Rengöra modellhästar

De finaste av mina modeller har jag i vitrinskåp eller bokhylla med glasdörrar.Men rätt så många modeller står på vanliga hyllor och samlar på sig förskräckligt mycket damm.

När det är dags för utställning krävs det därför lite rengöring innan visning. Alla modeller som är plast OF, det vill säga inte omgjorda, badar jag. Då tappar jag upp rumstempererat vatten i handfatet, håller för hästens lufthål (oftast i mungipan eller ena näsborren) och doppar ned hela hästen i vatten. Sedan får de vila någon minut på en blå handduk, innan jag tar en annan blå handduk och torkar dem med. Om man har mjukt vatten kan man låta dem lufttorka, men då jag har väldigt kalkrikt vatten blir det fula kalkmärken på modellerna om de bara får lufttorka.

Varför blå handduk? Jo, för då ser jag direkt om något ludd fastnar på hästen. Även om jag försöker att använda en så luddfri handduk som möjligt.

De hästar som är resin eller omgjorda nöjer jag mig med att torka av med en lätt fuktad handduk och om jag är väldigt rädd om modellen så blåser jag på den eller borstar försiktigt med en mjuk tandborste.

Dammig modellhästNybadad modellhästLufthålSöte Simon Day H som dock inte skall följa med på utställningen.


Kommentarer
Postat av: Sophie

Om jag var du så skulle jag vara oerhört försiktig med att använda fuktig trasa på målade modeller. Du vet inte alltid vad de är målade med och i synnerhet med vilken lack många är lackade med. Vissa lacker reagerar negativt med minsta lilla fukt. Har en vän som gjorde precis så och det gick bra länge tills hon stötte på en häst som hon drog av färgen på...

Bättre att skydda från dammet genom att ställa in dom i skåp med dörrar (glas är helt ok) och damma OFTA. Åtminstone ett par ggr/månad genom att blåsa av det damm som satt sig. Jag skulle aldrig tillåta att någon använde en fuktad trasa på mina hästar. Trasan KAN repa färgen med eller slita ner den med tiden. En målad modell av en artist går inte att jämföra med färgen som ex. Breyer använder. Även Breyers modeller slits i färgen med tiden. Man kan se sådana där "tryckmärken", alltså att det blivit lite blankt i färgen. Svårt att förklara. Får visa vid tillfälle. Bara tips!! Alla gör som de vill, men jag tror att du skulle bli ledsen om du repade någon häst nu eller framöver... =/

2011-08-05 @ 23:27:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0