Hauk Thun

Fjordhingstar / Permalink / 1

Egentligen hade jag inte tänkt skriva något i bloggen om det här ärendet. Men nu har jag tröttnat på alla dumheter som händer kring fallet Hauk Thun, så jag kan inte hålla tyst längre.

Hauk Thun lånas ut till en hingsthållaren under 2008. Enligt källor attackerar han hingsthållaren med både bett och sparkar. En veterinär ser det hela, förklarar att hingsten har lynnesfel och ser till att han tas ur avel, emot gällande regler.

När så en ny visning sker (i helgen) förklaras hingsten inte ha lynnesfel, men får ändå inte förnyat tillstånd, då han exteriört tilldelats 39 poäng!

Det som upprör mig i historien är inte huruvida Hauk Thun attackerat hingsthållaren, utan hur oerhört dåligt det hela skötts från myndighetshåll. Vi stoägare har inte blivit informerade, skvallret flödar fritt på nätet och åsikterna går isär kring hur man egentligen skall förhålla sig till allt detta.

Enligt mig finns det två grundfrågor. 1) Skall man följa regelboken eller ej? 2) Vad räknas som lynnesfel?

Uppdatering 26/3: Jag har fått veta att en utförlig genomgång av fallet kommer att komma oss stoägare tillhanda. Jag hoppas verkligen att så sker, heder åt de som ställer upp på det!

Till top