Körning ute!

Idag hade jag utsläpp, ett lugnt sådant då fyra hästar var iväg på tävling. Jag kommer att ha ut- eller insläpp hela oktober, men sedan slipper jag stallpassen. :-) Ytterligare en fördel med lösdrift för Hampus.
 
När alla hästarna var ute i hage mockade jag och fixade foder till Hampus. Tog även fram all utrustning till körningen och flyttade över lite grejer från stallets sadelkammare till lösdriftens sadelkammare. Det svåraste blir nog att klara sig med två sadelhängare istället för fyra...
 
Sedan hämtade jag in Hampus och borstade igenom honom. Han hade fortfarande ett par kissfläckar, så saneringen fortsatte. Kratsade även hovarna innan selen åkte på.
 
Eftersom J var lite sen så åkte klippmaskinen fram. Hann klippa ungefär en tredjedel av manen innan J kom in i stallet, så Hampus fick se konstig ut i manen under körturen. :-P.
 
Vi spände för ute på ridbanan, sedan fick han gå ett halvt varv i höger varv, sedan gjorde jag snett igenom och körde ut från ridbanan. Hampus var mycket nöjd med det. Vi diskuterade lite åt vilket håll vi skulle efter att vi passerat stallplanen, Hampus ville till höger och jag tyckte vänster var bättre (för däråt kan man vända vagnen smidigt). Jag vann, men herrn är minst lika envis i vagn som uppsuttet.
 
Han vinglade ganska mycket fram och tillbaka över vägen, det var först när jag tog fram pisken, krävde lite mer skritt och hade ett jämnt stöd på bägge tömmarna som han skärpte till sig och gick rakt. Framme vid vändningsplatsen började han vända riktigt fint till höger, sedan kom han på att vi skulle vända hemåt och fick hiskeligt bråttom. Så halva svängen blev bra, halva blev alldeles för stor och slarvig. Vi får träna på det där med att lyssna på kusken. ;-)
 
På hemväg var det ett helt annat driv, han klev på rakt fram hela tiden och hade ett fint stöd i munnen. Goaste hästen! Vi provade att trava och det gick över förväntan. Nu blev det ju bara några meter i och med att han inte är van vid det, men det fungerade helt okej med selen och vagnen.
 
Tillbaka vid stallet körde vi in på ridbanan igen och spände från där. Ingen idé att börja med några nyheter när han gör sitt jobb så bra vid på- och avspänning på ridbanan. Sedan fick han gå in i stallet, få massor med beröm och slippa selen. Efter att vi klippt klart nästan hela manen (maskinen behövde laddas på slutet) och han blivit genomborstad fick han återvända till hagen igen. Mycket nöjd kille!
 
Sedan tog jag reda på all utrustning och spolade även av selen ordentligt. Hängde den på tork (smidigt) och sedan var det dags att åka hem igen. Då J har fullt upp nästa vecka (typiskt när jag har semester! :-P) så får Hampus vila från körningen minst en vecka. Sedan har förhoppningsvis hans egna sele kommit.

Skrittat vilse

I förrgår kom jag hem från semestern, Hampus hade blivit ompysslad och riden av M, L och K. Han var precis lika glad som vanligt om än lite skitigare. ;-)
 
Igår hämtade jag in Hampus i samband med intaget, men ställde honom på skötselplatsen istället för att ge honom middag. Han protesterade inte, utan var väldigt glad över att bli borstad och kratsad hovarna. Sedan blev det sanering av kissfläckar, nästan hela högersidan var guldaskig. :-S
 
Efter sanering åkte bomlösa sadeln på och distanstränset. Sedan satt jag upp och vi skrittade iväg mot Bälinge. Hampus var lite på tårna längs asfaltsvägen, mest för att en bil åkte förbi och sprutade vatten på oss. Blä! Sedan började det förstås att regna kraftigt också, så vi blev ännu blötare...
 
Vi tog oss med lite småprotester genom Bälinge och sedan längs en grusväg och en åkerkant. Vi kom ut på en ny åker och jag fick inte ihop det med min mentala karta. Försökte leta oss vidare, men efter ett tag gav jag upp. Vi var uppenbart vilse, så vi vände hemåt igen och det var lite mer motor på hemväg. Överlag trampar han på mycket bättre med bak efter skoningen, men ibland måste han påminnas om att han inte är någon gammal ridskolehäst längre. ;-)
 
Tillbaka i stallet var vi rätt dränkta bägge två, så Hampus blev av med utrustningen och fick fleecetäcket på sig istället. Sedan fick han gå in i boxen och äta middag, medan jag tog hand om utrustningen.
 
Sedan pratade jag med V och tog beslutet att flytta ut Hampus i lösdriften från och med nästa helg. Han mår bättre av att vara ute dygnet runt och det är lika bra att flytta honom innan vintern kommer. Jag trodde att lösdriften var full redan, men två nya hyresgäster ångrade sig, så det fanns plats för Hampus. :-)

Körd ute!

Igår fick Hampus nöja sig med att bli lite borstad och pussad på. Ariel tog längre tid än beräknat. ;-) Men han var glad i alla fall, tur att han är en förstående häst.
 
Idag tog jag ut alla hästarna och fixade både foder och mockning till Hampus innan jag hämtade upp J vid bussen. Vi gick igenom selens alla delar och hämtade sedan in Hampus från hagen. Påklädnaden av sele gick fortare än tidigare, tills vi kom till bakselen som skulle på för första gången. Vi fick inte riktigt ihop det med vad bakselen skulle fästas vid, så till sist ringde vi J (som jag lånar sele och vagn från) och frågade om råd.
 
Det tog inte många meter på ridbanan innan jag kände mig blöt om fötterna. Så det blev ingen tömkörning denna gång, utan Hampus sattes direkt i vagn. Han brydde sig inte, utan stod snällt stilla hela tiden.
 
 
Vi skrittade några varv på ridbanan, tränade stora svängar och att vända snett igenom. Så mycket mer vågar jag mig inte på just nu, vi behöver bägge träna på att vända utan att skaklarna tar emot.
 
 
Sedan vågade vi oss ut från ridbanan för första gången. Vi körde genom stallbacken, uppför den lilla backen till Hampus hage, höger på grusvägen och sedan vänster nedför backen tillbaka till ridbanan. Det var precis lagom svårt för Hampus, speciellt som bakselen är för stor för honom och inte hjälper till så mycket. Efter att vi gått varvet runt körde jag in på ridbanan igen och spände från.
 
 
Hampus var så nöjd med sig själv, det bara lyste ur ögonen på honom. <3 Jag var också supernöjd och lovade honom en ny fin sele som passar honom bättre än den sele vi lånar.
 
Efter att jag selat av honom fick han återvända till hagen, mycket nöjd med livet. :-)

Tufft skrittpass i regnet

I förrgår var jag bara en snabb sväng i stallet, mockade och fixade foder bara. Hampus fick några pussar bara, sedan fick han vara nöjd. ;-)
 
Igår kom jag ganska sent till stallet, så jag förvarnade stallägaren att jag skulle kvällsfodra. Sedan fick Hampus stå på skötselplatsen och bli avborstad och kratsad hovarna. Tog på alla reflexer, bomlösa sadeln och distanstränset innan vi gav oss ut i mörkret.
 
Det var premiär för grusväg med skor runt om och vilken skillnad! Jag blev så lättad, det är inga fysiska problem med Hampus bakben, bara en ömhet i hovarna när han inte har skor på sig. :-)
 
Hampus skrittade på i ett högre tempo av sig själv, mycket snabbare än han överhuvudtaget visat tidigare utan pådrivning. Vi skrittade hela grusvägen bort, fortsatte längs asfalten och sedan halva rakbanan. När jag drev på honom kunde han ibland prestera en helt otrolig skritt, jag fick känslan av att jag satt på Ariel, han rörde ryggen så mycket mer än tidigare.
 
På hemväg blev han förstås ännu ivrigare och frustade nöjt flera gånger. Inte en enda gång tappade han bakbenet och det kändes så himla skönt. Enda negativa var att det började regna på hemväg så vi var halvt dränkta när vi var hemma igen.
 
Hampus fick stå på skötselplatsen med fleecetäcke på sig, sedan passade jag på att ta på hasskydd och stallbandage när han ändå var varm i benen.
 
Jag mockade, men lade inte in någon ny halm. Det fanns väldigt mycket halm i kanterna jag kunde lägga i mitten så det fick duga. Sedan fick Hampus återvända till boxen medan jag fyllde på vatten, gjorde betfor och tog undan all utrustning. Sedan gick jag ut till Ariel innan jag fyllde hösilagepåsen för kvällen och gav alla hästarna kvällsfoder.
 
Eftersom jag har intaget idag så struntade jag i att göra foder till eftermiddagen. Det gäller att spara tid när man vill hem och sova. ;-)

Längre skrittur

Igår kom jag ganska sent till stallet, så Hampus stod i boxen och väntade. Sötnosen gnäggade när han såg mig. :-) Han fick ställa sig på skötselplatsen direkt och efter snabb avborstning och hovkratsning åkte hoppsadeln på. Jag tycker inte Hampus ändrat sig särskilt mycket i hullet, men det gick mycket lättare att spänna sadelgjorden. Jag gillar framsteg, även om det är små steg vi tar.
 
Klädde på Hampus reflexer, det blev benskydd runt om, boots fram och förbygel. Själv hade jag reflexjacka och överdrag på hjälmen. ;-) Tog på tränset och satt upp. Sedan skrittade vi långa vägen till klätterbacken. Hampus trampade på hyfsat men inte så bra som jag skulle vilja.
 
Vi klättrade ett varv i klätterbacken, men det var så blött och lerigt att det fick räcka så. Tog sedan slingerstigen genom skogen och vidare ut på ängen. Hampus blev mer och mer ivrig i skritten, det är så nyttigt för honom att skritta på lite mer kuperade vägar. När vi sedan vände nosen hemåt blev det en helt annan skritt. Heja Hampus. Han trampade väl under sig och började äntligen (!) röra på ryggen lite mer. Speciellt märks det på asfalten där man hör honom trampa på.
 
Jag har tänkt om i vår planering och det blir skrittjobb uppsuttet hela vintern. Dels är det för att jag inte vill riskera att gå för fort fram, dels för att lagom till vi är igång med galoppjobb så kommer det vara hårt i backen så vi ändå bara kan skritta. Jag tror det kommer ge en mycket mer hållbar och musklad häst. Avsuttet kommer han få jobba i alla gångarter och även över bommar, men uppsuttet nöjer vi oss med skritt.
 
Tillbaka i stallet fick han fleecetäcke på sig och kratsning av hovar innan han fick sova på skötselplatsen medan jag mockade och fyllde på halm i boxen. Jag vet inte vad jag gör för fel, men hur mycket halm jag än fyller på så äter han upp och puttar undan all halm i mitten, så den nedkissade halmen blir synlig. Inte fräscht! I och med att jag åker bort nästa vecka så fortsätter vi kämpa med bädd i boxen, men jag tror jag får ge upp när jag kommit hem igen. Han verkar inte riktigt klara av att stå på bädd. :-(
 
När boxen var fin igen fick han återvända dit, jag fyllde sedan på hösilagepåsar och kraftfoder innan jag tog reda på all utrustning (rengöra leriga skydd...) och fyllde på havre i foderkammaren. Sedan tog jag av Hampus täcket innan jag åkte hem.

Mera körning!

Igår hämtade jag upp J och så åkte vi till stallet. M hade haft hand om Hampus i två dagar, men inte hunnit rida honom. Så han hade vilat i tre dagar... :-P
 
Ställde honom på skötselplatsen, borstade och kratsade hovar. Han är nu skodd även bak och det såg riktigt bra ut. :-) Tog sedan på bröstselen och justerade den så den passade Hampus. Efter lite diskussion bestämde vi oss för att vänta med bakselen till nästa gång vi kör, så han inte får för mycket nytt varje gång.
 
Tog ut honom på ridbanan och lät honom nosa på vagnen. Sedan tömkörde jag honom några varv innan J följde efter oss med vagnen. Hampus traskade på i lugn takt och var inte det minsta bekymrad. Inte heller när J gick upp bredvid honom med skaklarna om honom så brydde han sig. Så vi stannade till och spände för honom.
 
När vi fått ordning på alla remmar så satte jag mig i vagnen. Körde några lugna varv på ridbanan, fick lite småkrångel med ett par vändningar, men J hjälpte mig så jag redde ut det hela. Stöd på yttertömmen är det viktiga (och svåra!).
 
Hampus blev rädd för något utanför ridbanan och ökade steglängden. Jag reagerade direkt och lugnade honom med både röst och töm, han lyssnade så bra på det! Inte för att det egentligen var någon fara, men en liten rädsla uppsuttet kan bli så mycket värre med vagn bakom sig...
 
Då ett par ridekipage ville in på ridbanan så körde vi en långsida till och ställde sedan upp för frånspänning. Hampus var stilla hela tiden, så skönt! Till nästa pass är planen att först köra på ridbanan och sedan ta ett varv runt gårdsplanen. Det blir ett par svaga upp- och nedförsbackar då, vilket blir ett lagom test för att se hur han reagerar när vagnen bromsar eller skjuter på.
 
Efter att han fått massor av beröm åkte selen av, han fick sig en avborstning och fick återvända till hagen. Eftersom det verkade klarna upp slapp han sitt regntäcke också. :-)
 
Avslutar med ett par bilder från andra inkörningspasset, då J hade med sig en kamera.
 
 

Vecka 38

Måndag. Inkörning.
Tisdag. Mikaela har Hampus.
Onsdag. Klättring.
Torsdag. Skritt.
Fredag. Klättring.
Lördag. Skritt.
Söndag. Inkörning.

Täckesdebut

Idag var jag bara en snabb sväng i stallet då jag skulle till Vetlanda senare under dagen. Hampus hade dagen till ära fått regntäcke på sig, då det verkligen var ruskväder ute. Han verkade nöjd med det. ;-)
 
Mockade och fixade foder, idag hade han druckit upp allt vatten i bägge hinkarna (24 liter!) fast jag fyllde på dem strax efter nio igår kväll. Ibland kan han verkligen slurpa i sig...
 
Imorgon har M hand om honom, men på söndag är matte hemma igen. :-)

Lite lydnad och lite bus

Igår fick Hampus vänta medan jag fixade med Ariel. Sedan fick han stå på gången och sova medan jag mockade och fyllde på halm. Han verkade rätt nöjd med det, men blev glad när jag borstade av honom och kratsade hovarna. Eftersom klockan gick lite fortare än jag ville, så fick det bli en snabb sväng på ridbanan för oss.
 
Började med att longera i skritt och trav, med fokus på övergångar. Han var väldigt lyhörd, känns så bra. :-) Vi longerade bara några minuter och endast i vänster varv. För sedan fick han vara lös och rejsa runt på ridbanan i galopp. Buskillen ville bara gå i vänster varv, så jag fick stötta honom lite i höger varv.
 
Han är så häftig när han galopperar lugnt på kortsidan och sedan verkligen laddar i galoppen på långsidan. Han sätter bakdelen så väl under sig, duktiga killen! Men givetvis är det tröttande för honom, så efter ett par minuter blev det istället promenad runt ridbanan med matte i skritt. Lös förstås... Vi tränade både på vändningar och halter, samt flytta både fram- och bakdel. Lite rygga blev det också.
 
När han slutat att flåsa så fick han återvända till stallet. Visiterade och borstade och han var varm på insidan av hasen. Masserade in blue lotion där, kändes konstigt att sätta på hasskydd när han redan är varm. Så de fick vara.
 
Sedan fick han återvända till boxen och jag kvällsfodrade alla hästarna.

Klättra och trava lite

Igår hade Hampus stått en stund i boxen när jag kom, så han var mycket intresserad av att gå ut och stå på skötselplatsen. Vände på mina rutiner, så det blev snabborstning och hovkratsning innan hoppsadeln och lädertränset som åkte på. Lika bra att försöka hinna iväg innan det blev mörkt...
 
Skrittade iväg längs grusvägen, asfalten och slingerstigen till klätterbacken. Hampus trampade på ganska bra, men tappade ett bakben ibland. Klättrade, med en del pustande, två varv. Jag måste vänja mig vid att stå i fältsits igen, så det blir successiv kortning av stiglädren framöver.
 
Sedan jobbade vi med övergångar mellan halt, skritt och trav längs gräsvägen och även tempoväxlingar i trav. Hampus ville gärna ånga på i traven alternativt gå ned i skritt direkt, men just det där mellanläget där han travar långsamt tror jag gör gott för hans kropp. Det viktigaste var dock att det skedde någon typ av förändring så ofta som möjligt, vilket gjorde honom mycket alertare än vanligt.
 
Sedan skrittade vi hemåt igen, med lite mer driv i skritten. Jag får känslan av att han har svårare i början att trampa på i skritten, så ett tag framöver kommer jag låta honom gå i sitt eget tempo de första tio minuterna i skritt och därefter kräva lite mer tempo i tio minuter.  
 
Åter i stallet fick han fleecetäcke på sig och så fick han sova på skötselplatsen medan jag mockade och fyllde på halm. Sedan kände jag igenom benen och kratsade hovarna innan hasskydden och stallbandagen åkte på. Sedan fick han gå in i boxen och roa sig med den nya halmen.
 
Jag tog hand om all utrustning, gjorde i ordning hösilagepåsar och kraftfoder till både Ariel (hurra!) och Hampus. Sedan var det dags för kvällsfodring och jag åkte hem efter att ha tagit av Hampus fleecetäcket.

Snabbt besök

Igår gjorde jag bara måste-grejerna i stallet. Hampus fick stå på skötselplatsen medan jag mockade och fyllde på med halm. Sedan borstade jag igenom honom, visiterade benen och kratsade hovarna. Allt var bra med honom. :-)
 
Sedan fick han återvända till boxen medan jag fyllde på havre och betfor i foderkammaren, vägde upp hösilage i hans påsar och gjorde i ordning foderhinkarna. Han är uppe i maxgiva lusern nu och det blir nästan hela hinken full. :-D
 
När allt var klart i stallet var klockan så mycket att C började med kvällsfodringen. Jag gav Hampus hans giva men fick inget bra grepp om påsen, så jag tappade den i Hampus box, med botten uppåt. Det var en väldigt olycklig Hampus som inte riktigt vågade putta undan påsen. Som tur var kunde matte gå in i boxen och rädda honom. ;-)
 
Sedan åkte jag hem i mörkret, så trist... :-S

Äntligen lite trav

Igår hade jag lyxen att kunna åka ut dagtid fast det var måndag. :-) Mockade och fixade foder innan jag tog in Hampus från hagen.
 
Borstade av honom och kratsade hovarna. Sedan åkte bomlösa sadeln på och distanstränset förstås. Jag är lite sugen att träna upp honom till några Prova På nästa år, men vi får se. Först måste han bli lite mer positivt inställd till transporten...
 
Skrittade iväg längs grusvägen mot rakbanan, även om vi aldrig kom hela vägen dit. Först fick han skritta fram i lugn och ro en stund, sedan började jag ställa krav på tempo i skritten. Men det var svårt för honom. Han tappar ett bakben lite då och då och jag får känslan av att han vill mer än vad han orkar. För säkerhets skull tänker jag slå på skor på bakhovarna, så det inte är hovömhet som är orsaken till hans beteende.
 
 Vi svängde in på gräsvägen som går ned till ett par sommarstugor. Där fick han sedan skritta nästan ända fram till en farlig bro innan han fick vända tillbaka och trava hela gräsvägen framåt. Jobbade med tempoväxlingar i traven hela vägen och det var roligt men jobbigt tyckte Hampus.
 
Han frustade rejält när vi travat klart och sedan blev det skritt hela vägen hem. Jobbade med skänkelvikning, halter, fram- och bakdelsvändningar, öppna och ryggning, det var så roligt att få dressyra lite! Skulle bara behövt en instruktör med mig ute på grusvägen som kunde hjälpa till. ;-)
 
Hampus kämpade på så bra, men försökte trycka ut bogen ibland istället för att jobba på. Överlag var han dock superduktig och jag var så nöjd med honom. Åter i stallet såg jag att han var lite svettig i sadelgjordsstaden och bringan, så det blev avsvampning av häst efter att utrustningen åkt av.
 
Sedan fick Hampus återvända till hagen medan jag tog undan all utrustning. Kände mig så nöjd med både honom och mig, speciellt att vi äntligen fick börja trava!

Satt i vagn!

Igår hämtade jag upp J innan vi tillsammans åkte till stallet. Pratade lite om hur vi skulle lägga upp körningen den här gången och kom överens om att sela med bröstselen jag fått låna av J (alltså Webers J) så vi eventuellt kunde spänna för J:s vagn om det kändes bra.
 
Framme i stallet tog vi in Hampus från hagen och gjorde i ordning honom. Det tog en stund innan vi fått ordning på selen, jag är ju fortfarande nybörjare när det gäller bröstselar och J är ju van vid travselar. :-P Hampus tog det hela med ro och så småningom var vi klara för lite tömkörning.
 
Gick ut på ridbanan och traskade ett par varv. J följde ganska snart efter med däcket och sedan fick Hampus dra det själv. Vi gick några varv och jag testade att stanna, eftersom vi inte gjorde det i förrgår. Ingen reaktion från Hampus, han drog så villigt omkring på däcket. Vi funderade lite på om han kanske var inkörd ändå, man vet ju aldrig vad som kan ha hänt under de sju år han varit ifrån mig.
 
Sedan tog vi loss däcket och så fick jag tömköra Hampus medan J gick bakom med vagnen. Oj vad Hampus ville ha koll bakåt! Han sneglade och sneglade, vid ett tillfälle stannade han och vände på huvudet för att se vad J egentligen höll på med. Så slutsatsen var rätt enkel, han är inte körd tidigare. :-P
 
Ändå var han lugn, mest fundersam över vad som krävdes av honom i den här nya situationen. När han slutat bry sig om vagnen gick J upp bredvid honom så han satt i vagn fast inte var fastspänd. Skaklarna tog i ibland när han svängde, men han skrittade på utan några bekymmer.
 
Vi diskuterade om vi skulle fortsätta och spänna för, det är ju det mest kritiska momentet i och med att det tar en stund att spänna loss sedan. Men eftersom han var så lugn så bestämde vi oss för att prova. Det blev en rätt skojig situation, då varken jag eller J var helt säkra på draglinor och hur skaklarna skulle fästas. :-P Vi drog och provspände och justerade, medan Hampus stod blickstilla mellan skaklarna och väntade på nästa kommando. <3 Snacka om en bra körhäst!
 
När allt var fastspänt på rätt sätt så satte jag mig i vagnen, då vände Hampus på huvudet och undrade vad jag gjorde där uppe. ;-) Sedan skrittade vi några meter, gjorde halt och skrittade några meter igen. J gick bredvid Hampus, beredd att hjälpa till om det skulle behövas.
 
Vi gick knappt två varv runt ridbanan, jag var noga med att gå i både höger och vänster varv, innan vi ställde upp oss igen, jag klev ur vagnen och vi spände från honom. Hampus var en pärla hela tiden. :-D
 
Tillbaka i stallet blev han avselad och fick sedan äta middag i boxen. En mycket nöjd kille som inte var trött överhuvudtaget. Det tar sig! :-)
 
Jag skjutsade J till bussen och sedan gjorde jag i ordning foder, mockade och fyllde på strö. Dessutom blev det städning av foderkammaren som är mitt ansvarsområde den här veckan. Därefter fick Hampus en puss på mulen och så åkte jag hem. Duktigaste körhästen! Han får vila från körningen en vecka nu, så provar vi igen efter Vetlandahelgen.

Vecka 37

Måndag. Uteritt.
Tisdag. Promenad vid hand.
Onsdag. Uteritt.
Torsdag. Centrerad ridning.
Fredag. Tömkörning.
Lördag. M har Hampus.
Söndag. Uteritt.

Första inkörningsdagen

I morse hade jag utsläpp, det gick odramatiskt till. Passade på att känna på Hampus ben innan han gick ut i hagen och bakbenen var ganska tjocka. :-(
 
Mockade och fixade med fodret innan det var dags att hämta upp J som skulle hjälpa mig med inkörning av Hampus. Vi gick igenom de selar som fanns samt de två vagnarna som fanns att tillgå. Eftersom det inte skulle bli någon vagn bakom Hampus idag så fick han lokselen på sig trots att den är lite för kort.
 
 
Gammal bild, men samma häst och samma loksele. ;-)
 
Tog in Hampus från hagen, borstade av honom och kratsade hovarna. Benen var fina igen, möjligen att det var lite galligt vid bakkotorna. Efter tränsning och upptrassling av tömkörningstömmarna gav vi oss ut på ridbanan. Började med att tömköra honom lite och vi hann inte många meter förrän han med raska steg styrde mot ena bomserien som fanns utlagd. Sötnosen! Han älskar verkligen bommar... Han fick kliva igenom den och sedan fortsatte vi dit jag hade tänkt. ;-)
 
När vi gått några varv och allt kändes bra släpade J bildäcket efter honom. Hampus undrade lite vad det var som lät bakom honom, men promenerade ändå på. Sedan satte vi fast bildäcket i ett rep som satt fast i selen och så fick han dra på riktigt. Han lade sig helt korrekt i selen (gick i superfin form!) och drog däcket ett par varv runt ridbanan. Duktiga killen!
 
J frågade om jag ville spänna för ändå, men jag tyckte det räckte för idag. Det var hon helt med på, så vi tog loss däcket och återvände till stallet. När Hampus stod på skötselplatsen så gäspade han flera gånger, så uppenbarligen var det lite mer mentalt tröttande än det först verkade. ;-)
 
Imorgon fortsätter vi med inkörningen, då kommer vi låna en bröstsele så vi kan spänna för vagnen om han fortsätter vara lika lugn. Så skoj!

Ett lite tuffare pass

Igår kom jag till stallet lite tidigare, så jag hade valet att mocka först och rida i mörker sedan, eller rida först och sedan mocka medan mörkret sänkte sig utanför. Valet var ganska enkelt. ;-)
 
Borstade igenom Hampus som hastigast och kratsade hovarna. Tog på benskyddsreflexer runt om och reflexboots fram för säkerhets skull. Man vet aldrig... Sedan åkte bomlösa sadeln på, jag tog på mig reflexväst och så fick det bli distanstränset.
 
Skrittade den långa vägen till klätterbacken, dvs en bit på asfalten och så en slingrig stig fram till klätterbacken. Hampus trampade på hyfsat i skritten, men när jag lade till spö då han inte lyssnade till skänkeln så sparkade han bakut. Hm... Han är lite småtrotsig hela tiden nu, men förhoppningsvis går det över snart.
 
Vi klättrade två varv i backen och Hampus var rätt flåsig efteråt. Han är så rolig, tar verkligen i med hela kroppen uppför backen och pustar högt när han nått krönet. ;-) Men kämpar på, det gör han!
 
Sedan dressyrade vi lite på hemvägen, tog samma långa väg hem som bort. Det är ju dags att börja öka på ridturerna lite. Gjorde lite halter och ryggningar och det är verkligen någonting som lossnar i ryggen när han fått jobba några steg bakåt. Jobbigt är det, för han vill inte rygga särskilt många steg. Men nyttigt för ryggen! Sedan är han superfin när man rider framåt, ryggen kommer verkligen upp. <3
 
Eftersom han inte bjöd till ordentligt framåt vid ett tillfälle, så blev det lite galopp där. Första galoppen på evigheter! Han kändes superfin, men fick bara galoppera några språng innan det blev skritt igen. Längtar tills vi är helt igång igen, det är så roligt att rida dressyr på honom. :-)
 
Åter i stallet blev det fleecetäcke på, han var inte svettig men varm och jag vill helst att han inte kyls ned för fort. Medan han stod och sov på skötselplatsen så mockade jag och lade in ny halm samt fyllde på vattenhinkarna. Sedan fick han stallbandage och hasskydd på sig och återvända till boxen.
 
Jag fixade kraftfoder, fyllde hösilagepåsar och tog undan all utrustning innan jag susade hemåt. Var ganska mör i kroppen, det är inte bara Hampus som är otränad. ;-)

Lite mys bara

Igår hade jag noll ork att promenera med Hampus, speciellt som mörkret smög sig på... Läste i träningsdagboken att M hade ridit honom i förrgår, så jag kunde med gott samvete låta honom vila. :-)
 
Ställde honom på skötselplatsen innan jag tog itu med mockningen. Det går smidigare för varje dag, vet inte om det är Hampus som stökar ned mindre eller om jag vant mig att mocka igen. Efter att ha fyllt på halm blev det rengöring av vattenhinkar och påfyllning av vatten. Han är inte särskilt förtjust i vattenkoppen, så han får två vattenhinkar i boxen som komplement.
 
Sedan fick jag lite bryderier. Middagsfodret i Ariels hink låg kvar, fast tanken var att M skulle ha hällt över det till Hampus middagshink. Hm... Ringde M för att dubbelkolla och hon hade fått höra från T att jag redan fixat allt kraftfoder, så hon hade inte tänkt mer på det. Så kan det bli. ;-) Kontentan av det hela var att Hampus inte fått sin middag vid intag, vilket inte spelar så stor roll egentligen, men givetvis var MYCKET upprörande enligt Hampus. :-P Så jag lade fodret i krubban och så fick han äta det när han var tillbaka i boxen istället. ;-)
 
Jag gjorde hösilagepåsar och kraftfoder till morgondagen innan Hampus fick sig en genomborstning och kratsning av hovarna. Sedan fick han återvända till sin box och äta sitt älskade kraftfoder. Jag har ångrat mig när det gäller fodret, så han kommer att få 5 hg lusern ändå. Jag märker att han tycker att det är gott och så mycket dyrare blir det inte än den andra foderstaten. Det handlar om 2 kr/dag och det kan jag faktiskt stå ut med att betala extra. ;-)
 
Sedan städade jag undan efter mig innan jag åkte hem.

Lite mysig massage

Igår var det stallmöte, så nästan alla var på plats i stallet. Hampus var fortfarande ute, så jag hann mocka och fylla på halm innan jag tog in honom. Han uppförde sig bättre idag, men så var jag extra noga med halter också. Förhoppningsvis går det bra idag när det är dags för någon annan att ta in.
 
Sedan hade vi ett trevligt stallmöte innan jag återvände till Hampus. Hade noll lust att göra någonting, kände mig trött och matt. Så det fick bli en ordentlig genomryktning istället. Hampus tyckte det var en mycket bra idé, han stod och njöt hela tiden. :-)
 
Sedan fick han återvända till boxen medan jag gjorde i ordning foder. Pussade hejdå och susade hemåt. Halvvägs hem kom jag på att jag glömt göra betfor. :-( Som tur var så var snälla A kvar i stallet, så hon lovade att göra i ordning till honom. Tur man har de bästa stallkompisarna!
 
Idag har M hand om Hampus och kommer förmodligen att rida en sväng. :-)

Promenad med lite jogging

Igår kom jag till stallet strax innan intag, så jag hann mocka en lite rörig box och fylla på halm innan jag hämtade in Hampus. Han uppförde sig bättre genom grinden, men sedan försökte han rusa in i stallet igen. Blir så irriterad, men mest på de personer som låtit honom rusa in i stallet tidigare. Det här är sista gången jag köper en häst, det är så mycket lättare när jag fått ha hästen från början och sedan hela tiden. Stackars Hampus fattar ju inte heller varför det är olika regler som gäller vid olika tillfällen.
 
Efter lite uppfostran fick han äta middag medan jag fixade hösilage och kraftfoder. Sedan fick han stå på skötselplatsen medan jag borstade och kratsade hovar. Efter tränsning så gav vi oss iväg på promenad. Det blev samma väg som sist, dvs asfalt en bit bort mot Bälinge och sedan förbi klätterbacken på hemväg. Testade att jogga på grusvägen bortåt och det fungerade utmärkt. Planen är att lägga in trav avsuttet denna vecka för att se hur han reagerar och sedan trav uppsuttet nästa vecka.
 
Vi gick ett varv i klätterbacken också, men det var alldeles för lerigt för mig. Hampus jobbade på bra, men blev lite störd över att jag gick så långsamt. ;-) Även på hemväg blev det joggning, den här gången var Hampus mer igång och hittade ett bra tempo med lång och låg överlinje. Tror det kan bli riktigt bra träning för oss!
 
Tillbaka i stallet blev det avskötsel och klämma på benen. De var superfina, skall bli intressant att se hur de ser ut idag. På med stallbandage och hasskydd och så fick han återvända till sin box.

Vecka 36

Måndag. Promenad vid hand.
Tisdag. Tömkörning.
Onsdag. M har Hampus.
Torsdag. Promenad vid hand.
Fredag. Skritt.
Lördag. Inkörning.
Söndag. Inkörning.

Stofasoner

Igår hade jag intaget i stallet, så efter att jag mockat och fixat foder till Hampus tog jag in alla hästarna. Provade att ta Krutow och Hampus sist av alla. Krutow skötte sig utmärkt, men Hampus har redan fattat meningen med att lämna hagen (dvs få mat) så han kastade sig ut och försökte rusa iväg. Ouppfostrade häst! Blev lite uppfostran på vägen in från hagen, med ryggningar och halter efter att Krutow fått gå in i sin box. Det märks så väl att Hampus fått göra som han velat tidigare, han testar på ett helt annat sätt än när han var liten. Synd för honom att han har en mycket envisare matte. ;-)
 
Medan Hampus åt började jag ströa gången. Snart är det vinter på riktigt... :-S Sedan fick han ställa sig på skötselplatsen för borstning och hovkratsning. Tog på bomlösa sadeln och distanstränset och så gav vi oss iväg längs hagarna. Hampus trampade på riktigt ordentligt, men jag lät honom gå i ett lugnare tempo än vanligt. Det var fortfarande ganska halt i gräset efter regnet och jag vill inte riskera en sträckning.
 
Framme på grusvägen mot Åloppe jobbade vi i lite högre tempo och med lite dressyrtänk. Blev skänkelvikning, öppna och ryggningar. Mycket skoj tyckte Hampus! På hemväg fick han sig dock ett knäpp och började stå emot skänkeln. När jag då lade på spö så svarade han med att sparka bakut och bocka. Stofasoner... Jag fortsatte dock att kräva en direkt reaktion på skänkeln och efter några upprepningar gav han upp försöken att vara den som bestämde och blev en lydig häst igen. ;-)
 
Sista halterna på hemväg var helt ljuvliga, jag älskar när han blir sådär superkänslig. :-) Åter i stallet var han faktiskt lite svettig i sadelgjordsstaden, så det kanske var lite nyttig träning för honom.
 
Efter avskötsel fick han gå in i boxen igen och han blev mäkta upprörd över att inte få något kraftfoder. Han har definitivt fått för sig att det alltid är kraftfoder som gäller när han kommer in i boxen, men han lär sig förhoppningsvis snabbt att det inte är så enkelt... ;-)

Ändring i foderstaten

Sådär, då har jag räknat klart foderstaten också. Det blev lite justeringar jämfört med den första, blev lite billigare att ge mer grovfoder. ;-)
 
Så här blev foderlistan:
 
13,5 kg hösilage
2 hg Krafft Muskel
1 hg Green Power Lucerne
80 g Krafft Miner Vit
50 g betfor
6 g Hoof Aid

Halvtrött eller bara busig?

Igår blev det en längre stund i stallet. Först städade jag färdigt i foderkammaren och försökte sedan få någon ordning på mitt foder. Hampus har ju ett ganska skrymmande foder, lusernet tar upp en stor plats och det är lite småkrångligt att få plats med säcken. Men förhoppningsvis har jag en lösning på gång. ;-)
 
Sedan blev det premiärmockning av boxen, tror Hampus trivs riktigt bra där. Jag tänkte försöka ha permanentbädd även till honom, så mockningen går lite snabbare. Såg att han hade druckit en del i vattenhinken, skönt! Rengjorde även krubban som var sådär lagom mysig efter betformumsande...
 
Gjorde sedan i ordning alla hösilagepåsar, vi testar att ge hästarna 1 kg hösilage var ute på morgonen, så får vi se om de äter upp eller lämnar. Det finns ju inte så mycket gräs kvar i hagarna längre, men kanske vill de inte ha hösilage än.
 
När allt var klart med box och foder så fick Hampus komma in från regnet. Drog av honom så mycket vatten och päls som det gick och kratsade hovarna. Sedan åkte tömkörningsgjorden på och vi begav oss ut igen. Som tur var så var det uppehåll, så vi slapp bli ännu blötare.
 
Han skrittade på ganska så bra, men så fort jag ville ha mer driv i steget så gick han över i trav istället. Några minibocksprång kom det också, det var visst busdag igår... ;-) Jag kunde dock inte göra annat än skratta åt honom, klart det är toppen om han har roligt när vi är ute!
 
Efter att vi vänt hemåt trodde jag att han skulle vara lite ivrigare i steget, men det blev samma sak hemåt, byte av gångart istället för någon större längning. Kanske var han lite småstel efter allt regnande, så för säkerhets skull får han täcke vid regn från och med nu.
 
Inne i stallet igen blev det avskötsel och lite stretch av överlinje innan han fick återvända till boxen och äta kraftfoder. Tog även på honom stallbandage på frambenen och hasskydd (vulcan) på haserna. Så får vi se om det hjälper eller inte...
 
Tog reda på all utrustning och sedan åkte jag hem i regnet...
 

RSS 2.0