Små förberedelser redan nu...

Fjordavel generellt / Permalink / 2
Än så länge är det inte mycket man kan göra för att få stoet dräktigt, men ett par saker kan det vara bra att tänka på redan i januari.

Först och främst, stoets hull och därigenom även hennes utfodring. Ett sto som skall betäckas skall helst vara lite i överhull, på en skala mellan 1-10, där 1 är totalt utmärglad och 10 är sjukligt fet, 5-6 är i lagom ridhästhull (känner men inte ser revbenen) rekommenderas det att ston som skall betäckas ligger runt 7-8. Ett dräktigt sto skall hållas runt 8 och får hellre vara aningens för tjock än för smal.

Man bör även räkna på foderstaten och se till så stoet får i sig det hon behöver både i energi, protein, makro- och mikromineraler samt vitaminer. Speciellt A-vitamin kan det behövas extra tillskott av, då halten av A-vitamin sjunker framåt vårkanten i inplastat grovfoder. A-vitamin hänger dessutom ihop med fertilitet, så den vitaminen vill vi ha lite extra av!

I Ariels fall håller vi på och bantar inför tävlingssäsongen, vilket ju blir lite bakvänt. Men jag ser ändå till att hon får lite extra vitaminer. Jag har valt att ge Krafft Vitamin Multi som är pelleterat, då det är enklare att utfodra med än flytande vitaminer.

Förutom hösilage får Ariel morötter (mer A-vitamin), betfor och mineraler. Just betfor är ett foder som är bra att ge hästen året om. Dels är det mycket fiberrikt, dels får hästen i sig lite extra vätska och dels är det ett bra fodermedel att blanda med sådant som hästen kanske inte tycker är så gott... Ariel har INTE tyckt om betfor tidigare, men nu när hon står bredvid en häst som äter betfor så har hon plötsligt börjat äta det.

Sedan är det bra att redan nu börja hålla koll på stoets brunster. Skall man betäcka stoet tidigt på säsongen behöver hon ändå ha haft ett par bra brunster innan man åker till hingst. Har man tänkt att vänta till lite senare finns det flera brunster att anteckna så man lär sig mönstret för just sitt sto.

Ariel är väldigt kärvänlig av sig, hon tycker om hingstar och valacker året om. När hon brunstar kan hon även flirta med ston, det är inte så noga alla gånger. I och med det har jag antecknat och lärt mig att hon nästan alltid har tre veckor mellan brunsterna och de är oftast fem dagar långa.

Slutligen kan det vara bra att låta andra hantera sitt sto. Många gånger har man hästen för sig själv och det kan bli lite jobbigt både för sto och hingsthållare när de skall samarbeta. Så låt andra leda ditt sto från hagen, hantera den i stallgången eller boxen.

Snart kommer hingstkatalogen och då måste vi välja hingst också!
Till top