Galoppbedömning för hingstarna

Fjordavel generellt / Permalink / 9
Jag är en sådan där person som vill veta varför hela tiden. Varför har man tagit ett visst beslut, varför gör man på ett visst sätt. Många kan säkert bli provocerade av att jag ifrågasätter så mycket, men bara jag får en bra förklaring till varför man gjort så som man gjort, så är jag nöjd.

Som med de ännu ej godkända hingstarnas lösgalopp. Varför bedöma den när poängen ändå inte räknas med i slutändan?

En av oss från Framtid Fjordhäst frågade domaren just detta och fick, i mina öron, ett vettigt svar. Lösvisningen är till för att både visa traven i frihet och galoppen i frihet. Man ger poäng på galoppen, men de räknas inte till slutbedömningen då unghingstar ännu är i växtfas, många gånger obalanserade och ojämna i galoppen. Vill man ha en häst med bra galopp kan man snegla på skrittpoängen, då de ofta korrelerar med hur bra galoppen blir.

Om man skulle införa bedömning av galoppen som även poängmässigt skulle ha betydelse, skulle man behöva lösgaloppera de vuxna hingstarna, för det är först då man kan bedöma den färdiga galoppen.

Kändes logiskt för mig, även om jag gillar momentet med lösgalopp och drömmer om att även få se hingstarna löshoppas. ;-)
Till top