftersom jag endast sitter 25 minuter på Rickys rygg, så blev det desto mer för mig att promenera bredvid. ;-)
 
I torsdags var det äntligen hoppdags! Red banan jag byggt upp, tror övningen kallas för huset (fyra hinder totalt, en evighetsbana som kan hoppas på många sätt) och jäklar vad Ariel hoppade! Fick den där hisnande känslan i magen varje språng och det kändes liksom lätt och roligt bara. :-D Inte blev det sämre av att hyresvärden S hade sett oss och tyckte det såg bra ut (hopptränare, hoppryttare, banbyggare...). S har sedan innan lite tveksam inställning till fjordhästar, men jag tror vi börjar rasera den inställningen. :-P
 
Hindren låg på 65 cm, utom grinden som låg på 75 cm och det kändes oerhört enkelt. Så i fredags medan jag väntade på möbelleverans passade jag på att bygga om hindren en del. Dels gjorde jag en låg plankövning där vi kan ligga och rulla på volt (behöver nöta det!) och dels höjde jag upp både ett koppelräck och grinden till 80 cm. Det är ju ändå där vi bör vara höjdmässigt just nu. Ser fram emot att hoppa!
 
Efter att möblerna var på plats skrittade jag ut en ny tur på Ariel. Jag hade fått tips om en runda som gick på grusväg en stor del av vägen. Det var en riktigt bra runda, men Ariel var inte på humör öht. De första 2 km var handbromsen i och sedan insåg hon plötsligt att vi var på hemväg och satte igång att takta. Suck... Vet ju att hon har sådana dagar, men jag slipper de gärna. 
 
I lördags red vi dressyr, det var ett tag sedan sist... I uppvärmningen var hon superfin, framförallt i traven. Kan rida runt och glassa i traven hur mycket som helst. :-D Men när vi jobbade med ena övningen (volter i volten) så förolämpade jag henne när jag markerade med spöet att hon skulle gå fram nu och inte om ett halvt varv, så sedan blev hon spänd, irriterad och tittig. Inte mycket att göra åt... Försökte jobba lite cavaletti ändå, men inte ens det ville fungera bra (alltså hon jobbade fint över cavalettina, men var spänd och dragig både före och efter). Så jag la ned tanken på att jobba och lät henne skritta hem. 
 
I söndags kom M igen och vi red ut ihop. Hon fotade mig och Ricky innan vi red, äntligen bildbevis på att han är halvvägs inriden. Heja oss! Vi red samma stigar som sist, men den här gången blev det lite galopp längs den längre gräsvägen som sluttar lite uppåt. Tog tid innan Ricky förstod vad jag ville att han skulle göra, men sisådär 10 språng fick jag känna iaf. Han var så duktig! Men extremt trött på hemväg, precis som sin mor blir han tittig och spänd när han är trött... Ariel tuffade på som vanligt och M var glad över att få galoppera en del. ;-)
 
 
 Planen för Ariel nästa vecka är skritt måndag, dressyr tisdag, uteritt ihop med Ricky onsdag, hoppning torsdag, uteritt med Ricky fredag, markarbete lördag och skritt söndag. Får se om planen följs! :-)

Jag har en plan...

Kategori: Ariel

Förra lördagen behandlade S Ariel för första gången sedan i vintras. Förutom lite smågrejer reagerade S på att Ariel hade mycket galligare haser än innan. Normalt brukar hon få det när hon gått för mycket, dvs blivit överansträngd, det syns tydligast där. Tex efter fälttävlanslägret eller när jag red för många pass på hårt underlag när vi tränade distansritt. 
 
Det stämmer dock inte med senaste tidens träning, som snarare varit mindre både i mängd och intensitet. Så vi tog en fika och diskuterade hur i hela friden vi ska göra framöver. 
 
En plan formulerades för juli, passande nog blev ju Ariel behandlad 1 juli, så planen sattes i verken direkt. I och med att Ariel gått mindre men ändå blivit gallig, så testar vi nu helt enkelt att snäppa upp träningen. För att inte försvåra analysen, så ändrar vi endast en enda sak. Mängden. 
 
Istället för att rida 3-4 gånger/vecka (om ens det) lite småtuffa pass, så ska Ariel i juli göra något varje dag. Med undantag av de fåtal dagar i slutet på månaden som jag är bortrest. Hon ska inte göra något tuffare än tidigare, så de pass som läggs till blir ren skritt alternativt lugn uteritt. 
 
Dessutom ska jag massera benen två gånger om dagen (lymfdränmassage) samt massera in liniment på haserna på kvällen (för att minska risken för blistring). 
 
När månaden är slut kommer något av följande att inträffa. 
 
1) Ariel blir mindre gallig i sina haser. Slutsats: hon rör sig mindre i hagen än hennes haser behöver. 
2) Ariel blir halt. Slutsats: något är knas med haserna (lösa benbitar? spatt? inflammation?) så en veterinär behöver konsulteras. 
3) Ariel är oförändrat gallig. Slutsats: galligheten beror inte på ridning utan på värmen. 
 
Jag hoppas förstås på punkt 1, även om punkt 3 är ok också. Att vara låst och tvungen att rida varje dag, är kanske inte så optimalt för mig som gärna vill göra andra saker ibland också. ;-) Men är det vad som krävs, så får jag planera om helt enkelt. Tack och lov att jag har M som hjälper mig när jag rider Ricky iaf!