Studs både här och där

Igår hämtade jag in Hampus från hagen och ställde upp på skötselplatsen. Det var lite kallt i luften, så det blev en snabb avborstning och hovkratsning innan vi gick ut på ridbanan. Ville inte riskera att marken blev för hård för hoppning.
 
Jag hade först tänkt använda hinderstöd, men när jag mätte dunkarna som används som markörer eller hinderstöd så var de 30 cm liggande och 40 cm stående. Perfekt som hinderstöd! Så det gick snabbt att ta fram sex sådana och tre bommar. Hampus fick gå lös under tiden jag kånkade, men han följde mig vart jag än gick. <3
 
Byggde upp första hindret på 30 cm och bad honom hoppa. Han rivstartade och flög över hindret, med vilda bocksprång efteråt. ;-) Sedan kom han som vanligt fram till mig för att få beröm och godis. Sötnosen! Byggde upp nästa hinder tre meter från första och det blev en bra studs när Hampus hoppade. Slutligen byggde jag upp sista hindret ytterligare tre meter bort, varvid Hampus rejsade för fullt och flög över alla tre i rask takt.
 Hm...
 
Sedan fick han hoppa tre gånger till, mellan varje gång höjde jag upp ett hinder så han slutligen hoppade hela serien på 40 cm. Han var lika vild varje gång han hoppade, jag fick använda rösten för att dämpa honom lite. Kanske var det för långt med tre meter emellan också, så han kunde hoppa flackare än vad som var tänkt. Men han bockade glatt både före och efter hindrena och tanken med övningen var ju främst att se om det gick att löshoppa utan att behöva krångla till det för mycket.
 
Hampus hade sjukt roligt och jag har svårt att inte ha det när han verkligen utstrålar sådan glädje. Till nästa gång kommer jag minska avståndet något och lägga till två hinder, så hans fart dämpas av att det blir lite mer ansträngande. Men jag tror han kommer att fortsätta tycka det är skoj, vilket bara är bra. Att han dessutom bygger en bra överlinje med övningen är bonus. :-)
 
Hampus fick skritta runt medan jag tog bort alla hindren, sedan gick vi ett varv runt ridbanan med honom lös (bredvid mig hela tiden!) innan vi återvände till stallet. Han var inte ens svettig, delvis för att han mest haft kul och inte behövt anstränga sig så mycket och delvis för att han är klippt. Det känns så bra att jag lät klippa honom, tror han kommer må mycket bättre hela vintern utan att behöva bli blöt varje gång han jobbas.
 
Borstade av honom och gav kraftfoder, sedan fick han återvända till lösdriften igen.

Vecka 44

Måndag. Vila.
Tisdag. Löshoppning.
Onsdag. Vila.
Torsdag. Dressyr.
Fredag. Galoppfattningar på grusvägen.
Lördag. Klättring, galoppjobb och skritt på asfalt.
Söndag. Körning eller långtur.

Nytt dressyrträns

Eftersom Hampus var så duktig på dressyrträningen tyckte jag att han behövde en liten present. :-P Hans vanliga träns är ju brunt, eftersom det är köpt till hoppsadeln han numera inte kan ha. Så givetvis var jag tvungen att köpa ett nytt träns från Hööks!
 
 
Tror att han kommer bli grymt snygg i det! <3
 
I julklapp kommer han förhoppningsvis att få vita PC-skydd och svarta PC-boots. :-D
 
 

Bakdelen under sig eller stöd i handen?

Eftersom Hampus haft täcken på sig under natten var han ren när jag hämtade honom i hagen. Kanske hade han varit det ändå, med tanke på att det var så kallt att all lera var fryst.
 
Tog in honom och tog av honom täckena. Regntäcket var lite blött på insidan, medan ylletäcket var snustorrt. Så ylletäcket gör sitt jobb, medan regntäcket tyvärr håller inne fukten lite för bra. Nu hoppas jag att han inte behöver täcke överhuvudtaget framöver, men det är ändå bra att veta.
 
Borstade honom ordentligt och tog sedan en bild innan F kom för att klippa. Han var inte särskilt entusiastisk...
 
 
Sedan kom F och jag förklarade hur jag ville ha klippningen. Det blev en halv spårklippning, dvs 2/3 av halsen, bringan, bägge bogarna samt lite vid virveln och bakbenet. Hampus stod och sov medan F klippte och det blev precis som jag tänkt mig! F påpekade dock att eftersom magen inte klipptes, så såg den ännu större ut än annars. :-S Nåja, det är ingen skönhetstävling utan han klipps för att inte svettas så mycket i vinter.
 
 
Visst ser han lite rolig ut, men jag vill inte klippa magen eftersom han ligger ned utomhus. Dessutom svettas han inte på de oklippta delarna, så de känns onödiga att klippa.
 
 
När Hampus var färdigklippt tog jag reda på all päls och borstade av honom på de klippta områdena. Sedan åkte sadel och träns på, jag satt upp och så skrittade vi iväg. Hampus var inte så intresserad av att skritta, men med lite övertalning gick det bra.
 
Efter framskrittningen gick vi in på ridbanan och galopperade några varv i vardera galopp för att få lite värme i kroppen. Höger galopp gick alldeles utmärkt... ;-) Sedan kom F och jag undrade om hon ville provrida Hampus innan vi började med träningen. Givetvis var hon nyfiken på hur han kändes, så hon satt upp och testade lite trav coh galopp samt sidvärtsrörelser på volt. Hampus visade sig från sin sämsta sida och försökte slippa undan arbetet... Men det är lite svårt med F på ryggen. :-P
 
Sedan fick jag rida igen. Eftersom han var stel i bakdelen så jobbade vi med att flytta den något/några steg i skritt följt av övergång till trav eller galopp. Målet var att få honom ärtig, dvs svara snabbt på framåtdrivande hjälper. Han har lite långa ledningar ibland...
 
Som variation flyttade vi även bogarna och det har han ju lättare för. Lite jobb på volten i trav blev det också och bitvis fick jag en grym känsla. Han var så himla fin! I slutet av passet började han söka stöd i handen, jag blev lite osäker då och diskuterade det hela med F. Det är skillnad på ärligt stöd när hästen går i form med bakdelen under sig och fuskstöd när hästen har vikten på framdelen. Hampus stöd var det ärliga slaget. :-D
 
Sedan tyckte F att det räckte, då Hampus fått jobba hårt både med henne och mig. Pratade om mina mål, jag vill ha Hampus fullständigt lösgjord (där är vi på god väg) och att han orkar gå i form i tjugo minuter. F påpekade dock att han gått med bakdelen väl under sig i princip hela ridpasset, så det målet var egentligen redan nått. Men jag vill även ha stöd i handen och den sista pusselbiten orkar han inte med hela tiden. F har dock en poäng med att det inte är det viktiga, utan att han går korrekt med bakbenen. Känns härligt att vara igång med träning igen!
 
Skrittade sedan ut en bra stund så Hampus fick pusta av sig och även torka. När vi var tillbaka i stallet igen var han helt torr på de klippta områdena. Så skönt! Tog av utrustningen och så fick han äta kraftfoder medan jag masserade benen med kylande liniment. Sedan återvände han, mycket nöjd, till hagen. :-)

Höger galopp är onödigt

Hampus stod vid hösilagebalen och åt som vanligt. Hämtade in honom och tack vare det kalla vädret var han inte lerig om benen. Skönt! Fick dock borsta bort en massa lera på kroppen i alla fall...
 
Sadlade och tränsade, fick bli distanstränset idag igen. Imorgon blir det förhoppningsvis dressyrträning och då kommer han ju ha dressyrtränset. Satt upp och skrittade iväg mot klätterbacken. Valde dock att ta den längre vägen, via asfalten och slingerstigen innan vi var framme vid klätterbacken.
 
Tre varv blev det, tycker att Hampus klättrade på bra även om det märks att han tycker det är ganska jobbigt konditionsmässigt. Vi ryggade även några gånger, det går bättre och bättre även om han fortsätter att dra till vänster med bakdelen.
 
Sedan tog vi andra slingerstigen i skritt, framme vid ängen bad jag om vänster galopp och fick det. Njöt längs hela ängskanten av den mjuka galoppen, även om han blev lite för ivrig egentligen. Saktade av till trav i svängen och när nosen pekade hemåt försökte jag mig på höger galopp istället. Men det var inget Hampus kände för... Istället blev det gång på gång vänster galopp, trots att jag försökte med höger hela tiden. Ställa höger hjälpte inte, ställa vänster hjälpte inte, bara fatta för vikten hjälpte inte. Vad jag än gjorde så fattade Hampus vänster galopp. Suck!
 
Framme vid ängens slut var det bara att vända bortåt igen och fortsätta försöka. Först när jag vände in honom på ett böjt spår blev det höger galopp, men så fort jag hade honom på rakt spår och fattade galopp valde han vänster. :-S Det får bli någonting att träna på ute, att bägge galopperna går lika bra att fatta.
 
När vi fått till ett par hyfsade högergalopper i alla fall så avslutade vi med att skritta hem längs asfalten. Tränade på lite ställningar i nacken samt tempoväxlingar i skritt. Där var han riktigt duktig och började så smått söka sig i form. Får jag bara lära mig några fler trix och han blir mer lösgjord tror jag vi kommer lyckas riktigt bra.
 
Tillbaka i stallet blev det avduschning, Hampus var svettig överallt utom på rygg och bakdel. Han var till och med skummig framme på bringan, så det skall bli riktigt skönt att få honom klippt imorgon. Efter duschen blev det massage av benen medan han åt kraftfoder. Sedan åkte ylletäcket och regntäcket på innan han fick återvända till hagen igen.

Skolor över marken...

Igår stod Hampus vid grinden och väntade på mig. <3 Tror han börjat inse att så fort jag kommer så blir det antingen roligheter eller kraftfoder. ;-)
 
Tog in honom och spolade av de leriga benen. Sedan borstade jag bort lite lös päls och fläckar med lera samt kratsade hovarna innan reflexer och sadel åkte på. Därefter provade jag nya ländtäcket jag köpt på Granngården, ridtäcket i reflex jag har fungerar inte att sätta fast i bomlösa sadeln, så man kan bara skritta. :-S Det nya ländtäcket var förvisso lite för stort, men satt fast bra i sadeln (stiglädren) och fladdrade inte ens i snabb galopp.
 
Tog på distanstränset, satt upp och skrittade iväg längs grusvägen. Hampus skrittade på riktigt bra, men tyckte det var lite smått läskigt med mörkret runt omkring och den lilla ljusa yta som pannlampa lyste upp.
 
Efter igångskrittningen blev det lite jogg, men då Hampus var superpigg så försökte han blanda in galopp i traven... Jag försökte vara konsekvent och kräva trav, men det är svårt med en glad häst som gärna vill galoppera. ;-)
 
När Hampus verkade varm i kroppen försökte jag mig på någon slags dressyr ute. Eftersom han var så taggad att han galopperade på stället så fick jag tänka om planen att träna galoppfattningar... Istället jobbade vi med övergångar mellan skritt och trav, utan att det skulle bli galopp. :-P Sedan jobbade vi även med tempoväxlingar i traven, även där utan att det skulle bli galoppinslag...
 
När han jobbade bra med tempoväxlingarna fick han galoppera lite, men det var en väldigt ivrig galopp. Jag försökte växla mellan höger och vänster galopp, men precis som vanligt vill han fortsätta att fatta i den galopp han sist galopperat i. Så om vi galopperar höger galopp och saktar av, så spelar det ingen roll hur noga jag gör fattningen till vänster, Hampus fattar ändå höger galopp. ;-)
 
När han blev för flåsig eller taggad blev det övergångar mellan skritt och halt istället, vilket han gjorde superbra. Sedan provade jag att rygga. Vi har ju haft lite krångel med ryggningarna eftersom Hampus tycker att de är jobbiga. Men nu berömde jag varje steg han tog och beröm fungerar väldigt bra på Hampus. Han flöt mjukt bakåt i ryggningen, det kändes så himla bra. :-D
 
Efter lite mer galopp på stället (och även lite framåt också) så ryggade vi ett par gånger till och sedan blev det joggtrav i några minuter. Han var fortfarande lite för pigg och "uppåt" i fronten för att kunna slappna av och gå i form, men det kommer med mer arbete. Finaste killen var mycket nöjd när vi skrittade hemåt.
 
Tillbaka i stallet blev Hampus avborstad (jag ignorerade att han var svettig...), kratsad hovarna och fick kraftfoder. Jag masserade benen medan han åt och sedan fick han återvända till hagen. Eftersom han kommer att vara ledig i två dagar framöver så får han gärna rulla sig torr i leran. Bara han är lycklig så. ;-)

Vecka 43

Oups, glömde visst publicera den här igår!
 
Måndag. Longering över bommar och cavaletti.
Tisdag. Vila eller skritt.
Onsdag. Galoppfattningar på grusvägen.
Torsdag. Vila eller skritt.
Fredag. Vila.
Lördag. Klättring, galoppjobb och skritt på asfalt.
Söndag. Dressyrträning.

Glad i lina

Igår hämtade jag in en lite motvillig Hampus från lösdriften. De hade precis fått nytt hösilage och han ville inte missa maten... ;-) Ställde honom i spolspiltan först och spolade av de leriga benen. Sedan sanerade jag de fläckar med lera som var här och där på kroppen. Härligt att han är frisk och rullar sig, men ibland är det lite jobbigt med all lera. ;-)
 
Kratsade hovarna och tog sedan på tränset med longerlinan fastknäppt. Skrittade till paddocken och sedan fick han följa mig medan jag lade fyra bommar på rad efter varandra.
 
Sedan fick han värma upp på lina i trav och lite galopp i vänster varv. Travade sedan över bommarna några gånger, innan han fick stå och vänta medan jag justerade avståndet. Därefter bytte vi varv och Hampus blev ännu gladare. ;-) I vänster varv höll han sig snällt till den gångart jag bett om, men i höger varv ville han galoppera hela tiden. När han blir så där levnadsglad så blir jag också glad. :-D
 
Efter att han travat några gånger även i höger varv lade jag först upp varannan bom på klossar och när Hampus gjorde det klockrent blev alla bommarna upphöjda. Som han travade! Ryggen uppe, mjuk i hela kroppen och till och med lite tendens till gung i ryggen. :-)
 
Vi bytte varv igen och när det även gick superbra i vänster varv lade jag ned alla bommarna igen och avslutade med att han skulle trava över dem på böjt spår. Eftersom det gick bra i bägge varven ökade jag svårighetsgraden genom att han skulle fatta galopp direkt efter och hålla galoppen ett halvt varv, innan det blev övergång till trav igen och bomserien igen. Den övningen tyckte Hampus var så jobbig, men samtidigt så rolig. Han frustade och stånkade men med ett nöjt uttryck hela tiden.
 
Som belöning, fast han egentligen inte behövde någon, fick han rejsa runt lös i paddocken i ett par minuter. Sedan "hjälpte" han mig att plocka undan bommarna. Han puttade på ett par bommar så de rullade några decimeter och så tog han upp en av klossarna i munnen och viftade med. Sötnosen! Jag blir verkligen glad när han är så här glad...
 
Åter i stallet blev det avborstning och kratsning av hovarna, sedan fick han kraftfoder medan jag masserade benen. Nöjd kille som sedan traskade ut i hagen igen.
 
Att longera över bommar och cavaletti är verkligen perfekt träning för honom. Han tycker det är så roligt och samtidigt använder han kroppen på rätt sätt. Tror det blir toppen att lägga in longering eller löshoppning en dag i veckan, så ridbanan blir en rolig plats.

Lite uppmjukning i skritt

Igår hämtade jag in Hampus från lösdriften och spolade av benen på honom. Sedan fick han sig en behövlig genomborstning, det lossnar fortfarande massor med päls...
 
Därefter åkte dressytränset på och så gick vi på promenad i rask takt på grusväg och asfalt. Hampus kom igång riktigt bra med skritten efter ett tag, nästan så det blir jobbigt för mig att gå i hans tempo. ;-) Egentligen skulle jag lika gärna kunna rida honom när vi skrittar, men det är bra för mig att röra på mig också. :-P
 
Ariel gnäggade åt honom bägge gångerna han passerade, sötnosen! Hoppas så att de kan gå i lösdrift tillsammans framöver.
 
Tillbaka i stallet fick han äta kraftfoder medan jag masserade benen. Det är ganska jobbigt faktiskt... Men blir han mindre gallig av det så är det självklart värt besväret. Sedan fick han återvända till hagen igen, nöjd och glad.
 
Jag känner mig också väldigt glad. Det är så härligt att ha en häst jag verkligen kan utvecklas på och som är en fantastisk träningsindivid. På söndag kommer F att klippa honom och förhoppningsvis kommer vi även hinna med en dressyrträning. Grymt roligt!

Mjuk i muskulaturen och rak!

I förrgår hämtade jag in en ganska lerig Hampus från lösdriften. Som tur var hade han ju täcke på sig (eller snarare genomtänkt av matte), så det var bara att spola av benen och ta av det leriga täcket.
 
Hämtade in Ariel från hagen som sällskap till Hampus och i samband med det kom S åkandes. Jag berättade lite kort om Hampus, hon känner ju till honom sedan tidigare men har aldrig träffat honom innan. Sedan började hon känna igenom honom överallt och när hon var klar med genomgången fick jag visa honom i skritt och trav på ridbanan.
 
Vi kollade även på Hampus sadlar och S konstaterade snabbt att bomlösa är perfekt för honom medan hoppsadeln är alldeles för lång och rak. Det gör att den mesta vikten hamnar för långt bak och han får ett tryck över njurarna. Inte bra! Så under vintern blir det bara ridning i bomlösa och så får jag leta en ny hoppsadel till våren.
 
S konstaterade att Hampus var mjuk i muskulaturen, även om han hade massor av muskler. Han är dessutom helt jämn och rak, vilket jag inte hade väntat mig. Hon hittade ingenting att anmärka på förutom lite gallor i kotlederna bak, så jag har i uppgift framöver att massera alla fyra benen varje dag.
 
Eftersom allt var bra med Hampus så fick han en helkroppsmassage. Som han njöt! :-D Jag fick möjlighet att bolla lite idéer med S om hur jag lägger upp träningen framöver och vad som är mitt och Hampus mål. Jag måste sluta tänka på honom som gammal och felriden och istället njuta av den fantastiska häst jag har. En häst som har enorm ridbarhet och potential till att bli en riktigt bra allroundponny. En häst som alltid vill göra rätt och ställer upp i alla lägen. <3 Jag är så lycklig som fått tillbaka Hampus!
 
Efter behandlingen fick Hampus återvända till lösdriften igen. Han verkade väldigt nöjd. :-)

Hindersökande missil...

I fredags kunde jag inte låta bli att hoppa lite igen. :-P
 
Tog in Hampus från lösdriften och spolade av benen på honom. Borstade och kratsade hovarna, sedan åkte alla reflexerna, tränset och hoppsadeln på. Skrittade ut på grusvägen i tjugo minuter och galopperade sista tre, fyra minuterna hem. Hampus blev bra uppvärmd av det, men också lite flåsig. Konditionen är inte den bästa...
 
På ridbanan satt jag av och ändrade om hindren lite, så Hampus hann flåsa av sig lite. Det stod två hinder på volt, sett uppifrån som en klocka på kvart i och kvart över. Sedan låg det en bom på halv och en på prick däremellan. Hindren var kanske 30 cm, så det var perfekt höjd för Hampus. Jag satte även upp ett par hinder på mina träningsklossar, fast på vänstra långsidan. På andra långsidan stod redan en lång serie, där lade jag ned alla bommarna på marken istället. Det blev lite ojämna avstånd, men det är bara nyttigt för honom att få koncentrera sig på bommarn.
 
Sedan började vi roa oss! Först fick han galoppera några varv i kringelikrokar för att komma igång i kroppen igen. Sedan travade vi över bommarna på volt i bägge varven, galopperade på mina hinder jag ställt upp och även över ett av hindren på volten.
 
Hampus tyckte det var skoj, men jobbigt att hoppa på böjt spår. Han fick pusta då och då, men det blir ju inte samma sak som när man rider hoppträning och väntar på de andra. Efter ett tag började han kännas lite tröttare och då tog vi ett sista språng och nöjde oss med bommar de sista varven. Han sökte sig dock hela tiden mot hindren och bjöd flera gånger på bommar på marken som jag inte tänkt rida över. Han skulle bli riktigt grym i omhoppningarna bara han fick lite mer styrka och kondition. :-D Nästan så jag blir lite sugen att leta reda på en tävlingsryttare åt honom...

Joggade lång och låg, vilket han gjorde riktigt bra. Sedan skrittade jag av honom för hand innan han fick återvända till stallet. Återigen blev det dusch av genomsvettig häst och sedan täcke på. Måste nog klippa honom ändå...
 
Efter att han fått kraftfoder fick han återvända till hagen igen. Jag tog reda på utrustningen och tog undan hindren jag ställt upp på ridbanan.

Skritt för att motverka träningsvärk

I förrgår kände jag inte för att åka till stallet överhuvudtaget. Sade åt mig själv att skärpa mig och lyckades faktiskt ge mig iväg.
 
Väl där hämtade jag in en väldigt ren Hampus från hagen. Han hade uppenbarligen rullat sig med täcket på under natten, men inte efter det. Så fast han var täckeslös var han så fin. Förutom halsen och magen förstås. ;-)
 
Tog in honom i stallet och spolade benen. Sedan borstade jag bort lera och kratsade hovarna. Funderade om jag skulle rykta honom ordentligt eller skritta honom. Efter påtryckning från Lilis medryttare S blev det skritt i alla fall. Tog på bomlösa sadeln och en massa reflexer. Hampus har numera benreflexer runt om, reflexboots runt om, reflexbrösta och reflexridtäcke. Det enda som saknas är tränsreflexer. :-P
 
Satt upp och skrittade iväg. Det tog inte många minuter förrän regnet öste ned, men vi skrittade på ändå. Jag hade ganska mycket träningsvärk efter hoppningen, så jag misstänkte att Hampus också hade det. Vi skrittade bort mot Morberga men vände innan vi närmade oss gården. Totalt skrittade vi en halvtimme och Hampus verkade väldigt nöjd med det.
 
Åter i stallet var det bara att ta reda på alla grejer och sköta om Hampus. Medan han åt sitt kraftfoder bestämde jag mig för att faktiskt ha regntäcket på honom även denna natt. Det hällregnade verkligen ute och jag ville ha en ren häst kvällen därpå, så jag kunde vara lite effektiv i min ridning. Så det leriga regntäcket åkte på igen och Hampus återvände till hagen.

Roligt att hoppa igen!

Igår hämtade jag in en väldigt blöt Hampus från hagen. Täckade honom med ylletäcke och regntäcke innan han fick sitt kraftfoder och sedan återvände han till hagen. Förmodligen trodde han att det skulle räcka för dagen. ;-)
 
Efter några timmar var det dags att ta in honom igen, lät honom ha kvar täckena så länge det gick, så jag spolade hans ben och kratsade hovarna innan täckena åkte av. Han var nästan helt torr under, så bra!
 
Sedan borstade jag av honom som hastigast och tog på hoppsadel och träns. Skrittade ut i tio minuter innan vi gick in på ridbanan. Där blev det galopp några varv i vardera galopp, med mig i fältsits och utan stöd från bettet. Sedan kom V och det var äntligen dags för vår första hoppträning sedan mars 2011 och första hoppträningen för V sedan september 2010... Jag hade dessutom inte hoppat ett hinder överhuvudtaget sedan maj i år, då jag hoppade på Ariel...
 
Fick börja med uppvärmningsövning i form av flytt av bogar. Först i skritt, sedan i trav och slutligen i galopp. Hampus var strålande, gjorde jag rätt så gjorde han rätt. <3 Det var faktiskt lättare att flytta i galopp än i trav, men så han han ju lättare för galoppen.
 
Sedan fick vi trava över bommar, kombinerat med flytt av bogar före och efter bommarna. Bomserien var anpassad till D-ponny, men Hampus hade kommit igång i kroppen och klarade lätt att länga på steget. :-) När det flöt bra kombinerades bomserien med ett kryss på slutet som Hampus glatt hoppade över. Galopp skulle det vara efter och det blev det nästan varje gång.
 
Därefter blev det två hinder på rad, ett kryss med trav in, ett galoppsprång och sedan ett koppelräck. Efter några gånger då Hampus snubblade över första hindret (men ändå hoppade andra!) flöt det på bra och vi fick fortsätta efter hindren med att göra en mindre volt i galopp.
 
Hampus och jag fick avsluta med att hoppa de två hindren, fortsätta i galopp genom kortsidan och sedan snett igenom över ett annat koppelräck. Han gjorde det så himla bra. :-) Bara jag rider så gör han helt rätt hela tiden.
 
Hampus och jag gjorde massor med skrittpauser mellan övningarna, just för att han (och jag!) inte är så igång. Efter sista minibanan så skrittade jag av honom medan de andra hoppade fler hinder och högre.
 
Sedan fick Hampus gå in i stallet och bli avduschad. Det var uppskattat! Sedan fick han ylletäcket på sig igen, jag masserade in liniment på alla benen och tog sedan reda på all utrustning. Det blir ganska lerigt nu på hösten... När jag var klar med allting fick Hampus regntäcket på sig och återvända till lösdriften. Snälla E tog av täcket på morgonen idag.
 
Funderar på om jag måste klippa Hampus ändå... Vill ju hålla igång och rida och jag får dåligt samvete när han blir så svettig och skall ut i lösdriften efteråt. :-S Samtidigt så dör han ju inte av att ha täcke på sig någon dag ibland heller.

Ridskolehäst igen

Måste ju berätta om förra söndagen också!
 
Då följde min kompis S ut till stallet. Vi hämtade in Hampus från hagen och ställde honom på skötselplatsen vid uteboxarna. I och med att jag flyttat ut hästarna till lösdriften har de fått en annan sadelkammare och då blir det smidigare att ställa hästen där ute också. Fast när det blir riktigt kallt lär jag stå inne ändå. ;-)
 
Hampus hade fått några sår i höger ljumske, så jag började med att rengöra ordentligt. De var bara ytliga skrapsår men det hade blött från flera utav dem så pälsen var ljusrosa. Sedan hjälptes vi åt med att borsta, kratsa hovar, sadla och tränsa.
 
S hade inte ridit innan, så hon fick skritta på ridbanan några varv. Jag hade longerlina för säkerhets skull, men Hampus var så snäll. :-) Sedan avslutade vi med en liten sväng ute, där S tränade på fältsits. Sedan var både vi och Hampus nöjda.

Inte alltid som man tänkt sig...

Jag har helt tappat motivationen, både när det gäller ridningen och att skriva blogg. Men jag måste ju sammanfatta någon gång och det får bli lite snabbt skrivet.
 
Förra måndagen red jag ut i mörkret på Hampus. Jag hade pannlampa och vi klättrade ett varv i klätterbacken, galopperade på ängen och skrittade längs asfalten hem. Han kändes fin, men jag tappade sugen totalt när det var så bäcksvart överallt. Suck! Hampus fick vila några dagar efter det.
 
På fredagen red jag ett riktigt härligt dressyrpass med honom, det fungerar så bra att galoppera igång honom innan jag ber om trav. Var noga med många skrittpauser också och på slutet kändes det toppen med voltarbetet. :-) Det tar sig, om än långsamt... Redan då var jag lite halvdålig och sedan däckade jag totalt i magsjuka.
 
Så Hampus har fått vila ännu mer och idag när jag var ute och faktiskt orkade borsta honom lite, upptäckte jag hur mycket vinterpäls han satt. Teddybjörn! <3
 
Skall försöka peppa mig själv att komma igång med ridningen igen, men just nu känns det mest jobbigt... :-(
 
På lördag kommer fysioterapeuten S ut och känner igenom Hampus, det skall bli så spännande att höra vad hon säger. Delvis därför känner jag att jag inte har någon plan för kommande veckor. Ingen plan för någonting faktiskt. Allt bara spretar just nu... :-( Men förhoppningsvis blir allt bättre när jag bollat med S.

Vecka 41

Lite tuffare jobb den här veckan!
 
Måndag. Klättring.
Tisdag. Dressyr.
Onsdag. Skritt på asfalt.
Torsdag. Longering.
Fredag. Dressyr.
Lördag. Lugn uteritt.
Söndag. Körning.

Höstritt med nya kompisar

Igår hade jag utsläppet och när jag tagit ut alla hästarna mockade jag ur Hampus box ordentligt. Sedan hämtade jag in honom från hagen igen, borstade och kratsade hovarna samt tog på bomlösa sadeln.
 
Jag och två tjejer i stallet hade bestämt oss för att rida på höstritt och vädret var verkligen underbart. :-) Det var dessutom Hampus blivande hagkompisar som skulle med på turen, kallblodstravaren Eldrimmer och haflinger Weber.
 
Vi skrittade iväg längs grusvägen, pratades om allt mellan himmel och jord. Hampus trivdes utmärkt i de andras sällskap, även om han helst inte ville gå först. Efter grusvägen blev det asfalt en stund innan vi kom till den härliga gräsvägen. Eftersom alla hästarna var under igångsättning och dessutom lite ovana vid att ridas i grupp så travade vi bara längs gräsvägen. Även om det hade varit skoj med en galopp. ;-) Hampus jobbade på bra och gick i form några steg här och där.
 
Sedan skrittade vi längs grusvägen som har bebyggelse på bägge sidor innan vi kom till asfalt igen. Vi beslöt oss för att försöka hitta vägen till kyrkan och red lite allmänt vilse inne i Bälinge. :-P Vi träffade på både vägarbeten, bilar, traktorer och en lövblås men hästarna gav varandra trygghet och traskade bara på. Härligt!
 
När vi väl hittat kyrkan och ridit förbi den var det bara sista grusvägen hem. Hampus låg på lite, så vi tränade halter medan de andra fick skritta på. Han måste lära sig att lyssna på förhållande hjälper även när han vill hem...
 
Åter i stallet var hästarna precis lagom genomridna och vi var väldigt nöjda. Jag svampade av Hampus lite lätt på ett par ställen där han var svettig, sedan släppte vi ihop hästarna!
 
 
Det var rätt så odramatiskt. Hampus gjorde något bocksprång och drog ett par repor i trav och galopp, men mest ville han umgås med sina nya kompisar. Goaste killen!
 
 
Jag flyttade över lite mer grejer och tog hand om Ariel, innan jag svängde förbi lösdriften igen och kollade så allt var bra. Då fick Hampus även sitt middagsfoder, från och med nu blir det ju jag som utfodrar honom varje dag. Han verkade precis lika glad som innan. :-)

Tuffare krav

I förrgår hämtade jag in Hampus från hagen och sanerade honom lite lätt. Klippte sedan färdigt hans man, testade lite olika tekniker men blev inte riktigt nöjd. Manen blir ju helt rakad, men det ser inte snyggt ut från sidan. Skall testa en annan teknik nästa gång manen vuxit ut lite...
 
Borstade sedan bort alla småhår och tog på tömkörningsgjorden. Måttade inspänningstyglarna och gjorde nya hål som passade Hampus bättre. Inspänningstyglarna är ju gjorda för halvblodshästar, inte små c-ponnyer med kort hals. :-P När jag testat tidigare har han kunnat ha huvudet precis var som helst, det är ju inte riktigt tanken...
 
Tränsade och gick ut på banan. Han fick först värma upp i alla gångarter i några minuter, först utan inspänningstyglar och sedan med tyglarna väldigt långa. Sedan justerade jag tyglarna så de blev kortare och Hampus blev inte glad. ;-) Tydligen kunde man inte göra någonting med huvudet i rätt position, det blev ju alldeles för jobbigt!
 
Efter några varv i trav fick han galoppera och när han galopperat något varv lossnade han lite mer och började slappna av i sin nya arbetsform. Duktig kille! När han jobbat på bra i bägge varven avslutade vi med att trava och galoppera över en bom och en upphöjd bom. Där jobbade han riktigt bra, men det skulle förstås vara nyttigare med flera bommar i rad efter varandra.
 
Vi skrittade sedan av längs hela ridbanan och klev över alla bommar som råkade i vår väg. Jag tyckte att han lyfte helt okej på hovarna, men det är något vi kommer att träna mycket framöver.
 
Tillbaka i stallet blev det avduschning på valda delar, då han var svettig här och där. Jag som varit lite fundersam över om han gillar att bli duschad behöver inte vara det längre. När jag skulle duscha hans bringa lade han mulen i min nacke och myste. <3
 
Jag tror han verkligen gillar när han får jobba lite hårdare och bli lite trött i kroppen. Så nu kör vi på med lättare och tuffare pass blandat och har riktigt roligt!

Nyttigt dressyrpass

I onsdags red jag Hampus samtidigt som E red Lorano. Efter att ha skrittat fram ute gav vi oss till ridbanan. Hampus bjöd upp i galopp direkt, så vi galopperade igång oss några varv innan vi pustade i skritt och sedan joggade lite i trav och gjorde ett par åttvolter. Fick tips av E vad jag skulle tänka på i min ridning och sedan tränade jag på det i skritt och nedsittande (!) trav. Jag har knappt suttit ned i traven sedan jag hade medryttarhäst...
 
Hampus jobbade på superbra med uppgifterna. När vi jobbade med att ställa inåt i volterna ville han gärna följa med med hela kroppen, där måste han vara mer lyhörd på mina skänklar och jag måste orka använda skänklarna. :-P Det gick bättre i vänster varv än i höger, men så vet jag ju sedan tidigare att min högerskänkel aldrig vill samarbeta med mig... Bara att träna vidare!
 
Vi joggade på grusvägen efteråt och han jobbade så fint i form. Så det kommer! Sedan blev det avskrittning följt av avsvampning i stallet, han var rätt så svettig överallt... :-P Men han var så nöjd över att få jobba ordentligt.
 
Igår blev det tvätt av svans och skap, svansen var faktiskt smutsigare än den såg ut att vara... Nu är den höstklippt också, strax nedanför kastanjerna. Jag vet ju inte hur fort hans svans växer (även om manen växer fruktansvärt fort), så jag vågar inte klippa mer än så.

Explosiv fiskbulle...

Igår hade jag egentligen ingen lust att rida Hampus, då jag redan ridit en jobbig tur på Ariel. Men E peppade mig att följa med när hon skulle rida Lorano, som vilat en vecka och behövde röra på sig.
 
Tog in Hampus och borstade av honom lite hastigt. Han var förvånansvärt ren, så det gick för en gångs skull ganska snabbt. Kratsade hovarna och tog sedan på hoppsadeln. Tänkte att jag behövde träna att rida i den. ;-) Det matchande lädertränset åkte förstås också på.
 
Skrittade iväg längs grusvägen mot rakbanan, Hampus trampade på helt okej även om han fick gå upp i trav ibland för att hänga med store Lorano. När vi kommit till asfalten vände vi hemåt, sedan svängde vi in på gräsvägen också och skrittade längs den en sväng. Hampus kändes riktigt fin, så vi bestämde oss för att trava lite när vi väl återvände till grusvägen.
 
Lagom till att vi kom fram till den gjorde E halt då det kom en bil. Hampus tog det som en signal att någonting var farligt, så han fattade ett eget beslut om att ta sig hem och stängde av totalt. Han exploderade från skritt till ökad galopp på någon sekund och galopperade hemåt. Otur för honom att han har en bestämd matte på ryggen... Efter ungefär femtio meter fick jag stopp på honom och vände tillbaka till Lorano. Var rätt så arg på Hampus och det blev en del dressyr bortåt för att få honom att skärpa till sig igen. Det är så typiskt honom när han är med andra hästar, litar mer på vad de säger än vad matte säger...
 
Vi travade och galopperade en del, jag jobbade mycket med tempoväxlingar och Hampus lyssnade allt bättre. Med lite hjälp från E började han faktiskt gå riktigt fint och plötsligt gick han i form i traven! Han blev lite tung i handen, men när jag lättade i handen var han ändå kvar i rätt form. Det tar sig!
 
Efter att ha skrittat en extra sväng hade Hampus flåsat färdigt och kändes alldeles lagom genomriden. Typiskt att man skall behöva bråka med honom för att få honom så fin... Men E lovade hjälpa mig att få honom fin utan några skenturer innan... ;-)
 
Åter i stallet blev det avduschning av en genomsvettig Hampus, sedan fick han linimentschampo på alla blöta områden och så skrapade jag av allt överflödigt vatten. Sedan åkte fleecetäcket på och han fick sova en stund på skötselplatsen medan jag mockade klart hans box och fyllde på halm. Han fick sedan återvända till boxen och äta hösilage medan jag tog undan all utrustning och gjorde i ordning hösilagepåsar. Sedan fick han äntligen sitt middagskraftfoder och jag gjorde i ordning nytt.
 
Innan jag åkte hem tog jag av honom fleecetäcket som blivit blött. Hängde upp det för torkning ifall det blir fler tillfällen då han svettas... ;-)

Vecka 40

Måndag. Uteritt.
Tisdag. Skritt på asfalt.
Onsdag. Dressyr.
Torsdag. Skritt på asfalt.
Fredag. Longering.
Lördag. Uteritt.
Söndag. Agera ridskolehäst till en kompis. ;-)

Bildbevis från körningen

Tack snälla J som fotade!
 

RSS 2.0