Amina


Amina är ett fullblodssto född 1999 e. Caerwent u. Amourina - Modern Pleasure. Hon är ett av mina stamston i fullblodsaveln, har fått tolv avkommor hittills och de har sprungit in 218 545 kr tom 2013.
 
Amina är en sm Thoroughbred G2, den första i originalskick som jag fick tag på. Hon tillverkades någon gång mellan 1998-2001 och hem till mig kom hon i maj 2003.

Anne


Anne är ett fjordsto född 2011 e. Ringo 184 u. Ariel 3525 - Hugo 179. Hon är stammässigt ljusbrunblack, även om modellen faktiskt är rödblack.
 
Anne är verkligen en historia för sig. Jag älskar verkligen den här modellen. Det är ett dräktigt fjordsto som blir irriterad på sitt foster i magen, vänder huvudet mot det och kickar upp med bakbenet. Den har så mycket attityd! Jag köpte Anne redan 2002. Hade henne ett tag innan hon åkte till Sophie Nordström för att preppas. Sedan kom hon hem, preppad och i väntan på rätt målare. Jag hade en idé om vem som skulle måla henne, men jag fick ingen kontakt med den personen. Tiden gick och till sist tröttnade jag på att se den här fina tjejen stå "naken" i skåpet. Så hon fick återvända till Sophie för att bli en rödblack donna. Det var för övrigt 2009, så sju år utan kläder...

Biet

 
Biet är en percheronhingst utan någon härstamning.

Biet köpte jag då jag inte hade någon grövre häst och han var rätt fin. Han hängde ihop med ett sto som hette Blomman (därav hans namn), men den modellen gav jag bort till min dåvarande sambo och kunde förstås inte ta tillbaka när jag lämnade honom. Biet håller jag på och etsar på, men jag kommer nog aldrig bli klar. ;-)

Aurora


Aurora är ett fullblodssto född 2003 e. Diaghlyphard u. Amina - Caerwent. Hon har aldrig löpt i galoppen, men hennes avkommor är väldigt framgångsrika. 491 965 kr har de sprungit in tom 2013. Hennes son Terror är Form30 och kommer att presenteras längre fram.
 
Aurora är en Sm Thoroughbred G2 ommålad och hårad av Sophie Nordström. Hon köptes samtidigt som Bamse och var min första hårade modell. Med henne föddes en dröm om att en dag ha samma modell men i alla fullblodens färger, som på den tiden (2002) var grundfärgerna svart, brun, fux, samt anlagen Pa (svartbrun), ccr (gulbrun, isabell, gulvit), Sb (strumpskäck) och G (skimmel). Hon väckte också en stor förtjusning i själva molden, som jag tycker är rasande trevlig för att vara så liten. Så jag började även samla på alla utgåvor som kommit i originalskick, så länge de hade någon av ovanstående färger/anlag. Nu senare har det ju även dykt upp lite andra anlag som fullblod kan ha, men jag håller ändå fast vid ovanstående färger. ;-) Det kommer att dyka upp ytterligare nitton Sm Thoroughbred G2 allt eftersom jag presenterar mina modeller.

Bamse


Bamse är en gelderländare utan stam. Hingstföl förstås!
 
Bamse var min första ommålade resin. Han är en North Light Shire Foal ommålad av Sophie Nordström. Man kan väl säga att han är den första av många modeller som hon målat om åt mig. ;-) Bamse träffade jag på en liveshow och blev så kär att jag var tvungen att köpa honom. Rasen var självklar direkt jag såg honom, för sådär ser ofta gelderländare ut.
 
 

Frodo


Frodo är en shettishingst född 1995 e. Garvis RS 157 u. Annelunds Assmila RS 1223 - Freek van Vries RS 77. Han har tävlat framgångsrikt i galoppen med 11-3-5, insprunget 51 462 kr och Form30. Hans avkommor har sprungit in 101 325 kr och han har två avkommor som blivit Form30 (Fideli och Habinas Ferlin).
 
Frodo är min första resinmodell. Han är en North Light Shetland Pony och när jag fick se honom på bild blev jag så förtjust! Vilken rastypisk shetlandsponny! När jag sedan såg honom första gången, efter en nervös uppackning, så blev jag ännu mer kär. Han har ett fantastiskt uttryck i ansiktet, som tyvärr är svårt att fånga på bild pga hans svarta huvud. Frodo är den modell jag har som oftast placerar sig på utställning. Han ÄR verkligen shetlandsponny och hans högsta merit är BIS reserv på Norbergsshowen. Frodo är den modell jag först skulle rädda om jag hamnade i en krissituation och bara fick ta med mig några saker. Han är min absoluta favorit. <3

Dashann


Dashann är en arabhingst född 1995. Han är e. The Minstrel u. Bint Madori. Kortet gör honom absolut inte rättvisa, han har en fantastiskt vacker färg.
 
I Just About Horses fanns det information om Breyerfest, det stora event som Breyer höll i varje år i Kentucky. Jag var helt lyrisk när jag läste. Vilken dröm att få komma dit och bara frossa i modellhästar! 2001 var det en helt fantastisk arabmodell som var special run för breyerfest, en kopparfärgad fux med enormt mycket attityd. Jag var kär! Tur för mig, så var det en svensk som var med på breyerfest det året och hon ville inte ha kvar sin modell. Så jag fick köpa honom!

Thor


Thor är en fjordhingst utan härstamning. Han är musblack, men tyvärr har han fyra vita strumpor vilket inte är rastypiskt för fjordhäst och egentligen så ovanligt så det aldrig förekommer.
 
Jag började prenumerera på Just About Horses, tidningen som Breyer gav ut sex gånger per år. De hade en special run på våren som var just Silver Wolfe. Jag hade dock gått med för sent, så jag hade missat honom. :-( Fy vad ledsen jag var, jag som hade två riktiga fjordhästar vid den tiden och verkligen älskade fjordhästar. Men tack vare ebay fick jag faktiskt tag på en alldeles egen! Han går inte att showa, men han ligger mig varmt om hjärtat. :-)

Mr Bryan

 
Mr Bryan är en fullblodshingst född 1998 e. Mr Eubanks u. Alberta - Exceller. Han löpte i omgångar i galoppen, men inte med något bra resultat. Hans namn kommer från min absoluta favoritartist Bryan Adams. Men varför hans förnamn blev hästens efternamn kan jag inte riktigt svara på. ;-)

2001 tog mitt samlande fart på allvar. Det var då jag upptäckte hobbyn och det var då jag köpte mina första modeller just för att ha dem på hyllor och beundra. Min första traditional var en Cigar som jag raskt målade om. Han är den enda av mina egenmålade hästar som jag har kvar idag. För de som kan sina modellhästar, så ser man direkt att Mr Bryan har vit kota på vänster fram, medan originalet hade på höger fram. Så lite vågade jag ändra när jag målade. ;-)

Nafayette


Nafayette är ett arabsto utan stam. Hon är dotter till Fairy och var så även när hon hade stam.
 
Modellen är en Family Arabian Foal och precis som Fairy var hon charcoal från början. Jag vet faktiskt inte när Nafayette målades, men det var en klasskamrat till mig som gjorde det på högstadiet (1995-1997). Hon heter Anna-Karin Björkman och lyckades få till en riktigt fin fölbrun färg. :-)
 

Redan på den tiden var jag barnsligt förtjust i rosa mular. ;-)

Fairy

 
Fairy är ett arabsto utan stam. Hon hade härstamning för länge sedan, men när jag slutade med arabavel så gav jag bort hennes stam. Vet att hon fått många fina föl efter det. :)
 
Modellen är en Family Arabian Stallion, även om Fairy är ett sto för mig. Jag ropade in henne på auktion 1994, för det facila priset av 15 kr. Då var även hennes föl med (presenteras imorgon) i det priset. Fairy var charcoal till färgen, vilket betydde att hon var svart på kroppen och med vit man och svans. Hon tillverkades någon gång mellan 1963-1967. Bild finns här: http://www.identifyyourbreyer.com/images/00201a.jpg
 
När hon kom till mig var hon leksakshäst ganska länge (jag var tolv år när jag köpte henne) och när jag väl hittade hobbyn 2001 så fick hon bli ommålad. Främst för att jag ville måla då, men även för att lekandet hade gjort henne rätt så sliten. Jag målade om henne till en grå häst med diverse vita fält, efter en bild i en arabhästbok. Men trots bildbevis var det få som trodde hon var arab när jag ställde ut henne, så därför fick Thérèse Wolmer måla om henne till riktig skimmel. Det var faktiskt den första modellen Thérèse målade om som inte var hennes egen modell. Lite coolt att ha i samlingen! Fairy har de vackra ögon som Thérèse är så känd för. Arabtränset hon har på bilden (och alltid har på sig) gjordes av Ellen Bugge.

Habinas D'Extra

 
Habinas D'Extra är en ridponnyhingst född 2011 e. Habinas Demon u. Panthera - Khan White Leopard. Han är form30 och kommer förstås få en annan modell vad det lider. Men tills dess får han nöja sig med denna. Speciellt som hans mamma inte ens har en modell ännu. ;-)

Den sista av mina Grand Champion är också min favorit. Älskar hans färg. <3 Tyvärr har jag förstört lite genom att måla med svart markeringspenna på mulen, men resten av hästen är helt ljuvlig. Han skall föreställa engelskt fullblod.

Habinas Fantasy

 
Habinas Fantasy är ett ridponnysto född 2002 e. Green River xx RP 127 u. Brudtärna RP 1022 - Nimran ox. Hon är min absoluta favoritkorsning på ridponnysidan, ett welsharabsto som fått föl med en fullblodshingst. Mums! Fantasy har fått två föl hittills, som bägge tävlat på galoppbanorna. Totalt har hennes avkommor sprungit in 13 350 kr.
 
Tycker att fölet i morganfamiljen är så söt! Hon är ännu sötare framifrån, då hon har en liten stjärn. :-)
 

Habinas Fighter

 
Habinas Fighter är en ridponnyhingst född 2011 e. Fragans Boy u. Habinas Fantasy - Green River xx RP 127. Figther har löpt helt okej i fjol, 0-2-0 och insprunget 6 400 kr, men jag har inte bestämt om han skall få fortsätta löpa i år.
 
Han föreställer pappan i morganfamiljen, väldigt lik de andra hingstarna. ;-)
 

Habinas No White Girl

 
Habinas No White Girl är ett ridponnysto född 2002 e. Verona's Bo Gi RP 134 u. Ghost Girl - Fendt RC 55. Hon har fått två avkommor hittills, som sprungit in 6 200 kr.

Min tredje Grand Champion föreställer ett morgansto. Det enda stoet av mina grand champion, alla resterande är hingstar. Hon har också härligt tjock man och jag gillar hennes lite mer slanka figur jämfört med grabbarna.

Habinas Dragon


Habinas Dragon är en ridponnyhingst född 2010 e. Douglas u. Habinas Guld - Dreamer xx. Han har löpt framgångsrikt i galoppen i två år, jag får se om han startar även i år. Hans totala rad är 1-5-0 och insprunget 11 350 kr.
 
Habinas Dragon är en Grand Champion welshponny, vilket passar honom eftersom han har 62,5 % welshblod i sig. Massor med svans också! :-)

Habinas Doran

 
Habinas Doran är en ridponnyhingst född 2011 e. Douglas u. Habinas Golden Glory - Vitluvens Curbitz RP 119. Han löpte sitt första år i ponnygaloppen 2014 med resultatet 2-1-0 och 3 750 kr insprunget. Jag har ännu inte bestämt om han skall få löpa i år.
 
Min andra Grand Champion. Skall föreställa en quarterhorse och jag har bara fluffat till man och svans under min uppväxt. Tur, för han har väldigt vackert tagel. Trycker man in knappen som är på ryggen gnäggar han och så hör man galoppljud. ;-) Väldigt irriterande, men roligt när man var liten.

Habinas Duke

Så är det dags att börja presentera mina modellhästar. För stunden är de (inklusiva omålade) 127 stycken. Av dessa är 67 stablemate, 36 traditional, 21 classics och 3 Little bit. 86 är gjorda i plast, 39 stycken är gjorda i harts och två är gjorda i porslin.
 
Jag kommer att presentera dem i den ordning de kom till mig. Hoppas det blir lika roligt för er läsare som det är för mig!
 

Habinas Duke är en ridponnyhingst född 2012 e. Douglas u. Habinas Golden Glory - Vitluvens Curbitz RP 119. Han kommer att löpa i ponnygaloppen för första gången i år.
 
Modellen är en gammal Grand Champion som jag fick som liten. Jag älskade att klippa av manen på hästarna, så stackars Duke fick stubbman... Jag hittade Duke och hans Grand Champion-kompisar när jag gick igenom några lådor och självklart har de en plats i min modellhästsamling!

Årets föl

Jag fortsätter att vara lite restriktiv med vad jag avlar på, men kommer under året att utöka raserna med några roliga raser till. Måste bara sätta mig in i härstamningarna och bestämma dels vad jag vill ha för linjer och dels om jag har några modeller som matchar.
 
Engelskt fullblod

Habinas Gray Princess xx, skimmel (född brunt) sto e. Savage Riviera xx u. Our Penny xx.

Habinas Ridicule xx, brun hingst e. Savage Riviera xx u. Habinas Peach xx.

Habinas Gray Peanut xx, skimmel (född fux) sto e. Savage Riviera xx u. Habinas Peace xx.

Habinas Gray Amulet xx, skimmel (född brunskäck (strump)) sto e. Savage Riviera xx u. Amina xx.

Habinas Gray Ash xx, skimmel (född brunt) sto e. Savage Riviera xx u. Habinas Aurora xx.

Habinas Richard xx, fuxhingst e. Savage Riviera xx u. Habinas Miss America xx.

Habinas As I Was Told xx, brunt sto e. Savage Riviera xx u. Habinas As Good As It Gets xx.

Habinas Dahlia xx, brunt sto e. Savage Riviera xx u. Doll’s Don’tPointAtMe xx.

Habinas Gray Moonlight xx, skimmel (född brunt) sto e. Savage Riviera xx u. Monrowia xx.

Habinas Playmate xx, brunt sto e. Savage Riviera xx u. Habinas Play It Again xx.

 

Svensk ridponny

Habinas Pam, svart tigrerat sto e. Fragans Boy u. Panthera.

Habinas Poison, skimmel (född fux) sto e. Savage Riviera xx u. Pegasa.

Habinas Dark Dream, svart tigrerad hingst e. Habinas Dark Stone u. Habinas Evita.

Habinas Future, fuxhingst e. Fragans Boy u. Habinas Red Rally.

Habinas Samantha, fuxsto e. Fragans Boy u. Habinas Secret.

Habinas Firenze, svart hingst e. Fragans Boy u. Opal.

Habinas Daim, fuxsto e. Habinas Demon u. Never Stop.

Habinas Bling, rödskimmelsto e. Habinas Dark Stone u. Habinas Beauty.

Habinas Dark Deed, rödskäckhingst e. Habinas Dark Stone u. Habinas Zabina.

Habinas Heroine, brunt sto e. Habinas Jackpot u. Habinas Hermione.

 

Welsh mountainponny

Habinas Pion, isabellhingst e. Springbourne Pioneer RWM 49 u. Habinas Pure White.

Habinas Sunflower, gulbrunt sto e. Stendyssens Diablo RWM 61 u. Habinas Saga.

Habinas Decision, gulbrun hingst e. Habinas Demon u. Ramona.

Habinas Doyle, skimmel (född isabell) hingst e. Habinas Demon u. Sasha.

 

Shetlandsponny

Habinas Krydda, svart sto e. Habinas Frodo u. Körvel.

Habinas Hyacint, svart sto e. Habinas Ferlin u. Helen.

Habinas Freddie, fuxhingst e. Habinas Ferlin u. Tamara.

Habinas Zorro, isabellhingst e. Zivar of Décorima u. Habinas Kanel. 

 

Fjordhäst

Habinas Alicia, ljusbrunblackt sto e. Bacchus Grönkulla 288 u. Ariel 3525.

Habinas Amelia, ljusbrunblackt sto e. Temperament 227 u. Habinas Anne.  


Misskött blogg

Usch, är det någonting jag avskyr, så är det bloggar som inte uppdateras... Men jag lovar härmed uppryckning av denna blogg, även om det kanske inte kommer att bli inlägg varje vecka.
 
Framöver tänkte jag presentera mina modellhästar som jag har i hyllorna hemma, med stam och historia om det finns en sådan. Så håll ut! ;-)

RSS 2.0