Att banta en häst...

Fick en otrevlig kommentar om hur jag utfodrar Ariel.

Först ett förtydligande. Ariel får INTE havre, jag har foderkammaren som ansvarsområde vilket bland annat innebär att jag fyller på fodertunnorna.

Ariel får:

9 kg hösilage
2 hg betfor
50 g Krafft Miner Blå
20 g Krafft Vitamin Multi
22 g Krafft Vitamin B

Hösilagen är absoluta minimigränsen för hennes vikt (matchvikt 400 kg) och självklart får hon fri tillgång på halm för att mage och tarmar skall hållas igång. Det svåra när man bantar en häst är att få i den tillräckligt med fibrer och tuggtid utan att det blir för mycket näring. Då är halm ett utmärkt fodermedel. Tyvärr är det inte alla hästar som tycker om halm eller så kan man ha svårt att få tag på halm av hygienisk kvalitet.

Betfor får hon för att få i sig mer vätska nu under vintern, när hästarna överlag är dåliga på att dricka. Hon får betfor både på morgonen och vid intag, när de andra hästarna får sitt kraftfoder. För att göra foderstaten perfekt får hon dessutom tillskott av mineraler och vitaminer, utifrån hennes uppskattade behov.

Jag har sysslat med utfodring av egna och andras hästar sedan 1993 och lär mig ständigt nya saker. Jag är inte utbildad på så vis att jag har akademisk examen, men inte långt ifrån. ;-) Däremot prenumererar jag på SLU:s Foderblad, som ger mig den senaste forskningen inom hästens utfodring.

Ariel har verkligen rasat i vikt, utan att tappa muskler, ork eller glans i hårremmen. Tack vare att hon gillar halm har hon inte heller blivit dålig i magen. Jag hoppas snart kunna öka på hösilagegivan, då hon nästan är i normalhull nu.

Kommentarer
Postat av: Johanna

Tycker att du utfodrar alldeles utmärkt, ju mer grovfoder desto bättre och betfor är bra fibrer att hålla igång magen med :) /Johanna (som har en sådan där utbildning :P)

2012-03-01 @ 23:17:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0