Saga

Jag har nu påbörjat projekt fotoshow, och det inleds med att jag skall ta fina bilder på mina modellhästar och sedan framkalla dem. Först ut blev welsh mountainstoet Saga, som är ett av våra form30-ston. Hon har länge varit utan modell samtidigt som jag haft denna modell i hyllan. Det var först på vattenshowen, när jag dömde en liknande modell (annan färg) som det slog mig hur perfekt den fungerar som welsh mountain. Så gick det alltså till när Saga fick modell helt gratis. :-D

Jag tog med mig Saga ut på landet, där jag har min riktiga häst uppstallad. Det här är det kort jag själv tyckte var bäst (tog bara fyra eftersom dumkameran lade av).


Säsongen avslutad

Så var årets betäckningssäsong avslutad och 40 ston är dräktiga. Det känns väldigt spännande inför 2010! Jag vill gärna diskutera lite kring varför jag valt de hingstar jag valt.


PONNYER

 

Hela 14 ston är betäckta med vår F30-hingst Douglas (welsh mountain). Fyra utav dessa ston är förstås våra renrasiga mountainston Nella, Saga, Mona och Sasha. Resterande är ridponnyston, samtliga c- eller d-ponnyer. Tanken är förstås delvis att använda Douglas mer i avel än vad som gjorts tidigare (tre avkommor t.o.m. 2008) men dessutom att få ned storleken på våra oftast maxade ridponnyer. Undantagen är Pearl och Sissi som bägge är welsharaber, men som i gengäld lämnat väldigt vackra döttrar efter Douglas i år.

 

De fyra ston som hör till vårt färgprojekt har alla betäckts med olika hingstar.

 

Extazy försöker vi alltid hitta lite mindre hingstar till, eftersom hon själv bara är 132 cm och vi gärna vill ha en stor spännvidd i mankhöjden på våra ponnyer. Vidare måste hingsten vara brun eller svart, så att det verkligen syns om avkomma får Extazys tigerfärg. Även om vi är väldigt nöjda med årets föl efter Coelehage's Prince Thatch så vill vi gärna använda Pondus en gång till. Hingstfölet vi fick 2008 är oerhört snygg och den här gången hoppas vi förstås på en prickig flicka!

 

Brownie fick i år ett mycket trevligt hingstföl efter Green River xx och vi provar därför en gång till med denna kombination. Hoppet står till ett stoföl som är konstantskimmel förstås!

 

Yes betäcks om igen med en arabhingst, vi provar för fjärde gången med Gimmick ox och hoppas att det äntligen skall bli ett stoföl. Gimmick ox väljer vi då han är en lite rejälare typ av arab och med utmärkt engelsk härstamning.

 

Samma sak gäller Zeven, för tredje gången betäcker vi henne med Valdo med förhoppningen om att få ett stoföl. Valdo är en av de få ridponnyhingstar som finns i avel med riktigt bra hoppkapacitet. Givetvis finns även Valdos halvbror Verdi som kandidat, speciellt nu när han blivit uttagen till EM i ponnyhoppning. Men vi vill inte riskera Zevens skäckanlag med Verdis konstantskimmelanlag, så därför lät vi ett annat sto betäckas med honom.

 

Nämligen Habinas Fantasy som är ett helt oprövat kort. Med två skimmelföräldrar har Fantasy lyckats med konststycket att inte bli skimmel och vi hoppas förstås att både Verdis läckra färg och hoppförmåga går i arv till fölungen.

 

Två ridponnyston kvar. Smaragd har betäckts med EG Pauli, en hingst vi haft ögonen på länge. Pauli är en maffig och rejäl ridponny med både fantastisk gång och otrolig hoppförmåga. Hallon har vi tidigare med framgång betäckt med ridponnyhingst som har mycket arab så i år valde vi hingsten Cantaro of Décorima (e. Kiran ox u. Millie Vanillie) som varit framgångsrik i ponnygaloppen.

 

Ja, givetvis är våra shettisston Körvel och Tamara dräktiga med Frodo.


SVENSKT HALVBLOD

 

Vi går in i ett intensivare skede av vår projekt kring Akeek, vilket innebär att alla ston som kan betäckas också betäcks. Hingstarna vi använt är Impuls 1139 (Cortessa), Magini 695 (Cabaré D), Londonderry (High Heels H), Feliciano 823 (Prinsessa H), Hip Hop 1045 (Irco Day D), Fetcher N 1134 (Contessa H), Alligator Fontaine 1140 (Lady H), Niveau 1136 (Famina H), Hermes 1086 (Mary Day H). Vi har alltså försökt hålla hopp- och dressyrhärstamningarna åtskilda den här gången.

 

Slutligen har vi för ovanlighetens skull använt två av våra egna hingstar, Royal Chateau H har betäckt stoet Matiné H för att få lite mer dressyrtänk och så har Simon Day H betäckt Complete H med förhoppningen att få ett skäckföl.


ENGELSKT FULLBLOD

 

Alla sju avelsston är dräktiga, med sex riktigt fina fullblodshingstar. Amina är dräktig för tredje gången med Funambule, eftersom Fletch gått så bra i galoppen och åringen Fantasy är så högrest och elegant! Aurora är dräktig med Songline, med förhoppning om att få en lika fin häst som Ayla (född 2008). Miss America betäcktes med nygodkände Maybach och den kombinationen skall bli spännande att se. Monrowia betäcks för fjärde gången med Troon. Varför ändra på ett vinnande koncept? Vi har även använt honom till Our Penny, eftersom årsfölet (Princess) blev så fint. Nästa år hoppas vi på ett hingstföl i den kombinationen. Slutligen blev det ännu ett vinnande koncept med Peach, eftersom hon betäcktes med Heart of Oak igen. Det kanske inte blir superstjärnor från den kombinationen, men herregud vad trevliga hästarna är! Slutligen är nytillskottet Child's Play dräktig med form30-hingsten Lord of Thieves.

 

Ja, säsongen inleds redan 25 januari, då Contessa H beräknas föla. Givetvis börjar vi vaka tidigare, speciellt som hon är förstföderska och vi inte vet hur hon kommer att bete sig.


BILDER!

Snälla Sophie har gett mig tillåtelse att publicera hennes bilder på mina nymålade här på bloggen. Visst är de bara urläckra! :-D


Nytt avelssto!

Under helgen fick vi möjlighet att införskaffa ett nytt avelsto till fullblodssidan och givetvis slog vi till!

Stoet heter Child's Play och är född 1987. Vi är medvetna om att hon inte har många år kvar som avelssto, men är beredda att chansa eftersom hon har en utsökt stam med Secretariat som far och Bold Ruler som morfars far. Själv löpte hon som två- och treåring med den fina raden 6-2-3 och 259 125 kr insprunget totalt. Hon har sedan fått föl varje år sedan 1991 och har för tillfället ett stoföl vid sin sida. Hon är konstaterad dräktig med hingsten Lord of Thieves.

Den ständiga tvåan...

Så var jag åter hemma efter en fantastisk vattenshowhelg. Lite långsam bedömning gjorde att showen drog ut på tiden, men vi hann ändå klart i vettig tid idag. Till skillnad från mig hade ju några ganska lång resväg.

För mig blev showen lite av ett antiklimax, eftersom jag hade med oerhört många modeller och även modeller av riktigt bra kvalitet. Jag hade hoppats på fantastiskt resultat, men det vill som vanligt inte riktigt infinna sig. Istället blev jag den ständiga tvåan, precis utanför prispallen. En tröst i det hela är dock att tvåorna kvalar till riks, så nu har jag lyckats kvala elva hästar dit!

Jag har träffat massor med trevliga modellhästmänniskor, pratat nya modeller, allmänna modellhästplaner och vanligt hästsnack förstås. I lotteriet snappade jag åt mig hästen Child's Play (Form30) och en matchande modell till denna, blev en gammal Terrang rh LMS med brutet ben. Hon åkte iväg på tillfixning direkt och jag hoppas kunna presentera bild i bloggen framöver.

Sedan hade Sophie med sig tre av mina föredetta nakenfisar, med rapport om att ytterligare tre är nästan helt klara. Underbart! Bilder på de nymålade kommer så snart jag haft tid att fotografera dem. Som om det inte var nog med detta har Sophie och jag dessutom (väl understödda av Anna-Karin) tisslat ihop oss om en ny fantastisk remake (riktig remake, inte bara rh) som förmodligen kommer ta lång tid innan den blir helt klar, men när den blir det får ni se upp i showringarna!

Sedan självklart det viktigaste... BIS blev Sasori Yuna, en Leni målad av Mindy Berg och ägd av Marie Bååth. Fantastiskt fin modell!


Mot vattenshowen!

Så var alla tjugonio modellerna packade; i två resväskor, en ryggsäck och sex stycken kartonger... Jag är imponerad av mig själv! Vägbeskrivningen är utskriven och det enda som återstår är att packa in i bilen och ge mig iväg. Jag är ganska nervös inför utställningen, eftersom jag aldrig showat så många hästar samtidigt är jag orolig för att missa någonting. Men än så länge är jag i alla fall mer nervös över att köra igenom hela Stockholm, så vi får se vad som blir värst i slutändan.

Rapport kommer eventuellt redan på lördag kväll, beroende på hur sent jag kommer hem då. I värsta fall blir det ingen rapport förrän på fredag, eftersom jag åker direkt ifrån Vattenshowen till min semester på Gotland...

Hoppas vi ses på lördag!

RSS 2.0