Lågpulsträna så här?

Distansritt.nu har ett förslag på träningsschema för att lågpulsträna hästen. Jag är lite småsugen att testa med Hampus och se vad jag skulle få för resultat. Då skulle träningen se ut så här:
 
Dag 1. 10 min skritt, 5 min trav. Upprepa 4-5 gånger. Puls max 150 spm.
Dag 2. Vila eller annan träning.
Dag 3. 10 min skritt, 5 min trav. Upprepa 4-5 gånger. Puls max 150 spm.
Dag 4. Vila eller annan träning.
Dag 5. 10 min skritt, 5 min trav. Upprepa 4-5 gånger. Puls max 150 spm.
Dag 6. Vila eller annan träning.
Dag 7. 10 min skritt, 5 min trav. Upprepa 4-5 gånger. Puls max 150 spm.
 
Dag 8. Vila eller annan träning.
Dag 9. 10 min skritt, 5 min trav. Upprepa 4-5 gånger. Puls max 150 spm.
Dag 10. Vila eller annan träning.
Dag 11. 10 min skritt, 5 min trav. Upprepa 4-5 gånger. Puls max 150 spm.
Dag 12. Vila eller annan träning.
Dag 13. 5 min skritt, 10 min trav. Upprepa 4 gånger. Puls max 150 spm.
Dag 14. Vila eller annan träning.
 
När det känns bra med mera trav, så kan man även lägga in galopp. Då ser passet ut så här:
 
5 min skritt, 10 min trav, 5 min galopp. Upprepa 4 gånger. Puls max 150 spm.

Mera pulsträning

Idag var det dags att testa pulsmätaren igen. Vi red längs grusvägen bort till vändplanen och sedan fortsatte vi uppför första backen. Jag ville se om det fanns något bra ställe att vända med vagn på där, eller om jag måste köra hela vägen bort till den sista vändplanen. Men det fanns en direkt efter första backen, så nästa gång vi kör kan jag passa på att ta en extra backträning. :-)

 

Vi jobbade i alla gångarter och det var väldigt fascinerande att få följa Hampus puls. I skritt pendlar han mellan 80-100 spm beroende på lutning. När han bromsar sig i nedförsbackarna och verkligen styrketränar med bakdelen, så sjunker pulsen... Så även om det är bra styrketräning för honom, så är det ingenting som påverkar konditionen. Mycket intressant att veta!

 

I trav ligger han runt 120 spm på plan mark och galoppen klarar sig under 150 spm i alla fall den första minuten. Jag försökte att aldrig ha honom över 150 spm, så det blev lite kortare galopprepriser och lite mer trav. Han sjunker väldigt snabbt i puls, på någon minut går han från 120 spm till 75-80 spm bara han får skritta på lång tygel.

 

Totalt var vi ute i 55 minuter och hade skoj, Hampus verkade nöjd men var rejält svettig trots klippning. Han skulle kanske vara helklippt. ;-) Men han får överleva med att bli lite småsvettigt när det är många plusgrader ute och vi jobbar lite tuffare. Roligt var det i alla fall och pulsmätaren kommer få följa med fler gånger. Har lite funderingar på att följa ett specifikt schema, men skall klura lite mer på det.


Test av pulsmätare

I tisdags blev det en spontan uteritt med pulsmätare. Den ville dock inte fungera, vi red längs grusvägen och vände vid vägskälet mot berget. Ibland blippade det till och en siffra kom fram, men jag vågade inte lita på den eftersom den inte ändrades om jag ändrade hans tempo eller gångart. Hampus tuffade på ändå och tyckte det var roligt. Jag kunde vid ett tillfälle stå upp i fältsits och bara låta honom rulla i galoppen, så himla skönt! Sista backen hem fick han dessutom bestämma tempo själv, han tog tillfället i akt och verkligen rejsade i full fart. <3 Blir så glad när jag rider honom, han älskar verkligen att busa och jobba igenom kroppen.

 

Sista biten hem började plötsligt pulsmätare fungera, så jag kunde i alla fall se att han gick bra ned i puls. När jag kom hem klippte jag hans päls där elektroderna skall vara, ifall det är tjock päls som gör att kontakten är dålig. Han ser lite rolig ut med ett par hål i pälsen, men jag tror inte han bryr sig så länge han får galoppera. ;-)


Höjdhoppsrekord

I söndags hade jag tänkt rida ut på Hampus, men då det visst var björn (!) nära i skogen, så fegade jag ur och red till ridbanan. Joggade fram lite och tog någon galopp. Underlaget var inte det bästa, så jag beslöt mig för att bara hoppa litegrann. Tog krysset först och därefter oxern.  Eftersom han hoppade så fint och bjöd bra, så gjorde jag en bana och hoppade krysset, oxern, planket och planket, alla på 50 cm. Han tyckte det var lite jobbigt, men gjorde suveränt fina svängar och hade bara underlaget varit bättre hade jag gärna hoppat mer. Lät honom pusta lite medan jag höjde upp oxern till 60 cm på test, sedan fick han hoppa det ett par gånger. Det var rätt kort ansats från kortsidan, men han tog verkligen i och hoppade mig nästan ur sadeln. Fina killen!

 

Det var sista hoppningen för i år, så rolig att jag blir sugen att ha med honom på någon tävling nästa år... Kanske på någon av Nylands klubbtävlingar. Hm... Först måste vi dock få upp flåset lite bättre, så han orkar både galoppera och hoppa många hinder.


Jobba, jobba

Igår red jag ut med Hampus i mörkret. Han var lite skeptisk i början och såg spöken överallt. ;-) Men jag fortsatte fokusera framåt och då gjorde även han det. :-)
 
Jobbade mycket med tempoväxlingar i trav, vilket är så svårt. Han är så känslig, så när jag gör lite för "kraftiga" hjälper så blir det skritt direkt. Just den där korta, samlade traven är ju det vi behöver nu. Men när jag rider för P brukar hon säga att de inte gör något att de går ned till skritt, då är det bara att börja om igen med trav. ;-)
 
Vi galopperade även en del, gjorde flera fattningar på raken, men Hampus blir så taggad då, så efter några repetitioner studsar han mest omkring. Dvs han börjar galoppera vänster galopp två språng, bryter av till trav, fattar höger galopp, galopperar två språng, bryter av etc alldeles av sig själv. Det är ju väldigt nyttig träning för honom, men han skall ju göra som jag säger och inte som han tror att jag kommer säga... Hehe, sötisponnyn!
 
Han blev som vanligt rätt taggad av galoppen, så på hemväg fick jag ha lite övergångar mellan skritt och trav för att få honom att fokusera om. Det märks att han tycker att det är ruskigt roligt att jobba, så det tänker jag fortsätta med. Borde kanske ha en plan och ett mål, men det kommer säkert så småningom det också. ;-)

Våga i mörkret

Igår var jag inte särskilt sugen på att ge mig iväg i mörkret. Men jag hade stämt träff med N, vilket var mycket bra såhär i efterhand. För då var jag ju tvungen att ge mig ut. :-P
 
Hampus backade så bra in mellan skaklarna, första gången hittills. Tror verkligen han älskar körningen, fast vi kört två dagar i rad nu. ;-) Han verkade inte bekymrad över att det var mörkt ute, utan traskade på som vanligt. Vi passade på att köra en annan väg också, bara för att göra det ännu svårare... Nä, men jag ville testa och se om jag kunde köra Storgatan med honom också, det är ju bra att variera de få grusvägar som finns här. 
 
Gräsvägen förbi hagen var väldigt hal, det i kombination med nedförsbacke gjorde att Hampus kanade något steg med vagnen efter sig. Lite otäckt, men coolaste hästen bara rätade upp sig och fortsatte. <3 Eftersom vi körde ganska tufft (för Hampus nivå alltså) i söndags, så blev det bara skritt igår. Dessutom tycker jag att trav i mörker är lite överkurs faktiskt. 
 
Men jag var noga med att han skulle ha en aktiv skritt och bitvis jobbade han på så himla bra. Tror det kommer bli superbra när vi håller igång ett längre tag. På hemväg lyckades vi bli omkörda av två idioter med hellyse på, de körde i alla fall 110 på 90-vägen... Hampus reagerade inte alls, men jag är tacksam att det bara är hundra meter väg vi måste köra på. 
 
Hemma igen var han mycket nöjd med sig själv, precis som han brukar när han blivit körd. Så vi fortsätter med det här ett tag till!
 
Kikade för övrigt på en pulsmätare med sulkykabel. 995 + 795 kr. Fast jag har ju en pulsmätare egentligen. Frågan är om den är totalt utsliten eller om jag kan väcka liv i den. Har tyvärr inte använt den så mycket sedan Ariel slutade distansträna 2011...

Jag orkar mer än du tror

I söndags var tanken att N skulle följa med mig i vagn igen. Eftersom vädret var rätt tråkigt, så bokade vi om till tisdag istället, men jag var så körsugen, så jag körde en runda ändå. 
 
Försökte att trava överallt där det gick att trava och Hampus svarade upp helt fenomenalt. Han höll en fin joggtrav hela tiden och bjöd framåt fast han borde bli trött. Speciellt på hemvägen hade han driv i steget. :-)
 
Vi körde 5,22 km på 50 minuter, men jag saknar verkligen funktionen i runkeeper som visar varje minuts hastighet. Hade varit roligt att veta vad hans trav ligger på för snitthastighet.. Den enda notering jag kan få fram är att vi under den fjärde kilometern (dvs strax efter vändplanen och hemåt igen) kom upp i en snitthastighet på 7,81 km/h. 
 
Jag drömmer lite om en gps, gärna kopplad till en pulsmätare... Men då måste jag verkligen bestämma mig för att konditionsträna seriöst och inte bara lulla på som jag gör nu.
 
Hampus var mycket nöjd med träningen i alla fall, han var lite svettig efteråt, men det mesta hann torka under avskrittningen tack vare klippningen. Så skönt!

Tempoväxlingar är svårt

Under den senaste veckan har jag och min pappa gjort iordning en box i stallet åt Hampus. Stallet är inte godkänt att ha häst i (pga takhöjden), men det fungerar ändå helt ok de korta stunder de är inne där i väntan på hovslagare eller medan jag jobbar någon av hästarna. Dock fanns det bara två boxar, så stackars Hampus har fått stå i stallgången. Nu har han en egen box, förvisso ganska enkelt byggd, men den duger tills stallet är byggt. :-)
 
 
Notera gärna att han leker med sopborsten på bilden, ett tydligt tecken på en uttråkad Hampus. ;-) Därför bestämde jag mig för att det var dags att ta tag i motionen av söt fjordhäst igen. 
 
Vi red ut längs grusvägen upp mot berget, tog den "nya" vägen som är lite brantare. Mest blev det skritt, men Hampus bjöd självmant upp i galopp ett par gånger och så försökte jag jobba med tempoväxlingar i trav. Men det är svårt på honom, det blir nästan alltid avbrott till skritt istället. Funderar på om jag skall ta ut P för en träning någon dag framöver... Samtidigt behöver Ariel och jag all träning vi kan få, så Hampus får förmodligen nöja sig med bara mig. ;-)
 
Han tyckte det var så roligt att vara ute igen och tack vare klippningen blev han inte svettig. Så skönt!

Hoppa högt matte!

I söndags skrittade Hampus och jag iväg till ridbanan för att hoppa igen. Förmodligen sista gången för i år, det börjar bli väldigt halt i gräset nu. :-(
 
Värmde upp i trav och lite galopp, men kan erkänna så här i efterhand att det blev en lite kort uppvärmning. Skärpning! Hampus var i alla fall glad och på hugget. 
 
Vi hoppade ett kryss några gånger, sedan hoppade vi parallelloxer följt av samma kryss ett par gånger. Hampus tog verkligen i när han hoppade, så roligt! :-) Hindren var på 50 cm, men vi travhoppade som vanligt och då måste han ju ta i. Galopp efteråt blev det ibland, men jag hade inte hjärta att trycka på honom i och med underlaget.
 
Avslutade med att hoppa en slinga på fyra hinder, kryss, plank, plank och parallelloxer. Märktes att det blev lite tuffare med alla svängarna, men roligt var det! Funderar på hur jag skall göra framöver med Hampus egentligen. Rida på som vanligt eller trappa ned över vintern? Börja tänka i termer av pensionär eller faktiskt satsa på en hopptävling? 

Skrittade av en glad men lite flåsig kille :-)

Busa i vagnen

Jag vet inte... Det känns som att jag yrar omkring med Hampus utan någon ordning, inga mål och ingen mening. Hm... Behöver fundera lite mer på det. 
 
Igår blev det i alla fall ett roligt pass. Granne H kom förbi och vi tog oss en tur i vagnen. Hampus stod som ett ljus medan jag spände för och sedan var det en ganska trött farbror som lunkade iväg längs grusvägen. Vi växlade mellan skritt och trav, Hampus gjorde det han skulle, men inte så mycket mer. Såg att bommen äntligen var uppfälld på vägen till höger, så vi tog in på den. 
 
Då tände han till lite och längde på benen i trav. Sötnosen! Han gillar verkligen när vi tar nya vägar. :-) När vi kört runt vändningsvägen blev han ännu ivrigare i traven. Han fick dock pusta en del i skritt, för det märks att flåset inte riktigt finns hos honom. Han blir lite för pigg för sitt eget bästa så att säga.
 
Vi provade en galopp när vägen blev lite planare, men Hampus (som nu var varm i musklerna) tyckte det var så roligt att han började bocka i galoppen. Buspojke!
 
Vi skrittade sista biten hem, fick lite svårt att styra förbi en stor stock, så jag hoppade ur vagnen och ledde honom åt rätt håll istället. Han blir så frustrerad när han inte förstår vad jag vill och det försöker jag undvika. Körning skall vara något positivt hela tiden. :-)
 
Han var mycket nöjd, men svettig när vi var hemma, så jag tror det får bli klippning snart...

RSS 2.0