Ny namnskylt

Mitt lilla stall, som är byggt inuti en gammal ladugård, är inte särskilt flashigt eller snyggt. Så mina supersnygga namnskyltar hänger i min sadelkammare. 
 
Men jag ville ändå ha namnskyltar i stallet och när det dök upp fina namnskyltar i ett forum på fb passade jag på och beställde. Läcker va?!
 
 

Förena nytta med nöje

Idag åkte jag till Nyland för att träna backning med transport. När jag ändå åkte, så passade jag på att ta med mig Ricky. Han gick väldigt ivrigt in i transporten. ;-)
 
Framme i Nyland fick han gå ut på ridbanan, hans uppgift medan jag tränade var helt enkelt att äta upp gräset i kanterna. Ett utmärkt jobb tyckte han själv. :-D
 
Efter nästan en timme kom jag och förstörde friden genom att prova lite longering med honom. Första gången för oss! Så grimman byttes mot kapson, knäppte fast linan och så hade jag även pisken med. Jag jobbade honom endast i skritt på liten volt, där målet var att han skulle gå runt mig, kunna göra halt på kommando, stå stilla och sedan komma fram i skritt igen.
 
Men Ricky är ju som han är... Han förstod inom några sekunder VAD han skulle göra, men tyckte absolut inte att det var det roligaste alternativet. Så han testade att trava, göra krumsprång, galoppera, göra tvära kast eller byta varv. Jag framhärdade, skällde på honom när han gjorde fel och berömde så fort jag fick antydan till rätt utförd uppgift.
 
Efter knappt tio minuter lyckades han faktiskt skritta ett helt varv runt mig, med tre bra halter, så då nöjde vi oss för dagen. Som belöning fick han springa lös på ridbanan och busa lite, det blev några repor i full galopp. :-P
 
Sedan fick han äta mer gräs medan jag gjorde i ordning för lastning. Han frågade om han verkligen var tvungen att kliva in i transporten, men när jag framhärdade så gick han raka vägen in. <3
 
Hemma igen ville han däremot inte kliva ut ur transporten. Knepigt... Jag lockade, pockade och smackade. Nix pix, jag stannar kvar här inne, tyckte Ricky. Bestämde mig för att hjälpa honom lite på traven genom att gå in framför honom och be honom rygga ut. När jag kom in i transporten såg jag att haken på transportgrimskaftet inte hade lossnat helt när jag knäppte loss den, så Ricky ansåg att han satt fast... Sötaste grabben!
 
Så fort grimskaftet hängde på väggen istället, så kunde han backa ut utan några bekymmer. Nöjda gick vi in i stallet där det vankades luserngröt. :-D

Start och stopp fungerar

Ricky var väldigt ivrig på att få göra någonting idag, så vi tog oss en liten sväng med tränset och longreining-tyglarna. Han går framåt riktigt bra och lyssnar helt okej på halterna. Ibland måste jag använda tyglarna för att göra halt, men inte varje gång. 
 
Däremot är styrningen fortfarande lite svajig. :-P Jag får ju honom att gå dit jag vill, men det är under protester... Så vi får fortsätta traggla tömkörning ett tag till innan jag vågar mig på att ta nästa steg. Men imorgon skall vi försöka att tömköra på gamla landsvägen istället för runt gården. 

Händelserik dag!

I lördags morse lastade jag in Ricky för den tre timmar långa färden till Wången. Han stod så fint hela vägen, även om det märks att han fortfarande håller på att lära sig att balansera i vissa situationer. Fick lämna honom ensam i transporten medan jag gick och skrev på hästägareförsäkran, men han var nöjd, för han hade hö. ;-) Han fick hö under hela resan och hade smällt i sig flera kg...
 
Lastade ur en stencool kille som nyfiket tittade sig omkring och undrade vad det var för spännande plats? Han fick gå in i en gästbox och bekanta sig med grannen (ettårigt nordsvenskt sto). Det fanns vatten där men han lekte mest med det. 
 
Jag gick iväg och kollade upp vem som visades för stunden och om han skulle mätas innan. Det skulle han inte, däremot skulle han ID-kollas, så det blev att ta på tränset och gå dit. Oerhört spännande! Ricky blev lite rädd för en cykel men stod som ett ljus medan chipet kollades. Det var rätt häst. :-P Sedan återvände vi till boxen, jag tvättade bort lite bajsfläckar i rumpan och hittade även flera gräsfläckar. Testade för första gången mitt nya fläckborttagningsmedel och det var superbra! Bara att spraya på fläcken och torka bort med handduk, så var fläcken försvunnen. :-) Borstade även igenom pannlugg, man och svans innan det var dags att ta på tränset igen och gå för att vänta på visningen. Sjukt nervöst!
 
Ricky började tramsa innan vi skulle in, vi fick vänta lite längre än jag trodde, då de försökte få tag på hästen före oss utan framgång. Fotografen Susanne Jonsson fotade oss, så här fin blev han!
 
 
Men så fick vi gå in i ridhuset. Som var tomt på hästar... Ricky var väldigt nyfiken på vad vi skulle göra här inne? Vi fick gå direkt fram till domaren, som frågade om ID-koll (tydligen skulle jag fått ett papper som jag inte fått) och bad mig sedan ställa upp Ricky. Men det behövdes inte för det hade världens bästa häst redan gjort! :-D Så domaren kollade på honom från bägge håll, medan Ricky stod stilla men tjafsade lite med kedjan. Den var väldigt rolig att ha i munnen...
 
Skrittade sedan på rak linje från och mot domaren. Tyckte att han traskade på riktigt bra, avslappnat men ändå fokuserat. Sedan fick vi trava, bortåt blev det en bra trav, är ju alltid svårt att bedöma när man springer, men han höll sig på linjen och blev inte för snabb. Tillbaka till domaren var livet mest lattjo lajbans, så där blev det lite krumsprång, bockningar och galopp också. :-P
 
Fick ställa upp honom vid domaren igen, hörde att hon sade någonting om luftig... Hm... Sedan slog hon på micken, presenterade Ricky och meddelade kritiken. Jag instämde i kortlinjerad och grovt ansatt hals, även om hon var snällare och hade "något" framför. ;-) När sedan poängen kom och jag insåg att han fått 40 POÄNG! Min första uppfödning med gröna papper?! Min lille plutt som jag var så supernöjd med (oavsett poäng) för att han skött sig så fantastiskt bra? 40 poäng?
 
 
Erkänner att jag grät en skvätt... Så sjukt nöjd och stolt över min fina grabb, vi kommer verkligen ha massor med roligt ihop tillsammans, när debuten på bortaplan gick så här bra. Underbara, fantastiska häst!
 
Ricky fick vila i boxen medan jag packade ihop allting och åt lunch. Sedan bad jag honom gå in i transporten och han gick raka vägen in med spetsade öron. <3 Stod som ett ljus hela vägen hem, till och med när vi stannade och tankade på vägen. Goaste killen!
 
Hemma igen blev det gröt i boxen innan han fick gå ut med mamma i hagen. Kollade till honom några timmar senare och då kom han genast fram och undrade om vi kunde hitta på något skoj igen. <3

Helbad

Igår kväll blev det bad av Ricky ändå. Han var så ruskigt smutsig, så det var enda lösningen kände jag. Dock använde jag mig endast av vatten i hink och svamp, så han behövde inte stressa upp sig inför vattenslangen. 
 
Schamponerade hela hästen förutom svans och huvud. Han var skeptisk till det hela, men tyckte ändå att det var ganska mysigt att få massage. 
 
 
Sedan tog det ganska många vattenhinkar innan allt schampo var borta. Han var dock inte ren för det, utan sköljvattnet blev fortfarande skitigt. Tror det är den täta höstpälsen som gör att smutsen kryper längre in och blir svårare att bli av med. Men det fick duga med en schamponering, tålamodet började ta slut för grabben och varmvattnet var också nästan slut. ;-) 
 
 
Torkade honom hyfsat torr med handduk, det var populärt! Sedan sprayade jag på massor med glansspray, vilket han tyckte var läskigt, men han gick med på det lite motvilligt ändå. Det tar sig!
 
Han fick stå i stallet en timme med ylletäcke och torka, sedan släppte jag ut honom i hagen och hoppades att han skulle hålla sig ren i ett halvt dygn...

Lite rädd men duktig

Ikväll fick jag hjälp av mamma att slå på och av vattnet i mitt badrum, så jag kunde träna Ricky i att bli duschad. Vi lyckades faktiskt komma så långt som att han både nosade på vattenstrålen och stod stilla när jag spolade vänster framben upp till carpus. Enorma framsteg! <3
 
Sedan blötte jag ned svansen i en hink med vatten och eftersom det gick så bra, provade jag att spola lite med vattenslangen i svansen. Det var helt okej, tyckte Ricky, så jag schamponerade in svansen och tvättade den ordentligt. Sedan sprayade jag med glansspray. 
 
Hade en liten förhoppning om att hans vattenrädsla skulle gått bort, men han får helt enkelt vara lite skitig på premieringen. Svansen är ju ren i alla fall. ;-)

RSS 2.0