Roliga gungor

I lördags var det premiär för flera nya saker i Grålles liv. Vi tog oss en sväng förbi ett par bommar och promenerade över dem. Ingen reaktion, han följde så snällt med mig över dem. Så jag vågade mig på att ta en promenad runt vår gård, vilket är en perfekt runda för en liten åring.
 
Vi tittade på många spännande saker, men det som Grålle tyckte var roligast var gungställningen. Han puttade på stora gungan flera gånger och hade nog gärna stått kvar där ännu längre och leka. ;-)
 
Istället återvände vi till skötselplatsen där han fick sitt kraftfoder. Han verkade mycket nöjd med äventyret.

Två coola killar

Igår kom hovslagaren och verkade grabbarna. Grålle fick stå i boxen medan Hampus skoddes, han tittade på ibland och åt hösilage ibland. Nyttig träning. ;-) Sedan fick Grålle stå på skötselplatsen medan jag hämtade in Ricky som sällskap, det var inte heller några problem.
 
Sedan verkade M hovarna på Grålle, hon var nöjd med både hans beteende och hans hovar. Bra kvalitet var det, men så är ju fjordhästar kända för bra hovar.
 
När det var Rickys tur så gick Grålle ut och Ariel kom in, men det var inte heller några problem. Ricky fick lite myror i brallorna när M hade en hov kvar, men han är förlåten eftersom han ändå stod snällt efter en tillsägelse. Han är trots allt två månader yngre än Grålle, även om de ser lika stora ut nu.

Lite pyssel i stallet

I lördags passade jag på att ta in grabbarna i stallet för lite manklippning. Först ut var Ricky, han följde mig så snällt från hagen och in i stallet. Väl där ville han hellre undersöka spiltan än stå stilla och bli klippt. ;-)
 
Jag klippte bara lite toppar på manen, det är ingen idé att stå och finklippa när de ändå bara skall vara i hagen. Dessutom vill jag jobba korta stunder med grabbarna i början, bara att stå själv i stallet är en ny grej för Ricky, men han skötte sig galant.
 
Tillbakavägen till hagen gick lite ivrigare, så jag fick stoppa honom och rygga ett steg. Men det gjorde han så snällt så. :-) Att passera genom grinden var lite läskigare, men det vet jag sedan tidigare att han tycker. Klapp och beröm när han ställt sig så fint innanför grinden igen.
 
Sedan tog jag med mig Grålle direkt, så jag slapp stänga grinden helt flera gånger. Ricky ville gärna följa med när Grålle gick ut, så jag fick peta till honom med spö så han höll sig undan. Skulle kanske behövt en sluss vid bägge grindarna. ;-)
 
Grålle följde mig snällt till stallet och stod stilla medan jag klippte. Men när jag klippt klart halvvägs tyckte han att det fick räcka och började åla sig omkring. Ett solklart fall av liten häst med myror i kroppen. ;-) Jag sade till honom att han måste stå stilla tills jag var klar, vilket han gjorde bitvis och bitvis blev det lite vingel.
 
När vi var klara gick han lugnt hela vägen tillbaka till grinden och även igenom den utan problem. Sedan var han inte intresserad av att lämna mig, utan föredrog att jag kliade honom på undersidan av halsen.
 
Så skönt med två lugna, glada grabbar! :-D

Mätning igen

Grattis Grålle 7 månader!
 
Mätte honom i torsdags och då var han ganska precis 120 cm hög. Skall i fortsättningen vara noggrannare och ta in för mätning, så det blir mer exakt och så kan jag mäta både mankhöjd, korshöjd, bröstomfång och skena. Så får jag lite bättre koll på tillväxten.
 
 

Vinterns foderlista

Nu har hästarna fått börja äta hösilage, så jag har räknat lite foderstater till pojkarna.
 
Hösilageanalysen gav vid handen att fodret innehåller 5,4 MJ och 51 g smb.rp. I Rickys fall så kan han fortsätta att äta så mycket hösilage han orkar med, kombinerat med att han fortfarande diar väldigt mycket. Jag kommer att ha noga koll på hans hull och muskelstatus, så får vi se när han kommer behöva tilläggsutfodras.
 
Grålle diar däremot inte och jag räknar med att han kommer lyckas peta i sig ungefär 6 kg hösilage. Han kommer därför få stödfodras i och med att hösilaget har bra kvot men är lite näringsfattigt. Han kommer att få:
 
4 hg Krafft Pluss Protein
2 hg sojamjöl
1 hg Krafft Milk (cirka 6 dl)
1,5 dl linfröolja
50 g Krafft Miner Vit
17 g Krafft Vitamin Multi
 
Just nu äter han 2 hg sojamjöl och 2 hg Krafft Pluss Protein, så jag kommer att öka successivt närmaste veckan. Då de andra hästarna inte behöver något kraftfoder längre, så kommer jag ta in Grålle i stallet så han får äta själv i lugn och ro. Då kan jag dessutom passa på och hantera honom lite mer än vad som blir när de står i hagen och äter alla fyra.

Lite framåt men inte åt sidan

I söndags provade jag att leda ut Grålle genom slussen och längs med hagen. Antingen var det roligare än att gå i hagen eller så kände han sig tryggare med mig. Vi kunde gå hela vägen längs med hagen och till den tog slut. Sedan ville jag inte riskera att gå för fort fram, så då vände vi och gick tillbaka.
 
De andra hästarna hade följt med oss längs staketet, men Grålle brydde sig inte om dem. Han var helt fokuserad på mig och att gå eller stanna, beroende på vad jag gjorde. Bara en gång fick jag påminna honom om att man stannar bredvid mig och inte framför, så det var ett stort framsteg. :-)
 
Däremot ville han inte in i slussen igen och när jag väl fått in honom där kunde han plötsligt inte flytta bakdelen från mig, utan ju mer jag tryckte desto mer tryckte han tillbaka. Jag tror det blir lite fullt i huvudet på honom, för flytta sig har han gjort flera gånger när vi hamnat i den situationen i hagen.
 
Han är en helt annan typ av häst än jag jobbat med tidigare, när han blir stressad vänder han stressen inåt, han vill göra rätt hela tiden och påminner en del om Hampus som ung. Det gäller att sätta press men inte för mycket och i Grålles fall räcker det helt klart med korta promenader en gång i veckan.
 
Resten av veckan är det allmän koll och mys i hagen bara. Just mysa tycker han är ganska överskattat, men kliar jag honom på halsen så står han och bara njuter. Mer matte, mer!

Mätdags

I söndags fyllde Ricky fem månader. Det blev en ungefärlig mätning i hagen med måttband, ungefär 116 cm är han nu. Nästa gång lovar jag att ta in honom i stallet och mäta med vattenpass. :-)
 
 

Matbekymmer

Efter lite strul med maten har Grålle äntligen börjat äta blöt mat. Han ville först bara ha lusernhack, förmodligen för att det påminde honom om hö. Men efter att ha trugat med uppblött pellets och mjölkersättning i flera dagar och varje gång han tackat nej gett det till Ricky istället, så har han nu förstått att det är gott.
 
Planen är att öka kraftfodergivan successivt under den närmaste månaden. Jag kommer snart börja ge hösilage och då får vi se vad den analysen visar. I dagsläget får han 1 hg sojamjöl, 1 hg Krafft Pluss Protein och 3 dl Krafft Milk. Jag hoppas att hösilaget innehåller mer protein än höet, annars blir det jobbigt att få i honom allt han behöver.

Kommunikationsproblem eller dålig balans?

I söndags hade Regent (som numera kallas Grålle) varit här en vecka och jag beslöt mig för att ta en promenad med honom. Målet var att gå igenom den nybyggda slussen i hagen, längs med staketet, in i stallet och sedan hela vägen tillbaka igen.
 
Men Grålle var inte på humör för några promenader. Han ville inte gå någonstans överhuvudtaget, så vi fick koncentrera oss på grunderna. Start och stanna, vända, start och stanna igen. Jag fick känslan av att han inte var helt bekväm att gå i nedförsbacke heller, balansen verkar inte vara den allra bästa ännu. Nu är det inte så konstigt, det tar tid att lära sig balansera rätt i nedförsbackar, så förhoppningsvis har han tränat sig själv till nästa veckas promenad.
 
Målet att ta oss till stallet fick bli ett framtida mål. Vi har ingen brådska, det finns många månader framöver att promenera på.

RSS 2.0