Blåbärshoppning

För den som har lite tid över så debuterar Hampus i blåbärshoppning den 27 mars på Bälinge ridskola. Jag är tyvärr bortrest och kan därför inte vara på plats och heja. Men förhoppningsvis är det många ridskoleelever som hejar på honom!


Mysig uteritt

Det var länge sedan jag var ute hos Hampus på en vardag, men eftersom jag kommer att vara bortrest de två kommande lördagarna och han verkligen behövde en manklippning, så hade jag ställt in mig sedan länge på att åka ut igår. När jag dessutom var tvungen att jobba hemifrån (= 1 ½ h tidsvinst) så bestämde jag mig för att även rida en sväng.

Jag kom till stallet ungefär en timme efter att de gått in för dagen. Än hade inga elever kommit, så det var lugnt och tyst i stallet. Många nyfikna ridskolehästar kikade på mig genom gallren, förutom i Hampus box. Min första tanke var att de glömt honom ute (men jag hade inte sett någon häst i hagarna), men när jag kikade över boxväggen så såg jag en trött fjording ligga och sova middag.Han klev förstås upp när jag öppnade dörren, så det var bara att pussa hej och borsta av honom allt kutterspån. Tog på grejerna och gav oss iväg ut. Eftersom det var så länge sedan vi var ute så hade jag bestämt mig för att bara skritta.

Vi red bort till "vår" äng för att kolla snötäcket och Hampus var helt med på noterna. Hela hans väsen ville galoppera, men eftersom det fortfarande var ganska mycket snö (dessutom skare) så fick det vara. På hemvägen blev det lite mer dressyrtänk i skritten, med skänkelvikning och antydan till öppna. Dessutom lite halter, eftersom herrn förstås helt glömt bort att man kan stå stilla på hemväg.

Det finns en hel del finslip framöver, men det var så himla härligt att äntligen komma ut och inte bara rida i ridhus. Hampus var också glad, även om han gnäggade efter de andra hästarna några gånger också.

Efter ridturen ställde jag upp honom i gången för manklippning och fotografering. Han har verkligen en oerhört tjock man, men så länge jag håller den kort så fungerar det. Jag får klippa den i flera etapper för att få till det ordentligt och inte ens då blir den jämn över hela. En riktig utmaning!

Det var svårt att fota i stallet utan någon som kunde hålla hästen, men det är i alla fall någon slags dokumentation. Framförallt på hans "nya" rygg.
Nu blir nästa uteritt 9 april, jag längtar redan!

Tyst ett tag...

Det kommer att vara lite tyst här i bloggen ett tag. Eventuellt att jag hinner ut till Hampus på onsdag nästa vecka för att snagga manen igen (och ta bilder!). Men nu på lördag jobbar jag och de två kommande lördagarna är jag hundvakt uppe hos mina föräldar.

Så nästa gång jag rider Hampus blir 9 april och då skall det väl ändå ha blivit vår! Sedan hinner jag rida Hampus två lördagar innan jag åker på ridsemester och lämnar honom åt sitt öde i en månad. Tur att han blir både väl omskött och motionerad på jobbet. :-)

När jag kommer tillbaka från semestern är det fyra ljuvliga veckor då Hampus är bara min! Ja och lite C:s häst också förstås. ;-) Skulle aldrig hinna med honom varje dag så C är en räddande ängel. Återstår att se om han får stå i Ariels stall eller kvar på ridskolan.

Höjd rygg

Igår eftermiddag åkte jag tillbaka till Hampus. Vi hann promenera i tjugo minuter innan E.T. kom. Kikade på honom i skritt innan han fick magnettäcke på sig. Han tycker ju inte om akupunktur så magnettäcket är det näst bästa. E.T. tyckte att det var bättre med en avspänd häst med magnettäcke än en nervös häst med nålar.

Vi pratade en del medan han hade täcket på sig, jag berättade om allt som hänt och att det kändes som att det gick framåt. Om än lite långsamt. Sedan kände E.T. igenom honom och gjorde några övningar för ryggen. Han är fortfarande lite blockerad och spänd i ländryggen, men mycket bättre. Jag hade reagerat på att han fått lite tunnare rygg än tidigare, men vad jag egentligen hade sett (och såg bättre när E.T. jobbade med honom), var en rygg som höjt sig och inte längre är så svankig. Känns så oerhört härligt att allt jobb ger resultat och nu blir det ännu roligare att jobba honom framöver.

Vi skrittade ut vid hand i tjugo minuter efteråt och sedan var det en väldigt nöjd Hampus som fick gå in i boxen och äta betfor. Han är mitt hjärta, min älskling!

Hopphästen Hampus!

Klev upp tidigt på lördag morgon och åkte iväg på hopplektion med Hampus. Han var sockersöt som alltid, eftersom vi var ensamma i ridhuset passade jag på att rida utan tyglar i skritt och trav. Svängradien blir lite större, men det fungerar ändå bra att rida så. Det är så skönt att sitta på en välutbildad, stabil häst.

Sedan kom H in och undrade vad jag ville träna på. Jag hade ju tänkt att provhoppa något högre hinder, så jag fått känna på lite höjd innan det är dags att hoppa Ariel. H var också inne på den idén, så det blev ett hinder på vardera långsida och så givetvis trestuds på böjt spår.

Började med enbart studsen, och Hampus visste exakt vad han skulle göra. Vi bara flöt över. Sedan inkluderade vi de två andra hindren och då blev det väldigt mycket fokus på mig. Jag gör en del fel ibland. Tydligen har jag ingen högerskänkel men en väldigt bra vänsterskänkel. Hampus var fantastisk som vanligt och det märks hur mycket han gillar att hoppa. Busade gjorde han lite också.

Avslutade när Hampus gjort några fina språng på ett lite högre hinder (60 cm), då var vi bägge ganska färdiga. Pratade med H om att det vore skoj med lite hoppning även när det går att rida ut och vi kom överens om att höras framöver när jag blev hoppsugen igen. Funderar på att kanske hoppa en gång i månaden, så blir både Hampus och jag glada.

Surt när motivationen är hög

Då C var sjuk så skulle jag rida Hampus på hennes lektionstid. Innan dess hade jag tänkt hinna rida Ariel en sväng. Dessutom var det inplanerat hopplektion med Hampus imorgon.

Men klantiga jag hade glömt lyset på på bilen. Jag har inte haft bilen så länge, men det har blivit en rutin att alltid slå av lyset samtidigt som jag vrider av motorn. Av någon anledning gjorde jag inte det i söndags, så nu när jag skulle ut var bilen död.

Så onödigt och så dumt när jag nästan inte känner någon med bil. Snälla kompis M lovade komma ut imorgon, men det blir ju inte förrän på eftermiddagen.

Blä för sådana här dumma grejer.

RSS 2.0