Protester och markkänning

I lördags gick vi till ridbanan för att longera igen. Ricky uppförde sig väl på vägen dit, men väl där var han tydlig redan från början att han förstått vad longering går ut på och att det är TRÅKIGT. Hans lösning är som vanligt att försöka slita sig och därmed komma undan jobbet. 
 
Vi hade några rejäla duster där han försökte komma loss, jag kunde tex ha honom i skritt på volten, be honom göra halt, han stannade och vände ut rumpan, vilket är ett varningstecken. När jag sedan bad honom gå framåt igen, så kastade han sig iväg och försökte slita sig. 
 
Otur för Ricky så har han en extremt envis matte. Tom när han lyckades dra omkull mig, så höll jag fast i longerlinan så han kom bara någon meter. Upp igen och se till att han inte kom undan. 
 
Till sist kunde han prestera en volt i skritt, med halt och igångsättning utan att han försökte dra. Men då var jag så less på honom så jag kände att det fick räcka. 
 
Nu får han vara ifred i åtminstone en månad. Det är inte roligt att hålla på med honom och för mig är hästar en hobby som ska vara roligt. Sedan får vi se om han mognat eller om han tänker fortsätta vara en tjurig bråkstake. 
 
Jag vill att umgänget med hästen ska vara harmoniskt, visst kan man få säga ifrån ibland när de tycker det är jobbigt, men inte så ofta och mycket som jag gjort med Ricky. Det är en ständig kamp och jag vill inte hålla på med honom. Så nu får han vara och så får vi se om det öht blir något treårstest eller insittning i år. 
 
Värsta scenariot är att han aldrig blir vettig att hantera och då får han vara en dyr hagprydnad istället. Men dit är det långt, jag har inte gett upp ännu. ;-)

Snabb sadelkoll

I torsdags fick Ricky åka till Nyland. Sadelutprovare U var där och jag ville ha en koll ifall Ariels sadlar passar Ricky. Nu blev det ju ingen riktig sadelprovning, eftersom Ricky inte är insutten ens, utan vi kollade bara när han stod stilla. 
 
Till min lättnad kunde han ha Ariels dressyrsadel (Trainer's Jessica) helt okej, så den kan jag använda när jag rider in honom. Så skönt! Däremot passade inte hoppsadeln (Trainer's Professional) men vi ska ändå inte hoppa första halvåret ändå. ;-)
 
Ser fram emot nästa år när Ricky blivit riden ett tag och U ska få prova ut egna sadlar till honom. Stora killen! <3

Beslut

Efter att ha funderat ett bra tag, så har jag bestämt mig för att inte köra in Ricky just nu. Jag känner mig inte tillräckligt trygg med honom, han har ett annorlunda flyktbeteende än de hästar jag kört in och eftersom jag inte har någon hjälp känns det som att det kan bli farligt. Vilket jag inte vill, jag vill ha en allroundhäst som går att använda till allt. Men inkörningen lägger jag på is tills vidare och så fokuserar vi på att klara av treårstestet samt förbereda för insittningen i höst. 

Rösthjälper

Igår möttes jag av den här synen när jag skulle ta in Ricky från hagen...
 
 
Men efter att jag satt mig ned bredvid honom och läst lite i mobilen, så vaknade han. Han ville ju veta vad jag gjorde för spännande. ;-)
 
Tog med honom till skötselplatsen där han faktiskt stod helt okej medan jag borstade och kratsade hovarna. Sedan fick han micklemtränset på sig (med bett) och så gick vi iväg till ridbanan. Han stannade ett par gånger och kollade in "farligheter", men han kändes mycket lugnare än tidigare. Hoppas att det håller i sig. :-)
 
Framme vid ridbanan blev det longering först i vänster varv. Checkade av att han kunde skritta och göra halt på mindre volt, sedan testade vi trav för första gången. Det märks att han inte är särskilt invand på rösthjälper än, för han förstod inte alls vad han skulle göra. Men successivt började han förstå och kunde då trava lite längre sekvenser, en gång tom ett helt varv. :-)
 
Bytte sedan till höger varv och då blev det hjärnsläpp för honom, så vi jobbade mest i skritt med att faktiskt hålla volten. Men några meter trav blev det också. Jag var så nöjd med att det inte kom några protester, utan att han verkligen bara var osäker på vad jag egentligen ville, så jag avslutade där och så gick vi hem. 
 
På hemväg var han superduktig, blev rädd för en grej men studsade till och stod sedan stilla medan jag pratade med honom. <3 Så enorma framsteg för oss, även om rösthjälper är någonting vi måste nöta mycket mer framöver. 

Löshoppa riktigt

Idag åkte Ricky och jag på äventyr! Lastade in en glad kille i transporten, han var lite ofokuserad då det hände spännande saker bakom honom (pappa + bror med familj höll på och pratade vid en traktor), men han gick ändå på direkt. Stod lugnt hela vägen till Ammer (en dryg timmes färd). Väl där fick han stå och äta i transporten medan jag gick in i ridhuset och byggde bana ihop med de andra som skulle löshoppa. 
 
Lastade ur Ricky och tog med honom in i ridhuset. Vi gick runt ett par varv utanför löshoppningsbanan först, sedan fick vi gå ett varv där inne. Ricky var nyfiken men lugn. Släppte honom och övade lösgalopp. Det gick sådär. Ricky är ju inte jättevan vid pisk och har aldrig galopperat runt en bana tidigare. Han föredrog att trava med stora kliv. :-P
 
Sedan började vi med två små koppelräck, som vi successivt höjde upp och så småningom blev det andra hindret en oxer. Jag tyckte att Ricky tog sig an uppgiften på ett bra sätt och han stod lugnt medan vi ändrade hinder. Han var i framförallt hjälphindret några gånger, men rev ingenting. När vi slutade var hjälphindret på 55 cm och oxern på 70 cm, vilket kändes som klart godkänt första gången. :-) Jag hoppas vi kan åka och träna fler gånger. 
 
Ricky tog med sig lite färg från hjälphindret. :-P
 
 
Sedan fick han stå ett par timmar i en lånebox och sova. Han hade hösilage att äta också, men det tog snabbt slut... ;-) När de andra hästarna blivit löshoppade, allt material bortplockat och vi hade fikat, då var det bara att mocka (Ricky hade bajsat tre gånger!) och lasta. Han var lite väl intresserad av hästarna i hagen bredvid transporten, så han ville inte gå in. Fick dutta med spöet på rumpan lite lätt, då traskade han snällt på. Stod återigen helt stilla när vi åkte. 
 
Hemma ryggade han ut lugnt och följde med mig till hagen. Hann dock knappt ta av grimman innan han ramlade ihop i en trött hög. Söta pojken! <3
 
 
 
 

Lite skutt men mest show

Idag åkte jag (äntligen...) iväg med Ricky till Nyland. Han skyndade sig verkligen uppför rampen, han älskar att åka på äventyr. :-D Framme i Nyland var han lite på tårna, men jag kunde hålla honom i grimma utan problem. Jag måste bara lära mig att lita på honom, han är en väluppfostrad kille numera. 
 
Släppte honom på ridbanan medan jag byggde hinder. Ricky fick syn på Zinbad i hagen nedanför ridbanan och bestämde sig raskt för att det var det vackraste sto han sett (Z är en halvblodsvalack...). Förälskelsen verkade vara ömsesidig, så de sprang och visade upp sig för varandra en stund. :-P Fick upp kameran och lyckades fånga honom på några bilder iaf. 
 
 
Sedan fick jag honom att åtminstone delvis ha fokus på mig, så han fick trava över en bom två gånger med efterföljande belöning (hink med hans vanliga kraftfoder). Dock lärde han sig snabbt att han skulle till hinken, så istället för att hålla i den fick jag ställa den några meter efter bommen. Sedan höjde jag upp till 50 cm och han hoppade superfint över det tre gånger. Sista gången kom han tom i galopp, så det tar sig verkligen!
 
Jag var mycket nöjd med honom, så han fick äta klart kraftfodret och sedan åkte vi hem igen. Raka vägen in i transporten med spetsade öron. <3

RSS 2.0