Jogga sig mjuk

Igår var planen endast att mäta upp ett par sträckor, så jag beslöt mig för att växla mellan skritt och trav med fem minuters intervall. Vi red längs skoterleden och uppför gamla grusvägen till sandtaget. Det är ett par riktigt rejäla backar där, så Hampus fick jobba på bra. Längs skoterleden var det även en del vatten, som vi både kunde skritta och trava igenom. Känns skönt! :-) Totalt var vi ute 50 minuter och kom 4,6 km.
 
Hemma igen blev det samma ryggövningar som dagen innan, dvs höja rygg x 2, gå labyrint, kliva över cavaletti och rygga. Hampus börjar känna sig trygg i övningarna, vilket är bra. Snart hoppas jag vi ser framsteg också. :-)
 
Idag får han vila, då jag måste förbereda inför min utlandsresa. På fredag blir det en sväng uppför berget, sedan är jag bortrest till 24:e. Hampus kommer dock inte vara missnöjd, för han kommer få en hel rundbal hösilage i hagen. :-P

Konditionsträning

I tisdags var planen att kolla om jag hinner få en uppvärmd häst fram till vändplanen, för att (i framtiden) kunna backträna i den backen som är där. Vi skrittade iväg med planen att skritta 10 minuter, trava 10 minuter, galoppera 5 minuter, skritt/trav blandat 5 minuter.
 
Träffade ganska snabbt ett par grannar som ville prata lite, så Hampus fick stå stilla och jag pausade Runkeeper. Efter det hakade den upp sig lite, så istället för att larma var femte minut, larmade den plötsligt var tionde. Det, i kombination med att tio minuters skritt var avklarat strax innan sista branta nedförsbacken, gjorde att det blev lite väl lång skrittsträcka. 18 minuter tror jag det var.
 
Travade sedan i lugn trav på lång tygel tills vi var framme vid vändplanen. Hm... Får testa om vi får ihop jobbet ifall jag skrittar 10 minuter och travar lugnt 10 minuter förutom själva nedförsbacken. Nu gjorde vi så att vi vände och galopperade 5 minuter tillbaka i stället och avslutade sedan med några meter jogg följt av skritt hela vägen hem. Totalt var vi ute 45 minuter och 5 km.
 
Hampus blev enormt fin efter uppvärmningen. Jag red honom på långa tyglar hela tiden, förutom en liten bit skritt på hemvägen och då förvånade han mig genom att direkt börja jobba i form. Duktig kille! Jag vet ju att han behöver ganska mycket tid på sig för att värma upp hela kroppen, men efter det här jobbet blev det ännu tydligare. Så fram för att rida längre stunder. ;-)
 
När vi var hemma igen blev det lite styrketräning från marken. Medan han stod i stallet så tog jag en hovkrats till hjälp för att trycka lätt under magen, så han höjde ryggen reflexmässigt. Hampus tycker inte om den övningen, så han fick morot som belöning. Sedan drog jag med två hovkratsar på vardera sida om svansen, vilket skall göra att ryggen höjs hela vägen fram till manken. Samma sak där, morot varje gång han gjorde rätt.
 
Sedan gick vi igenom labyrinten ett par gånger samt gick över cavaletti på 36 cm. Vi gjorde även en ryggningsövning, där man ryggar tio steg, går framåt några steg och ryggar tio steg igen. Hampus trampar på ganska bra bakåt, men vill gärna svänga med baken.
 

Styrketräning från marken

Igår var planen att galoppträna, men eftersom Hampus gömde sig någonstans i hagen (jag ropade och ropade...) ända tills det började skymma, så fick det bli ändrade planer. Låter kanske löjligt, men hans hage är väldigt stor med många skrymslen där tre söta fjordingar kan gömma sig när matte vill ha tag på dem. ;-)
 
När han till sist kom inom synhåll, så fick han följa med mig till min trädgård för lite avsutten styrketräning. Hampus största svaghet är ju hans svankrygg och framförallt icke existerande magmuskler, så det skall vi försöka ändra på med lite riktad träning.
 
Först gick vi över en cavaletti i skritt. Några gånger på 17 cm höjd, några gånger på 24 cm höjd och slutligen på 36 cm höjd. Det viktiga är att Hampus lyfter på benen och går lugnt över cavalettin, då arbetar magmusklerna och han måste sänka huvudet = höja ryggen. Han gjorde bra ifrån sig, även om han nästan alltid slog i cavalettin med någon hov.
 
Därefter gick vi i en labyrint med markbommar.
 
 
Jag tänkte när vi gick in i öppningen att det skulle vara alldeles för trångt för Hampus, men han har helt klart koll på sina hovar! Det var bara någon gång en hov snuddade en bom, jag blev så imponerad av honom! Vi gick även en gång åt andra hållet och det gick precis lika bra.
 
Det är viktigt att ta det lugnt i labyrinten, det är ingen tävling på tid. Hästen får jobba med balans och koordination och genom att hovarna måste sättas ganska tätt intill varandra, så kommer ryggen upp mer.
 
Vi avslutade med att stretcha ryggen genom en morotsbit under magen, det hjälper också till att få upp ryggen. Hampus var mycket nöjd med arbetet och jag med. Det här (plus några fler övningar) skall jag försöka göra varje dag framöver.

Duracellkanin

I söndags tänkte jag att Hampus hade lite träningsvärk från träningen dagen innan, så jag hade bestämt att vi bara skulle skritta. Hampus tyckte dock att jag var ASTRÅKIG och letade hela turen efter farligheter som han kunde rusa ifrån. ;-)
 
Vi skrittade uppför berget, gamla vägen, och det var en ganska händelselös tur så fort Hampus lugnat ned sig lite. Lovade honom att vi skulle galoppjobba på måndag, och det verkade vara ok för honom. Totalt var vi ute 55 min och vi kom 4,5 km.

Drömtrav

I lördags red vi träning för P igen. Var ju fem månader sedan sist, då jag fokuserat mer på Ariel rent tränarmässigt. Men nu vill jag försöka få lite hjälp med Hampus, så vi kommer vidare. P kan ju bara träna oss när det är dagsljus, så det kommer inte bli särskilt ofta, men bättre än ingenting.
 
Hampus var nyskodd med broddar och snösulor, det var enorm skillnad på hans skritt när han äntligen hade fäste igen. Vi skrittade fram förbi B:s vändplan och upp mot skogen, tills jag såg P:s bil komma körande. Då vände vi tillbaka i trav, en mycket taggad Hampus som kände på sig att något roligt skulle hända.
 
Vi jobbade med böjning på volten i alla gångarter. I trav blev det en del tempoväxlingar, där jag vid ett tillfälle fick tillbaka Hampus i en passageliknade trav. Kanske fyra, fem steg? Det var en helt otrolig känsla, att bara sitta där och gunga med i hans härliga rörelser. <3 Tyckte att vi kunde stanna kvar där länge, men P förklarade att det var en växel i hans trav och vi behöver jobba med alla växlarna. ;-)
 
Gjorde en del övergångar mellan trav och galopp, det är så roligt på Hampus då jag bara behöver använda rösten. "Ga-lopp" för fattningen och "ptroo" för att han skall gå ned till trav igen. Däremot är ju själva jobbet i varje gångart inte lika enkelt, så vi fick kämpa lite med innerskänkel och yttertygel. Men jag tyckte det gick mycket bättre än sist vi red träning och P tyckte också det hänt grejer. Förmodligen för att jag hållit igång Hampus hyfsat samt tränat mig själv massor med Ariel.
 
Vi jobbade på slutet med lite mindre volter i trav, vilket var ganska jobbigt tyckte Hampus. Men så roligt! Det förvånar mig att han ändå tycker dressyr är så roligt, vi får helt klart fortsätta med det. :-) P älskar ju hans gångarter, så hon skulle nog vilja se vad han kunde göra på en tävlingsbana. ;-)
 
Joggade av en oerhört fin kille i en lite djupare form, sedan fick han skritta i lugn takt hem. Eftersom han var så svettig (dags att klippa igen!) fick han både kombitäcket och övergångstäcket på sig i hagen. Han var mycket nöjd med det, bara han fick vara med sina grabbar igen. :-P
 
Nu dröjer det minst en månad till nästa träning, då P brukar kunna ha träningar varannan lördag och jag är bortrest nästa gång. Men förhoppningsvis tränar vi i början på december igen.  

Sommarskodd i snö

Igår påbörjade jag projektet att mäta alla mina ridvägar. Egentligen skulle jag kunna mäta dem hjälpligt på kartan eller Eniro, men det är ju inte lika roligt som att göra det med Hampus. :-D
 
Vi har äntligen fått kallt och snö, men när jag satt upp på Hampus och skrittade iväg längs Storgatan, så insåg jag att han ju har sommarskor... Hm... Nu hade jag ändå tänkt att bara skritta, men med sommarskor fanns det inga andra alternativ. Som tur är kommer hovis på fredag för att ta på snösulor och broddar!
 
Vi skrittade hela Storgatan och tillbaka. Det var roligt att höra på gps-en hur Hampus gick fortare hemåt, fast det sluttar lite nedåt. Han är lika hemmakär som Ariel :-P
 
Totalt var vi ute i 50 minuter och Storgatan visade sig vara 3,5 km lång tur och retur.

Men vi kanske skulle ändå...

Häromdagen kollade jag nästa års tävlingstermin för distansritt. Här uppe finns det inga ritter inom rimligt avstånd, förutom en i Östersund som brukar vara i mars = alldeles för tidigt. Jag riskerar inte Hampus genom att åka transport i snö i onödan. Men nästa år kommer den ritten vara i maj istället! :-D
 
Så nu har jag börjat planera in att starta en 40 km Clear Round i maj. Om det går bra och Hampus verkar tycka att det är roligt, så kommer vi kanske också starta en annan tävling i juli. Eftersom jag hittills bara har en godkänd Prova På-ritt på 20 km (ihop med Hampus!) så måste jag rida två Clear Round för att få starta tävling. Hampus har inte samma krav på sig, men han får snällt ställa upp så jag klarar mina kval. ;-) Eventuellt blir det först 2016 som vi rider vår andra Clear Round, det får framtiden utvisa.
 
Men det skall bli så roligt att ha ett mål att träna mot tillsammans. :-)

Helt lösgjord

I torsdags red Hampus och jag ut längs skoterleden. Han var ganska taggad, så han fick trava en hel del och galoppera ganska mycket. Han gillar verkligen att galoppera i uppförsbackar. ;-) Skoterleden är så pass kuperad, att det automatiskt blir ganska mycket skritt i nedförsbackarna. I och med pulsmätaren som jag använt tidigare, så känner jag mig trygg i att Hampus kan pusta ut i nedförsbackarna.
 
När skoterleden var slut valde jag att fortsätta uppför "nya" grusvägen som är en väldigt brant uppförsbacke i flera etapper. Dvs man kan stanna och pusta ibland. Hampus började kämpa sig uppför i skritt och jag ångrade lite att jag inte tagit med pulsmätaren. Det skulle varit intressant att se hur högt i puls han kom av att bara skritta...
 
Vi tog oss inte ända upp på toppen, utan vände hemåt igen ungefär efter tre fjärdedelar. Gjorde halt några gånger i den brantaste nedförsbacken och det var inga problem. Finaste killen!
 
Travade rätt mycket när vi kommit ned på plan mark igen, för att han skulle bli av med mjölksyran i bakbenen efter klättringen. Sedan galopperade vi lite och jag kunde konstatera att jag hade en helt lösgjord kille under mig. Så himla häftigt! Han var hur mjuk som helst och hade vi haft mer tid/ork så skulle det varit perfekt att börja jobba i dressyr. Men jag nöjde mig med några övergångar halt-galopp-halt som var helt klockrena och gav mig rysningar.
 
Vilken häst han är! Jag börjar drömma lite om att visa upp honom på dressyrbanan trots allt. När jag skrittade av planerade jag redan hur vi skulle träna inför start, men så kom verkligheten ikapp. Hampus tycker ju inte det är kul med dressyr på ridbana, eller snarare så får jag inte fram samma tryck och känsla i honom när vi är inne på ridbanan. Är det då värt det? Han tycker ju det är roligare att dressyra ute, så ser jag till hans skull så kan vi lika gärna fortsätta som vi gör. Med lite tränarhjälp förstås ibland.
 
Hm... Tur att jag har hela vintern att klura på. Nu kommer finaste grabben få ta det lite lugnt några månader och jag kommer bara att rida/köra när jag känner för det. Så uppdateringar kan dröja, men kommer när det händer någonting. :-)

Mys barbacka

I tisdags red Hampus och jag längs storgatan. Mest blev det skritt, men även lite trav och galopp. Jag red barbacka och det slog mig hur trygg jag verkligen är på Hampus rygg. Blir jag det minsta obalanserad så saktar han av, så jag inte skall tappa balansen och ramla av. <3 Jag behövde knappt använda några hjälper utan det kändes som om vi dansade tillsammans.
 
Funderade lite (man gör det så bra i skritt på Hampus rygg!) över hur Hampus skulle vilja ha tillvaron om han fick vara med och bestämma. Kom först fram till att han nog bara skulle vilja gå i hage, men insåg sedan att han ju älskar att arbeta. Att få bli riktigt genomarbetad och svettig, så där så han grymtar av förnöjsamhet när man skrittar av honom.
 
Så nästa år har jag bestämt att fokusera mer på Hampus. Han blir ändå 18 år till våren och jag vet inte hur länge till jag kommer att få njuta av honom. Därför tänker jag försöka jobba honom så mycket som möjligt, så han verkligen får vara sådär lycklig som han blir. Rida för tränare 1-2 gånger/månad så jag får hjälp med att verkligen jobba igenom honom. Rida ut och galoppera mycket, för det tycker han om. Hoppa i alla fall en gång i veckan, det är också något han tycker är riktigt roligt.
 
Jag har börjat planera för nästa år i mitt huvud, men vi får se hur det blir i slutändan. Kanske vågar vi oss till och med ut på någon klubbhoppning? Det skulle vara ruskigt roligt!

Snäll farbror

I söndags ställde Hampus upp när Ricky skulle ha sin sista handhästtur. Vi red längs skoterleden och Hampus skötte sig själv nästan hela tiden, så jag kunde koncentrera mig på Ricky. Mest blev det skritt, men en del trav också. Hampus lyssnade inte till skänkeln ett par gånger, så jag fick bli arg och han svarade med att galoppera. ;-) Han är som han är den där farbrorn. ;-)
 
Tror han tycker om handhästturerna ändå, för då behöver han inte jobba så mycket utan kan mest gå och sova. En eloge skall han dock ha för att han gick igenom flera stora vattensamlingar utan något som helst trams, sådant är guld värt när man har en unghäst med sig. Tror jag helt får stryka hans rädsla för vatten från listan.
 
Detsamma får jag säga om hans rädsla för hundar, den är nu helt borta. På hemväg kom grannens lösspringande hund och tokskällde. Han är ju van vid Hampus, men inte att det är två hästar samtidigt... Så han var lite upprörd och for omkring. Hampus brydde sig inte ett skvatt, utan fortsatte bara lugnt hemåt. Älskade vän! <3

RSS 2.0