Säsongen avslutad

Så var årets betäckningssäsong avslutad och 40 ston är dräktiga. Det känns väldigt spännande inför 2010! Jag vill gärna diskutera lite kring varför jag valt de hingstar jag valt.


PONNYER

 

Hela 14 ston är betäckta med vår F30-hingst Douglas (welsh mountain). Fyra utav dessa ston är förstås våra renrasiga mountainston Nella, Saga, Mona och Sasha. Resterande är ridponnyston, samtliga c- eller d-ponnyer. Tanken är förstås delvis att använda Douglas mer i avel än vad som gjorts tidigare (tre avkommor t.o.m. 2008) men dessutom att få ned storleken på våra oftast maxade ridponnyer. Undantagen är Pearl och Sissi som bägge är welsharaber, men som i gengäld lämnat väldigt vackra döttrar efter Douglas i år.

 

De fyra ston som hör till vårt färgprojekt har alla betäckts med olika hingstar.

 

Extazy försöker vi alltid hitta lite mindre hingstar till, eftersom hon själv bara är 132 cm och vi gärna vill ha en stor spännvidd i mankhöjden på våra ponnyer. Vidare måste hingsten vara brun eller svart, så att det verkligen syns om avkomma får Extazys tigerfärg. Även om vi är väldigt nöjda med årets föl efter Coelehage's Prince Thatch så vill vi gärna använda Pondus en gång till. Hingstfölet vi fick 2008 är oerhört snygg och den här gången hoppas vi förstås på en prickig flicka!

 

Brownie fick i år ett mycket trevligt hingstföl efter Green River xx och vi provar därför en gång till med denna kombination. Hoppet står till ett stoföl som är konstantskimmel förstås!

 

Yes betäcks om igen med en arabhingst, vi provar för fjärde gången med Gimmick ox och hoppas att det äntligen skall bli ett stoföl. Gimmick ox väljer vi då han är en lite rejälare typ av arab och med utmärkt engelsk härstamning.

 

Samma sak gäller Zeven, för tredje gången betäcker vi henne med Valdo med förhoppningen om att få ett stoföl. Valdo är en av de få ridponnyhingstar som finns i avel med riktigt bra hoppkapacitet. Givetvis finns även Valdos halvbror Verdi som kandidat, speciellt nu när han blivit uttagen till EM i ponnyhoppning. Men vi vill inte riskera Zevens skäckanlag med Verdis konstantskimmelanlag, så därför lät vi ett annat sto betäckas med honom.

 

Nämligen Habinas Fantasy som är ett helt oprövat kort. Med två skimmelföräldrar har Fantasy lyckats med konststycket att inte bli skimmel och vi hoppas förstås att både Verdis läckra färg och hoppförmåga går i arv till fölungen.

 

Två ridponnyston kvar. Smaragd har betäckts med EG Pauli, en hingst vi haft ögonen på länge. Pauli är en maffig och rejäl ridponny med både fantastisk gång och otrolig hoppförmåga. Hallon har vi tidigare med framgång betäckt med ridponnyhingst som har mycket arab så i år valde vi hingsten Cantaro of Décorima (e. Kiran ox u. Millie Vanillie) som varit framgångsrik i ponnygaloppen.

 

Ja, givetvis är våra shettisston Körvel och Tamara dräktiga med Frodo.


SVENSKT HALVBLOD

 

Vi går in i ett intensivare skede av vår projekt kring Akeek, vilket innebär att alla ston som kan betäckas också betäcks. Hingstarna vi använt är Impuls 1139 (Cortessa), Magini 695 (Cabaré D), Londonderry (High Heels H), Feliciano 823 (Prinsessa H), Hip Hop 1045 (Irco Day D), Fetcher N 1134 (Contessa H), Alligator Fontaine 1140 (Lady H), Niveau 1136 (Famina H), Hermes 1086 (Mary Day H). Vi har alltså försökt hålla hopp- och dressyrhärstamningarna åtskilda den här gången.

 

Slutligen har vi för ovanlighetens skull använt två av våra egna hingstar, Royal Chateau H har betäckt stoet Matiné H för att få lite mer dressyrtänk och så har Simon Day H betäckt Complete H med förhoppningen att få ett skäckföl.


ENGELSKT FULLBLOD

 

Alla sju avelsston är dräktiga, med sex riktigt fina fullblodshingstar. Amina är dräktig för tredje gången med Funambule, eftersom Fletch gått så bra i galoppen och åringen Fantasy är så högrest och elegant! Aurora är dräktig med Songline, med förhoppning om att få en lika fin häst som Ayla (född 2008). Miss America betäcktes med nygodkände Maybach och den kombinationen skall bli spännande att se. Monrowia betäcks för fjärde gången med Troon. Varför ändra på ett vinnande koncept? Vi har även använt honom till Our Penny, eftersom årsfölet (Princess) blev så fint. Nästa år hoppas vi på ett hingstföl i den kombinationen. Slutligen blev det ännu ett vinnande koncept med Peach, eftersom hon betäcktes med Heart of Oak igen. Det kanske inte blir superstjärnor från den kombinationen, men herregud vad trevliga hästarna är! Slutligen är nytillskottet Child's Play dräktig med form30-hingsten Lord of Thieves.

 

Ja, säsongen inleds redan 25 januari, då Contessa H beräknas föla. Givetvis börjar vi vaka tidigare, speciellt som hon är förstföderska och vi inte vet hur hon kommer att bete sig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0