Stoet hos hingst

Fjordavel generellt / Permalink / 0
Så är stoet äntligen hos hingsten... Visst har du kommit ihåg att ta av skorna på stoet?
 
Att ha stoet hos hingst är alltid nervpirrande. Man vill ha koll och veta hur det går, helst varje dag... Men det är här man måste ha is i magen och lita på hingsthållaren. När det väl händer någonting, så kommer man få veta det. I dagens samhälle finns det ju dessutom både sms och mail så kommunikationen går snabbt.
 
Om du känner att du inte litar på hingsthållaren, tänk på det INNAN du lämnar stoet. Ibland kan det vara bättre att välja en hingst som är lite längre ned på din önskelista, men står hos en hingsthållare du litar på. Eller kanske transportera stoet till en hingst längre bort, om du vet att hon har det bra där.
 
Om stoet fått åka lite längre, kan det vara mer ekonomiskt att låta henne stå kvar tills hon är konstaterat dräktig efter den mest kritiska perioden (fram till dag 40-45), än att köra henne fram och tillbaka om det visar sig att hon blivit dräktig men sedan resorberade fostret. Det är vanligt att ston är dräktiga vid ultraljud på 13-17 dygn men sedan brunstar igen (och då resorberat mellan 17-21 dygnet) eller resorberar innan dygn 40.
 
Till top