Abort på grund av herpesvirus

Fjordavel generellt / Permalink / 0

I höstas var jag på föredrag om hundens och kattens fertilitet. Då fick jag lära mig att om tiken föder döda valpar på grund utav herpesvirus (även kallat abortvirus) så blir tiken immun mot sjukdomen och behöver inte vaccineras. Jag frågade vad som gällde på häst, eftersom jag aldrig hört något om det tidigare, men föreläsaren ville inte svara då hon inte var hästexpert.

 

I helgen var jag på utbildning i allmän sjukdomslära och passade på att fråga föreläsaren (hästveterinär) om detta. Fick då svaret jag anat, ett sto som kastat sitt foster på grund utav herpesvirus blir immun mot sjukdomen och det finns då ingen anledning att vaccinera mot sjukdomen.

 

Jag har flera bekanta som fått kastningar på ston, där man konstaterat herpesvirus och där veterinärens rekommendation blir att vaccinera stoet inför kommande fölning. Föreläsaren påpekade att vaccinet måste ges vid 5:e, 7:e och 9:e dräktighetsmånaden, varken tidigare eller senare, för att ha effekt. Dessutom har vaccinet bara 70 % effekt.

 

Givetvis skulle jag aldrig riskera ett stos hälsa genom att inte vaccinera. Men om man ändå drabbas av herpesviruset kan det ju vara skönt att veta att man inte behöver vaccinera fortsättningsvis.

 

Glömde tyvärr att fråga vad som gäller med hästar som inte är dräktiga och får en släng av herpesvirus. Jag återkommer med svaret!

Till top