Hästarna

Skriver om mina hästar och våra äventyr tillsammans.

Nu börjar det dra ihop sig!

Kategori: Flytten

Fick lite panik häromdagen, är inte lång tid kvar till flytten och jag kände att jag hade noll koll på packningen. Men då satte jag mig ned och gick igenom, dag för dag, vad jag kunde packa/göra just den dagen. 
 
Bland annat har jag bestämt mig för att Ariel får vara ledig nu fram till flytten, vi har tre pass kvar att rida, en i vardera sadel (hoppning, dressyr och uteritt) och därmed vet jag när jag kan packa sadeln. Ricky däremot får vara ledig nu, han gör det han ska så himla bra, så jag vill inte nöta mer förrän vi har sällskap med på uteritterna. Så hans träns kan jag packa närsom. 
 
Imorgon ska jag köra lite i vagnen (ta reda på stolpar som inte används längre, skönt att slippa kånka) och sedan är både vagn och sele redo för att packas. Måste bara mäta huruvida jag får med mig vagnen ned i pappas släpvagn. 
 
Idag har jag grävt upp kabeln mellan vägguttaget och thermobaren. Det var svettigt jobb, fast kabeln inte låg så långt nere. Vi har kompakt jord... Eller så berodde det på att jag inte vågade använda något annat än en lite handspade. :P Lättare när jag grävde ned den, då grävde jag där jag hade lust. Nu, tre år senare, är allt täckt med gräs och jag har ingen aning om var någonstans kabeln var. Men nu är den uppgrävd och så ska jag rengöra den innan jag packar undan den. Oklart om jag kommer behöva den långa kabeln (20 meter) på nya stället, men det har jag gott om tid på mig att kolla upp innan vintern. 
 
Och medan jag skriver det här inser jag att jag inte heller måste ta ned thermobaren det första jag gör... För under sommaren får hästarna vatten ut vattenkar som redan finns i hagarna. Så sjukt smidigt! Så det blir rengöring av thermobaren när hästarna gått över i sommarhagen de sista elva dagarna och så får den stå i sadelkammaren på obestämd tid. 
 
Sommarhagen ja... Hästarna har så smått påbörjat inbetningsperioden, idag går de fyra timmar i sommarhagen. Nästa år kommer jag inte behöva hålla på och krångla med inbetning, då det kommer gräs naturligt i deras vinterhage. Mera lyx! :-D
 
Fodret kommer ganska precis ta slut innan flytten också. Har börjat ge av sista hösilagebalen, havren är slut och likaså lusernhacket. Kvar är sojamjöl, betfor och lusernpellets, men det kommer hinna ta slut innan vi flyttar. Tur att jag räknade efter i mars, så jag inte köpte mer foder då utan använde upp allt som var kvar. Min foderaffär här uppe brukar ha det lite knepigt med foderleveranser, så jag har alltid hamstrat en massa fodersäckar för säkerhets skull. Nu slipper jag det, Granngården i Uppsala är en trygg gammal bekant. <3
 
 
 
 
 

Årets första körtur

Kategori: Ariel

Idag var det riktigt varmt ute, så jag passade på att tvätta Ariels svans. Behövligt... Eftersom jag har så långt mellan skötselplatsen och blandaren där jag slår på och av vattnet, så hade jag inte tålamod att tvätta ordentligt, utan gjorde en enklare variant där jag blötte svansen i hink, försökte lösa upp alla testar med intorkat bajs, masserade in rikligt med duschcreme (japp, jag var lite lat som sagt) och sköljde sedan en gång.
 
Svansen blev väl inte superren, men iaf renare än innan. Sprayade på det sista av glanssprayen innan vi gav oss ut på en körtur!
 
Första gången för i år, det var väldigt länge sedan Ariel var i vagn senast. Men förutom lite strul med att rygga in i skaklarna (hon blev för ivrig och tog för stora steg, typiskt henne) så skötte hon sig prickfritt. Jag spänner för med henne helt lös, eftersom jag är själv så gott som alltid när jag kör. Hon vet reglerna, så hon står och sover under tiden. <3
 
När jag väl klivit upp på kuskbocken och smackat, då är det mer fart kan man säga... :-P Men fördelen med en lite otränad häst är att hon ganska snabbt lugnar ned sig och kommer till bra jobb istället. 
 
Det var en riktigt härlig tur! Jag kommer försöka köra oftare närmaste veckorna, eftersom jag inte vet när eller hur jag ska få ned vagnen när jag flyttar (om tre veckor!). 
 
Efter körturen var svansen både torr och trasselfri. Smidigt! :-D
 
 

En månad till flytt!

Kategori: Flytten

Om exakt en månad rullar lastbilen iväg med mina fyra hästar. Planen är att jag ska köra efter, med bilen fylld med mina saker och transporten fylld med hästarnas saker. 
 
Mätte transporten häromdagen och insåg att den är mycket kortare och smalare än jag trott, så eventuellt får jag inte in min hinderpark i den. Men jag ska prova att stoppa in en bom och se om det går att stapla på nåt bra sätt. 
 
Thermobaren har jag redan bestämt att den ska vara i baksätet, fördelen med den är ju att jag kan packa saker inuti den, så där lär mina kassar med kläder hamna. ;-)
 
Egentligen är det inte så mycket saker som jag behöver ha med mig, det viktiga är det som behövs för den dagliga verksamheten sas och för hästarnas del betyder det tre sadlar, två paddar, fem träns, ryktsaker, diverse schampon, sjukvårdslådan, några regn- och fleecetäcken (vintertäckena är redan nere). Jo just ja, två selar ska med ned också (har totalt förträngt hur sjutton jag ska få ned vagnen), även om Sunnys sele redan är nere. 
 
Sedan ska jag upp åtminstone tre gånger till under året (juli, september och december), så då kan jag plocka med mig de saker jag saknat fram till dess. 
 
Fodertunnorna är förstås bra att ta med också...
 
Värst är dock att jag inte riktigt kommer igång med packandet, eftersom allt jag nämnt ovan är sådant jag kommer behöva använda fram till flytten. Svår nöt att knäcka!