Lite rolig matematik

Med en häst som behöver lägga på sig och som går med hästar som inte behöver lägga på sig, så gäller det att hitta ett fodermedel som ger mycket näring (i Grålles fall energi) per deciliter. De flesta fodermedel är beräknade på energi per kg, så då måste man räkna om till volymenhet istället.
 
Jag har gett Grålle betfor ett tag nu, men beslöt mig för att räkna ut vilket foder som egentligen skulle vara mest optimalt. Förutom olja förstås, som är det överlägset bästa fodret ur energisynpunkt. Men det är lång invänjning (1 msk/dag) och tar tid innan kroppen helt tar upp energin. Så vad är det näst bästa, det som ger mest energi per tugga så att säga.
 
Det blev en ganska enkel, men rolig uträkning. Först och främst. Hur mycket väger fodret per liter? Sedan får man lägga till blötläggning, eftersom jag inte fodrar betfor eller kraftfoder torrt (havre/korn undantaget då det inte sväller). Vad blir det sedan för total volym på fodret? Hur mycket energi är det per liter foder och hur mycket energi är det på en liter med den totala volymen?
 
Slutsatsen blev rolig. En liter betfor kräver två liter vatten för att svälla. Det vill säga totalt 3 liter. På en liter färdigsvälld betfor får hästen i sig 1,2 MJ. Bukfylla med andra ord...
 
Krafft Pluss Energi marknadsförs som ett foder med mycket energi. En liter pellets kräver två och en halv liter vatten för att svälla. Det vill säga totalt 3 och en halv liter foder. Men på en sådan liter färdigblandad och svälld får man i gengäld 2,2 MJ. Lite bättre.
 
Men, visar det sig, allra bäst är HAVRE. Den behöver inte blötläggas och på en liter hel havre får hästen i sig ungefär 4,5-5 MJ. Inte lika bra som olja, men nästan lika bra. Skillnaden är att man även får i hästen en del protein och fibrer, som ofta kan behövas.
 
Så från och med imorgon får Grålle äta havre istället för betfor. Planen är att ge honom 1,2 kg hel havre på morgonen och sedan får han stå i stallet och äta 2 kg lusernhack på eftermiddagen. Räcker inte det, så kommer jag så småningom öka på havregivan och komplettera med olja, men det blir först efter att jag varit bortrest en del i september. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0