Lite nervöst i blåsten

Igår jobbade jag till sent, men beslöt mig för att försöka hinna ut och rida ändå. Hampus jobbas ju max 30 minuter just nu, så egentligen borde jag ju hinna.
 
Tog in Hampus från hagen och snabborstade bara med rotviskan. Kratsade hovarna och tog sedan på den nyinköpta vojlocken som matchade bomlösa sadeln perfekt. Hurra! Jag har ju väntat sedan i juni på en likadan (fast blå) padd som Ariels, men återförsäljaren har inte ens beställt den än. Så jag lackade ur och köpte en vojlock som återförsäljaren av bomlösa sadeln hade. Så nu kan jag till och med tävla dressyr i sadeln. ;-)
 
Sedan åkte min älskade, underbara bomlösa sadel på och efter lite letande (där jag inte hittade Hampus sadelgjord) fick jag låna Ariels sadelgjord så vi kom iväg någonstans. Jag hittade Hampus sadelgjord sedan, liggandes på en stallkompis låda. ;-)
 
Distanstränset åkte på och sedan gav vi oss iväg. Vojlocken fungerade riktigt bra till sadeln och då det både finns stroppar framtill och vid sadelgjorden tror jag den sitter bättre än Ariels padd gör. Snygg var den också...
 
Vi skrittade iväg med ivriga steg längs fårhagen, Hampus spanade efter de andra hästarna i hagen och jag fick påminna honom om riktningen ibland. Det blåste en hel del och han var ganska spänd och trippig i gången. När vi skrittat tillräckligt långt bortåt på grusvägen mot Åloppe så tvärvände han och försökte rusa när jag bett honom vända hemåt. Inte okej! Det fick bli några halter och vändningar både hit och dit innan han slappnade av och vände lugnt hemåt.
 
Hemvägen gick i turboskritt, han var så glad att få gå hem. Jag fokuserade på att hålla honom rak och med jämnt stöd på bettet. Fick en bra känsla i handen och driv i bakkärran. :-)
 
Hemma igen var han ganska trött och även svettig i sadelgjordsstaden. Borstade av honom noggrannare än innan ridningen och sedan fick han gå in i boxen som var nästan helt färdigströdd med halm. Trevligt, tyckte Hampus och började proppa munnen full. ;-)
 
Han fick sedan kraftfoder medan jag stökade undan alla grejer och sedan fick han återvända till hagen för sista natten ute. Sedan är det höst på riktigt!
 
 

En kort sväng

Det blev ändrade planer igår, då jag fick jobba över på jobbet. Hampus fick därför bara komma ut ur hagen för lite kraftfoder, medan jag kände igenom benen, innan han fick återvända in igen. Han verkade lite fundersam över varför vi inte hittade på någonting, men ibland blir det så.
 
Däremot så borstade jag rent hans box ordentligt och påbörjade jobbet att fylla den med halm. Tänk vad stor en box kan kännas när man skall fylla på strö...

Höstens foderlista

Årets hösilageanalys visar på ett grovfoder som är snudd på perfekt till Hampus. Det är lågt i näring, både energi- och proteinmässigt, men utan att kvoten blir oroväckande låg. Hampus kommer att kunna äta mycket mer än jag tänkt från början, vilket känns väldigt skönt.
 
Jag har inte hunnit räkna på mineraler och vitaminer ännu, men grunden är i alla fall klar. Efter en successiv invänjning kommer Hampus få äta:
 
13 kg hösilage
5 hg Green Power Lucerne
1 hg Krafft Muskel
50 g betfor
 
Lusernhacket kommer han att få på eftermiddagen, så han har mycket att tugga på vid intaget. För att få upp kvoten tillräckligt behövdes det en gnutta mer protein och då fick det bli Muskel eftersom Ariel ändå kommer att äta det.
 
Betforet kommer han att få på morgonen, så han får någonting i magen innan han går ut i hagen. Alla hästarna får kraftfoder på morgonen medan man gör dem klara för utsläpp och betfor är det enda jag kan tänka mig att ge på "tom" mage.
 
Jag har inte hunnit diskutera mängden foder i hagen med L, men fördelningen blir ungefär 2-3 kg morgon och lunch, 1-2 kg till middag och 5-8 kg till kvällen.

Powerwalk

Igår kunde jag vara i stallet för första gången utan någon tidspress på väldigt, väldigt länge. Så skönt! Stallet håller på att målas, så det fanns bara en uppbindningsplats att använda. När jag kom var den upptagen, så istället för att hämta in Hampus så började jag med att städa foderkammaren en stund.
 
När de andra hästarna gått ut fick Hampus komma in och bli avborstad. Han var lite allmänt på tårna, om det var för att det kördes halm, stallägaren sågade frigolit, han hade vilat en par dagar eller för att han var ensam i stallet är oklart, men jag beslöt mig för att inte tömköra honom utan bara ta en promenad vid hand.
 
Efter genomborstning och hovkratsning åkte tränset på och sedan promenerade vi iväg. Jag valde att gå bort mot Bälinge, via asfalt och grus, för att variera vägarna lite grann. Dessutom vill jag gärna att han belastas lite på asfalt utan att jag sitter på.
 
Hampus jobbade på bra i skritten, när vi vänt och skrittade hemåt fick han ytterligare lite driv. Men då "tappade" han även ett bakben då och då, så just nu går styrkegränsen definitivt runt 20-30 minuter. Bra att veta för fortsatt uppträning, vi får hålla oss inom den tiden ett tag framöver.
 
Åter i stallet fick Hampus sitt kraftfoder medan jag städade undan och gjorde i ordning kraftfoder för kommande dagar. Sedan fick Hampus gå ut i hagen igen, jag bytte vatten i hagen och fortsatte sedan städa foderkammaren. Jag satte även upp Hampus nya fina namnskylt och hans whiteboardtavla med fjordhästmotiv. :-)
 
Hösilageanalysen hade kommit, så jag fotade den och skyndade mig hem för att räkna...

Uppsuttet!

I lördags hämtade jag in Hampus från hagen och borstade igenom honom. Gav honom kraftfoder redan innan, då jag behövde ge honom lite extra i och med att jag skulle vara bortrest ett par dagar. Träffade M som sade att hon kunde ha honom på måndag, varvid jag undrade om hon ville rida. Givetvis. ;-) Så för att hon skulle slippa vara först upp på ryggen på Hampus efter en månads vila, så blev det visst en ridtur för mig...
 
Kratsade hovarna och tog på hoppsadeln. Hampus gjorde stooora ögon men verkade mest vara glad. Tränsade och satt sedan upp ute. Kändes så härligt att sitta på honom igen! Jag tyckte nog att han fått lite mer klipp i skritten redan från början. Dessutom bjöd han upp i trav några steg innan jag hunnit dämpa honom, just för att han var så glad.
 
Vi skrittade bort förbi fårhagen och över den "farliga" bron innan vi vände och skrittade samma väg tillbaka. Det gick lite fortare på hemväg, så vi tränade lite halter för att checka av lydnaden. Inga problem alls. :-)
 
Det var så roligt att få rida igen, tror Hampus också tyckte att det var skoj. Skrittade bara tjugo minuter och benen kändes helt okej efteråt. Så skönt! :-)
 
Framöver kommer jag att varva ridning med tömkörning och promenader vid hand (när jag har tidsbrist), så det inte blir för tufft för honom. Men vi håller oss till skritt ett tag till i alla fall.
 
Åter i stallet fick han äta kraftfoder medan jag kände igenom benen och plockade bort utrustningen. Sedan fick han återvända till hagen igen.

Vecka 35

Måndag. M skrittar Hampus.
Tisdag. Tömkörning.
Onsdag. Skritt.
Torsdag. Promenad vid hand.
Fredag. Tömkörning.
Lördag. Skritt.
Söndag. Tömkörning.

Orka lite till

Igår stod Hampus snällt vid grinden och väntade igen. Krutow var utanför med matte L och betade gräs. Lite fuskigt, tyckte Hampus... Men han följde mig till stallet ändå och protesterade inte när han fick manen klippt. Jag gillar verkligen min nya klippmaskin, den jobbar på snällt utan att klaga. Visst är det lite gränsfall på att den orkar tugga ibland, men så länge manen är ganska kort redan från början så går det utmärkt.
 
Jag klippte även skägget på honom, det har varit långt alldeles för länge. När jag rengjort maskinen och packat iväg den såg jag att han även hade tofsar i öronen, men det är kanske överkurs att klippa dem med maskin. ;-) Jag får ta en sax och klippa någon dag framöver.
 
Sedan borstade jag av honom och kratsade hovarna. Han gjorde stora ögon när jag kom med tömkörningsgjorden. Skulle vi ut och jobba igen! Hurra! Söta killen som älskar att jobba...
 
När gjord, tömmar och träns var på gick vi iväg längs grusvägen. Kom på när jag redan lämnat stallet att jag ju glömt pisken, så det blev lite halvkass drivning med tömmen emellanåt. Nåja, vi är ju på uppstartsnivå än så länge.
 
Jobbade lite med halter och igångsättningar, vilket fungerade bra. Försökte även få honom att verkligen jobba i skritten och det är som vanligt något som går bra några steg och sedan blir han trött. Men det kommer mer och mer! På hemvägen testade vi även lite skänkelvikning, men vi fick inte riktigt till det. Blev mer en enklare förflyttning till andra vägrenen. ;-)
 
Vi tömkörde totalt en halvtimme och det är precis lagom nu när han är under igångsättning. Jag tänker inte tömköra någon längre stund framöver, utan istället kräva mer och mer jobb från honom när vi är ute. När han väl går i den där perfekta skritten hela passet, ja då kan vi börja fundera på att öka på kraven.
 
Åter i stallet fick han äta kraftfoder på skötselplatsen, då hans box precis blivit ommålad och jag inte vill ha en grön häst. ;-) Sedan återvände han till Krutow och jag tog reda på alla grejer. Någon dag skall jag rengöra all utrustning... Vet att jag sagt det förut. :-P Men någon dag så...

Mys i massor

Igår hämtade jag in en ivrig Hampus från hagen. Krutow var ute och motionerades så Hampus var alldeles ensam. ;-)
 
Ställde upp honom på skötselplatsen och sedan blev det en rejäl genomgång av pälsen. Först drog jag bort så mycket päls jag bara kunde med svettskrapan, sedan borstade jag bort stövet som lagt sig ovanpå med rotviskan. Därefter blev det en ordentlig rykt med ryktborste och ryktskrapa. Var evigheter sedan jag ryktade en häst senast...
 
I senaste Ridsport Special refererades det till en studie som visade att 40 minuters rejäl rykt gav samma effekt som 40 minuters massage... Så nu tänker jag rykta Hampus så ofta jag har tid över, så att han får ha det riktigt härligt.
 
Han uppskattade verkligen rykten, stod och gäspade flera gånger när jag ryktade, men hua vad jobbigt det var att rykta. :-S Det får bli mer träning framöver!
 
Sedan fick Hampus äta kraftfoder i boxen. Från och med nu får han ½ hg lusernhack i fodret, bara för att det skall ta lite längre tid att äta. Han älskar verkligen sitt lusernhack. :-) Mängdmässigt blir det ungefär 3-4 dl så det kommer att bli fulla foderhinkar i höst om han skall få ½ kg istället... :-D
 
När Hampus ätit sig mätt så fick han återvända till hagen. Något motvilligt. Han vill verkligen jobba varje dag. ;-) Men idag blir det tömkörning i alla fall!

Spännande höst!

I oktober, om inget oförutsett händer, kommer Hampus få åka iväg på inkörning! Jag tror han kommer att älska att bli körd, att få tuffa fram på vägarna i glad skritt.
 
När han väl blivit inkörd tänker jag köpa en trevlig bröstsele till honom, lat som jag är blir det en syntetsele så jag bara kan spola av den efter träning. Känner jag herrn rätt så lär han bli svettig bara han ser selen. ;-)
 
En söt rockard har jag också tänkt köpa, kanske en sådan här?
 

Väldigt glad kille!

Igår hämtade jag in Hampus från hagen och ställde på skötselplatsen i stallet. Borstade av en massa lös päls, kratsade hovarna och kände igenom benen. Han var helt ren, så sjukt skönt!
 
Så sdan började det roliga... Ta på tömkörningsgjord, träns och tömmar! :-D Hampus stod som stilla som en staty men man såg på honom att han var ivrig att ge sig iväg. När jag nästan var klar med allt (fipplade med mina handskar) började han faktiskt trampa runt lite. Skulle vi verkligen göra någonting?
 
Körde längs grusvägen bortåt, tränade på halter och igångsättningar samt att verkligen jobba genom hela kroppen i skritt. Blev lite jobbigt för mig också, som måste följa med i hans turbotempo. ;-)
 
Vi var bara ute i tjugo minuter, så han blev inte ens svettig. Men så himla glad över att få jobba lite grann. Vi mötte en i stallet när vi var på väg bortåt och hon påpekade hur oerhört lycklig Hampus såg ut. Spetsade öron och ögon som verkligen lyste. Han är en liten arbetsnarkoman. ;-)
 
Åter i stallet så blev det avskötsel med mer borstning, han har börjat bli ganska lurvig nu... Tror det blir lugn ridning i vinter, jag vill inte klippa honom utan då får det hellre bli mer uppbyggande skrittarbete.
 
Sedan fick Hampus sitt kraftfoder och vi provade även det nya fodret. En riktig succé, han fick ett par nävar (30-40 gram kanske?) och det tog längre tid än vanligt att äta upp. Jag vägde även upp 50 g på prov och det är uppskattningsvis 3 dl. Så om han får ½ kg som jag tänkt mig blir det tre liter att mumsa på... :-D Smakmässigt tyckte han det var supergott också, så det blir nog en bra vinter...
 
Sedan fick han återvända till hagen medan jag plockade undan det sista och åkte hem. Nu är det bara tio dagar tills det är installning...

Shopping!

Eftersom M tog hand om Hampus igår, så passade jag på att åka till Citygross för att shoppa foder. Det är ju installning nästa helg och då gäller det att fodret är på plats redan.
 
Planen var att köpa lusernhack så han har rejält med volymfoder att äta, så det tar lång tid att äta utan att det bli för näringsrikt foder. Det lusernhack jag helst ville ha (lusern + olja) fanns inte, så det fick bli Green Power Lucerne istället, ett foder där lusernhacket är blandat med melass.
 
Sedan köpte jag ett fodertillskott för hovarna med biotin och zink, fått tips om att det skall vara värt pengarna. Vi får väl se. ;-)
 
Dessutom hamnade en glansspray i kundvagnen också, jag måste ta tag i den där svansen någon dag framöver...
 
Fick sedan ett sms från M att Hampus hade varit så fin i benen, härligt!

Vecka 34

Äntligen lite igångsättning!
 
Måndag. M har hand om Hampus. 
Tisdag. Tömkörning.
Onsdag. E har hand om Hampus.
Torsdag. Tömkörning.
Fredag. Tömkörning.
Lördag. Tömkörning.
Söndag. Vila.

Flera dagar igen... ;-)

Fredag åkte jag och min pojkvän ut till Hampus. Då stallet håller på att tvättas och målas om, så stod vi ute och borstade. Eller, jag borstade och pojkvännen höll sig på rejält avstånd. Han är lite hästallergiker... ;-)
 
Hampus var väldigt eh... oborstad. ;-) Han fällde verkligen drivor, tror det är dags att börja borsta honom rejält både före och efter motion framöver. Kände igenom benen och äntligen var bägge kotorna helt bra och vänster has också. Hurra!!! Kanske behöver jag inte investera i Back on Track-skydd ändå...
 
Sedan fick Hampus mumsa kraftfoder och återvända till hagen.
 
Lördag var jag borta hela dagen, först på modellhästutställning och sedan på 30-årsfest. Så snälla L kollade till Hampus.
 
Söndag följde pojkvännen med ut igen, det blev en väldigt snabb sväng i stallet då det var sent och han skulle åka söderöver sedan. Men Hampus fick sitt kraftfoder och även en visitering. Äntligen är haserna helt normala. :-D Jag tror jag kommer att köra med hasskydd på nätterna i vilket fall, om det visar sig att mina gamla Vulcan-skydd faktiskt fungerar. Sedan blir det vanligt stallbandage också, så han får lite extra värme.
 
Idag måndag har M hand om Hampus, sedan blir det äntligen igångsättning! Jag tar det lugnt denna vecka, så det blir bara tömkörning. Men snart kommer det ett efterlängtat inlägg om veckans plan. :-D

Morgonstund...

Igår eftermiddag opererade jag mig och fick inte köra bil på några timmar. Så därför fick Hampus ett besök redan vid sju-tiden igår morse. :-)
 
Eftersom jag skulle börja jobba runt halv åtta, så blev det bara lite kraftfoder utanför hagen och sedan visitering av benen. Höger kota är verkligen helt bra nu och vänster kota nästan helt bra. Så härligt! Jag tyckte även att haserna var lite bättre, men det kan ha varit inbillning. ;-)
 
Idag har E hand om Hampus och på fredag åker jag ut tillsammans med min pojkvän. Får se om det eventuellt blir lite tömkörning då, eller om jag väntar med det till söndag...
 

Några dagar

I söndags rapporterade E att hon tyckte att Hampus bakben blivit bättre vid kotorna, men var fortfarande svampiga och varma vid haserna. Jag hämtade in en glad pojke från hagen (kanske saknat matte lite?) och ställde honom på skötselplatsen. Borstade av och kratsade hovarna innan jag kände igenom benen. Tyckte att det var lite bättre vid kotorna, men haserna var likadana. Seeeegt!
 
Hampus tyckte det var lite tråkigt att vara inne också, så han fick gå ut på ridbanan för lite lydnadsträning. Han flyttade lätt både fram- och bakdel vid lätt beröring, ryggade när jag bad honom och kom på inkallning. Men särskilt entusiastisk var han inte. ;-)
 
Sedan fick han kraftfoder och återvända till hagen. Hyfsat nöjd...
 
Igår var faktiskt höger kota helt bra och vänster nästan helt bra. Så det tar sig med vila. Han har ju trots allt bara vilat 1 ½ vecka hittills. Däremot var han alldeles geggig av smegma på benen, förstår inte riktigt hur han lyckats smeta ned sig. Så det blev insåpning av bägge bakbenen + skapet och sedan skölja flera gånger med varmvatten. Han verkade ganska nöjd av behandlingen. :-) Sedan fick han kraftfoder och återvända till hagen.
 
Idag har M hand om Hampus, det är ju lite segt nu när det bara är mys och kraftfoder, men förhoppningsvis är han i alla fall skrittbar snart...
 
Snart är det dags att börja förbereda för installning också (oj vad tiden går!), så till helgen kommer jag börja ge Hampus Krafft MagTarm i förebyggande syfte. Han har alltid varit lite känslig vid foderbyten och när han var ung fick han kraftig diarré när han bytte foder för hastigt. Vet inte om han är så längre, men jag tänker inte chansa. Vet att Krafft MagTarm fungerat bra på honom tidigare, så vi testar det igen. :-)
 
Kom på när jag diskuterade Back on Track på jobbet att jag har ett par gamla Vulcan hasskydd i källaren. Habina hade dem på sig när hon var gallig i haserna, kanske fungerar de på Hampus också? Får börja använda dem vid installningen och se om det hjälper.

Noggrann genomgång

Igår fick Hampus gå in i stallet för lite borstning och hovkratsning. Hovarna är lite mjukare nu genom allt regnande, så han har fått slippa fotbad några dagar. Sedan fick han äta kraftfoder medan jag förberedde min frånvaro ett par dagar.
 
Sedan kom E in i stallet för att känna på Hampus ben. Hon konstaterade även hon att han var varm och gallig i haserna samt gallig i bakkotorna. Frambenen var bra i alla fall. Hon lovade att kolla honom ordentligt och jag hoppas så att svullnaderna går ned snart... Finaste pojken!
 
Hampus fick sedan återvända till hagen och jag åkte därifrån. Önskar att han var bra redan så vi kunde ha skoj ihop igen.

Glad farbror

Igår kom Hampus skyndandes till grinden. Han var gladare än vanligt, kanske hade han saknat mig lite ändå?
 
På stallplanen stod U och mockade ur en transport, frågade om vi fick gå upp på rampen och sedan ut igen och det var helt okej. Hampus följde snällt med upp och backade sedan tillbaka igen när jag sade till. Då kom T förbi och lovade att Hampus skulle få en godis om han gick hela vägen in. Hm... Hampus tyckte det var en dum idé först, han hade ju blivit lovad att det räckte med bara rampen. Men när han fick godis för varje steg han tog framåt var han snabbt inne i transporten. Den hästen är inte dum. ;-)
 
Lugn utbackning och massor med beröm. Tror inte lastningen blir något problem framöver, bara vi tar det lugnt hela tiden och inte stressar på honom. Finaste pojken!
 
Inne i stallet blev det avborstning av en massa päls samt kratsning av hovarna. Sedan kände jag igenom benen ordentligt. Frambenen är bra nu igen (skönt!) men han är fortfarande gallig i bak. Bättre på höger ben än vänster, men inget av benen är egentligen bra. Jag skall prova att massera benen och se om de blir bättre av det.
 
Sedan fick han äta sitt kraftfoder och var väldigt nöjd med det. Jag längtar lite till höstens installning faktiskt, så han kan få lite längre ättid på sitt kraftfoder och inte bara kasta i sig allt. Har fått tips om ett bra lucernfoder som säljs på CityGross, skall kolla upp det lite närmare nästa gång jag är där.
 
Sedan pratade jag med snälla E, som lovade att inte bara titta till Hampus fredag och lördag (när hon går förbi till sin häst Liam), utan även känna igenom hans ben ordentligt. Hon skulle känna på honom redan idag så hon vet hur han känns när han är lite smågallig. Tack snälla E för den hjälpen! <3
 
Hampus fick återvända till hagen, vi körde lite lydnadsträning dit, med tempoväxlingar, halter och ryggningar. Han var verkligen klockren. Älskar när han är så där lyhörd...

Dålig dag

Igår var det inte skoj att ha häst. Hampus var på ett riktigt surhumör och skulle testa nästa allt jag gjorde. Det blev en kamp om vem som bestämde över hans fötter vid fotbadet och sedan när vi skulle ut i hagen igen så skulle han kliva över mig. Hans "ursäkt" var att det var några skällande hundar i en bil bredvid honom, men det är ändå inte okej att tränga sig mot matte.
 
Nä usch, igår var han billig. Det är bara att ta nya tag. Tur i oturen att E har hand om honom i två dagar, så kanske vi båda skärpt till oss till nästa gång vi ses. ;-)

Några dagar i rad

Tyvärr har jag blivit tvungen att lösenordsskydda Hampus blogg. Motivationen att skriva minskade lite då också, men egentligen har jag ju bloggen främst för att kunna skriva utförligare än jag gör i stallboken, så det är bara att fortsätta skriva. :-P
 
Onsdag fick Hampus vila, det blev bara blötläggning av hovar inklusive inoljning, lite borstning samt premiär att klippa manen med klippmaskin. Jag har köpt en maskin på hööks som skall användas till hundar, men det gick precis lika bra med en fjordman. Tyckte det blev mycket jämnare och smidigare än att klippa med sax, så det kommer jag att fortsätta med. Hampus blir så läcker utan man, speciellt som hans svarta fält i manen är så mycket bredare än de vita. Bild kommer. Lovar...
 
Torsdag hade E hand om Hampus och klättrade i klätterbacken.
 
Igår hade M hand om Hampus och skickade iväg ett sms om att de bara promenerat då Hampus var överansträngd i benen. Suck!
 
Idag blev det därför ordentlig visitering och diskussion med stallets veterinär (smidigt att hon var där idag!) om hur sjutton jag skall göra. Hampus kändes inte lika svampig som M beskrev honom igår, men inte heller helt bra. Han får vila ett par veckor nu och sedan sätter vi igång med tömkörning och väntar med ridning ett tag. Möjligen att jag rider lite markarbete på honom och någon centrerad ridning, men det beror alldeles på hur han reagerar efter några dagars tömkörning. Jag vill ju att min prins skall må bra och vara glad! Deppigt...
 
Tvättade i alla fall svansen på honom idag och det var nödvändigt... Hittade däremot inte glanssprayen, jag har ett svagt minne av att den kan ha tagit slut sist, så det blir till att köpa ny... Hampus fick stå ut med att svansen inte blev utredd, vågar mig inte på att borsta svansen utan glansspray, nog för att han brukar ha en ganska tjock svans, men någon har borstat den med piggborste sedan han kom till Stall Fjällen och tunnat ut den mer än vad som är nödvändigt. Nu är piggborsten undanlagd. ;-)
 
Han fick även stå i vatten med hovarna och givetvis få olja på dem. Vet inte om det blir någon skillnad, men jag kämpar på tills nästa hovslagarbesök för att höra vad hovis tycker. Funderar på om jag skall testa något tillskottsfoder också, men det känns egentligen som överkurs. Han har ju inte problem med hovarna, de är bara lite torra nu under sommaren.
 
Sedan fick han sitt kraftfoder och kunde nöjt gå ut i hagen igen. Gosiga pojken! <3

Trötter

Igår kom Hampus lunkande i sakta mak från hagen. Vi gick tillsammans i långsam takt till stallet. Kände redan då att det nog inte skulle bli någon ivrig ridtur, så jag bestämde mig för att skritta till klätterbacken.
 
Borstade bort en massa päls och kratsade hovarna. Tog sedan på hoppsadeln och distanstränset. Ingen mening att nöta på lädertränset när vi bara skall skritta.
 
Satt upp och red iväg. Mycket riktigt så var Hampus rejält trött. Förmodligen jobbade han lite över sin förmåga i förrgår och kände av det i kroppen lite för mycket. Skrittade dock fyra varv i klätterbacken, så lite jobb fick vi ändå gjort. Började så smått att göra halt i nedförsbackarna och det gick över förväntan. Han är så väl samlad nedför så det är inga egentliga problem. Men vi behöver ju inte överanstränga honom heller. ;-)
 
Tillbaka i stallet blev det fotbad, 10 minuter per hov, medan jag svampade av honom i sadelgjordsstaden och mellan bakbenen. Sedan invigde jag klippmaskinen (för hund), han brydde sig inte om ljudet så jag klippte ned hela manen. Är nöjd med hur maskinen jobbade, även om det märktes att det blev lite jobbigt för den. Men det får duga med en hundklippmaskin eftersom det bara är manen som skall klippas.
 
Sedan fick Hampus äta kraftfoder och jag plockade undan alla grejer. Han har gått upp lite i hull och det kombinerat med att rygglinjen börjar se riktigt bra ut gör att jag kommer minska på proteinfodret. Till att börja med till 200 g, men kanske blir det ännu mindre om några veckor.
 
Sedan återvände Hampus till hagen och jag åkte hem igen.

RSS 2.0