Summering av 2013

Det har varit ett lugnt och bra år för grabbarna. Grålle föddes i april och Ricky i juni. Ricky fick en lite tuff start i och med att hans mamma blev sjuk, men å andra sidan gjorde det honom väldigt lätt att lasta och transportera.
 
Grålle visades på premiering med 7-7-8-8-7 = 37 poäng och kritiken "Ordinär rastyp, något tungt huvud, kort hals, svag resning, stark rygg, kort kors, välbenad från sidan, något tät annars korrekt, taktmässig skritt med god steglängd, kort markbunden trav".
 
Ricky flyttade upp till Helgum och en ny stor lösdrift i slutet på augusti och i november gjorde Grålle en ännu längre resa från sin uppfödare och upp till mig.
 
Grabbarna koncentrerar sig nu mest på att äta och sova, så de växer och blir stora. ;-) Jag har promenerat några gånger med Grålle och testat lite bommar, medan Ricky mest har fått vara föl.

Lycklig Ricky

Ricky har börjat tunna ut lite smått, han diar inte lika mycket men hinner inte äta så mycket hösilage som han skulle behöva för att hålla hullet. Därför har han börjat få kraftfoder tillsammans med Grålle i hagen, det fungerar riktigt bra. De andra hästarna har lärt sig, så när jag kommer in med hinkarna är det bara Ricky och Grålle som kommer gående.
 
Ricky äter med hela ansiktet, precis som sin mamma... Han får nu:
 
4 hg Krafft Pluss Protein
2 hg sojamjöl
1 hg betfor
1,5 dl linfröolja
 
Han får det uppdelat på två portioner om dagen, enbart för att Grålle får foder två gånger om dagen. Jag hoppas att det här skall få honom att gå upp lite i hull, annars får jag öka ännu mer om en månad.

Mera foder

Grålle fortsätter att vara för tunn i hullet, så jag har börjat öka hans kraftfodergiva ännu mer. Jag har slut på Krafft Milk, så han har fått betfor istället. Den kommande månaden kommer han få nedanstående kraftfoder, sedan får jag utvärdera och se om han behöver ännu mer foder. Han äter fri tillgång på hösilage, kraftfoder får han två gånger om dagen då det är så stora mängder sojamjöl och olja.
 
6 hg Krafft Pluss Protein
3 hg sojamjöl
2 hg betfor
3 dl linfröolja

Enformigt

Det händer inte mycket i grabbarnas liv just nu. Vintern vi har i år, som mest liknar en parodi på hösten, gör att blankisen ligger tjock utanför hagen. De tar sig hjälpligt fram inne i hagen, tack vare att underlaget från början är ganska ojämnt. Men det finns inte en chans att jag riskerar deras (och mina) ben på blankisen för att man "bör" promenera med sina unghästar.
 
Nej, de får vänta till bättre underlag och så får jag hoppas att de inte blir alltför odrägliga. De busar med varandra rätt så ofta, så förhoppningsvis räcker det.

Dramatik med veterinärbesök

Ricky fick följa mig in från stallet igår eftermiddag i en väldigt långsam takt. Det är glashalt ute och därmed inget fäste för små oskodda hovar. Han var lite osäker och ville gärna stödja sig på mig, så jag fick vara tydlig med att jag inte var något träd...
 
I stallet fick han stå i boxen medan jag hämtade Hampus. Hampus skulle det tas blodprov på, så de fick vara sällskap åt varandra. Ricky gnäggade ivrigt när Hampus kom in i stallet, men var sedan lugn.
 
När veterinären kom började vi med att vaccinera Ricky mot stelkramp och influensa. Han reagerade knappt, så skönt. :-) Sedan fick han stå kvar som sällskap tills vi var klara med Hampus. Han var väldigt tyst, så medan veterinären fyllde i vaccineringen i passet kikade jag in i boxen. Ricky hade givetvis lagt sig ned och rullat, så han satt fast mot väggen... Han låg hur lugnt som helst, men jag förstod direkt att han inte vilade utan hade fastnat.
 
Jag tog tag i hans bakben och vände honom, medan veterinären tog frambenen. Ricky var helt stilla medan vi höll på och låg någon minut kvar innan han reste sig och ruskade på sig. Lite nonchalant, ungefär som om han faktiskt hade tänkt att rulla fast. ;-)
 
Vägen tillbaka till hagen gick lika lugnt, förutom att han hade mer egen motor och inte behövde luta sig mot mig. Det kommer bli så mycket lättare och roligare att jobba med honom när han väl får fäste. Just nu verkar dock snön dröja, så jag får ge mig till tåls...

Överskottsenergi

I söndags promenerade jag Grålle en sväng till mina cavalettibommar. Vi började med att gå över en bom några gånger, första gången var han mycket skeptisk, men när han förstod att han bara skulle kliva över så var det lätt som en plätt.
 
Utökade först till två bommar och slutligen tre, alla satt fast i en cavalettibock i ena änden och låg på marken med andra änden. Avståndet var 1,6 meter mellan varje bom, men det var bara för att jag drog ut varannat cavaletti och de var på skrittavstånd innan (0,8 meter).
 
När han klarat alla tre bommarna första gången öste jag beröm över honom, vilket han tog som en signal att det var fritt fram att busa, så han sparkade mig och försökte dra iväg. Inte okej! Sade ifrån på skarpen och sedan varvade vi bomjobb med att träna halter. Han uppförde sig väl, men det märktes att energin var på väg att pysa över...
 
Åter i hagen satte jag igång honom i galopp och sedan rusade han ganska många gånger uppför och nedför lägdan där de andra hästarna var. Ricky hakade på några meter varje gång, men det märktes att det var Grålle som hade mest överskottsenergi. När han stannade längst nere i backen för att dricka i bäcken, så fick det räcka med drivning. Han tog någon repa till efteråt, men nöjde sig sedan med att äta hösilage med de andra.

Promenera i hagen

I lördags var det dags för Ricky att börja livet som unghäst under utbildning. Vi startade lite mjukt med en stunds promenad i hagen. Han tyckte att det var ganska överskattat att följa matte, men efter lite påminnelse om reglerna följde han mig överallt i samma tempo som jag. Provade att smyga upp i trav lite, men det blev inte många steg. ;-)
 
Gjorde en del halter och de är han duktig med. Någon gång fick jag korrigera med ryggning ett steg, men det var sällan. Däremot fick han inte träna på att vara ensam, för Grålle följde honom hela vägen ned till bäcken och innan Ricky och jag var tillbaka hos de andra hästarna hade Ariel skyndat sig för att möta oss. Bortskämd liten prins... ;-)

Grålle 8 månader

I lördags blev Grålle åtta månader. Försökte fota lite, men det blev si sådär med kvaliten. ;-) Men bättre än ingenting i alla fall!
 
 
Mätte honom till 121,5 cm i manken och 123,5 cm i korset, på plant underlag och med vattenpass. :-)

Redan ett halvår...

Det är helt sjukt vad fort tiden går. Jag tyckte det var nyss som Ricky var en busig liten fölunge, nu är han ett halvår gammal!
 
Försökte ta en exteriörbild i helgen, men det var svårt att få till det. Här kommer i alla fall den bästa.
 
 
Jag måste börja använda min digitalkamera igen, den tar mycket bättre bilder än mobilen...

Proffsig mätning

Igår tog jag in Ricky i stallet för att rengöra hans kletiga bakdel och mäta honom ordentligt. Han var lite småtjafsig på bortaväg, det märks att han inte rör sig så mycket som han skulle vilja i hagen.
 
Däremot njöt han av att bli rengjord, speciellt när jag gnuggade med handduken för att få honom torr igen. Sötaste... :-)
 
Mätte honom med tumstock och vattenpass. Han är vid sex månaders ålder (fyller på tisdag) 117 cm i manken och 122 cm i korset. Ganska fascinerande, hans mamma var 118 respektive 122 cm hög när hon var sju månader. Så förhoppningsvis blir han inte så stor som jag var rädd för.
 
Tillbaka mot hagen var han ännu mer på tårna och ville busa, så när jag släppt in honom i hagen igen fick jag igång honom och Grålle. De rejsade runt i hagen (fast det egentligen är lite för knöggligt), bet varandra på olika ställen och stegrade sig mot varandra. Buspojkar! Men det är roligt att se att de har glädje av varandra. :-)

RSS 2.0