Dressyr och upptäcktsfärd

I lördags red vi ut längs grusvägen. Efter igångskrittning blev det jogg på lång tygel och galopp på lång tygel i uppförsbacke. Det är så grymt skönt att kunna galoppera på en häst på lång tygel och veta att man kan stanna precis när man själv vill. Hampus är verkligen en underbar häst! <3
 
Sedan jobbade vi lite dressyrinriktat, lite som en generalrepetition inför morgondagens träning. Det blev många tempoväxlingar och övergångar i alla gångarter, samt lite bakdelsvändningar. Han blev så himla fin! Härligast var förstås att få galoppera på honom, älskar hans galopp.
 
Som belöning när han jobbade så bra så fick han följa en traktorväg som jag sett några gånger tidigare. Hade mina misstankar om var den mynnade ut och visst fick jag rätt. Efter en del klivande över stock och sten kom vi ut på Storgatans första vändplan. Perfekt!
 
Red i trav och galopp några varv på "volten" och det gick sådär. Vi behöver helt klart hjälp med att komma till bra ridning, hoppas så att tränaren passar oss, det skulle vara perfekt att träna en gång i veckan framöver. :-)
 
Hampus var lite svettig när vi kom hem, så han fick premiärduscha för i år. Tyvärr finns det bara kallt vatten i slangen, så han muttrade lite när jag spolade honom. Bland annat drog han in magen när jag försökte spola den. ;-) Längtar så tills jag byggt stall med spolspilta, men det kommer tyvärr dröja ett bra tag till. :-(

Knepiga avstånd men roligt ändå

Igår skrittade Hampus och jag iväg till ridbanan för att jobba med bommar och cavaletti. Jag hade provat att ändra avståndet mellan cavalettina till 0,8 m istället för 1 m, sedan hade jag lagt ut två bommar med 21 m mellanrum. Tanken var att trava över cavaletti och jobba med galoppen över bommarna. 21 m = 7 galoppsprång, men när det känns bra kan man sedan länga galoppen till 6 galoppsprång eller korta den till 8 galoppsprång.
 
Vi joggade fram ett par varv och tog även en långsida i galopp innan vi gav oss i kast med cavalettina. Redan första gången vi kom i trav kändes det bara fel, fel fel. Försökte justera ett par gånger genom att länga traven och korta den, men vad jag än gjorde så blev det bara orytmiskt och Hampus slog i nästan varenda bom.
 
Men roligt hade han! :-D Han tänder verkligen till när han får se bommar och cavaletti, han blev så glad och bjöd rejält hela tiden. Till och med när jag gav upp cavalettiserien och styrde mot galoppbommarna istället, så försökte han att ändra kurs och gå över bommarna. Så avståndet måste vi få ordning på, för det här är precis det arbete Hampus behöver.
 
Galoppbommarna var superroliga, förutom det faktum att de bestod av ihåliga plaströr som jag fått då de blev över efter en ombyggnation, så de for all världens väg när Hampus rörde vid dem. Hm... Det får bli mina fyrkantsbommar som används i fortsättningen...
 
Jag beslöt där och då att strunta i både cavaletti och galoppbommar, istället satt jag av och flyttade en cavaletti några meter ut från serien, så vi kunde ta den som ett ensamt "hinder". Höjden var 17 cm, så det var inte något hinder i egentlig mening. Men det var något att fokusera på, så vi fick träna både anridning och väg efteråt. Det var nyttigt! Hampus vill gärna dra åt höger efteråt, även om han har enormt mycket bjudning kvar.
 
Jag blev så imponerad över min kille, som verkligen blommar upp och blir en annan häst när han får se bommar. Undrar om man kan ha med bommar på dressyrträningar, då skulle han bli lika glad som när vi tränar dressyr ute. ;-)
 
Skrittade av en mycket nöjd häst, själv kände jag mig lite splittrad. Det är skönt att vi hittat något han tycker är roligt att göra på ridbanan, men jag måste verkligen få hjälp med vilket avstånd som passar honom bäst.

Två trötta (eller lata) stackare

Det var segt igår. Så segt att jag beslöt mig för att åka häst och bara låta Hampus göra precis som han ville. Så barbacka skrittade vi iväg längs grusvägen och tog höger mot berget. Vi lunkade på i ett behagligt tempo och jag lät tankarna fara överallt.
 
Det var så himla skönt! Jag glömmer ibland bort att det allra viktigaste målet med Hampus är att göra honom lycklig. Han är lycklig när jag är lycklig. Men det bästa han vet är att bli körd, gå på upptäcktsfärd, springa fort, longeras eller hoppa hinder. Så det skall jag försöka låta honom få göra lite oftare.
 
Efter en timmes ridning så var vi bägge nöjda och lyckliga. Det här är meningen med livet! :-)

Barbackabus

I lördags red vi iväg längs skoterleden för att se hur underlaget var. Hampus var ganska så sömnig, tills jag bad honom trava och sedan galoppera. Han är förbaskat rolig att galoppera på. :-D Jag vågar dock inte galoppera några längre sträckor barbacka, min balans är lite halvtaskig och jag vill inte ramla av i full fart. ;-)
 
Svårast är dock när han bryter av från galopp till trav, det tempo han får i traven då är helt hopplöst svårt att sitta ned i. Fast jag vet att det egentligen är just den traven jag skall rida i...
 
När vi väl galopperat en gång var det som om varje hjälp jag gjorde egentligen betydde galopp. Dvs korta tyglarna, vrida på huvudet, justera sitsen... Hehe, busponny!
 
Han var mycket nöjd, men lite trött, när vi kom hem igen.

Markarbete är skoj, skoj, skoj!

Igår skrittade vi iväg till ridbanan för lite cavalettijobb. Hade ställt upp dem på en meters avstånd, alla sex på rad på mittlinjen.
 
Efter att vi joggat ett halvt varv på ridbanan skrittade vi över cavalettina utan några problem. Sedan travade vi över och jösses vad han travade! Slog i några cavaletti då och då, men inte så farligt ändå. Tror faktiskt han lyfter bättre på benen i trav än i skritt.
 
Vi varvade trav över cavaletti med lite galopp på långsidorna. Han var enormt taggad, bjöd upp i galopp mot cavalettina några gånger, så jag fick styra honom förbi dem istället. :-P
 
Jag upplevde dock att en meter blev för långt för honom, skall prova att minska till nittio cm nästa gång. Men roligt hade vi! :-)
 
På hemväg satt jag av och gick bredvid, snön som plötsligt fallit gav honom styltor och jag ville inte att han skulle behöva balansera mig också, när han hade nog med sig själv.

Måste vi göra något idag?

I söndags när jag skulle hämta in Hampus från hagen gick han några steg bort från mig. Det var så oväntat, så jag blev alldeles förvånad. Han som älskar att följa med mig, älskar att det händer saker. Jag tog det som en varningssignal på att vi inte gjort tillräckligt med roliga saker senaste tiden, så med löfte om att vi skulle ha kul fick jag med honom från hagen.
 
Vi skrittade ut barbacka en sväng. Mamma och vår hund Tintin följde med, så det blev en ganska lättsam promenad. Först gick vi till huset pappa håller på och bygger, Hampus fick kika in genom fönstrena medan mamma gick in i huset och kollade.
 
Sedan gick vi nedför Haldos backe och när vi vände tillbaka upp igen kunde jag inte motstå att galoppera. Vilken kraft det är i Hampus när han får jobba ordentligt! Jag bara ryser i kroppen när jag tänker på det. Halvvägs upp ropade mamma att Tintin följde med, så då fick vi stanna (inga problem) tills hon tagit upp honom i famnen. Sedan galopperade vi till backen tog slut och travade en snutt på plan mark.
 
Både Hampus och jag kände oss mycket gladare efter den här turen. Fram för mer glädje i ridningen!

Bra motor men lite dålig broms...

I lördags blev det ett riktigt härligt dressyrpass ute. Vi skrittade iväg längs grusvägen och joggade sedan i trav och galopp på lång tygel. Som jag längtat efter att få galoppera på Hampus, det är verkligen en mäktig känsla. :-)
 
Efter uppvärmningen provade jag att flytta baken ett steg följt av trav direkt, men det var ruskigt svårt att känna vad han gjorde med bakbenen. Måste verkligen rida för tränare snart igen!
 
Jag testade även några rena fram- och bakdelsvändningar, men det är samma sak där. Jag får känslan av att han vänder på mellandelen, men jag vet inte om han gör det och i sådana fall hur jag korrigerar det. Blä för att vara utan tränare!
 
Istället roade vi oss med övergångar, det är i alla fall lättare att känna när han gör rätt eller fel. ;-) Jag måste bli bättre på att driva honom i avsaktningarna, tänk att det skall vara så svårt att RIDA häst och inte ÅKA... ;-)
 
Vi jobbade även lite med tempoväxlingar, men det är svårt att känna nyanser när jag själv kämpar med att hitta balansen i sadeln. Ibland känns det mer som en smörklick i en stekpanna än en sadel på en hästrygg...
 
Sista galoppen uppför en lite brantare backe var häftig, då kände jag verkligen vilken kraft han har i bakdelen. :-) Han är ruskigt rolig att rida när han fått igång motor, däremot märkte jag att bromsen fungerar sisådär när han själv tycker det är roligt att springa. Det får bli mer dressyrjobb framöver, definitivt!

Barbackamys

I fredags vågade jag mig på att skritta ut Hampus en sväng. Han verkade inte särskilt påverkad av vaccineringen, mer än en lokal reaktion vid injektionsstället. Men för att inte fresta mig för mycket valde jag att rida barbacka, det blir lättare ett lugnt tempo då. ;-)
 
Vi skrittade längs storgatan och mestadels på lång tygel. Men Hampus var så härlig när jag kortade tyglarna, började genast jobba i form. <3
 
Jag kände hur lusten att verkligen jobba honom i dressyr kom fram, så när jag suttit av och släppt ut honom i hagen ringde jag S och diskuterade. Eftersom Hampus inte varit skadad, så kan jag gott börja jobba honom som vanligt igen. Givetvis inte lika tuffa och långa pass som förra sommaren, men successivt mer trav och galopp.
 
Målet är som alltid att få en glad och lösgjord häst. :-)

Vaccinera eller inte vaccinera?

När hovslagaren höll på med sista hoven kom veterinären för att vaccinera Grålle. Velade lite kring om hon skulle få vaccinera Hampus när hon ändå var på plats. Han skulle egentligen inte behöva vaccienras förrän i maj, men det är dyrt att ta ut veterinären för enbart vaccinering.
 
Jag har funderat mycket på vaccinering när det kommer till Hampus. Han är ju så spruträdd, så jag har varit inne på att låta honom slippa. Visst, vaccinera mot stelkramp vart tredje år kommer jag fortsätta göra, men är det någon mening att vaccinera mot influensa när han ändå inte tävlar?
 
Samtidigt har den stackaren blivit grundvaccinerad två gånger mot influensa, så det känns elakt att bara sluta vaccinera honom när han fått utstå så mycket. Sedan vet jag inte, kanske kommer jag tävla honom i år och nästa år? Eller så riskerar de andra hästarna att dra hem någon snuva till honom och han blir jättedålig då han inte är vaccinerad.
 
En spruta om året är samtidigt ingen jättegrej, Hampus blir stressad men det lägger sig snabbt när vaccineringen är över. Så i år blev det vaccinering, vilket inte var populärt, men det var en snabb veterinär så Hampus hann studsa framåt ett par meter och sedan var det klart. ;-)
 
Denna gång fick han både influensa och stelkramp, så om jag väljer att inte vaccinera mer behöver han inte stelkrampsvaccin förrän 2017.

Fina fötter men mjölksyra

Igår kom hovslagaren och skodde om Hampus. Eftersom han är så himla snäll att sko fick han ställa upp när en lärling skulle träna. Det gjorde att han fick hålla upp hoven mycket längre tid och rätt vad det var så började han skaka i musklerna. Det blir fort mjölksyra när man har en tung kropp att balansera.
 
Finaste grabben, han kämpar och försöker och ställer upp till 100 %, men ibland sätter hans kropp begränsningar. Han fick stå och vila en stund innan skoningen fortsatte. Snösulorna rök, men broddarna får vara kvar tills all is är borta.

Stressigt och bråttom

I tisdags gjorde jag ett tappert försök att hinna rida Hampus innan det var Ryttareliten på tv. En ganska dum idé, eftersom det blev alldeles för stressig ridning. Men goa Hampus ställde upp förstås.
 
Vi red en halvtimme totalt, varav 2x5 min trav och (äntligen!) en minut galopp. Hampus blev väldigt andfådd, men klarade av att först trava fem minuter och sedan direkt galoppera en minut. Jag blev också rätt så andfådd... ;-)
 
Det känns roligt att vi är så pass igång nu att vi orkar sådana här övningar. Snart får vi börja hoppa också, jösses vad jag längtar!

Rejäl backträning

Igår skrittade vi iväg i solsken (!) längs skoterleden. Smältvattnet hade skapat några vattenpölar att plaska igenom, men Hampus litar så mycket på mig nu att han går rakt igenom bara jag säger åt honom att han törs.
 
Vi travade totalt fem minuter bortåt och fyra minuter hemåt, så nu har vi verkligen kommit igång med travandet. På tisdag blir det galoppremiär, som jag längtat att få galoppera igen!
 
På ett ställe hade vattnet gröpt ur vägen helt och skapat ett dike på ca 40 cm. Hampus klev obekymrat över på bortaväg, men på hemväg när vi kom i trav så höll jag bara om med skänklarna och så hopppade han. :-D Allt känns verkligen så lätt och enkelt på Hampus (gissa om jag längtar till vi får hoppa igen!).
 
Vi klättrade uppför den "nya" grusvägen som tillkommit sedan Hampus flyttade från mig 2001. Han backade mentalt redan när jag styrde honom mot den, tror han blev lite tagen av den långa, branta vägen. :-P Men han tuffade på bra i alla fall, helt slut när vi var uppe, men nöjd med sig själv. Han mår verkligen så bra av att ridas ordentligt varje dag, jag får inte börja fega ur nu och låta honom vila (mer än det han måste när jag inte hinner), utan han behöver verkligen bli slut i kroppen.

Stormarna fortsätter

I lördags fortsatte det att blåsa, men jag beslöt mig för att våga rida Hampus ändå. En gång är ingen gång, men kanske han faktiskt inte bryr sig när det blåser längre?
 
Vi skrittade iväg längs grusvägen och kom faktiskt ända bort till vändplanen. Heja oss! 4x2 minuters trav blev det och en väldigt pigg och glad ponny. Blåsten bekom honom inte alls, det känns så himla skönt att han litar på mig så mycket nu. <3
 
I skritt går han i form, men jag försöker att variera med lång tygel då jag inte vill att det skall bli för statiskt. Är så fånigt rädd för att få en häst att gå bakom hand eller tappa skritten, men samtidigt mår han bra av att få jobba rätt även i skritt. Svår balansgång...
 
Hampus är verkligen en arbetsmyra, ju jobbigare något är, desto mer tar han i och anstränger sig. Jag blir så lycklig av att rida honom!

Trotsa stormvindarna

I fredags blåste det halv storm ute. Blev så besviken, jag som sett fram emot att få inleda helgen på hästryggen. :-( Jag vet att Hampus blir spänd och stressad av blåst, så jag brukar försöka undvika att rida honom då.
 
Men i fredags kunde jag inte motstå ridsuget. Lovade mig själv att inte ställa några krav på honom, utan bara skritta och trava i lugnt tempo. Vi red längs storgatan och till min förvåning var Hampus helt fokuserad på mig. Jag bad honom gå i form i skritt när det var plan mark och det var jobbigt men han pustade på och gick i form så gott som hela tiden.
 
Vi travade 4 min bortåt och 3 min hemåt och några steg i form blev det även i traven. Men då gick det långsamt, för den orken hade han egentligen inte. ;-)
 
Sista biten hem hade jag helt glömt bort att det blåste, eftersom hästen under mig var så olik hur man brukar vara i stormväder. Så grymt skönt att det gick att rida i blåst, då slipper jag ställa in några ridpass av den anledningen i alla fall. :-)

Jobba i form är lätt fast jobbigt

Igår red vi ut längs grusvägen med ett lite seriösare fokus än tidigare. Hampus fick trampa på ordentigt i skritten och så fort det var plan mark så var det kort tygel och i form som gällde. Hampus växte för varje berömmande ord han fick och när han förstod att det var på tygeln jag ville ha honom, så började han genast gå i form hela tiden. <3
 
Vi travade 2x3 minuter och då orkade han inte hålla tempot samtidigt som han gick i form, så jag fick prioritera tempot. Just nu är det främst bättre flås vi behöver.
 
Hemma igen var han ganska svettig men oerhört nöjd med sig själv. Jag var rätt svettig också, det är jobbigt att jobba hästen rätt! Men ruskigt roligt. :-)

Kort men effektivt

Igår skrittade vi ut längs skoterleden. Den har blivit preparerad så snön var lite hårdpackad, men i och med att det varit plusgrader så länge var det inte mycket snö kvar. ;-)
 
Hampus skrittade på helt okej bortåt, vi travade även tre minuter i sträck. Det var jobbigt att trava så länge, tyckte Hampus, speciellt som det gick uppför hela tiden. Han andades ganska häftigt när det var dags att skritta igen, men återhämtade sig snabbt. Vi tog oss med ett par försiktiga steg över bäcken, den har blivit bredare sedan sist, men fortfarande ok att kliva igenom och över.
 
På hemväg var det lite mer tryck i bakdelen, då travade vi två minuter bland annat i lite lätta nedförsbackar. Han har så himla bra balans att jag vågar mig på det, men då får han korta steget ganska rejält.
 
Sista biten på plan mark hem var han så himla fin! En hel minut gick han i form och på tygeln. <3 Sedan var han väldigt trött när vi var hemma, så han orkade knappt äta när han kommit ut i hagen igen. ;-)

Överpigg farbror!

I söndags vet jag inte vad som flög i gamle farbror. Han inledde ridturen med att takta (!), sedan låtsades han bli rädd både för det ena och andra längs vägen.
 
Ariel hade gått samma väg ett par timmar tidigare, så Hampus skulle prompt ha nosen i backen och spåra henne. ;-) Han var så fokuserad på det att han snubblade till och gick ned på framknäna i en nedförsbacke... Lite olikt honom att vara så dålig på att hålla balansen, men det säger en del om hur knepig han var i söndags.
 
Vi red över berget och eftersom han var så överpigg så fick han jobba lite extra... Dels red vi i djupsnö, dels uppför ett par ganska branta backar. På ett par ställen blev det även trav i svag nedförslutning och halvbrant uppförsbacke, så det var mycket att hålla reda på för honom.
 
Han var rätt så slut när vi var hemma, men så himla glad över den roliga turen. Han älskar verkligen att jobba sig trött! Vi travade 4x1 minut och galopperade även några meter uppför en backe. Efter det var han fint på tygeln några meter, men det kräver förstås mycket jobb från min sida också.

Tufft pass men lösgjord

I lördags red vi iväg längs storgatan. Den har ju blivit förlängd, så vi kunde rida en bra stund på utmärkt underlag. Förut tog det tio minuters skrittande innan man var tvungen att vända, nu kan man skritta hela tjugo minuter. Eftersom jag ville att vi red en timme totalt, så fortsatte vi längs skogsbilsvägen när storgatan tagit slut. Det är en mycket jobbigare väg, speciellt med all snö som låg där. Hampus kämpade på för fullt, men det märktes att det var riktigt jobbigt.
 
Jag provade att trava honom där, eftersom vi skulle ha ridit 3x1 min trav detta pass, men det blev överkurs. När marken är väldigt ojämn och det dessutom inte går att se för all snö, då får det räcka med skritt. Jag vill inte ha en skadad Hampus... Istället fick det bli 2 min trav på hemväg, när vi red på storgatan igen och hade plant underlag. Han blev så himla fin, just kombinationen med långt skrittpass, ojämnt underlag, djupsnö och sedan lite trav gjorde honom ännu mjukare i kroppen. Sista biten innan det började slutta nedför gick han i form. När han hummar och brummar, då vet jag att han mår bra. :-D
 
Men hua vad jag måste rida för att få honom (och mig) dit... Jag har vant mig vid att lulla fram i skritt, förvisso brukar jag få jobba en del för att få Hampus att gå fram i skritten, men nu blev det ett helt annat jobb. Är lite öm i korsryggen så här efteråt...

Några fler travsteg

I fredags red vi ut en kortare sväng längs grusvägen. Hampus var lite småloj, eller så var det jag som inte kunde driva ordentligt i hoppsadeln. ;-) Vi travade 2x1 minut, jag upplever att han hänger en del på bettet i trav. Men det är en svår känsla det där, jag vet sedan tidigare att jag tyckt att han hänger på bettet när han egentligen går i bra form.
 
Hampus var nöjd i alla fall, jag har glömt hur trevlig skritt han får när han fått trava lite. Längtar så till vi får börja galoppera och jobba i dressyren... Men det är snart dags, första galoppen är 10 mars och dressyr tänkte jag att vi börjar med 24 mars. Men det blir nog inte så mycket dressyr på ridbanan, den är översnöad. :-P Får dressyra ute på vägarna istället.

RSS 2.0