Ibland går det fort!

Grålle är såld... Känns tråkigt men ändå bra. Han kommer till ett toppenhem, där han kommer få utveckla sina talanger. :-) Jag tror jag kommer få se honom på Fjord-SM i framtiden, så det känns riktigt bra. Älskar honom så, men det är inte juste mot honom att bara gå i hage och skrota.
 
Han åker om ett par veckor, så nu får han och Ricky passa på och leka tillsammans.

Silverprinsen till salu!

 
Jag har insett att jag inte hinner med fyra hästar, så finaste Grålle är nu till salu. 
 
Länk till annonsen: http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=875188&inriktning=&typ=

Nya foderstater

Bägge grabbarna har börjat tunna ut lite, så jag bestämde mig för att justera foderstaterna. När jag fick hem de nya utfodringsrekommendationerna för häst noterade jag även att de behövde extra tillägg för att de är hingstar och går ute dygnet runt. Det ger totalt 20 % mer behov än grundbehovet, så det är ju lite foder...
 
Så framöver, under förutsättning att hans mage accepterar det, äter Ricky:
 
14 kg hösilage
8,5 hg Krafft Muskel
4,5 hg Krafft Pluss Protein
1 hg Krafft Miner Blå
22 g koksalt
 
Grålle får äta framöver:
 
11 kg hösilage
1,5 kg Krafft Pluss Protein
1 hg Krafft Muskel
15 g koksalt
 
Jag hade gärna gett dem mer hösilage, men dels är värdena så dåliga och dels orkar de inte mer ute i hagen. Jag har provat att ge Ricky ytterligare 4 kg inne i stallet, men då slutar det med att han äter mindre ute. Så det här verkar vara mättnadsgränsen för bägge. Att det är lite olika mängd är för att Ricky och Hampus äter fortare än Grålle, så skulle jag ge Grålle mer skulle det ändå sluta med att Hampus (eller Ricky om han inte är mätt) äter upp det...

Grålle 22 månader

Jösses vad han vuxit senaste månaden! Jag har haft det på känn, då jag tyckt att han känts stor när jag pysslat med honom. Han har vuxit 2 cm på en månad och är nu 139 cm i manken. Dessutom är han 140 cm i korset. Han har dock börjat tunna ut lite mer, så nu skall jag räkna på en lite bättre foderstat framöver.
 
 

Kastrering inbokad

Jag hade ansökt om dispans att få visa grabbarna på Wången (20 mil enkel resa) istället för Vetlanda (82 mil enkel resa). Då min ansökan avslogs tappade jag lusten helt att visa dem. Jag har själv inget behov av en godkänd hingst, hade som tanke att det skulle gynna rasen att fler visades/blev godkända. Men när det inte verkar vara önskvärt, så kan jag spara de pengarna (runt 20 000 kr) och kastrera istället.
 
Så kastrering är nu inbokad, distriksveterinären skulle höra av sig när de hade en lucka. Förmodligen blir det en grabb/dag som kastreras, men det gör inte så mycket. Bara de blir valacker snart så jag kan ta hem Rickys mamma från inackorderingsstallet. 

Ricky 20 månader

Alltså jag vet inte vad det är med min mobil... Men han ser inte alls så där avlång ut varken i verkligheten eller när jag tittar på bilden i mobilen. Suck!
 
 
Mätte honom och han är fortfarande 135 cm i manken. Vågar nästan hoppas på att han blir C-ponny ändå... Han har växt en halv cm i korset och är därmed 136,5 cm där. 
 

Stensäker

Idag blev det promenad med Grålle igen. Började med att ta på honom tränset, innan jag borstade, kratsade hovarna och tog på resten av utrustningen. Han reagerade inte ens över att ha tränset på sig, så det känns som han är redo för nästa steg. 
 
Tog även på benskydden utan några protester, han står nu snällt med benen stilla medan jag spänner och justerar. Tog på bröstselen tillsammans med däckelunderlägget, så det blev lite småpyssel med den innan jag fick till det. Tycker bara det är bra med unghästar, ju mer man kan fixa och trixa utan att de bryr sig, desto bättre. Grålle stod som ett ljus. <3
 
Promenerade iväg till stora vägen för att se om det gick att gå rakt upp i skogen. Men det var en väldigt hög snövall där, så det fick vara. Istället följde vi stora vägen tio meter till infarten som pappa skottat upp förbi huset han håller på att bygga och fram till min trädgård, så det blev som en liten runda. Precis när vi var framme vid infarten kom det en bil på vägen, men Grålle stod stilla och tittade på den bara. Toppen om han redan är hyfsat trafiksäker, det är ju en fördel med att ha hagen nära vägen. 
 
Vi gick sedan till min trädgård och ut igen till vägen som går till stallet. Stannade till vid brorsans hus för att kolla den läckra fjordingen i glasrutan, men den här gången brydde sig inte Grålle. Så då blev det fotografering istället. Han är så snygg i lila! <3
 
 
Sedan vände vi tillbaka till stallet. Han stod lugnt i gången medan jag tog av alla grejer och sedan fick han återvända till boxen för att få gröt. :-)
 

Upprörda känslor

Idag fick Grålle ha på sig tränset så fort han ställts upp i stallgången. Det var fruktansvärt, enligt honom. Han tuggade frenetiskt på bettet och försökte att lägga sig ned i protest... ;-)
 
Tog på honom Hampus syntetsele och justerade den för att passa lite bättre. Tog bort svanskappan och bakselen, det är överkurs just nu. Grålle tyckte inte om tyngden på ryggen, eller om Hampus sele har lite fastare däckel än min gamla lädersele. Det var en upprörd Grålle som sedan följde med mig på promenad.
 
Eftersom han var så upprörd, och jag egentligen mest ville få honom att tänka på något annat än grejerna han hade på sig, så gick vi bara ett varv runt gården. Jag såg på honom att han var på väg att explodera precis när som helst. Så fort vi gick framåt efter en halt så skulle han slänga med huvudet. :-P
 
Men han höll sig trots allt lugn och vi kunde återvända till stallet för avklädnad igen. Tror han kommer behöva en hel del tid för att vänja sig vid alla grejer, men tid är något jag har i mängder när det kommer till unghästar, så det gör mig ingenting. Förr eller senare lär han bli inkörd. ;-)

RSS 2.0