Avmaskning av fölet

Fjordavel generellt / Permalink / 2
Jag är på Göteborg Horse Show och under en paus passade jag på att gå förbi Vidilabs monter för att diskutera avmaskning.
 
Som jag redan hört från andra forskningshåll, så är det inte längre nödvändigt att avmaska det dräktiga stoet innan fölning/precis efter fölning. Utan det dräktiga stoet tar man träckprov på som vanligt och avmaskar om behov finns.
 
Fölet tar man däremot inget träckprov på, utan avmaskar med Axilur för att bli av med eventull spolmask. Denna avmaskning skall ske vid 8-10 veckor samt 16-18 veckor.
 
Sedan behöver man inte göra någonting förrän i januari, då det är dags för fölungens första träckprov. Om provet inte påvisar något som behöver åtgärdas kan man sedan lugnt vänta till vårens träckprov och fölet går in i de andra hästarnas rutiner.
 
Som alltid rekommenderas att föl går på ett bete första sommaren som inte betats av hästar året innan. Allra bäst är att växla hagar, så det varannat år går häst i hagen och varannat år betas av nötkreatur eller får, alternativt ligger i träda.
Till top