Rengöra modellhästar

De finaste av mina modeller har jag i vitrinskåp eller bokhylla med glasdörrar.Men rätt så många modeller står på vanliga hyllor och samlar på sig förskräckligt mycket damm.

När det är dags för utställning krävs det därför lite rengöring innan visning. Alla modeller som är plast OF, det vill säga inte omgjorda, badar jag. Då tappar jag upp rumstempererat vatten i handfatet, håller för hästens lufthål (oftast i mungipan eller ena näsborren) och doppar ned hela hästen i vatten. Sedan får de vila någon minut på en blå handduk, innan jag tar en annan blå handduk och torkar dem med. Om man har mjukt vatten kan man låta dem lufttorka, men då jag har väldigt kalkrikt vatten blir det fula kalkmärken på modellerna om de bara får lufttorka.

Varför blå handduk? Jo, för då ser jag direkt om något ludd fastnar på hästen. Även om jag försöker att använda en så luddfri handduk som möjligt.

De hästar som är resin eller omgjorda nöjer jag mig med att torka av med en lätt fuktad handduk och om jag är väldigt rädd om modellen så blåser jag på den eller borstar försiktigt med en mjuk tandborste.

Dammig modellhästNybadad modellhästLufthålSöte Simon Day H som dock inte skall följa med på utställningen.


Anmäld till Vattenshowen!

Sådär, då har anmälan gått iväg och om bara tjugo dagar är det äntligen dags för en liveshow igen!

Här är gänget som ger sig iväg, innan de blivit tvättade och kammade:Hoppas vi ses!

Fjordföl!

Vårt första renrasiga fjordföl är nu fött på stuteriet. Det är stoet Ariel (Hugo 179 - Knast Halsnaes 173) som inatt fick en liten dotter efter hingsten Ringo (Ribo Molbjerg 151 - Frigg 83). Då Ariel är homozygot för ljusbrunblack så visste vi redan innan vilken färg det skulle bli. Namnet är också bestämt, Habinas Anne.

Två ston kvar att föla bara, håll tummarna att allt går vägen!

Habina målad

Så här vacker blev Linda Yorks fjordmodell när den målats.
Jag kan tycka att det har lite väl lite hovar, ser "nedverkar" ut. Sedan har den lite väl grova ledgångar för min smak, men det är ju ändå något som existerar inom rasen. Vidare är ryggen lite för rak och bogen lite för stupande. Öronen är lite för stora också.

Förutom hovarna är det bara nosryggen som är klassigt "modellhästfel". En fjordhäst skall ha konkav nosrygg, men det skapar man inte genom att karva lite extra på nosryggen, utan på att ge den en bred panna som buktar någon aning utåt, som kontrasterar mot den lätt inåtsvängda nosryggen.

Nåja, det är en fin modell trots exteriöra brister och modellbrister.

Sista ridponnyfölet!

Haha, jag hade ju alldeles glömt bort att Pearl skulle föla. Hon är ju också ridponny... Men hon är så rund jämt att man glömmer bort att hon är dräktig. ;-)

Ja, nyss fölade vårt gamla stamsto Pearl (Pegasus Buckey RWM 33 - Muslin ox) ett hingstföl e. Qul's Master Mind xx (What's the Point xx - Try My Best xx. Det blev inte vacker fölunge, långbent som sin far och med en lite konstig smutsgul färg. Hade jag inte vetat bättre hade jag trott han var gulbrun, men det var bara fux och isabell som kunde bli utfallet, så jag lutar mer åt isabell nu.

Det blev Pearls tionde föl, hon har fått flest stoföl och därmed många barnbarn.

Sista ridponnyfölet

Ja, det föddes ett till föl idag, för bara en timme sedan. Även detta föl hade Fragans Boy (Orchis Fragans RP 124 - Fendth RC 55) som pappa, men mamma var ridponnystoet Habinas Success (Power Boy RP 112 - Coed Coch Targed RW 68). Det blev ett till stoföl och brunt som sin mamma.

Nu är det bara fyra ston kvar; Pearl, Ariel, Complete H och Mary Day H.

Ridponnyföl

Så föddes årets näst sista ridponnyföl. Det var stoet Habinas Guld (Dreamer xx - Pegasus Buckey RWM 33) som fick ett sött stoföl efter Fragans Boy (Orchis Fragans RP 124 - Fendth RC 55). Med två fuxföräldrar var färgen förstås given, men hon är väldigt roligt tecknad med en bläs som sneddar över ansiktet.

Welsh mountainföl

I natt var det dags för Sasha (Symondsbury Tartar RWM 50 - Molstabergs Action Man RWM 34) att föla. Det blev ett litet brunt hingstföl och pappa är även i år Douglas (Pegasus Buckey RWM 33 - Rowfant Sacha WSB 7323).

Nu är det inte många fölningar kvar och de flesta ston är redan dräktiga igen... Så roligt!


Två igen...

Jaha, då blev det två föl samma natt igen. Först ut var Cortessa D (Cortez 679 - Granit 546) som fick ett fuxfärgat hingstföl med Habinas Gonzales (Gimmick ox - Hugo 179).

Knappt en timme senare lade sig Yes (Hugo 179 - Knast Halsnaes 173) ned och fölade ett grådaskigt, förmodligen musblackt hingstföl efter hingsten Crysex ox (Mulder ox - Tanzano ox).

Äntligen föl igen!

Ja, det har varit lite tyst här ett tag, men nu var det äntligen dags för en fölunge igen. Vi har nu åtta ston kvar som skall föla, sedan är säsongen färdig och vi kan summera det hela.

Inatt födde Smaragd (Mac Beth xx RP 104 - Pegasus Buckey RWM 33) ett hingstföl med hingsten Fragans Boy (Orchis Fragans RP 124 - Fendth RC 55). Han är grådaskig just nu och med en fux till far och en gulbrun till mor törs vi inte riktigt säga vad det kan vara för färg. Mörkgulbrun eller gulsvart kanske?

RSS 2.0