Serier är toppen

I onsdags var det äntligen premiär för hoppträning igen. :-D Som jag längtat! Men jag var nervös när jag sadlade Hampus... Skrittade fram ute tillsammans med J på Weber, vi skulle ha en lite mer markarbetesanpassad träning. Det var ju ändå två år och två månader sedan vi hopptränade senast jag och Hampus...
 
Vi började med att jobba med skänkelvikning längs långsidan, där två bomserier var utplacerade. Vi skulle flytta hästarna in mot ridbanans mitt, tills vi kunde passera innanför den första bomserien. Sedan skänkelvikning ut igen till staketet, väl ute blev det skänkelvikning igen in mot ridbanan tills vi kunde passera den andra bomserien. Avslutade med skänkelvikning ut mot staketet igen följt av trav eller galopp längs andra långsida.
 
Vi gjorde övningen i bägge varven i skritt. Hampus var väldigt bekväm av sig, delvis för att han inte tycker det är nödvändigt att jobba hela tiden, men delvis för att han inte var ordentligt uppvärmd ännu. Då är det jobbigt att flytta sig i sidled. Så läxa framöver är snabbare reaktioner även på sidförande hjälper.
 
Sedan blev det bomarbete. Vi inledde med att ha normala avstånd mellan bommarna, det var fyra bommar, sedan 8-10 meter innan det kom ytterligare fyra bommar. Vi travade över ett par gånger, med fokus på raka hästar. Det skulle dessutom vara en övergång mellan skritt och trav mellan de två bomserierna. Hampus var klockren! Som vanligt reagerar han lite långsamt på framåtdrivande hjälper, men han var helt rak hela vägen. Det säger en del om hur rak han är som häst. :-D
 
När vi travat några gånger över bommarna (på andra långsidan jobbade jag fortfarande med galoppfattningar, för att få igång Hampus och för att det är nyttigt med galoppfattningar för honom) ändrade V avstånden. Först fick vi korta upp hästarna över första bomserien och sedan länga hästarna över andra bomserien. Hampus gjorde det med bravur! Sedan bytte vi varv så det blev att länga hästarna först och korta upp dem sedan. Det var lite svårare, det känns på något vis bakvänt att bromsa Hampus när han är igång och rör sig ordentligt. Men V påpekade att det är fortfarande en trav med energi vi vill ha, även om det är kortare steg. Grymt nyttig övning och Hampus tyckte att det var superskoj!
 
Vi avslutade med att hoppa en serie ungefär sju gånger. Det var först en bom, 2 meter till ett koppelräck, 2,5 meter till en bom, 2,5 meter till ett koppelräck och slutligen 3 meter till en bom. Tanken var att hästarna skulle komma in i trav, men Hampus bjöd så mot hindret att det blev galopp innan. V tyckte inte det gjorde någonting, utan vi skulle uppmuntra hans hoppglädje istället.
 
Hampus hoppade superbra på serien, helt rakt och med bra galoppsprång. Det gav mig möjlighet att fokusera på min egen sits, så himla nyttigt! Kände att sadeln hjälpte mig att sitta rätt, då blev det lättare att ha skänklarna intill, hälarna nere och bara följa med automatiskt med överlivet. Heja mig! :-D
 
De första gångerna blev jag så glad efter hindret att jag inte tänkte på vad Hampus gjorde, men sedan insåg jag att jag låtit honom sakta av till skritt redan efter några meter, vilket ju inte är okej. Så sedan var jag noga med att vi fortsatte i galopp genom svängen. Han valde förvänd galopp varje gång, förvånande nog höger galopp i vänster varv. Men jag är glad så länge han håller samma galopp och det är ju stärkande det med. :-)
 
Sadeln var toppen att rida i, gav verkligen det stöd jag behövde utan att jag kände mig låst. Kommer att bli skoj när vi hoppar lite högre hinder framöver. :-D
 
V var mycket nöjd med mig och Hampus och jag var så bubblande glad över att hoppa. Framförallt att det bara kändes roligt att hoppa. Tror att jag haft lite prestationsångest med Ariel, med Hampus finns ju ingenting sådant. Jag och J skrittade av våra duktiga hästar ute och sedan blev det stretchning, liniment och kraftfoder för Hampus. Han var inte ens svettig, så uppenbarligen var det mest roligt och inte så jobbigt för honom. ;-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0