Oj, jag kunde inte låta bli...

Jag har börjat förlika mig med att Grålle inte är en vanlig fjordhäst. Så han har täcke på sig när det regnar, fast han har ganska tät päls. Skulle beställa lite annat från Hööks och kunde inte låta bli att beställa ett par täcken också. :-P
 
Det här blir hans vintertäcke, det har 200 g fyllning så det blir först när det blir rejält kallt. Lila! :-D
Sedan behöver han ett övergångstäcke, som jag även kan använda när hans regntäcke torkar. Det är på 100 g. 
 
Några fler täcken får han inte på ett tag, eftersom jag vet att han snart växer ur dem... Alla hans täcken är 125 cm.
 

Debut som handhäst

I lördags var det dags att aktivera Ricky igen. Eftersom jag jobbar en gång per vecka med ettåringar, så blir det inte så många pass per år i slutändan. Har kikar lite på kommande veckor och jag har totalt åtta pass kvar med honom innan han får vintervila i november. Sedan vilar han i fyra månader och får smälta allt nytt, innan vi börjar jobba två dagar i veckan nästa år. Förhoppningsvis hinner vi med tre pass till som handhäst, sedan vill jag lösgaloppera ett par gånger i Nyland och även börja med lite tömkörning. 
 
Därför blev det till att gå som handhäst med Hampus i lördags. Hela vägen bortåt var han stökig, skulle bita Hampus, tackla honom eller vägra gå framåt. Men när vi vände hemåt var det som om poletten trillat ned och han förstått vad som krävdes av honom. För då höll han sig snällt vid min stigbygel nästan hela tiden och jag kunde faktiskt ta en bild! Men bara en, jag vågade inte utmana ödet för mycket. :-P
 
 
Han går med träns på för att hindra bitandet, men grimskaftet är fäst i grimman. När vi var hemma igen var det en trött Ricky som följde med in i stallet och sov en stund. ;-)

Lite rolig matematik

Med en häst som behöver lägga på sig och som går med hästar som inte behöver lägga på sig, så gäller det att hitta ett fodermedel som ger mycket näring (i Grålles fall energi) per deciliter. De flesta fodermedel är beräknade på energi per kg, så då måste man räkna om till volymenhet istället.
 
Jag har gett Grålle betfor ett tag nu, men beslöt mig för att räkna ut vilket foder som egentligen skulle vara mest optimalt. Förutom olja förstås, som är det överlägset bästa fodret ur energisynpunkt. Men det är lång invänjning (1 msk/dag) och tar tid innan kroppen helt tar upp energin. Så vad är det näst bästa, det som ger mest energi per tugga så att säga.
 
Det blev en ganska enkel, men rolig uträkning. Först och främst. Hur mycket väger fodret per liter? Sedan får man lägga till blötläggning, eftersom jag inte fodrar betfor eller kraftfoder torrt (havre/korn undantaget då det inte sväller). Vad blir det sedan för total volym på fodret? Hur mycket energi är det per liter foder och hur mycket energi är det på en liter med den totala volymen?
 
Slutsatsen blev rolig. En liter betfor kräver två liter vatten för att svälla. Det vill säga totalt 3 liter. På en liter färdigsvälld betfor får hästen i sig 1,2 MJ. Bukfylla med andra ord...
 
Krafft Pluss Energi marknadsförs som ett foder med mycket energi. En liter pellets kräver två och en halv liter vatten för att svälla. Det vill säga totalt 3 och en halv liter foder. Men på en sådan liter färdigblandad och svälld får man i gengäld 2,2 MJ. Lite bättre.
 
Men, visar det sig, allra bäst är HAVRE. Den behöver inte blötläggas och på en liter hel havre får hästen i sig ungefär 4,5-5 MJ. Inte lika bra som olja, men nästan lika bra. Skillnaden är att man även får i hästen en del protein och fibrer, som ofta kan behövas.
 
Så från och med imorgon får Grålle äta havre istället för betfor. Planen är att ge honom 1,2 kg hel havre på morgonen och sedan får han stå i stallet och äta 2 kg lusernhack på eftermiddagen. Räcker inte det, så kommer jag så småningom öka på havregivan och komplettera med olja, men det blir först efter att jag varit bortrest en del i september. 

Sightseeing

I söndags var det premiär för Ricky på äventyr. Jag och M, som har häst i stallet där Ariel står, träffades hemma hos mig och lastade in Ricky i transporten. Han gick raka vägen in, så M kunde ge honom en morotsbit och jag kunde stänga dörren bakom honom. Duktig kille!

 

Han stod som ett ljus i transporten och jag tänkte precis skryta för M om vad duktig han var, han som aldrig åkt transport, när jag insåg att han ju åkt hela fyra gånger tur och retur Ultuna med Ariel, plus att han åkte lastbil upp till min lösdrift. :-P

 

Han var lugn även vid urlastningen, även om han tittade sig omkring ganska mycket. Vi gick direkt till ridbanan och släppte honom. Han stod mest och kollade in läget, men när jag manade på honom blev det lite trav och galopp i alla fall.

 

 
Efter några minuter var jag nöjd och tyckte vi kunde åka hem igen. Ricky var lätt att fånga in, men tyckte det var onödigt att gå in i transporten igen. Efter några utbrytningsförsök gick han dock in själv igen, så M kunde ge morot och jag stänga dörren.

 

Hemma igen gick han lugnt ut ur transporten, men det märktes att han var trött. Mycket jobbigt att åka iväg sådär på egen hand…

 

Eftersom han var så lättsam kommer jag försöka åka iväg en eller ett par gånger till innan vintern, med ungefär samma mål. Dvs att vi tar oss dit, han rör sig lite i paddocken och så åker vi hem igen. Inga krav på något jobb öht. Det får bli till våren istället.


Grålle 16 månader

Ja, tiden går verkligen fort! Mätte Grålle och han var 134 cm i manken och 134,5 cm i korset. Han håller samma tillväxtkurva som Ariel, så jag gissar att han blir medelstor D-ponny. Han var verkligen helt hopplös att fotografera, han har inte alls sådär tunn bakdel som det ser ut på kortet.

 

 
Däremot har han börjat tunna ut hullmässigt igen, så nu ger jag honom successivt mer sojamjöl. Då jag kommer vara bortrest en del i september, så tänkte jag vänta med att ge honom olja tills jag skall vara hemmavid. Det är så drygt att vänja in och tar tid innan kroppen tar upp.
 
Planen var egentligen att jag skulle jobba med honom fram till oktober, då han skulle få fyra månader ledigt. Men jag vill inte jobba med en unghäst som är för tunn, utan istället fokuserar vi på att få upp hullet på honom. Så han får ledigt redan nu, så börjar vi med promenader, tömkörning och att gå som handhäst i februari igen. :-) Vi har ju ingen brådska överhuvudtaget, närmaste målet är ju treårstest 2016, sedan vill jag förstås gärna att han är inkörd innan dess. Men rider in honom gör jag först hösten 2017, så jag behöver inte stressa.

Fokuserad med sele

Igår fick Ricky på sig träns och bröstsele (utan svanskappa). Sedan gick vi ett varv runt gården och kollade på alla spännande saker. Brorsan höll på att täcka över brädor med en presenning, så han flaxade lite extra med den. Ingen reaktion från Ricky, mer än att han ville gå närmare och leka. :-P
 
Travade några korta snuttar också och bara han tänker på att springa istället för att leka, så blir det riktigt bra. Vi gick direkt in i stallet igen, det kändes inte som vi skulle krångla för mycket såhär första gången med sele. Förmodligen blir det svanskappa (och mer protester) nästa gång. :-)

Ricky 14 månader!

I söndags blev Ricky 14 månader, så han fick gå in i stallet och mätas. Han var 132 cm i manken och 133 cm i korset. Däremot blev bilden inte den snyggaste, svårt när han inte vill stå stilla i hagen. ;-)
 
 

Lastträna lite mer

I söndags fick grabbarna umgås med transporten igen. Eftersom den skall iväg med Ariel på tävling till helgen så hade jag ströat den med halmpellets innan. 
 
Grålle reagerade inte överhuvudtaget på att det var strö, han gick raka vägen in och åt sin morotsbit. Jag stängde dörren bakom honom, satte fast honom, stängde luckorna och även skötardörren. Sedan väntade jag någon minut medan han stod och sov innan jag öppnade överallt och tog ut honom. Hur obekymrad som helst. <3
 
Ricky var mer fundersam över underlaget och behövde nosa någon minut. Sedan var han precis lika duktig som Grålle, förutom att han beslöt sig för att gå ut innan han fick för mig. Så han fick gå in och backa ur ett par gånger innan matte var nöjd. 
 
Tror det får bli riktig körning någon dag framöver, nu kommer vi inte så mycket längre med lastträningen här hemma. Spännande! :-)

RSS 2.0