Styrketräning på lina

Igår stod Hampus vid grinden och trampade när jag kom. Han har verkligen saknat mig medan jag varit borta... Hoppas intresset håller i sig länge, det är bekvämt med en häst vid grinden. :-P
 
Tog in honom och borstade av en massa päls. Tempade för säkerhets skull, men han hade normaltemp. Kratsade hovarna och tog på tränset.
 
Sedan gav vi oss ut till den snöiga ridbanan. Snön gick strax över koterna på Hampus, perfekt styrketräning! Dessutom var det blötsnö då det töat under dagen, så ingen risk för skare. :-)
 
Jobbade honom omväxlande i höger och vänster varv, med fokus på övergångar och att reagera snabbt. Han var superduktig, jobbade på så bra! Hela tiden i form med ryggen upp och uppdragen mage. Det kan bli bra det här, bara vi får ha djupsnö på ridbanan några år. :-P
 
Efter en kvart skrittade jag av honom vid hand och han gick snabbt tillbaka till normal andning. Skönt, då var det bara något tillfälligt i söndags.
 
Gav honom kraftfoder och borstade loss ännu mer päls. Stretchade och masserade benen innan han fick återvända till hagen igen. Han tyckte dock att vi skulle stå och gosa länge, för han hade saknat mig... ;-)

Flåsig

Åh vad jag saknat Hampus! Han hade tydligen saknat mig också, ingen ridning under en veckas tid gjorde honom väldigt nedslagen. Han kommer nog aldrig kunna bli hagprydnad som pensionär...
 
Igår hämtade jag in honom från hagen och ställde upp honom på skötselplatsen. Han har börjat fälla, så det var bara att ta fram svettskrapan och börja borsta...
 
Red iväg mot klätterbacken och krävde ordentlig skritt redan från början. Han flåsade lite och det blev inte bättre när han fick pulsa i lite snö längs stigen. Klätterbacken var upptagen av barn som åkte pulka, så vi återvände till grusvägen och testade lite trav och galopp där. Hampus var pigg, pigg, speciellt i galoppen, men han var fortfarande väldigt flåsig. Blev osäker, så jag skrittade av honom ganska snart. Han ville dock inte sluta flåsa, inte ens när vi var framme vid stallet efter tio min skrittande.
 
Tillbaka i stallet tog jag reda på all utrustningen och borstade bort ännu mer lös päls. Hampus fortsatte stå och flåsa ända tills han fick äta sitt kraftfoder. Konstigt... Idag blir det tempning av häst innan jag rider, så han inte står med en infektion i kroppen. Har även förvarnat M om att hon bara får skritta ifall han blir så där flåsig igen.

Stormvarning

I söndags blåste det ganska mycket och ju längre tid jag var i stallet desto mer blåste det. :-S Det är inget väder jag kan rida Hampus i, så jag släppte lös honom en stund på ridbanan istället.
 
Han ställde sig med spetsade öron och tittade på mig, undrade vad jag ville att han skulle göra. Goaste grabben! Skickade iväg honom runt fyrkantsspåret där han fick trava och galoppera lite i snön. Bockade några gånger gjorde han också. :-P
 
Han försökte gärna smita över till vänster varv när han gick i höger, så jag fokuserade en stund på att få honom att fortsätta runt ridbanan i höger varv. Som belöning fick han sedan galoppera runt mig på en stor volt i vänster varv. Så häftigt att kunna longera honom utan att ha någon lina, utan bara mitt kroppsspråk som höll kvar honom.
 
Sedan avslutade vi med att skritta av runt hela ridbanan, där han följde mig som en hund hela tiden. <3
 
Måndag och tisdag har det varit riktigt otrevligt väder, så jag har inte vågat mig ut i mörkret. Onsdag och torsdag har M hand om honom, så det blir först på fredag som jag får träffa honom igen. Längtar...

Men vi kan ju!

Mötte upp M i stallet och hämtade Hampus tillsammans. Vi hade ju tänkt att rida ihop igår, men då var det sådan snöstorm så det fick vara. M har ju ridit Hampus förut, så vi bestämde oss för att bara gå igenom rutinerna, så hon kan komma igång att rida honom själv så snart som möjligt.
 
Hampus gick snällt bakom mig hela vägen från hagen. Jag visade M hur hon skulle tänka med position och att han aldrig fick gå förbi den som leder (något han nästan aldrig gör längre heller, men man vet aldrig hur han testar nya personer...).
 
Inne i stallet blev det pyssel innan sadel och träns åkte på. Sedan följde M med oss på en skrittsväng innan vi sade hejdå. Hon kommer rida Hampus ett par gånger i veckan och målet med hennes uteritter är att de skall ha kul ihop. Vilket jag är övertygad om att de kommer att ha, de är lite lika när det kommer till galoppbus... ;-)
 
När Hampus skrittat fram tillräckligt galopperade vi uppför lilla backen vid bron, sedan blev det jogg och lite galopp i sommarhagen. Han kändes oerhört fin, men jag var noga med att rida lätt och stå i lätt sits så han skulle ha möjlighet att värma upp ryggen ordentligt.
 
Sedan skrittade vi till ridbanan och skrittade runt ett par varv innan F dök upp. Förvarnade om att underlaget inte var det bästa, men hon tyckte vi kunde trava runt lite så hon fick se. Fick till en hyfsad trav, men F ville förstås ha lite mer kraft. Tog några varv runt ridbanan samt snett igenom ett par gånger, sedan var Hampus ganska flåsig. F var mycket nöjd, i och med att det var lite snö att pulsa i så fick han upp magen rejält, nyttigt för honom!
 
Sedan gick vi från ridbanan till parkeringen istället, eftersom den var renskottad och bättre för nästa del av träningen. Hampus är inte riktigt så stark att han klarar av att sätta inner bak under sig i djupsnö. :-P
 
Vi började med halterna, jag skulle känna efter så bakbenen verkligen kom under honom och att han stannade med bakbenen efter frambenen. Supersvårt! Hampus kämpade på och jag också. Ibland fick vi till det och ibland var det något bakben som smet iväg. Ett sätt att "fuska" med denna övning är förstås att göra halterna i nedförsbacke, då Hampus naturligt sätter bakdelen under sig på ett annat sätt. Så det tänker jag göra när jag tränar själv framöver. :-)
 
Ryggningen gör vi hyfsat nu, men F ville ha ännu mer tramp bakåt, samma energi som när han skrittar på bra framåt. Provade lite olika tekniker, men jag är lite för långsam i min hjälpgivning också. Inte bara Hampus som är seg. :-P Dessutom måste jag sluta med att bara släppa i fram och låta honom "kasta" sig framåt efter ryggningen. Jag måste vara kvar med ett lätt stöd i handen så han kliver på med bra kvalitet istället.
 
Sedan blev det flytt av bakdel, där Hampus efter en del trixande äntligen började korsa inner bak framför ytter. Underbart! F försökte få oss att flytta flera steg, men då blev det kortslutning i min hjärna. Så kan jag ju inte göra? Då kan jag ju inte fortsätta på samma linje som vi jobbade på... Efter en kort överläggning var jag med på hennes resonemang igen. Det vi har hållit på med är ju det allra första steget i en framdelsvändning. Men jag har varit så fokuserad på detta första steg, utan att tänkt övningen vidare och fortsatt så vi fått en framdelsvändning. Vilket ju är nästa naturliga ökning av svårighetsgraden. Ibland undrar jag om min hjärna tar paus så fort någon säger dressyr. :-P
 
Efter att framdelsvändningarna fungerade riktigt bra i bägge varven blev det flytt av framdel. Nu var jag ju med på att det inte behövdes bara ett steg, utan att vi kunde fortsätta och göra bakdelsvändningar hur mycket vi ville. Hampus älskar verkligen bakdelsvändningar. Dock tappar han lite bjudning i dem, så jag måste komma ihåg inner skänkel så han fortsätter att tänka framåt och inte börjar backa (hittills mest mentalt dock). Det är svårt att koordinera, men någon gång borde jag lära mig.
 
Vi avslutade med att gå till grusvägen för lite öppna. F tyckte tanken med öppna i skritt var bra, men att det var lättare att hamna rätt när man travade. Så det fick bli trav. Förvarnade att jag är väldigt duktig på öppna i teorin, men att jag inte får till det när jag väl sitter till häst. Eftersom F provat att rida öppna och sluta på Hampus förra veckan, så kunde hon lugna mig med att Hampus hade lätt för att gå i öppna och gjorde det även om jag inte var perfekt i min hjälpgivning. Så vi provade!
 
Först ville han bara galoppera, men när jag fått honom att förstå att det var trav som gällde så jobbade han superfint i öppna. Jag kan inte riktigt säga vad jag gjorde, men det viktiga är ju att han går på tre spår och får jobba med inner bak. Han var superskön att sitta på när han var helt lösgjord och mjuk i kroppen, det här kan verkligen bli någonting! Nu vill jag bara rida och rida och rida! <3
 
Skrittade av honom en stund med L och Krutow som sällskap, Hampus var nöjd med livet, gick och hummade för sig själv. Jag var också nöjd, det är så givande att rida för F och så skönt att hon kan vara flexibel. Hur många dressyrtränare skulle lämna ridbanan för att det fungerar bättre med en övning på parkeringen eller grusvägen? Så glad att jag har henne på gården! :-D
 
Tillbaka i stallet fick Hampus kraftfoder medan jag stretchade och masserade bakbenen. Med tanke på den träningsvärk jag har i benen redan nu, så vill jag inte tänka på hur Hampus känner sig. Men han är verkligen superduktig och kämpar på, bara han vet vad det är vi vill att han skall göra. Bästa hästen!

Lite galopp till sist

Igår provred stallkompis M Hampus, hon kommer att rida honom någon gång ibland när hon har en lucka över. Dock har hon redan två andra ponnyer i stallet som hon rider, så Hampus är inte precis första prioritet. :-P Jag har även frågat två gamla stallkompisar (M och C) om de har lust och tid att rida Hampus. Jag känner att han skulle må bra av att gå 1-2 gånger mer per vecka än vad jag hinner med. M kommer att provrida på fredag, men hon har ju ridit Hampus tidigare och tycker om honom. :-)
 
Idag kände jag mig äntligen lite piggare. Så Hampus fick komma ut på en lite tuffare runda. Först skrittade vi fram på grusvägen som fortfarande var moddig och hal. Hampus spände sig och halkade till några gånger, så han var nöjd när vi gick in i sommarhagen och joggade lite där. Han var så fin i traven, så länge han kände att han hade fäste. Jag längtar efter våren...
 
Sedan blev det galopp, C har plogat upp ett rakt spår mitt i ovalen, som var perfekt för våra galoppövningar. Eftersom jag var ganska matt fortfarande och Hampus inte jobbat ordentligt i galopp sedan en månad tillbaka så blev det vanlig kort galopp fram och tillbaka. Vi tog ett varv i skritt runt ovalen då och då, så han fick möjlighet att pusta lite. När vi jobbat en kvart fick han jogga av sig någon minut och sedan skrittade vi av ute på grusvägen igen. Då var det konstigt nog inte lika halt. ;-)
 
Det var en mycket nöjd Hampus som åt sitt kraftfoder. Ett par gånger under galoppen blev han hög i nacken och ville öka galoppen. F påpekade när hon red honom att det var bättre att han blev hög i nacken än att han började hänga i handen, så jag lät honom hållas så länge han fortsatte med den lugna galoppen.
 
Längtar så sjukt mycket efter bättre underlag... Hallå våren, kan du inte komma tidigt i år?

Tufft skrittjobb!

Igår hämtade jag in Hampus från hagen och gjorde klar honom för ridning. Skrittade sedan ut i tjugo minuter innan F fick sitta upp och jobba honom. Eftersom ridbanan var knögglig och alldeles isig så nöjde vi oss med skrittjobb, men oj vad Hampus fick jobba! Det var flytt av bog och flytt av bakdel, ryggning, samt lite öppna och sluta. F tyckte att vi jobbat på bra med flytt av bog, men att Hampus hittat ett sätt att komma runt utan att behöva jobba med kroppen, så hon fick korrigera honom några gånger. Sedan blev det ännu jobbigare tyckte Hampus. :-P
 
Här gick han självmant med stöd på tygeln, han är inte helt i form men det viktiga just nu är att han faktiskt vågar lita på stödet i handen, han har haft svårt för det tidigare som ridskolehäst (förståeligt).
 
 
F provade sedan att kräva att han skulle sätta under sig bakbenen i halt, något som han nog aldrig tidigare behövt göra. Då började det bli riktigt jobbigt... Eftersom Hampus inte riktigt förstod vad hon ville att han skulle göra, så spände han sig. Han vill ju göra rätt och blir rätt orolig när han inte förstår vad som begärs av honom. Det i kombination med underlaget och att han jobbade rätt med hela kroppen gjorde att mjölksyran ökade i kroppen.
 
Här börjar han trampa på bra genom hela kroppen!
 
 
Efter tjugo minuters skritt flåsade Hampus rejält och skakade i bakdelsmusklerna av all mjölksyra pga muskelspänning. Så vi nöjde oss med träningen där och jag skrittade av honom avsuttet. Han var nöjd, men väldigt, väldigt trött...
 
Efter kraftfodret fick han gå ut i lösdriften med övergångstäcket på sig, så han inte skulle bli för kall i musklerna direkt. Han gick väldigt långsamt iväg...
 
När jag tittade till honom ett par timmar senare var han dock som vanligt igen, då hade han rört på sig ännu mer och all mjölksyra och stelhet var borta. Så sedan slapp han täcket, så han kunde njuta i solen ordentligt.
 
Verkligen en nyttig genomjobbning av Hampus, bara jag blir frisk så skall vi köra ett träningspass igenom på lördag, men då med mig på ryggen och lite samma övningar. Längtar så till paddocken blir mer träningsvänlig...

Busig farbror

Förkylningen vill inte ge med sig, men Hampus är rätt nöjd med lite vila. Idag hade jag dock bestämt mig för att longera lite, så jag hämtade in honom från hagen och gjorde i ordning.
 
Underlaget i paddocken bestod mestadels av is och sedan lite snö här och där, så longeringen blev därefter. Fokus blev på övergångar mellan skritt och trav, samt lite halter och några galoppfattningar där Hampus fick bättre fäste. Det märks att han har lite överskottsenergi, för det blev bockningar i nästan varenda fattning. :-P
 
Sedan provade jag att flytta fram- och bakdel på honom, dvs de övningar som F gett oss i läxa. Han gjorde det riktigt bra, mycket bättre än jag upplevt från hästryggen. Tror jag skall försöka få in ett avsuttet pass då och då, det är så nyttigt att se hästen från marken.
 
Försökte även göra lite öppna, men det blev för avancerat med bara en longerlina. Hade behövt ett par långa tyglar eller tömmar istället, linan gjorde att Hampus blev lite förböjd och tvärade alldeles för mycket.
 
Jag blev positivt överraskad över hur fin han är när han rör sig. Han går nästan i form hela tiden, med ryggen uppe och stora rörelser. Det har hänt grejer sedan i somras! :-)
 
Tillbaka i stallet blev det kraftfoder och pyssel, innan han fick återvända till hagen. Pratade med F och bestämde att hon skulle rida igenom honom imorgon, han behöver det verkligen och jag orkar inte ännu. Skall ladda kameran och så hoppas jag på lite fina bilder. :-D

Utan utrustning

Jag har blivit förkyld. :-( Så i onsdags var orken inte den bästa, men jag ville ändå göra någonting med Hampus. Hämtade in honom från hagen och borstade igenom honom medan han åt kraftfoder. Han fäller pyttelite, men snart kommer det nog sätta igång..
 
Sedan gick vi ut på ridbanan, med en stol i släptåg. Stängde för grinden, satt upp med hjälp av stolen och knäppte sedan loss grimskaftet. Spännande att se vad Hampus skulle säga när matte inte hade någon utrustning till sin hjälp...
 
Han följde mig snällt runt ridbanan, även om svängradien var lite större än med träns. Dessutom ville han hellre vända mot grinden än från grinden, så de vändande hjälperna blev lite kraftigare då. :-P Vi skrittade och travade samt gjorde halt och ryggade. Riktigt duktig kille!
 
Provade att be om galopp, men det ansåg Hampus var överkurs för matte. Han är verkligen expert på att känna var gränsen går. ;-)
 
Sedan återvände vi till stallet igen, mycket nöjda bägge två.

RSS 2.0