Nya ston!

Efter en del letande har vi hittat några nya avelsston till stuteriet. Det är två shettisston och två welsh mountainston, som förstås är utvalda för att matcha våra hingstar Frodo och Douglas.

Det första stoet, Tamara, var faktiskt på betäckning hos oss ifjol och när hon sedan blev till salu så passade vi på att köpa henne högdräktig. Tamara är född 2005 och e. Thunderstorm u. Simona - Kanteborgs Sprite RS 271. Hon är vackert isabell och det är ju en färg jag är ganska svag för på just ponnyer... Hennes förstfödda dotter Tara är riktigt fin, så vi hoppas att kombinationen Frodo - Tamara skall fortsätta generera fina föl.

Det andra stoet heter Helen och är född 2007. Därigenom är hon för ung för betäckning i år, men eftersom hennes stam är e. Dalsgårds Favorit RS 437 u. Furunäs Helina RS 4593 - Furunäs Fernando RS 258 så kunde jag inte låta bli att köpa henne. Jag har alltid velat ha en shettis med Furunäs-blod att avla på. Helen är dessutom svart, vilket förstås matchar Frodo lite bättre än våra andra ston gör.

Welsharna är lite äldre än shettisarna. Ramona är född 2001 och e. Verdrefawr Owain RWM 44 u. Bengad Ramonda RWM 476 - Bengad Dicksonia WSB 23053. Hon är brun till färgen och valdes främst för sin något udda stam. Slutligen lade vi också vantarna på Sasha född 2002 och e. Symondsbury Tartar RWM 50 u. Samuela RWM 480 - Hon är vackert mörkbrun och med en lite mer känd stam än Ramona.

Mer galoppresultat

Så har det gått några intensiva månader där jag inte riktigt hunnit med bloggen. Fokus just nu är ju att få alla ston dräktiga, och än så länge ser det bra ut. Vi har några ston kvar innan jag summerar upp årets resultat.

Däremot måste jag ju rapportera om våra galoppresultat! Det är ju i ponnygaloppen vi har mest framgångsrika hästar, så jag börjar rapportera om den.

I juni hade vi ett vinnande sto, det var Great Glory (Vitluvens Curbitz - Hassle's Golden), tvillingstoet som föddes på stuteriet 2002 och som vi länge varit bekymrad över. Tydligen har vi oroat oss i onödan, för både Great Glory och hennes syster Golden Glory presterar riktigt bra i galoppen. De blev bara lite mindre än vi väntat oss. Statistiken för juni blev 1-4-2, ganska så trevligt ändå.

I juli fick vi ingen vinnare, men däremot ganska många placerade. Statistiken här blev 0-3-4. Vi har en förhoppning om att Fragans Boy (Orchis Fragans - Fendt) skall bli form30, men då gäller det att han fortsätter löpa så bra som han gjort hittills. Hans resultat så långt är 0-2-2.

Så över till fullblodens löp. I juni gjorde Fletch (Funambule - Caerwent) oss väldigt förvånade genom att inte bli placerad. Istället stal hans halvbror Follow Me (Funambule - Mr Eubanks) showen och vann sitt löp. Ingen av oss hade förväntat stordåd ifrån den killen! Men han fortsatte löpa bra, så även i juli vann han sitt löp, medan Fletch var oplacerad igen. Vi hoppas att det bara är en tillfällig svacka och att han kommer tillbaka i fin form snart.

Jag lovar att försöka rapportera lite oftare från löpen än vad som varit fallet under sommaren. Bara alla ston blir dräktiga snart så kommer ju tiden att finnas för bloggen också. Tills dess önskar jag alla en fortsatt trevlig sommar!

Anmält till Vattenshowen!

Oj vilken spännande show det blir i år. För första gången någonsin tar jag bilen till en utställning, vilket innebär att jag kan packa hela bilen full med modeller! Följaktligen kommer jag att ha med 30 olika modeller att visa upp! Det blir tretton Breyer, tio Animal Artistry, två Horsing Around, två Northlight och tre övriga resins. Storleksmässigt är det sexton minisar, en classic och tretton traditional.


Jag har aldrig någonsin showat så här många hästar samtidigt, så det skall bli intressant att se hur jag skall få allt att gå ihop. Bara själva packningen känns spännande att få till... Jag har förberett mig med diverse kläder, bubbelplast, plastpåsar, toapapper och handdukar.

Ses om 22 dagar!


Akeek-projektet

I många år har jag drömt om att ta fram en ny ras. En korsning med 50 % halvblod, 25 % arab och 25 % fjordhäst. Så smått har jag påbörjat projektet med mina modellhästar, eftersom Yes betäckts med arabhingsten Gimmick under flera år. Nästa år är det dags för första avkomman, rödblacka hingsten Gonzales, att betäcka sina första halvblodsston. Det skall bli spännande!

Målet med korsningen är att få fram en lite mindre ridhäst med fokus främst på fälttävlan, men även distansritt. En häst som har fjordhästens tålighet, säkerhet på foten och lättföddhet, arabhästens lätthet och uthållighet samt halvblodets spetskompetens i hoppning och dressyr. Färgen bör vara black och mankhöjden mellan 150-160 cm.


Halvblod

Nu när jag presenterat ponny- och fullblodsaveln på stuteriet är det väl inte mer än rätt att presentera sista delen av stuteriet, halvbloden.

Man kan säga att halvblodssidan är ett gytter av härstamningar. Stuteriets ston består både av inköpta ston och egenuppfödda. Det finns några dressyrston och några hoppston, samt förstås en drös med hingstar som knappt används i aveln. Halvbloden kommer så småningom behövas i mitt akeek-projekt, och därför är det okej med lite misch-masch i blodslinjerna så länge.

De fyra stamstona är Cortessa (e. Cortez 679 - Granit 546), Cabaré D (e. Baloubet du Rouet - Bernstein 761), Irco Day D (Irco Marco 662 - Happy Day 650) och Eau de Vie (Amiral 764 - Hertigen 505).

Cortessa


Realism

Modellhästfolk strävar ju efter så hög grad av realism som möjligt. Modellerna skall vara så verklighetstrogna som möjligt, färgerna skall vara sådana att de stämmer med modellens förälrdar och de skall även ha autentiska härstamningar.

Jag har ju tagit detta ett steg längre, eftersom jag verkligen, verkligen älskar avel. Mina avelsston är numera beräknat dräktiga utifrån när de betäcktes året innan och jag kommer därför få möjlighet att presentera varje litet nyfött föl här i bloggen. Dock blir det inte något fler föl i år, då alla utom två föl redan är födda. Utan jag börjar med detta först nästa år.

På det här sättet får jag även in mer realism än vad som är vanligt inom modellhobbyn, bland annat på så sätt att stoet faktiskt kan gå gall ett år eller kasta fostret. Oavsett vilken stjärnhingst som är pappa...

RSS 2.0