Ny provtagning

Idag kom veterinären för att provta Hampus för PPID. Hampus var inte glad över att ha veterinären där, men trots en hel del protester (han är rätt stor av sig...) så lyckades veterinären hänga med i svängarna och ta blod. Jag hade fullt sjå med att inte bli söndermosad av Hampus, ett par onda tår och en bula i huvudet blev det i alla fall.
 
Veterinären var förvånad över hur upprörd Hampus var, när han var så lugn förra gången. Men jag förklarade att Hampus helt enkelt börjat lära sig vem A är nu och då blir det bara värre och värre... ;-)
 
Nu blir det till att avvakta tills han skall vaccineras i mars, den dagen den sorgen. :-P

Lita på matte

Äntligen var det tillräckligt varmt (eh, tio minusgrader...) för att rida. Hampus var lite ängslig när jag tog in honom i stallet, men han stod ändå snällt där.
 
Valde att rida barbacka, jag behöver verkligen träna min balans och Hampus är så skön barbacka. :-) Skrittade iväg mot Storgatan och därmed förbi hagen. De andra tittade en del efter honom, men Hampus var fokuserad på äventyr istället.
 
Vi träffade ganska snabbt grannen S, så det blev en liten pratstund. Hampus skruvade lite på sig, men accepterade att stå och vänta. Däremot tyckte han att vi kunde vända hem igen när vi pratat klart, istället för att rida vidare. Han var dock inte svår att övertala att fortsätta.
 
Vi koncentrerade oss på att trampa på ordentligt i skritten och Hampus var riktigt duktig. Lagom till att vi skulle vända kom det två golden retriever i full fart mot oss. :-S Deras husse ropade på dem så de vände tillbaka innan Hampus hann bli upprörd, men efter några meter vände de tillbaka till oss och kom skällandes med glatt viftande svansar.
 
Hampus började vända först åt vänster och sedan åt höger, medan jag parerade med tygel och skänkel. Tror inte det syntes så mycket för blotta ögat, men det kändes rejält när jag satt uppe på. En riktigt panikslagen häst som var på väg att kasta sig hem till tryggheten.
 
Men han lyssnade på mig och äntligen så litade han också på det jag sade. Hundarna fick busa runt oss och vi kunde skritta tillsammans med dem och deras husse (granne J) ett tiotal meter. Hampus hade koll på hundarna, men slappnade gradvis av.
 
Hemvägen blev mest en massa beröm. Jag blev så himla glad över att han äntligen litar på mig, att jag kan känna mig så trygg med honom. Finaste Hampus! <3 Jag lovar att vi bara skall göra roliga saker framöver, även om de kommer vara lite jobbiga ibland.
 
Eftersom vi passerade hagen på hemväg också och jag inte hade någon sadel, så släppte jag honom direkt i hagen. Han stod kvar och gosade några minuter, innan han lugnt skrittade iväg till de andra.

Rör inte min kompis!

Hampus har alltid haft lite svårt för att få vänner. Jag är övertygad om att det hänger ihop med att han gick själv med sin mamma till två års ålder och hans mamma lät honom göra lite som han ville.
 
Det var först när han släpptes på sommarbete som han fick lära sig hästspråk och han fick rejält med stryk innan han lärde sig hålla sig undan. Det har gjort att han hellre flyr än slåss, alltid är lägst i rang och ofta tyr sig till hästar som är ännu nyare än han själv i flocken.
 
Han har bara haft en riktig hästbästis tidigare, det var en shetlandsponny som han gick med på somrarna 1999, 2000 och 2001 samt sedan i två hela år när han var utlånad till de som ägde shetlandsponnyn. Sedan dess har han haft kompisar, men ingen som han varit tight med.
 
Nu har han och Grålle blivit riktiga bästisar. De följer varandra överallt och ofta utan att Ricky och Ariel är med. Idag fångade jag dem vid två olika tillfällen när de kliade varandra. De är så söta ihop!
 

Kruxet är bara att Grålle egentligen skall säljas, när Ricky väl är såld. Men jag har väldigt svårt att sälja någon som gör Hampus så lycklig. Får ta mig en rejäl funderare när det väl blir aktuellt.

Ovisade sommarbilder

Nä, det händer inte mycket på Hampus-fronten. Han äter och sover mest hela dagarna och temperaturen ute pendlar mellan femton och tjugofem minusgrader... Men det har kommit lite snö och det ger hopp om roliga ridväder. Snart...
 
Istället får jag visa några sommarbilder, när Hampus precis hade fått en ny bästis och livet lekte för honom. För vem säger nej tack till en massa gräs? ;-)
 
 

Mål 2014

  • Träna regelbundet för tränare.
  • Komma ut på någon tävling.
  • Ha roligt ihop!
  • Bli helt lösgjord.

Utvärdering av mål 2013

Bli helt lösgjord. Han har blivit det några gånger, men det är fortfarande ett mål att sträva mot.

Starta några distansritter 2-5 mil. Blev inget med det, då Ariel blev dålig. Red dock flera långritter med J och Weber.

Träna mer för tränare. Totalt 7 dressyrträningar och 5 hoppträningar fram till juli månad. Bättre än 2012 men helst skulle vi behöva träningar varje vecka...

Starta minst en programridning i LC. Detta mål klarades av redan i januari, men det var tråkigt enligt Hampus.


RSS 2.0