Följer väl med då

I fredags fick Grålle följa med Hampus på uteritt. Vi red bara runt gården och i Haldos backe, men Grålle tyckte att det var rätt så spännande ändå. Första gången vi passerade de stora panoramafönstren min bror satt upp, fick Grålle syn på sig själv i ögonvrån (när han passerat) och blev livrädd. Han drog iväg, det var så oväntat, jag var absolut inte beredd på det. Men jag har tack och lov snabba reflexer efter alla år med unghästar, så jag kunde stoppa honom efter bara någon meter. Hampus, den ängeln, stod stilla under tiden. <3
 
Resten av turen gick bra, Grålle förstod inte helt vitsen med att gå runt, runt tillsammans med Hampus, men jag tror det ger sig när han får följa med på lite längre turer runt i skogarna. Han fick trava ett par gånger också och det var mer skoj än skritt.
 
Sedan har ju Grålle lite ivrigare skritt än Hampus, så han får snällt träna på att lugna sig lite. ;-)

Påklädd promenad

Äntligen är det dags att sätta igång Grålle! Vi började i stallet med att bekanta oss med benskydd. De var väldigt läskiga, framförallt när jag skulle ta på dem... Fick ta det väldigt lugnt och visa vad jag gjorde. Han viftade lite med benen, men med tålamod så stod han så småningom stilla så jag kunde justera knäppena lite. Sedan var det som om han glömde bort dem helt. ;-)
 
Tog på selen och kunde ganska snabbt konstatera att den är för liten... Nåja, den dög för att promenera med idag, även om jag får klura på ifall han skall få syntetselen eller läderselen framöver. Å ena sidan är läderselen säkrare (om man skulle behöva skära loss honom), å andra sidan är syntetselen lättare och det är en fördel när han är så pass liten som han är nu. 
 
 
Eftersom han var lite fånig med benskydden tyckte jag det fick räcka med nyheter, så inget träns på idag utan vi nöjde oss enbart med grimma. Gick ut och gick ett varv runt gården. Det var sååå roligt tyckte Grålle... Han hade gärna promenerat lite snabbare än mig, men istället blev det tråkig träning i att stanna samtidigt som matte och backa om man stannade för sent. Kunde han himla med ögonen skulle han gjort det. ;-)
 
Efter ett varv utan några bekymmer så fick han trava några meter innan jag tyckte det räckte för idag. Det var ändå nästan tre månader sedan sist. Vi gick in i stallet och tog av alla grejer. Benskydden var inte alls otäcka längre, så det känns bra att han är tydlig med vad han tycker, men ändå vänjer sig snabbt. 
 
På torsdag hoppas jag kunna ta en handhästtur med honom. :-)

Ändrad foderstat

Jag tröttnade på att försöka tvinga i grabbarna 200 g mineraler vardera, så jag modifierade foderstaterna lite. Dessutom har Ricky lite tjall med magen, så jag ökar på Betfiber Mixen som förebyggande. 
 
Ricky
9 kg hösilage
7,5 hg Krafft Pluss Protein
3 hg Granngården Betfiber Mix
2 hg Krafft Lusern Hackat Strå
 
Grålle
9 kg hösilage
7 hg Krafft Pluss Protein
2 hg Krafft Lusern Hackat Strå
1 hg Granngården Betfiber Mix
1 hg Krafft Muskel
 
De får pelletsen blandat med lusernhacket när de kommer in i stallet. När jag sedan är helt klar (ex. ridit Hampus eller borstat någon av dem), så får de betfibermixen innan de får gå ut igen. Förut gav jag pelletsen uppblött också, men då ingen av dem äter hetsigt så provar jag att ge torrt. Det är mycket enklare på vintern när det är minus tjugo grader med torrt foder...

Grålle 21 månader

I onsdags ställde jag upp Grålle på gången för mätning. Han var fortfarande 137 cm i manken, men nu har han blivit 138 cm i korset. Så jag tror att hoppet om en C-ponny är ute nu, han kommer definitivt bli D-ponny. Nåja, han är en trevlig häst oavsett.
 

Ricky 19 månader

Igår blev Ricky 19 månader. Jag mätte honom och han är fortfarande 135 cm i manken. Däremot har han blivit 136 cm i korset, så han håller så sakteliga på att smyga mot c-ponnygränsen. I övrigt är han mest busig då han vilar vidare...
 
 

Nya foderlistor

I och med årsskiftet så sätter pälssättningen igång, dvs hästarna gör av med extra energi och protein för att tillverka sommarpälsen. För att inte riskera att de tappar i vikt (bägge grabbarna är i perfekt hull just nu), så har jag justerat foderlistorna lite. Så här kommer de äta framöver:
 
Ricky
10 kg hösilage
7 hg Krafft Muskel
2 hg Granngården Betfiber Mix
50 g Krafft Miner Blå
 
Grålle
10 kg hösilage
7 hg Krafft Muskel
1 hg Granngården Betfiber Mix
50 g Krafft Miner Blå
 

Mål 2015

  • Köras in
  • Förberedas inför och visas i Vetlanda

Utvärdering av mål 2014

Promeneras ensamma. Bägge grabbarna har promenerat ensamma samt ihop utan några bekymmer. De stannar när jag stannar och börjar gå när jag går. Ibland glömmer de bort att de inte får gå förbi mig, men då får de rygga något steg och så är det inte mer med det.

Gå som handhäst med Hampus eller Ariel. Bägge grabbarna har gått som handhäst till Hampus och det går ganska bra. De har inte helt förstått vilken position de skall ha, men de följer i alla fall med överallt.

Gå över bommar. Någon gång har det hänt att vi gått över bommar, men det har varit i förbifarten och inget de brytt sig om. I och med att de skall visa lösgalopp i Vetlanda så avvaktar vi med löshoppning och bommarna blir ett mindre viktigt mål.

Vänjas vid bröstsele. Bägge grabbarna har haft bröstsele på sig, även om Grålle bara haft det en gång och utan svanskappa.

Vänjas vid bett. Ricky är helt invand och nöjd med träns. Grålle har provat det ett par gånger, men är inte helt stabil med det i munnen.

Tömköras. Ricky har tömkörts några gånger och förstår det hjälpligt. Grålle har inte hunnit med det ännu.


RSS 2.0