Härligt dressyrpass!

Igår var Hampus ensam i hagen när jag kom, så han stod förstås vid grinden och hängde. Blev så glad när jag kom att han gnäggade. Sötisen!
 
In i stallet och borsta av massor med lös päls, blev faktiskt både en omgång med svettskrapan och en med rotviskan. Han var rätt nöjd. ;-) Kratsade hovarna och sedan åkte bomlösa på samt tränset med tredelat bett och nosgrimma.
 
Skrittade iväg längs grusvägen och behövde knappt påminna om en aktiv skritt. Det tar sig verkligen. :-) När vi var förbi första farliga huset blev det lite trav med fokus öka och minska tempot. Svårt det där... Han svarar gärna upp på ökning, men när jag ber om minskning blir det nästan alltid skritt. En träningsfråga för oss båda.
 
Förbi det andra farliga huset tränade vi skänkelvikning i skritt, vilket fungerade riktigt bra som distraktion. Sedan blev det lite galopp för att vakna och nog vaknade han alltid. ;-) Vi svängde sedan in på avtagsvägen som är gräsbelagd, perfekt för att träna galoppfattningar och ryggningar. :-D Han var lite på hugget, men fattade rätt galopp hela tiden.
 
Vi red (med vissa protester) sedan vidare längs grusvägen och varierade både gångarter och tempo. Han jobbade på riktigt bra, så nöjd med honom! Samma jobb på hemvägen, växla tempo och växla gångart. Lite skänkelvikning i både skritt och trav samt givetvis en del ryggningar. Fick en grym känsla i handen, tror vi är någonting på spåren...
 
Sista biten innan han fick pusta ut blev det även lite öppna i skritt, jag har dock lite svårt för den rörelsen själv då jag gärna tvärar lite för mycket. Men jag kände hur han jobbade med bakdelen och även här blev han superfin i munnen när jag rakriktade. Finaste killen!
 
Skritt på lång tygel sista tio minuterna hem och det var en mycket nöjd kille. :-) Nöjd matte också för den delen... Tillbaka i stallet blev det avduschning medan jag testade en ny variant med hovarna. Tycker inte det verkar ge någonting när han står i blöt i fem minuter, så jag tog helt enkelt och stoppade ned bägge framhovarna i varsin hink och så fick han stå i tio minuter istället. Samma sak med bakhovarna. Under tiden han stod duschade jag av honom ordentligt, drog bort så mycket vatten och päls som det gick, tog undan utrustningen och skrev i dagboken vad vi gjort. Sedan oljade jag in hovarna och smorde även in skapet.
 
Hampus fick sitt kraftfoder och jag gjorde i ordning mer kraftfoder för nästkommande dag. Har köpt en till säck Krafft Muskel, så nu har vi så vi klarar oss ett bra tag framöver. Skall bli intressant att se vad hösilageanalysen visar, hur vi skall lägga upp utfodringen till hösten. Bara en månad kvar till installning!
 
Sedan fick Hampus återvända till hagen och jag åkte hemöver. Mycket nöjd med kvällen. :-)

Vecka 31

Den här veckan kör vi så det ryker! :-D
 
Måndag. Dressyr i skogen
Tisdag. Skritt, klättring och asfalt
Onsdag. Vila eller löslongering
Torsdag. Emma rider
Fredag. Mikaela rider
Lördag. Galopp ute med fokus fattningar
Söndag. Dressyrträning eller en längre mystur

Jobb på banan

Igår åkte jag direkt från Västervik (Fjord-SM) till stallet, så jag var ganska trött när jag var framme. Kände att jag inte orkade rida, utan det fick bli lite longering istället.
 
Hampus kom glatt skyndandes till mig, fick höra i stallet sedan att Krutow inte varit snäll mot honom. Hm... Jag hoppas verkligen att de kan fortsätta gå med varandra i vinter. :-S
 
Borstade av och kratsade hovarna innan tränset åkte på. Sedan gick vi till ridbanan. Joggade fram först i trav, sedan lite galopp. Gjorde en del fattningar i vänster varv men även lite övergångar mellan de andra gångarterna. Han var glad och alert. Bytte sedan varv och då blev det en bockserie i galoppen innan han hade stretchat ryggen tillräckligt för att kunna jobba. ;-)
 
Jag tycker bara det är positivt att han bockar i lina eller när han är lös, det är bra för hans rygg och visar att han är på glatt humör. Efter att vi jobbat lite med samma sak i höger varv som i vänster, så blev det varvbyte igen och fokus på liten volt i trav med övergångar till skritt och halt. Snabba reaktioner för snabba kommandon var det som gällde. Han blir så sjukt lyhörd av sådant arbete. <3
 
Avslutade med att han fick skutta över ett minihinder några gånger. Givetvis lös. Kom på mig själv med att prata med honom som om han förstod, vilket han uppenbarligen gjorde... Han började vända mot hindret varvid jag sade "Nä, det där blir för kort ansats, fortsätt lite längre bort" och han svarade med att sluta vända och istället trava lite längre bort från hindret. "Nu kan du vända" sade jag och han gjorde värsta bakdelsvändningen och satte av i galopp så gruset sprutade. Sötnosen! Jag vet ju att det inte är rösten som är det viktiga utan vad jag gör med min kropp, men det är ändå häftigt hur samspelta vi är.
 
Efteråt fick han skritta ett varv lös runt ridbanan med mig som ledsagare, han var svettig men så himla glad. Det är så jag vill ha honom, genomjobbad i kroppen och glad med livet. :-)
 
Tillbaka i stallet blev det dusch av hela hästen innan han fick kraftfoder och sedan gå ut i hagen igen.

Dressyrtänk ute

Igår kom Hampus i sakta mak till mig i hagen. Det var varmare än på länge och det märktes på honom... Men så lätt slipper han inte undan arbete. ;-)
 
Borstade av, kratsade hovar och tog på hoppsadeln. Jag har inte ridit i den sedan jag provred den för köp, så nu var det verkligen dags! Tränsade med tredelade bettet och hannoveranska nosgrimman, tänkte känna efter hur han var att rida med nosgrimma för ovanlighetens skull.
 
Satt upp och insåg att jag glömt byta skor. Jag har inga problem att rida i mina gympaskor när jag har bomlösa sadeln med korgstigbyglarna. Men det känns inte så bra i mina vanliga stigbyglar med gummiband som säkerhetsutlösning. :-S Som tur var så var M i närheten och kunde hämta mina stallskor. Sedan fick jag ta av mig skorna och byta uppsuttet. Lat ryttare. ;-) Eller kanske snäll häst? Hampus stod och väntade medan jag grejade med mina fötter.
 
Sedan kunde vi äntligen ge oss iväg. Det blev klätterbacken igen, mest för att jag ville rida en kort runda som ändå gav honom lite jobb i kroppen. Jag hade dock inte räknat med hur oerhört jobbigt det skulle bli för mig också. Jag har inte stått i fältsits i en hoppsadel sedan 1999, så det blev en hel del benmuskelträning för mig. :-P
 
Två varv i klätterbacken tog vi, jag tyckte att Hampus jobbade på riktigt bra. Som alltid när det kommer till backar. Sedan tog vi slingerstigen, jag försökte tänka på att styra med ytter höft men det blev lite fusk ibland. Hampus tuffade på bra, kanske något långsammare skritt än jag skulle vilja.
 
Sedan var vi framme vid fälten och där blev det lite glada galopper. Första galoppen fick han bara rulla på i vänster galopp, men när vi vände nosen hemåt så blev det lite fattningsjobb. Han vill inte fatta höger galopp, vad jag än gör med benen. Jag måste sitta i sadeln med höger höft lite mer fram och ge hjälpen med sitsen, då blir det höger galopp. Jobbigt! Jag är så bortskämd med att inte behöva vara noggrann i min hjälpgivning, så jag har blivit alldeles för slarvig. Men Hampus kommer att hjälpa mig med den träningen. ;-)
 
Han stack en gång i full fart, men eftersom han är så lätt att bromsa så hann jag aldrig bli rädd, det går liksom inte att bli rädd för den här söthästen. <3 Vid andra fältets slut tror jag han blev biten av något, för han började trampa runt och kicka med bakbenen. Men inte värre än att jag kunde sitta kvar och få honom att gå vidare.
 
På asfalten hem blev det bara skritt, han hade lite trams för sig när det kom bilar bakifrån, försökte skylla på dem och dra iväg. Så det blev en del halter för att påminna honom om att bilar inte är farliga och att de inte är pådrivande hjälper. Sedan jobbade vi lite med öppna också, det är svårt att veta om han går perfekt, men visst blir det sidvärts då och då. Han tyckte det var superskoj, att jobba med hela kroppen är verkligen hans melodi.
 
Sista biten hem på grusvägen gjorde vi ett par ryggningar, sedan var jag nöjd och han fick skritta på lång tygel. Frustande häst som följde bettets stöd till att bli lång och låg, så härligt! Verkligen ett kvitto på att jobbet varit bra. Tillbaka i stallet var han så pass svettig så det fick bli en dusch. Passade på att blöta hovarna fem minuter vardera i vattenhink också.
 
Sedan blev det flugspray och insmörjning av skap, jag åker bort ett par dagar (på Fjord-SM!) så Hampus behövde en ordentligt skötselgenomgång. Snälla K och D tittar till honom medan jag är borta, så får jag pussa på honom igen på söndag.
 
Kraftfoder fick han förstås också, säcken med Krafft Muskel börjar ta slut, så jag måste åka och köpa en ny någon dag framöver. Det är lite för tidigt att byta foder till höstens installning, så jag kostar på honom en säck till. ;-) Jag är mycket nöjd med resultatet så här långt, han börjar bli oerhört fin i ryggen.

Lite pyssel

Igår kom Hampus i glad trav till grinden när jag ropade på honom. Jag misstänker att det var lite för varmt ute, han hade dessutom tagit av sig flughuvan så ögonen rann en del.
 
Inne i stallet fick han stå med en hov i taget i en vattenhink. Under tiden så borstade jag honom och klippte manen lite hjälpligt. Sedan blev hovarna inoljade innan han fick äta kraftfoder och återvända till hagen. Med rengjorda ögon och ny huva på. ;-)

Bara lite ridning...

Igår hade jag ingen lust att åka ut till stallet. Drog mig för det, men kom iväg till sist, med ett löfte till mig själv att jag inte behövde rida, bara borsta lite och ge kraftfoder.
 
I stallet stod L med Krutow och höll på att förbereda för ridning. Så på något konstigt vis hakade jag på. :-P Hämtade in Hampus och borstade av honom som hastigast. Kratsade hovarna och tog på bomlösa sadeln. Jag vill gärna rida i hoppsadeln någon dag, men det blir aldrig av. Mest för att bomlösa är så mycket bekvämare... ;-)
 
Vi skrittade iväg till klätterbacken. Hampus var lite halvloj och jag blev osäker om han var ömfotad. Men på hemväg var han mycket snabbare, så inga ömma bakfötter, bara långsam på bortaväg. ;-)
 
Vi klättrade två varv i klätterbacken, sedan vaknade alla flygfän till liv, så vi skrittade hem igen. Hampus fick jobba med lite öppna och ryggning på hemväg, han fick upp ryggen på ett helt nytt sätt, så häftigt! Det är så roligt att se framstegen hela tiden, finaste Pussepojken!
 
Sedan följde vi med L och Krutow in på ridbanan en stund, men Hampus har inte alls samma motor där. Gjorde lite vändningar och bakdelsvändningar med enbart ytter höft, samt ett par ryggningar och galoppfattningar. Men han är så mycket gladare utomhus, så det får bli mer dressyr ute och så nöjer vi oss med A:s dressyrträningar på banan.
 
Skrittade ut bort till shettisarna och tillbaka, sedan var det en mycket nöjd Hampus som fick stå och sova i stallet. Eftersom Hampus hovar är lite torra, så fick han stå med en hov i taget i en hink med vatten. Under tiden borstade jag honom ordentligt och tog undan utrustningen. När alla hovar var blötlagda och inoljade fick han äta kraftfoder och sedan återvända till hagen. Han tyckte det var onödigt med vattnet, men han är ju en snäll liten häst. ;-)

Fina fötter igen

När I nästan ridit färdigt kom hovslagare N, så vi tog ett par varv till på ridbanan innan vi gick in i stallet med Hampus. Jag berättade att det gått helt okej med barfota bak, men om N tyckte hovarna såg bedrövliga ut kunde vi givetvis spika på skor.
 
N skodde om i fram och verkade bak. Hovarna såg helt okej ut, fortfarande lite för torra, men jag lovade att bli ännu noggrannare med att blöta hovarna och smörja in. Får försöka göra det varje dag framöver.
 
Hampus var glad över att få uppmärksamhet, som om han inte redan fått massor. ;-) Sedan fick han äta lite kraftfoder innan vi gick ut. J som har haflingern Weber i lösdriften hade ställt upp sin transport för transportträning och vi hade fått ok att testa lite.
 
Sist Hampus var i närheten av en transport var ju Fjällnoraritten i oktober, då skulle han ju hålla på och bråka istället för att kliva rakt på. Men igår var det som om han förstod att det inte skulle bli en massa bråk, för han funderade någon minut på rampen och sedan klev han in. Finaste killen! Han fick stå där inne tills han slutade tänka på att backa bakåt, sedan fick han backa lugnt ett steg i taget och jag var nöjd med lastträningen. Får nog bli lite fler träningar framöver...
 
Sedan återvände Hampus till hagen och sin bästa kompis Krutow.

Vecka 30

En lite lugnare vecka då Emma är bortrest och jag är på Fjord-SM hela helgen.
 
Måndag. Skritt.
Tisdag. Vila
Onsdag. Mikaela rider.
Torsdag. Skritt.
Fredag. Vila.
Lördag. Vila.
Söndag. Skritt.

Lite löshoppning, prova-på-ridning och hovslagare

I förrgår var jag bortrest hela dagen, så Hampus fick vara ledig. På kvällen kom jag ut och pysslade om honom lite, smorde in skapet och sprayade på flugspray. Sedan fick han förstås sitt älskade kraftfoder innan han fick återvända till hagen. Han har lyckats förstöra två flughuvor, så jag måste ta med mig den sista hela någon dag och hoppas att han inte har sönder den. Får nog köpa upp ett lager...
 
Igår fick Hampus gå in i stallet i väntan på hovslagare. Då jag missförstått tiden så fick han först stå och sova en bra stund, sedan gick vi ut på ridbanan för lite löshoppning. Eller, från början hade jag tänkt mig lösgalopp, men det är ju svårt att låta bli. ;-) Löshoppning med Hampus är så sjukt enkelt, man lägger helt enkelt ut en bom eller ett litet hinder på bortre långsidan och ber honom ta sig över det. Vilket han gör hur glatt som helst. Finaste killen. Jag tror höjden var runt 10-15 cm, så det var ju ingen hoppning att tala om, utan bara lite skojiga lekar tillsammans med matte. Han var lite busig ibland också och skulle vända åt ett annat håll. ;-)
 
Sedan kom min kompis M och hans dotter I. Vi har pratat länge om att I skulle få rida lite på Hampus och nu blev det äntligen av. Hampus var verkligen klockren, han lyssnade på mig hela tiden och gick i lugn, långsam skritt. Vi provade även att skritta snabb skritt och det tyckte I var superspännande! :-) Jag tror det kan bli fler turer längre fram.
 
 

Dansa tillsammans

I fredags var jag så stressad från jobbet. Jag vet inte hur jag hade tänkt när jag bokade dressyrträning kl 19, när jag var schemalagd på jobbet till 17. :-S
 
Min räddande ängel var L, som hade tagit in Hampus samtidigt som hon tog in Krutow. Jag gjorde en snabborstning och kratsning av hovarna innan utrustningen åkte på. Som tur var så var tränare A lite sen också, så vi hann med att skritta ett litet varv innan det var dags att gå in på ridbanan.
 
Vi började med att känna efter hur hästarna rörde sig. Sedan skulle vi fokusera på vår inre stortå, jättekonstigt... :-P Vi började i vänster varv och kände efter var vänster stortå fanns. Sedan skulle vi peka med stortån var någonstans vi ville ta vägen och så skulle hästen följa det. Vilket Hampus gjorde... Coolt!
 
Däremot lyckades jag inte få till det med höger stortå, utan där fortsatte vi rakt fram hur mycket jag än försökte tänka på den. Så istället fick vi fortsätta med höfterna, antingen peka uppåt med inner höft eller inåt med ytter höft. Hampus och jag trivdes bäst med ytter höft.
 
Hela ridpasset var det skritt på kort tygel med massor av vädningar, volter och bakdelsvändningar. Jag upplevde Hampus som väldigt lyhörd och mjuk, han följde mig vart jag än ville bara jag själv var fokuserad.
 
Vi fick även trava på en mindre fyrkant (typ 15x20 m) och vända enbart för höfterna. För mig gick det bättre att sitta ned i traven i vänster varv, men i höger varv kunde jag både sitta ned och rida lätt. Hampus var så mjuk i vändningarna, det var en så häftig känsla. Jag kände verkligen hur hela hästen vände i en båge, inte bara en del av hästen i taget.
 
Något annat jag tänkte på, när passet väl var slut, var att Hampus hade gått med ett mjukt stöd på bettet hela tiden, i form och med tryck i bakbenen. Jag hade dessutom inte behövt tänka på att driva honom i traven, utan han hade jobbat på i ett bra tempo själv hela tiden. Fascinerande! Ju mer jag lämnar honom ifred desto bättre arbete kan han göra.
 
Efteråt blev han avskött och fick kraftfoder. Jag gick på små moln hela kvällen. <3

Barbackajobb

I förrgår myste jag med Hampus en stund i stallet. Han hade fått en så rolig frisyr av flughuvan!
 
 
Han mumsade glatt i sig kraftfodret och fick sedan återvända till hagen. Han och Krutow trivs så bra ihop och de leker mycket mer än Ariel och han gjorde. Jag hoppas de kan gå tillsammans i vinter också.
 
Igår blev det en liten barbackatur. Jag ville rida en liten stund bara och känna efter hur Hampus ryggmuskler kändes. A var i stallet, så vi skrittade ut tillsammans med henne och Poppe. Först fick jag dock tillbringa en stund med att ordna till Hampus träns, både sidostycken och nosgrimma var konstigt snurrade och sedan var bettet lite för långt ned i Hampus mun. 
 
Vi skrittade till klätterbacken och Hampus traskade på i helt okej tempo. Vi klättrade ingenting utan vände tillbaka innan.
 
Jag visade A hur Hampus tog stöd på bettet, är lite orolig att han inte skall bära sig själv eller börja gå bakom hand. Men han jobbade på fint, fast nosen var lite framför lod fortfarande. Tror jag får vänja mig vid lite mer tyngd i handen till en början.
 
Sedan red jag en stund på ridbanan. Gick över en massa bommar samt tränade fram- och bakdelsvändningar. Hampus älskar ju bommar, så det fungerade bra. Framdelsvändningarna gick sådär, det kändes mest som vändning på mellandelen. Men bakdelsvändningarna var helt okej, duktig kille! Han lärde sig övningarna snabbt, så det gällde att ofta byta varv eller övning.
 
När jag var hyfsat nöjd så fick Hampus återvända till stallet och få kraftfoder. Sedan blev det en puss och ut i hagen igen. 
 
Ikväll är det äntligen centrerad ridning igen, skall bli skoj att höra vad A tycker om Hampus!

Skritta omkring lite

Igår kom Hampus i full galopp emot mig! Det kan ha berott på att hästen i hagen bredvid rejsade omkring i galopp, eller att Krutow försvann ur hagen precis innan. Eller så var han less på att vila...
 
Flera andra i stallet skulle löshoppa, jag blev så sugen att vara med! Men Hampus är inte i tillräckligt bra form för att löshoppa, så vi får snällt vänta ett tag. Han är inte tillräckligt förståndig för att säga ifrån, så då måste jag vara det.
 
Borstade av honom massor med päls, nu börjar fällningen igen... Kratsade hovarna och tog sedan på bomlösa sadeln. Älskar verkligen den sadeln! Jag är så lycklig som har två bra sadlar till Hampus nu. <3
 
Satt upp och skrittade iväg mot klätterbacken. Hampus var inte alltför entusiastisk, men trampade faktiskt på bättre än någonsin. :-) Vi smög oss litegrann förbi farliga villaområdet, men han var mycket modigare än han är med andra hästar. Knaspojken!
 
Sedan klättrade vi tre varv i klätterbacken. Fokus att följa stigen hela vägen, han vill gärna ta sig lite andra vägar genom gräset. Efter det gjorde vi lite voltarbete innan vi roade oss en stund på slingerstigen och lite andra stigar som var i skogen. Hampus älskar verkligen att gå off road och slippa följa någon larvig stig. ;-)
 
Sedan skrittade vi hemåt och tränade på halter. Han stannar hyfsat direkt, men vill gärna gå iväg innan jag ger honom skänkelhjälpen. Blev lite irriterad på honom och lät honom rygga några steg. Han är ju van vid 1-2 steg, men när jag ryggade 5-6 steg istället var det som om någonting lossnade på honom och ryggen kom upp mycket mer. Han blev grymt härlig att rida efter det! <3 Gjorde även lite skänkelvikningar i skritt och fler övergångar till halt. Måste säga att hans framåtbjudning blir bara bättre och bättre. :-)
 
Hemma igen hann jag knappt ta av tränset förrän han förväntansfullt stövlade in i sin box. Inte okej att lämna skötselplatsen, men han har förstås lärt sig att det alltid serveras kraftfoder i boxen. ;-) Som straff fick han stå där medan jag tog bort all utrustning och stretchade hans ben. Sedan fick han äta kraftfoder medan jag gjorde i ordning foder för kommande dagar.
 
Idag rider E honom och imorgon är det M som har honom. Sedan blir det vila en dag innan jag rider på torsdag. :-)

Vecka 29

Måndag. Emma rider.
Tisdag. Mikaela rider.
Onsdag. Vila.
Torsdag. Skritt.
Fredag. Träning, centrerad ridning.
Lördag. Skritt.
Söndag. Skritt.

Överansträngd igen

I förrgår var jag ute hos Hampus med planen att jobba på banan. Men han var svullen i höger fram igen, överansträngd efter långturen dagen innan om E varit på. Så han fick bara kraftfoder, lite pussar och gå ut i hagen igen för att vila.
 
Igår var jag bortrest hela dagen, så snälla L tittade till Hampus.
 
Idag hoppas jag att benet är bättre, så vi kan skritta lite i klätterbacken.

Lite dressyrtänk ute

Igår kunde jag inte låta bli att rida i hoppsadeln. Det var så skoj att göra klart Hampus, med nya fina (eh, begagnade) sadeln och nya snygga sadelgjorden. :-)
 
Vi skrittade iväg längs grusvägen, jag behövde sällan påminna Hampus om att jobba med hela kroppen. Det är så härligt hur han blir piggare och piggare varje gång.
 
Efter igångskrittning så blev det lite övergångar längs grusvägen. Det tog inte många steg förrän Hampus var rejält på hugget och tog varje pådrivande hjälp som en galoppfattning. ;-) Däremot blir han lite disträ med förhållande hjälper när han blir så igång. Så vi gjorde en del halter och ryggningar, det sistnämnda faktiskt två fina steg bakåt ett par gånger. :-)
 
Sedan blev han lite tung i handen, han sökte sig i form och det kändes lite ovant. Han blir mycket tyngre i handen än Ariel, men samtidigt går han med bra tryck i bakdelen. Svårt att veta om jag skall låta honom få det stöd han uppenbarligen vill ha, men det känns okej så länge han fortsätter att jobba med bakdelen. Förmodligen är det en styrkegrej.
 
Vi galopperade även i de små uppförsbackarna vid bron, det var skoj men lite jobbigt tyckte han. Han försökte slarva lite med vilken fattning han skulle göra, men bara jag är noggrann med hjälpgivningen så blir det rätt galopp.
 
Fick honom att galoppera lite rejälare i sista galoppen, det är en skojig känsla. :-) Sedan skrittade vi av, mycket nöjda bägge två. Han försökte sova lite i avskrittningen, men efter påminnelse så skrittade han riktigt bra igen.
 
Åter i stallet tänkte jag först bara borsta av honom lätt, då han bara var lite varm på bog och hals, men han var alldeles skummig mellan bakbenen. Sötaste killen! Han jobbar på så tappert med alla uppgifter han får. <3 Så det blev avsvampning ändå och Hampus njöt!
 
Sedan stretchade jag igenom ben, hals och rygg. Det gick bättre att stretcha bakåt igår, men det finns fortfarande massor kvar att jobba på. Halsen var inte lika öm längre heller. :-)
 
Medan Hampus åt sitt kraftfoder så tog jag undan grejerna och sedan fick han återvända till hagen igen. Idag rider E ut på honom och imorgon blir det markarbete i hoppsadeln. Skoj!

Shopping!

I förrgår hade M hand om Hampus, så jag åkte förbi Hööks i Upplands Väsby för att handla lite måste-grejer till sadeln. Det kommer bli mer shopping framöver, men de här grejerna var nödvändiga för att överhuvudtaget kunna använda sadeln.
 
Sadelgjord
 
 
Schabrak
 
Sedan blev det ett träns också. :-)
 
 
 
Med matchande tyglar. Men sedan fick det räcka.

Sadelprovning

Igår hämtade jag in Hampus längst bort i hagen. Han hade fullt upp med att få loss en grästuva som var lite envis. ;-)
 
Tog in honom, borstade av honom och kratsade hovarna. Sedan kom sadelprovaren B-G, vi började med att kolla Hampus gamla sadel, som ridskolan haft på honom. Den passade inte alls, så det kändes bra att jag ridit i bomlösa sedan han kom till mig.
 
Sedan provade vi sadeln B-G trodde mest på, en Ideal Crown hoppsadel. Den satt helt okej, även om den gled lite i sidled. Men det gör alla sadlar på Hampus i dagsläget, han måste få lite mer ryggmuskler för att slippa det.
 
Tog på en gammal sadelgjord och lånade stigläder + stigbyglar från Ariels allroundsadel. Sedan tränsade jag Hampus, satt upp och skrittade till paddocken.
 
Det kändes lite konstigt att sitta ovanpå hästen, i jämförelse med bomlösa. Men efter att ha travat ett par varv och galopperat ett varv i vardera galopp kunde jag konstatera att sadeln tillät Hampus att röra sig ordentligt i bogarna, den låg still på ryggen och jag fick en riktigt trevlig sits i den. Härligt!
 
Så jag slog till och köpte sadeln. :-) B-G skall ändra om stropparna lite nästa gång vi ses, men först skall jag rida in mig i sadeln och fortsätta muskla upp Hampus. Så om ungefär en månad blir det ny koll och kanske lite justering av stoppningen.
 
Hampus var nöjd med ett så kort pass, men han verkade också väldigt nöjd med sadeln.
 
 
Sedan fick han äta kraftfoder och gå ut i hagen igen. En riktigt bra dag enligt Hampus. ;-)

Lite loj

Igår var det en väldigt ointresserad Hampus i hagen. Normalt kommer han och möter mig, men igår fick jag hämta honom och ta in honom. Blev lite fundersam, men då det var väldigt kvavt ute tänkte jag att han kanske bara var allmänt loj.
 
Kände igenom benen och han var bättre, men inte bra, i höger fram. Bestämde mig för att tempa, för säkerhets skull. Mycket riktigt så hade han förhöjd temp, så det blev lite pyssel, han fick mumsa kraftfoder och sedan fick han återvända till hagen igen.

Vecka 28

Måndag. Sadelprovning i paddocken. Kanske blir det några små skutt?
Tisdag. Mikaela har Hampus.
Onsdag. Galoppträning på gräsvägen, fokus på bra fattningar.
Torsdag. Emma har Hampus.
Fredag. Markarbete, bommar på böjt spår och upphöjda bommar på rakt spår.
Lördag. Skritt i klätterbacken.
Söndag. Uteritt med dressyrtänk

Varmt, varmt...

Igår hade jag och L stämt träff för uteritt. Hämtade in Hampus från hagen och kunde snabbt konstatera att han var gallig i höger fram. E hade ridit på långtur dagen innan och uppenbarligen hade det blivit för tufft för Hampus. Jag beslöt mig dock för att skritta ut med L ändå, för att se om gallan gick ned av rörelse.
 
Gjorde i ordning Hampus och sedan skrittade vi iväg. Vi bestämde oss för att rida till klätterbacken och klättra ett par varv. Det var oerhört varmt och kvavt, så det kändes inte så lockande att rida någon längre stund. Hampus var lite dämpad på bortaväg, men klättrade snällt två varv. Han är så bra att klättra med, för han jobbar helt rätt med kroppen både uppför och nedför. :-)
 
Sedan skrittade vi hem igen och då var det fart på skritten! Jag behövde inte driva överhuvudtaget och ändå var det rejält tryck i bakkärran. Heja!
 
Åter i stallet kunde jag konstatera att gallan gått ned, men inte helt. Fick låna lite isbalsam av L och smeta på. Egentligen var det ju i senaste laget, men det fick bli lite kyla ändå. Sedan fick Hampus äta kraftfoder i sin box medan jag smetade in honom med flugmedel och salva där han var biten. Jag stretchade även benen, halsen och ryggen. Han har mycket svårt för att sträcka bakbenen bakåt, så det blir något att jobba på!
 
Sedan kom T, som är veterinär och har en häst i lösdriften. Vi hade gjort upp om att hon skulle vaccinera Hampus, så får A komma ut och kolla tänderna samtidigt som Ariel har koll i vinter. Jag förvarnade T om att Hampus är fruktansvärt spruträdd och därmed även veterinärrädd. Sedan tog jag ut honom ur boxen, gick förbi T och ställde upp honom på skötselplatsen. Då hade T hunnit vaccinera medan Hampus gick förbi!
 
Varken jag eller Hampus märkte någonting, helt perfekt! Det var så roligt att se Hampus på skötselplatsen, för han stod verkligen och laddade för att börja bråka. Istället fick han flughuvan på sig och gå ut i hagen. Snopet... :-P

Positiv genomgång

Igår fick jag stressa som en galning till stallet, då tåget blev rejält försenat eftersom loket inte ville rulla. Som tur var så hade L tagit in Hampus som sällskap till Krutow, så jag behövde inte hämta in Hampus från hagen. Han stod nöjt på skötselplatsen och sov. :-)
 
S började att massera medan jag sammanfattade senaste månaden. Sade att jag inte kunnat stretcha då jag själv varit skadad, men att vi ridit på med fokus på att bygga upp överlinjen. Nämde även att jag upplevde att han tappade ett bakben då och då.
 
S masserade igenom Hampus och avslutade med att stretcha frambenen. Hon tyckte att han var ungefär likadan som förra gången, men mindre spänd på ett par ställen. Alla spända ställen släppte med massage och den här gången var Hampus mycket mer avslappnad och somnade ett par gånger när hon masserade.
 
Vi skulle fortsätta som tidigare, men även börja stretcha samt massera bakbenen. Det blir ett nytt besök om sex veckor och då hoppas jag att det blivit ännu bättre överlinje!
 
Hampus fick äta kraftfoder i boxen innan jag tog ut honom i hagen igen.

Tuff pulsträning

Igår var jag riktigt taggad att ge mig ut. Jag hade både laddat mobilen (med gps) och tagit fram pulsmätaren. Spännande!
 
Hämtade in Hampus från hagen och gjorde i ordning honom. Han brydde sig inte när jag blötte ned pälsen och satte fast pulsmätaren, 45 spm hade han i vilopuls... Cool häst!
 
Skrittade iväg och kunde konstatera att hans puls i skritt låg runt 80-85 spm. Vi skrittade bort till rakbanan, med en liten snutt trav på asfalten. Han kändes välbalanserad hela tiden och gps:en visade en skritt mellan 5,44-7,26 km/h. Imponerande!
 
Framme vid rakbanan galopperade vi i tre minuter. Tyvärr var rakbanan för kort, så vi var tvungna att sakta in, vända och galoppera tillbaka halva vägen för att få ihop tre minuter. Hampus kämpade på bra, men den dumma pulsmätaren gav upp. Suck!
 
Skrittade Hampus hela vägen tillbaka till rakbanans slut, men han fortsatte att flämta. Var lite fundersam hur sjutton han skulle orka 4x3 minuter, men beslöt mig för att åtminstone prova att galoppera tre minuter till. Hampus kämpade på hela vägen hemåt, men tyckte att jag var väldigt dum som sedan bad honom galoppera bortåt igen. Men tre minuter till fick vi ihop! Hastigheten var däremot inte så hög, mellan 19,28-21,20 km/h.
 
Då började pulsmätaren plötsligt fungera igen och jag kunde se hur Hampus snabbt gick ned under 120 spm. Vilket är vad han skall komma ned i för att göra fler intervaller. Men det kändes inte bra, i och med att jag tyckte att han flåsade så mycket. Så istället skrittade vi hemåt, förutom en riktigt härlig trav på asfalten. Sug i bettet och driv bakifrån. <3
 
Trots tjugo minuters skritt fortsatte Hampus puls att hålla sig mellan 90-100 spm. Hemåt skrittade han ännu snabbare, mellan 6,13-7,94 km/h. Heja Hampus! Däremot var pulsen väldigt oroande och det tog ett par minuter efter att jag suttit av innan pulsen sjunkit under 60 spm. Så det blev helt klart ett för tufft pass för Hampus. Dessutom upplevde jag att galoppkvalitén blev sämre ju tröttare han blev (vilket inte är så konstigt) och just nu är det ju mer intressant med en bra galopp några meter, än att han kan galoppera många minuter. Så kommande veckors galoppträning kommer att fokusera mer på styrketräning än konditionsträning.
 
Åter vid stallet tog jag av utrustningen och då föll pulsmätaren i bitar. Den gick sönder ifjol, men då lagade min pappa den med en så kallad sockerbit. Nu hade sladden lossnat från sockerbiten, så nu måste pulsmätaren lagas på riktigt. Irriterande, men det är väl lika bra att få det ordentligt gjort. Jag kommer ju inte använda pulsmätaren på ett tag framöver i alla fall.
 
Hampus fick sig en välbehövlig dusch, han var svettig överallt utom på korset. Men han var väldigt nöjd och inte alls så trött som jag trodde att han skulle vara. Sedan fick han gå ut och rulla sig ordentligt innan han fick kraftfoder.
 
Jag tog reda på utrustningen, blötte tränset som blivit väldigt svettigt och borstade av padden. Den sistnämnda fick sedan följa med mig hem för tvätt. Hoppas Hampus egen padd kommer snart, så han slipper nöta på Ariels...

Lurad av luttrad ridskolehäst. ;-)

Igår hämtade jag in en ganska trött Hampus från hagen. Jag borstade av honom en del lera och kratsade hovarna. Sedan gick vi ut på ridbanan direkt, jag hade bestämt mig för att testa att longera honom i grimma.
 
Skrittade några varv och försökte få honom att gå i en riktigt aktiv skritt. Ibland ramlade han över i trav, men det gjorde inte så mycket. Sedan fick han trava lite, men det märks att det bara blir lufstrav när han inte fått galoppera igång sig.
 
Så vi fortsatte med galopp på volten, men han orkade knappt hålla en bärig galopp mer än några språng. Så istället blev det massor med övergångar mellan alla gångarterna för att få honom så alert som möjligt.
 
Jag upplevde passet som väldigt jobbigt för honom, han pustade och stånkade och det kändes som att han jobbade på ett bättre sätt med sin kropp än tidigare. Dessutom var han inte alls lika svankig i ryggen, utan kom verkligen upp med den. Heja!
 
Vid ett tillfälle när han tyckte det var lite för jobbigt, så drog han iväg mot grinden och jag orkade inte hålla emot. Så förhoppningen om att kunna longera i grimma grusades, det får bli träns i fortsättningen. Efter den utbrytningen fick han gå på mindre volt och så tränade vi förhållande hjälper. Något Hampus helt klart tycker är onödigt. ;-)
 
Tillbaka i stallet förväntade jag mig en flåsig och svettig häst, men han andades som vanligt och var inte ens varm. Bushästen! Han lyckades lura mig att tro att han var trött när han knappt var uppvärmd. Men då vet jag til nästa gång, då blir det riktigt tuff longering! :-P
 
Efter att han ätit kraftfoder i sin box fick han återvända till hagen igen, mycket nöjd med sig själv...

Vecka 27

Så får vi se hur bra jag kan hålla mig till planen. ;-)
 
Måndag. Vila eller longering, lite beroende på hur han känns efter söndagens ridtur.
Tisdag. Galoppträning på rakbanan, 4x3 min med pulsmätare. 150-190 spm och skritt tills pulsen är under 120 spm.
Onsdag. Massage.
Torsdag. Vila eller en liten promenad vid hand, beroende på vad massösen säger.
Fredag. Emma har Hampus.
Lördag. Skritt, klättra tre varv i klätterbacken, rida slingerstigen och sedan via Åloppe hem.
Söndag. Uteritt till golfbanan och äventyr längs en grusväg där. Förmodligen blir det mest skritt.

Toppenjobb och bad

Hampus var inte alltför intresserad av att komma in, men efter avborstning och kratsning av hovarna så verkade han lite mer nyfiken på vad vi skulle hitta på. Sadel och träns åkte på och sedan skrittade vi först längs grusvägen och sedan längs asfaltsvägen mot golfbanan.
 
Hela tiden vi skrittade på asfalten krävde jag ett rejält tempo av Hampus och att han jobbade genom hela kroppen. Han tyckte det var jobbigt, men ju längre vi skrittade desto mer kom han igång. Det kändes bra att få till ett pass på asfalt också, så vi successivt kan rida allt längre på hårt underlag. Det är ju nackdelen med en ridskolehäst som bara går på mjukt underlag varje ridpass.
 
När vi vänt och skrittat tillbaka, så svängde vi in på en grusväg innan stallet. Där blev det först kort galopp och sedan mellangalopp så Hampus verkligen fick jobba hela kroppen. Efter galoppen blev han så himla fin! Vi lekte med lite övergångar och det var en oerhört alert häst som lyssnade på minsta lilla förändring med sitsen. <3
 
Däremot blir han lätt lite överilad när han kommit igång med kroppen, han byter snabbt från skritt till trav, eller från trav till galopp, eller från skritt till galopp. Men att byta tillbaka, dvs lyssna på lätta förhållningar, är lite svårare. Det är ju inte konstigt egentligen, eftersom det är lättare för kroppen att öka tempot eller byta gångart till en snabbare, än att minska tempot eller byta gångart till en långsammare. Kroppen har ju svårare att samla än att länga och det är något som kommer med tiden. Men han kämpar på bra, mattes sötnos!
 
Efter en härlig skritt sista biten hem så kunde jag konstatera att vi varit ute i 50 minuter och ridit ganska precis 5 km. Inte dumt alls!
 
Hampus var lite svettig under sadeln, men faktiskt inte någon annanstans. Tror mest det beror på att det blåste så pass mycket när vi red, så svetten dunstar istället för blöter ned pälsen. Men eftersom det var så bra väder ute, så blev det helbad av Hampus. Han försökte verka ogillandes, men ganska snabbt märkte jag att han njöt av alltihop. När han väl var ren (han var faktiskt inte så skitig) överallt, även i skapet (...) så fick han äta kraftfoder i sin box. Han var inte alltför nöjd med det arrangemanget, men jag hoppas att han lugnar sig när den stora skivan som döljer halva boxen tas bort. Nu åt han i alla fall, men det gick långsammare än när han äter ute.
 
Sedan fick han gå i hagen och det första han gjorde var att rulla sig riktigt ordentligt på bägge sidorna. ;-) Men jag är så lycklig över att han rullar sig, så det gör ingenting att han bara var ren i tio minuter. Finaste killen i världen!
 

RSS 2.0