Mera dressyr

Igår stod hästarna hyfsat nära grinden, så det blev en lite kortare promenad för att hämta in Hampus. Vädret var helt ljuvligt, svalt med lite regnstänk ibland. Precis vad som behövs för att få en lite piggare häst!

När Hampus var borstad och påklädd skrittade vi iväg längs rakbanan, genom skogen och ut på asfaltsvägen. Vi vände efter en kvart, vilket gav oss totalt 20 min skritt innan vi kom tillbaka till skogen och kunde joggtrava hela vägen till rakbanan. Väl på rakbanan blev det lugn galopp hela vägen. Perfekt uppvärmning!

Hampus verkade också nöjd, även om han tyckte att han jobbat klart för dagen. Men vi jobbade med F:s övningar från i fjol, de som hon gett oss för att komplettera Hampus ridskolejobb.

Först blev det framdelsvändningar, sedan när Hampus pustat färdigt från galoppen så gjorde vi serpentinbågar i trav med övergång till skritt ett par steg på medellinjen. Jag fick honom inte så kvick som jag ville, men det blev ändå hyfsat. Sedan jobbade vi med bakdelsvändningar, vilket jag tycker är lättare att få till. Därefter var det galoppjobb, där vi försökte galoppera på en stor åttvolt (kortsida i galopp, snett igenom, galoppombyte med travsteg emellan, kortsida igen etc). Men det ville sig inte alls, Hampus bröt av och jag orkade inte riktigt driva på samtidigt som jag skulle ha styrka i magen att vara kvar i balans. Hela tiden på ridbanan hade jag ridit utan stigbyglar, men nu tog jag dem igen för att testa en gång till.

Då gick galoppen riktigt bra! Jag fuskade med att halvstå i stigbyglarna ibland, men det viktiga var egentligen att ha ytterskänkeln med mig, då fungerade det mycket bättre. Jag provade även serpentinbågarna i trav igen, men med stigbyglar och även här blev traven kraftfullare och övergångarna lite snärtigare. Så jag får helt enkelt variera mig, med och utan stigbyglar. :-)

Avslutade med att galoppera några varv på volten, utan stigbyglar. Jag tyckte att jag kom ned ordentligt i sadeln på slutet, även om Hampus trängde in i volten ibland så jag fick jobba med sidförande skänkel en aning. Men det finns där! Framförallt så tycker Hampus det är ruskigt roligt att få jobba ordentligt, han pustar och stönar och kämpar på. Fina killen!

Vi avslutade med att trava på lång tygel och lättridning, för första gången någonsin (som jag ridit Hampus) gick han lång och låg med stöd på bettet. Heja! Det kan nog bli någonting bra av det här ändå...

Efterskötsel i form av promenad vid hand, stretchning och avduschning. Hampus var så nöjd att han inte ens sprang ut i hagen, utan traskade en bra bit innan det blev trav.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0