Busig men lydig!

Idag gick vi iväg till ridbanan. Redan det är en utmaning, då Ricky i somras började sticka vid en viss plats på väg mot ridbanan och det tog flera gånger innan jag lärde mig hur jag skulle få stopp på honom innan han stack. Idag hade jag garderat mig med longerlina fastsatt på nosringen och grimskaft i ena bettringen. 
 
Vi gick iväg med mycket energi i skritten, Ricky blev så glad när vi inte gick runt gården utan gav oss iväg längs gamlandsvägen. :-) Vi mötte förstås grannens hund, som fick skälla lite lagom utan att Ricky brydde sig. Så skönt!
 
Tog oss utan några incidenter till ridbanan. Där fick Ricky först springa lös... Det blev en del rejsande och bakutsparkar... 
 
 
När han busat klart (fick godis varje gång han kom till mig) longerade jag lite kort i vänster varv. Han följde voltspåret bra, men ett par gånger ville han vända in till mig när jag bad om halt. Med en lätt korrigering med pisken fortsatte han på voltspåret. Så duktig kille!
 
Ett par gånger bjöd han självmant upp i trav och då fick han hållas. Eftersom det var så pass mycket snö, så blev han naturligt lugnad av det. Mycket bra för hans magmuskler. ;-)
 
Han fick springa lös en kort sväng till innan vi gick hem. Han var lite mer på tårna på hemväg, vilket är förståeligt. Men det gick alldeles utmärkt att passera hunden igen och sedan kom ett par andra grannar gående. Vi stannade och pratade, Ricky var lite bänglig med huvudet, men stod helt stilla. Så duktig kille! :-D
 
När vi sedan hade typ fyrtio meter kvar hem, då försökte han sig på att sticka, men det var inte många steg innan han insåg att matte hade koll och inte lät honom gå iväg... :-P
 
Så bara beröm till honom idag! 
 

Proffset...

Idag var det tredje dagen med tömkörning och nu är Ricky verkligen proffs. Jag valde att tänka om och låta honom få ett enkelt pass där vi endast repeterade vad vi gjort tidigare. Dvs tömköra runt gården två varv. Nu är han verkligen klockren i vändningarna, han vet att det inte är lönt att protestera, så han försöker något steg och går sedan dit jag vill. Så duktig kille!
 
Han ville väldigt gärna gå iväg mot ridbanan, men vis av tidigare bekymmer med den vägen, så vill jag helst gå där några gånger först, innan jag testar att tömköra. 
 
Nu fick vi ett bra pass där han fick vara duktig hela tiden. Ett par oroliga halter men i övrigt superduktig. Så nu får han vila några dagar. 
 
Planen är att de tre dagarna han jobbar nästa vecka blir det longering istället. För det behöver vi också nöta. Fördelen där är ju att han får röra sig i alla gångarter, det var en väldigt pigg kille idag som inte fick busa... :-P

Ännu mer framsteg!

Jag har funderat lite över Ricky och insett att han nog skulle fungera bättre med flera pass på raken, än att det blir varannan dag som varit planen hittills. Dessutom är det dags att han är lika högt prioriterad som Ariel, vilket innebär att de dagar jag schemalagt honom går han först och Ariel får vara ledig ifall jag inte orkar med bägge samma dag.
 
Så därför blev det tömkörning idag med. Jag tyckte att Ricky var lugnare i stallet redan, jag fick inte alls säga åt honom lika mycket. Igår var det en del bita i grimskaftet och glömma hur man lyfter hovarna, idag fick jag säga åt honom en gång för grimskaftet och hovarna var han superbra med. :-)
 
Tränsade med nya micklemtränset, men fick justera lite då bettet hamnade något långt ned. Bara bra dock, det gjorde att sidostycket hamnade ännu mer på rätt plats och jag kommer inte behöva ändra sidostycken när jag använder tränset på Ariel, utan bara byta bettet. Smidigt!
 
Tog på selen och ordnade med tömmarna. Sedan gick vi ut i solen. :-) Ricky skötte sig så bra idag! Först gick vi ett varv runt gården, det gjorde han klockrent. Visst är han lite ivrig i halterna och vill inte stanna, men det blir bättre och bättre.
 
Sedan gick vi upp på min gård och längs lilla grusvägen. Vi gick ju den vägen igår, men inte med Ricky först. Han skötte sig superbra men ville inte vända, så där fick jag trassla lite med tömmarna. Likaså när vi skulle ned från min gård, det var så skoj, så han ville inte vända dit jag ville och trasslade in sig lite. Men ingen panik idag och hela tiden en väldigt positiv häst som lyssnade på matte.
 
Dagens pass blev mycket kortare, bara tio minuter, men så skötte han sig suveränt också! Imorgon hoppas jag att vi ska kunna gå hela vägen till ridbanan och tillbaka... :-)

Ett händelserikt pass...

Allt eller ingen blev visst måttot idag... ;-) Tog in Ricky i stallet och gjorde i ordning. Selen åkte på, sedan var han fruktansvärt ivrig att ta bettet när jag höll på och värmde det. Han har verkligen noll tålamod när han vill något. Men han verkar fortfarande vara väldigt förtjust i bettet och det känns skönt. Hade även på Ariels gamla tyska nosgrimma med bygel, jag tycker att den hjälper mycket när man ska svänga. 

Tog på grimma utanpå tränset, samt grimskaft fastknutet runt halsen och så tömmarna fastkopplade också. Blev rätt mycket att hålla reda på... Han fick rygga ut ur stallet och sedan tömkörde jag två varv runt gården. Han var lite småtjafsig med att gå rakt fram, ville gärna vingla upp i snödrivor och snökanter... Men jag tyckte att han tog hjälperna mycket bättre nu, visst protesterar han och vill gå dit han vill, men det är mindre protester och han följer mina hjälper snabbare. 
 
Vid ett tillfälle började han trava iväg, så då fick jag bromsa honom och när jag sedan bad honom gå framåt igen så kom det ett bakben... Men inget värre än att jag fick gräla lite på honom och sedan skötte han sig igen. 
 
Fick massor med beröm! Gjorde en del halter och stod bra i dem. Ibland blir han lite rastlös och försöker bita i tömmen, men det är också något som bara behöver tränas vidare på. När han gått två varv, gjort flera riktigt fina halter och igångsättningar (just att tänka framåt är ett träningsområde) och jag precis tänkt göra halt för att avbryta tömkörningen, så fick han spel och började snurra runt. Jag tror att han först började snurra för att protestera mot att behöva stanna, men när han fick tömmen runt halsen fick han panik och började snurra ännu fortare. Jag kom fram till honom snabbt och kunde lugna samt trassla ut honom. Sedan fick vi gå några meter till innan jag var nöjd igen. ;-)
 
Gjorde halt och fäste upp tömmen på gjorden. Sedan gick vi till stora vägen. Ricky fick nosa på soptunnorna och så drog jag ut dem till vägen då sopbilen kommer imorgon. Det var visst superspännande, tydligen ska soptunnor stå helt stilla, annars är de konstiga. Men han var bara nyfiken, inte rädd. 
 
När vi var klara med soptunnorna kom postbilen och körde in på vår infart. Brevbäraren undrade om jag kunde ta emot ett paket, men vi insåg bägge två att det var för stort när jag bara kunde använda en hand. Så istället signerade jag att jag tagit emot det och så körde han det till brorsans förstubro. Under tiden vi pratade stod Ricky som ett ljus, verkligen superduktig kille!
 
Sedan gick vi några meter längs vägen för att ta oss till brevlådorna och hämta min post. Det hann förstås komma en bil, som körde förbi i åtminstone 100 km/h. Ricky hoppade till, men han hoppade rakt upp och sökte sedan tröst hos mig. Jag lugnade och då var det inte farligt längre. Duktig kille! Som belöning fick han sedan leka lite med locket på min brevlåda, det var populärt. ;-)
 
Vi tog min lilla grusväg hem igen, så jag kunde lämna av posten och så Ricky slapp gå på vägen mer. Sedan gick vi in i stallet och tog av grejerna. Trött kille som följde med ut i hagen! Men riktigt, riktigt duktig. <3
 
När jag kom ut ett par timmar senare låg han och sov i ligghallen. Provade nya tränset på honom (utan bett) och han iddes inte ens kliva upp... Men när jag hämtade in Sunny några timmar senare hade han piggnat till och tyckte att vi skulle ut på nya äventyr. :-P
 
 

Selprovning

Idag tog jag med Hampus gamla sele ut i hagen för att prova på Ricky. Jag har fortfarande lite ont i min fot + att jag är förkyld, så några större äventyr orkar jag inte med just nu. 
 
Selen passade bra, även om Ricky försökte sig på att ta bort den några gånger. Han är väldigt nafsig just nu, vilket hör ihop med att det är dags att fälla tångtänderna. Precis som sin mamma är han sen, de skulle ha rykt redan i december. Men nu verkar de vara på gång...

Fotografering

I slutet på januari kom Sanna Svensson http://www.photographybysanna.com/ och fotade hästarna. Ricky var en riktig buse och det var svårt att få till någon bra bild på honom. Det är även därför han har grimma på alla bilder. ;-) Men den här blev tillräckligt bra för att jag ville köpa den. 
 
 
Sedan blev han även fotograferad ihop med Ariel och då kunde jag inte låta bli att köpa tre bilder. De är så förbaskat lika! 
 
 
 
 

Otålig...

I söndags blev det tömkörning igen. Testade att ha odelade travbettet på honom och det var en lyckoträff. Mycket nöjd kille med bettet i munnen, tuggade någon gång ibland, men inte sådär frenetiskt som han gjort på andra bett. Så skönt! 
 
Vi gick två varv runt gården, han var ungefär lika duktig som sist, men matte hade mycket mer tålamod den här gången... Dvs han vill egentligen inte svänga åt det håll jag vill och ifrågasätter, men svänger sedan ändå till sist. Likaså stannar han och står stilla, men blir lätt otålig och vill hitta på saker. Ofta försöker han bita tag i ena tömmen... 
 
Men han är ändå en duktig kille och har greppat vad det är som ska göras, så nästa gång blir det inprovning av sele och kanske även tömkörning med sele. Med en brasklapp för underlaget, för medan vi var ute regnade det och sedan dess har det blivit isgata runt gården... :-(

RSS 2.0