Hoppträning dag 2

Igår var det så dags för det andra träningspasset. Hästarna hade fått stå inne under natten och kanske sovit ut lite. För det var ett gäng pigga hästar som hoppade. :-)

Hampus var mer igång också, tror det var en kombination av att ryttaren vågade säga till honom lite mer och att han fattat att det var hoppning som gällde. Han har en tröskel av seghet som han måste komma över, sedan är han hur pigg som helst.

Gårdagens pass bestod av ungefär samma sak som dagen innan, banhoppning med fokus på vägarna. Men nu skulle det vara galopp hela tiden, någonting gruppen klarade med bravur. Det var fantastiskt att se hur stor utveckling de genomgått från dag ett till slutet på dag två.

Min kamera ville inte riktigt samarbeta med mig, men jag fick några fina bilder på hinder. :-P

Bästa bilden blev väldigt lik den från första passet, men jag lovar att Hampus hoppade mycket bättre än så resten av banan. ;-)Nästa år tänker jag vara med på Ariel... ;-)


Hoppträning dag 1

Idag fick Hampus hoppa för Tomas Hammar. Det var många olika hinder och en riktigt rolig bana. Gruppen fick först hoppa första halvan av banan, sedan andra halvan och sedan alltihopa. Hampus verkade trött på slutet, men när jag gav honom godis efter sista språnget såg jag på honom att ögonen glittrade och han var inte ens svettig. Busfröet! Han låtsas vara trött bara för att han inte skulle behöva jobba.

Här travar han väldigt fint över ett hinder, men egentligen skulle han ju hoppa över det... ;-)Efter träningen fick han kyllera på benen i förebyggande syfte och så fick han sova gott i lilla stallet. Jag och L provade en annan sadel på honom också, för att se om den kanske kan fungera bättre. Han har ju lite knepig rygg i och med att han är jättesvankig när han står stilla, men rak när han rör på sig.

Imorgon blir det träning igen, jag hoppas på fler roliga bilder då. :-)

Träningsvärk

Igår blev det sent på jobbet, således också sent hos Hampus. Det hade blivit en miss i kommunikationen, så han hade blivit utsläppt i hagen ändå. Som tur var så stod han precis vid grinden, så det var bara att hämta honom.

På med tömkörningsgjord och träns, och ut i ridhuset. Det är dressyrtävlingar idag, så igår hade de byggt upp dressyrstaketet i paddocken och harvat. Så ridhuset fick det bli.

Värmde upp i alla gångarter innan inspänningstyglarna kom på. Gjorde en del övergångar mellan trav och galopp samt försökte få galopp ett helt varv på volten. Testade även att minska och öka volten. Alla övningar gick bra, men det var en matt häst jag såg framför mig. Han tog inte för sig på samma sätt i galoppen och vissa fattningar (som är hans paradnummer) var verkligen bedrövliga. Det gav mig en tankeställare. Visst kan jag rida Hampus på ett helt annat sätt än Ariel, han är en vuxen häst och har hållits igång på ridskola i snart ett år. Men han arbetas på ett helt annat sätt på lektion, än när jag rider. Egentligen är det ju mest motion han får på ridskolan, medan jag kräver tufft muskelarbete. Uppenbarligen får han träningsvärk efter våra dressyrpass, så jag får lägga om min träningsplan lite. Tuffa pass behöver varvas med lite lugnare pass, och longering behöver räknas in i de tuffa passen.

Avslutade med att testa om han kom ihåg våra lekar när han var liten, då hade jag en regel att vad han än gjort (rymt, busat, sparkat åt mig) så blev allt bra när jag räckte fram handen och sade "Hampus". Då kom han alltid direkt fram till mig och så myste vi ihop. Det var en perfekt grej att göra när han rymt, för då kom han alltid tillbaka til mig. :-)

Igår lät jag honom göra halt ute på voltspåret och så räckte jag fram handen och sade "Hampus". Direkt snurrade han runt och gick raka vägen in till mig. Älskade Hampepussen, du är verkligen världens härligaste häst!

Eftersom han var så pass trött igår så får han vila idag och så rider vi ut söndag och måndag. Tisdag och onsdag är det ju hoppträning för Tomas Hammar, så då lär han behöva vila på torsdagen också... Sedan är det midsommar och då tar snälla C hand om Hampus motionering.

När vi var tillbaka i stallet lät jag medvetet boxdörren stå öppen. Det är också en av dessa saker jag lärde honom som liten, man går INTE ut ur boxen, såvida inte matte ber en. Givetvis var Hampus halvvägs ut ganska snabbt och jag fick ryta till ordentligt. Då hoppade han baklänges in i boxen igen och såg lite spak ut... Det är något jag verkligen gillar med Hampus, han tar åt sig av tillsägelser och vill verkligen göra rätt hela tiden. Men det är uppenbart att jag måste påminna honom ibland, så han får en röd tråd i hantering och ridning hela tiden.

Den väldigt trötta hästen galopperade med full fart iväg i hagen, så ibland finns det reservkraft att hitta. ;-) Söta Sunny mötte honom med en gnäggning.

Övergångar

I förrgår red C ett pass på Hampus i paddocken. Mest skritt som det verkade.


Igår
red jag också i paddocken... Stackars Hampus som fått harva på banan så många dagar. Men till mitt försvar (förutom att jag trodde att C ridit ut) så skrittade jag faktiskt fram på rakbanan och i skogen. Hampus var väldigt pigg i skritten, ett tag trodde han att vi skulle till de andra hästarna i hagen.


Sedan återvände vi till paddocken och jag värmde upp honom i trav och galopp på lite längre tyglar. Han verkade ganska trött redan efter uppvärmningen. ;-) Sedan lade jag upp stigbyglarna framför sadeln, det är nyttigt för matte att träna också...

Sedan blev det jobba av! Koncentrerade mig helt på övergångar och dessutom väldigt många övergångar. Några meter i respektive gångart innan det blev ny gångart. skritt-trav-skritt-trav-skritt-galopp-trav-galopp och så vidare i all oändlighet. En hel del halter och ryggning också.

Det var rent ut sagt skitjobbigt! Jobbigt för att jag var tvungen att vara fokuserad hela tiden, kräva saker hela tiden. Hampus tyckte också att det var superjobbigt, han fick ju jobba med bakben och magmuskler hela tiden. Men jösses vad fin han blev av arbetet!

Jag tänkte förstås endast på att många övergångar är bra för magmusklerna, men övergångar är också knepet för att få en ridskolehäst, van vid monotont arbete över lång tid, att kvickna till. På slutet var både jag och Hampus riktigt trötta, men det var ändå en häst som svarade mycket snabbare på mina hjälper.

Sista galoppen blev nästan ett skämt, jag fick inte till fattningen då mina ben strejkade. När vi klarat av galoppen ett varv på stora mittvolten så blev det avjogg (med stigbyglar) innan vi skrittade av avsuttet längs en grusväg.

Finpojken fick sig en dusch innan han glatt galopperade iväg till de andra hästarna. Idag jobbar jag så sent så det får bli longering ändå, men till helgen rider vi ut för hela slanten! :-)


Krävande matte

I förrgår red C Hampus i ridhuset. Då han busat rejält i hagen innan (när C skulle hämta honom...) så blev det mest skritt.


igår bestämde jag mig för att vara lite tuffare mot honom. Han behöver helt enkelt högre krav än en unghäst, även om jag inte alltid inser det. Eftersom jag jobbade till sent och inte var i stallet förrän vid åtta så blev det bara longering, men intensiv sådan.


Hampus hade till sin fasa fått vara kvar inne i stallet när de andra släpptes ut på eftermiddagen. Djurplågeri! Han förklarade högljutt för mig att det här inte var acceptabelt och kunde vi möjligen göra någonting roligt nu? Jag skrattade mest åt honom medan jag borstade bort spån och tog på tömkörningsgjorden.


Ute på ridbanan var det ett ekipage, så jag gick faktiskt till ridhuset med Hampus. Mjukade upp i skritt och lite trav, även om Hampus förstås själv bjöd upp i galopp ganska snabbt. Han har mycket lättare för att gå i galopp än trav, så han fattar hellre galopp än ökar steget i traven.


När jag tyckte att han var uppmjukad så åkte inspänningstyglarna på och vi började jobba. Fokus låg på galoppfattningar, det var sällan han fick galoppera ett helt varv. Massor med övergångar är receptet för att få upp bukmuskulaturen och det syns verkligen hur musklerna arbetar när han gör en övergång. Härligt! Sedan ser ryggen mycket bättre ut när han jobbar än när han står stilla också, så läget är kanske inte så hemskt som jag upplevt det.


Hampus blev rejält svettig av våra övningar, men det är bara att vänja sig. Det kommer att bli mycket longering framöver, just för att det är perfekt träning utan klumpiga matte på ryggen. Det var en mycket nöjd pojke som gick ut i hagen till de andra hästarna.


Idag rider C honom igen, förhoppningsvis blir det en sväng ut. Sedan hoppas jag hinna rida honom resten av veckan, det är tävlingar på ridskolan i helgen, men någon stund borde jag få in mellan funktionärsjobben.


Lite dressyr i värmen

Egentligen hade jag inte tänkt att rida Hampus idag, då det är fruktansvärt varmt och jag redan hoppat ett tufft pass på Ariel. Men jag åkte förbi honom för att klippa man och sedan hamnade jag ändå i sadeln. ;-)

Manen var på gränsen att börja vippa, så det var verkligen dags för frisering. Var lat och klippte bara efter förra klippningen, men det blev riktigt hyfsat ändå. Däremot har han fått värre svank, jag som inte trodde att min ridning gjorde så stor skillnad. Men fem veckor utan den har satt sina spår. Tur att jag har hela sommaren på mig att rida honom ordentligt!

Sedan åkte grejerna på och vi begav oss till ridbanan. Skrittade en stund först, provade att öka skritten och göra lite sidvärts. Jag tror det blev okej, men jag skulle behöva någon på marken som kikade lite. Sedan travade vi ett par varv och galopperade igång oss ordentligt. Hampus var lite loj, men med tanke på värmen så var det kanske inte så konstigt.

Jobbade med traven, gjorde tre volter på varje kortsida, ökade traven på långsidan och gjorde en volt mitt på varje långsida. Tyckte det gick hyfsat, men han vill gärna förböja sig i halsen. Mera skänklar (som jag inte har...) behövs!

Sedan jobbade vi med galoppen, fatta snyggt, galoppera några språng och sedan återgå till trav. Det gick lite halvdåligt, galoppen kändes inte alls så bra som tidigare. Vet inte om det är de obefintliga magmusklerna som gör att galoppen blivit sämre, men kul kändes det inte. :-( Försökte även göra lite stora volter i galopp, men då började stigbyglarna (dvs mina fötter) att krångla en massa. Så jag lade helt sonika upp dem (eh, stigbyglarna alltså) framför sadeln och red utan. Plötsligt gick det mycket bättre att sitta i galoppen och jag kunde inverka på ett helt annat sätt.

Fick till några helt okej fattningar och även några volter som kändes bättre. Sedan avslutade vi genom att skritta hela LB:1 fast på en 20x60-bana. Mest en mental träning för mig, Hampus var nöjd med att bara varva ned.

Han var dyblöt efteråt och fick sig en välförtjänt dusch. När jag släppte ut honom i hagen hittade han inte de andra hästarna, utan galopperade (hm... mycket snabbare än med mig på!) flera varv runt dungen innan han kom på att de andra hästarna var i den nyligen öppnade sommarhagen. Det blev ett riktigt gnäggkalas när han hittade dem. Mattes lilla översociala sötnos. :-)

Hampus kommer att stå kvar på ridskolan i år, det blir enklare än att jag skall hålla på och flytta honom fram och tillbaka hela tiden. Jag kommer att rida honom så ofta jag bara hinner, men på grund utav mitt jobbpendlande så blir det en hel del longering också. Fast det är ju bara nyttigt för honom. :-) Sedan kommer snälla C att hjälpa mig även i år, ett par dagar här och där samt förhoppningsvis även ett par helger. Bäst för Hampus är ju om han inte är ledig alls, han behöver röra på sig varje dag.

Hampus som voltigehäst!

Jag missade Hästens dag, där Hampus var med som voltigehäst. Men här kommer lite bilder därifrån!

Imorgon får jag äntligen träffa honom igen. Som jag längtat! Han behöver garanterat snaggas i manen och så skall vi rida ut en sväng. Sedan blir det intensivare rapportering här i bloggen, kommer att rida honom massor framöver, ja faktiskt flera gånger i veckan ända till ridlektionerna börjar igen 8 augusti.


Träning för Tomas Hammar!

Den 21-22 juni kommer Hampus att vara med på träning för Tomas Hammar! Den grupp elever på ridskolan som sålde mest salami skulle vinna en träning och en av de tjejerna har valt att rida Hampus på träningen. Så skoj! Jag hoppas att jag kan vara med och titta på, fast i semestertider lär det bli lite svårt.

RSS 2.0