Coola grabben!

I söndags bestämde jag mig för att sätta igång Grålle igen. Han har vilat sedan maj, vilket är mer än de fyra månader jag vill att de vilar. Nu kommer han ändå att få vila i december och januari, men några pass med promenader och tömkörning innan tror jag kommer göra honom gott. Han vill alltid att vi hittar på någonting när jag varit ute med Ricky, så jag tror han är lite sotis. ;-)

 

Tog med honom ut på promenad runt gården och nedför Haldos backe. Vi hittade en farlig lastpall som han ville undersöka och när han väl gjort det så bad jag honom kliva upp på den. Han tyckte jag var konstig, varför måste han kliva på den när han tyckte den var otäck? Men snällaste pojken ställde ändå upp ena frambenet på den och tittade undrade på mig. Räcker det så matte? Han är för gosig!

 

Nedför Haldos backe gick han lugnt vid min sida, även om jag märkte på honom att han gärna gått fortare. Men det är nyttigt att de lär sig redan från början att bromsa i nedförsbackar, så jag tränar vidare. Vi skrittade sedan nedför och uppför upphoppet innan vi även tog det i trav. Vet inte hur han lärt sig det, men han vet att S-ljudet betyder trav. Blir verkligen imponerad av honom och vad han egentligen kan.

 

Travade en längre sträcka efter att vi tagit oss uppför backen, samt stod stilla några längre stunder. Inget som var något problem, även om jag märker att han blir rastlös av att stå stilla. Han står dock kvar, vilket bådar gott inför framtiden. Tror faktiskt jag skall prova selen på honom nästa gång vi beger oss ut.


Lyckad tömkörning

I söndags var det dags för årets sista tömkörning. Jag beslöt mig för att vara lite övermodig och verkligen tömköra. Så på med sele, träns och tömmar och ut på gården. Ricky verkade mycket nöjd med att gå först, han ville inte riktigt lyssna på halterna men var lätt att få igång. Han tog sig ett helt varv runt gården, jag måste erkänna att jag blev imponerad av honom! Han har verkligen förstått det här med tömkörning, även om han inte tycker om när jag föreslår väg eller gångart. ;-) Ett par gånger vände han runt för att kolla in läget med mig, så han trasslade in sig i tömmarna, men det gjorde honom inte uppstressad utan han stod lugnt stilla medan jag trasslade ur oss igen. Det känns så skönt att ha avslutat med ett så bra pass innan vintervila, nu skall vi bara få till ett bra handhästpass imorgon så är jag nöjd för detta år.


Grålle 18 månader

Ett och ett halvt år har han nu blivit... Eftersom han äntligen kommit upp i normalhull, så har han kunnat använda näringen han får i sig till att växa. Eller, det är i alla fall vad jag tror med tanke på att mätstickan visade på tre centimeters tillväxt...
 
Han är nu 137 cm hög och 136 cm i korset. Vikten har jag mätt till 352 kg, så det känns riktigt bra nu. :-) Men helt hopplöst svår att fotografera. :-S Han vill hellre vara med mig och framförallt undersöka mobilen. :-P
 
 

Gå dit du vill matte, jag går här...

I lördags fick Ricky bröstsele och träns på sig och så gick vi ut för lite "tömkörning". Han var klockren första minuterna, jag kände verkligen hur stolt jag blev över honom. Sedan föreslog jag att vi skulle vända och då kom tjurga grabben fram igen. Det är så tydligt, han är nästan lite sto (precis som sin mamma är han!), och vill inte göra någonting bara för att. Jag måste argumentera bra för min sak. :-P
 
Så länge jag gör någonting som han tycker är kul (till exempel gå på äventyr) så följer han så glatt dit jag styr. Men så fort jag föreslår något som han tycker är tråkigt (till exempel vända hemåt igen) så blir det stora protester och han förstår inte alls vad jag menar.
 
Tror det börjar bli dags att utmana honom lite mer, med längre turer. Samtidigt så har vi ju bara ett par träningstillfällen kvar innan vintervilan, så jag får se hur jag gör. Antingen upprepar jag dagens lilla promenad, eller så vågar vi oss iväg på en lite längre sväng nästa helg.
 
Sista helgen i oktober blir det en sväng som handhäst med Hampus som avslut. Sedan väntar fyra månaders vila från mattes dumheter. ;-)

Ricky 16 månader

I fredags blev Ricky 16 månader, men inte så mycket större. ;-) Han är fortfarande 134 cm i manken, däremot har han vuxit och blivit 135 cm i korset, så jag känner inga bekymmer över hans storlek. Han kommer bli precis lagom på alla sätt och vis. :-)
 

Måste du bestämma hela tiden?

Igår gick vi en kort sväng med träns och tyglar igen. Jag märkte nästan direkt att Ricky förstått vad jag menade med ledande tygeltag. Däremot var han inte helt övertygad om att han måste lyssna på mig och gå dit jag föreslog. ;-)
 
Vi jobbade framförallt med att göra halt och sedan stå kvar fast jag lättade i handen. Då var han superduktig, även om han tycker det är onödigt att stå stilla. :-P När jag sedan bad honom svänga så gjorde han allt han kunde för att få gå åt motsatt håll. Men även om han är envis, så råkar matte vara ännu mer envis... :-D
 
Sista minuten var han grymt mjuk och följsam, så då fick han återvända till stallet som belöning. Även denna gång höll vi på knappt tio minuter, men han var inte alls lika mentalt trött som förra veckan. Det tar sig! Två gånger till har vi kvar innan vintervilan, så nästa helg planerar jag att ta på selen också. Även om han inte riktigt är redo för vanlig tömkörning ännu. 

RSS 2.0