Summering av 2013

Året började bra för oss, med många roliga långturer och träningar. Men sedan blev det inte riktigt som planerat...
 
Januari
 
Jobbade mycket med lågpulsjobb. Red en programridning där Hampus stängde av helt.
 
 
Februari
 
Red ut en del och så red F honom ett pass och jag ett pass för F. Gav så mycket!
 
 
Mars
 
Mycket fokus på dressyr denna månad, både på ridbanan och ute. Tömkörde en del och fick en hoppsadel utprovad. Åkte på långtur med Weber.
 
 
April
 
Var en del galopp i backe samt körning denna månad. Även en långtur med Weber och några dressyrpass. Löshoppade studs två gånger.
 
 
Maj
 
Kom igång med hoppträning igen. :-) Hampus fick tandkoll och vaccinering, allt bra. Red ganska tuffa pass, vilket Hampus mådde bra av. En bra dressyrträning.
 
 
Juni
 
Fick mig en tankeställare då S masserade honom direkt efter tuff träning. Red ett par hoppträningar och en långtur med Weber, samt en dressyrträning som gav mersmak.
 
 
Juli
 
Hoppade en träning och körde ett pass innan Hampus fick flytta till S som sällskap. Red honom en gång där och åkte iväg och löshoppade.
 
Augusti
 
I slutet av månaden kom Hampus hem igen. Hann med ett par pass innan vi flyttade upp till Helgum.
 
September
 
Skrittade några pass, men mest fick han vila.
 
Oktober
 
Skrittade några pass, men motivationen var låg.
 
November
 
Kom igång med några pass hyfsat, men det var korta pass i mestadels skritt.
 
 
December
 
Blev bara några pass den här månaden också, det var inte roligt väder eller underlag. :-( Hampus testades för PPID, men provsvaret kom för sent till laboratoriet, så nytt prov måste tas.

Omtag av blodprov

Fy vad surt! Hampus är väldigt rädd både för veterinären och att bli stucken. Nu har jag fått veta att blodprovet vi tog inte kom fram till laboratoriet dagen efter (fredag) utan först på måndagen. Det betyder ett förstört prov och en helt onödig blodprovstagning.
 
Vi kommer bli tvungna att ta om provet igen, men jag tänker vänta tills Ricky skall vaccineras andra gången så jag slipper ta ledigt från jobbet ytterligare en dag. Stackars Hampus, men jag försöker tänka att det är för hans eget bästa.
 
För övrigt har vädret varit vidrigt och det är blankis överallt, så Hampus får snällt stanna i hagen ett tag till. Nä, 2013 är verkligen ett skitår!

Blodprov på stickrädd häst

Igår var det dags för blodprovstagning av Hampus för test av PPID. Jag misstänker att han har sjukdomen och har haft den sedan jag köpte honom. Det skulle förklara bukigheten, att han svettas så lätt samt dricker och kissar så mycket.
 
Hampus var nöjd med att stå i spiltan med nosen i ett hönät och Ricky i boxen bredvid som sällskap. När veterinären kom blev han lite bekymrad, men inte stressad. Det var först när veterinären stack honom som han försökte ta sig därifrån. Han började med att trycka sig mot oss, när det inte fungerade så började han att resa sig. Men jag var snabbt framme och tog i örsnibben på honom. Masserade den och pratade lugnande med honom.
 
Han såg på mig med orolig och nervös blick, men stod stilla så veterinären kunde ta blodprovet. Det var så tydligt att han inte tyckte om behandlingen, men fann sig i den eftersom jag sade att det var okej. Snacka om att han börjat lita på vad jag säger. <3
 
När provtagningen var över stod vi och pratade en stund, så Hampus fick vänja sig vid att ha veterinären nära sig även utan några elaka nålar. Han slappnade inte av, men stod i alla fall lugnare än innan. Vi diskuterade lite kring hur vi går vidare och bestämde att om han har PPID så blir det livslång medicinsk behandling och om han inte har det så kommer veterinären tillbaka för att provta för IR istället.
 
Själv hoppas jag faktiskt att det är PPID så jag får en förklaring till varför han ser ut som han gör. Då kan han medicineras och bli bättre.
 
Finaste killen, älskar honom så! <3

Styltväder

I söndags hade snön anlänt, så det fick bli en lugn skrittur då Hampus fick rejäla styltor under fötterna. Funderade lite på att sätta snösulor på honom vid nästa skoning, men jag får se hur jag gör. Nu har snön försvunnit igen...
 
Vi skrittade bort längs grusvägen, även om vi mest höll oss i vägrenen där Hampus hade bättre fäste. Han skrittade väldigt långsamt, som alltid när han inte har full koll på fötterna sänker han tempot. Klok kille, även om jag gärna hade ridit lite snabbare. ;-)
 
Vi testade nya vägen som tillkommit över berget, det är ganska brant klättring men Hampus tyckte det var roligt med lite utmaning. Han flämtade ganska häftigt när vi var uppe, men återhämtade sig bra under vägen tillbaka igen. Han var inte alls lika svettig som dagen innan, men fick täcke på sig i alla fall. Jag tror han tycker om att hålla sig varm en stund efter ridningen.

Tuff klättring med bulldozer

I lördags gav vi oss ut på en skrittur. Veckan har växlat mellan väldigt många minusgrader och storm (där man rekommenderades att hålla sig inne), så de flesta riddagar har fått bli hagdagar. Därför skrittar jag ett tag nu, så vi kommer igång lite lagom innan den riktiga träningen tar vid.
 
Vi skrittade iväg längs skoterleden, med en hel del omvägar ut på kalhyggen och steniga skogspartier. Stormen hade fällt flera träd över skoterleden, så enda sättet att rida vidare var att runda trädtoppen eller roten. Vi kämpade på tillsammans, Hampus är helt otrolig på att ta sig fram.
 
Ett par gånger frågade han mig om jag var säker på att vi verkligen skulle genom/över ett visst område, men när jag uppmuntrade honom att fortsätta så gick han vidare. Är så imponerad av honom! <3
 
Efter en timmes ridning var det en nöjd farbror som kom hem. Han var genomsvettig, så den kuperade terrängen gör verkligen att han får jobba ordentligt. Lade på honom hans övergångstäcke som han fick ha några timmar i hagen. Han torkar bra med det på sig, även om jag skulle vilja ha ett fleece- eller ylletäcke under. Jag har några sådana täcken till honom, men inget som passar så bra i fronten att jag vill att han har det på sig i hagen.
 
Får bli en julklapp till... Han fick nya blåa boots till bakhovarna när jag var på Globen. ;-)
 
 

Jobba genom hela kroppen

Igår kravlade jag mig äntligen upp i sadeln igen. Vädret har plötsligt slagit om, från minus sexton grader i förrgår till två plusgrader igår. :-S Den lilla snö som kommit blev till kramsnö, men skritta kunde vi i alla fall göra.
 
Fokuserade på att få honom att trampa på ordentligt i skritten redan från början, så han jobbade genom hela kroppen. Han pustade och stånkade över att behöva jobba, men blev så himla fin av det arbetet. Jag måste ta mig själv i kragen och rida honom så ofta det bara går, inser att de tyvärr inte går så mycket i hagen som jag skulle vilja och då blir det jag som får röra på honom istället.
 
Ju mer han rör sig desto bättre mår hans kropp. Det vet jag sedan tidigare, men vädret är ett stort hinder för oss. När det blåser blir han spänd och jag har inte velat rida honom då målet är att få honom avspänd. Sedan har det varit isgata när han inte hade broddar och så nu den här fruktansvärda kylan. Men nu har jag bestämt mig att rida oavsett väder och istället sänka kraven på det arbete vi gör.
 
När vi skrittat hem igen tog vi oss över våra sex cavaletti tre gånger i skritt. Han slog i mindre för varje gång, men än har han inte klarat av att gå igenom hela serien utan att slå i någon bom. Funderar på att ta honom på lina någon kväll för att se hur han egentligen rör sig över dem. Kanske är inte avståndet optimalt ändå.

Vecka 50

Nä usch. Känns som att vädret inte är på min sida. :-( Blev ingen som helst ridning förra veckan och nu verkar det bli superkallt hela veckan. Suck! Har sådant träningssug, men jag får snällt ta det lugnt. Planen för veckan är i alla fall så här:
 
Mån. Vila
Tis. Skritt
Ons. Vila
Tors. Skritt
Fre. Skritt
Lör. Skritt
Sön. Skritt

Vecka 49

Vädret ställde till det en del förra veckan, så jag hoppas på mindre blåst så vi kan roa oss tillsammans lite mer. :-) 
 
Då jag är ensam på gården denna vecka, blir det av säkerhetsskäl ingen uppsutten träning. Tänkte testa klicker i arbetet.
 
Mån. Vila
Tis. Promenad
Ons. Vila
Tors. Bomjobb från marken
Fre. Vila
Lör. Promenad
Sön. Bomjobb från marken

RSS 2.0