Tvärt emot alla regler

Ricky har varit lite tunn ett bra tag nu, välmusklad men utan ett tunt fettlager över revbenen. När jag tog upp problemet med bekanta som kan foder, konstaterade de att han fick för lite protein i förhållande till det energibehov han verkar ha (eftersom han var tunn behövde han ju mer MJ än jag räknat med och då automatiskt mer protein för att få kvoten till 6,5). 
 
Därför fick Ricky först Krafft Muskel och Krafft Pluss Protein. Men han reagerade negativt, genom att bli lös i magen. Istället provade jag att byta ut kraftfodret mot mer proteinrikt grovfoder. Så utöver hans hösilage fick han även 3,3 kg lusernhack. Vilket är rätt stora mängder... 
 
Det har fungerat i omgångar att ge honom det, men bäst blev det när han fick 2 kg uppblött lusernpellets (och 1,3 kg lusernhack), det var mycket mer lättätet. Dock kvarstod bekymret att han fortfarande var tunn. 
 
Jag provade lite försiktigt igen med att ge honom Krafft Muskel, främst för att han klarat av att äta metacam efter kastreringen utan att bli dålig i magen. Så rent teoretiskt borde inte magen vara känslig. Men redan efter ett par dagar med Krafft Muskel var avföringen lös. :-(
 
Beslöt mig för att gå tvärt emot alla regler och ge honom mer energi och inte mer protein. För någonstans var det ju ändå det han saknade, eftersom han var tunn, även om siffrorna sade någonting helt annat. Sagt och gjort, jag började ge honom havre (som ju inte är det bästa för en häst med känslig mage) och var efter en vecka uppe i 1 kg havre. Utan någon som helst reaktion från magen... Därefter har jag börjat ge honom linfröolja också, med resultatet att han nu inte är tunn längre. Helt tvärt emot reglerna, men helt klart rätt för honom. Så nu skall jag bara försöka få någon slags balans i det hela. ;-)
 
Framöver kommer hans foderstat se ut så här:
 
11 kg hösilage
1,5 kg lusernpellets
1 kg havre
3 hg betfiber mix (bara tills säcken är slut)
1/2 dl linfröolja (bara tills förpackningen är slut)
180 g Krafft Miner Blå
21 g koksalt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0