Varför fjordhäst?

Fjordavel generellt / Permalink / 10

Jag fick frågan från en kollega på jobbet, varför har du egentligen fjordhäst? Svaret är mångfacetterat, men jag skall försöka att svara på frågan så gott jag kan.



Först och främst, jag är ingen elitryttare. Hade jag varit intresserad av SM eller VM i någon gren, så hade jag köpt mig ett halvblod eller en arab. Men jag är en allroundryttare, intresserad av allt möjligt på lätt och medelsvår nivå. Då passar fjordhästen perfekt eftersom det är en häst som kan allt: Hoppa, gå dressyr, fälttävlan, distansritt, alla körgrenarna och samtidigt fungera som en trevlig häst i vardagen.



Jag tycker egentligen att stora hästar är just stora. För stora. Mitt idealmått på en häst är runt 138 cm, men då krävs det ju att hästen har massa så den orkar med mig som ryttare. Även här är fjordhästen perfekt, de är viktbärande samtidigt som de inte är så stora. Många tycker att min valack (slutmätt 139,6 cm) är ganska liten, tills de sitter upp och inser att hans breda bringa ger en känsla av väldigt mycket häst.



Ytterligare en sak som får mitt hjärta att klappa för fjordhästen är deras temperament. Visst finns det mer flegmatiska och mer hetsiga fjordhästar, men överlag har de ett godmodigt temperament och de ställer upp på alla möjliga upptåg och äventyr. En fjordhäst är lugn och trygg, utan att för den skull sakna framåtanda.



Slutligen måste man medge att fjordhästen är en väldigt billig häst. Eller snarare skall jag säga så här, man får MYCKET häst för pengarna. Både när man köper hästen och när man skall hålla häst. En snabb titt på annonssidorna visar att man kan få ett ridet diplomsto som fått föl för 25 000 kr inklusive utrustning. Eller varför inte en valack som tävlat LA dressyr för 40 000 kr? Jämförelsevis säljs ett mycket äldre ridponnysto som också tävlat LA för 90 000 kr...



Att hålla fjordhäst innebär nästan alltid en ständig koll på foderintaget, då de är väldigt lättfödda. Det ger å andra sidan mer pengar i plånboken, då dyra kraftfoderblandningar ytterst sällan behövs. En fjordhäst är också väldigt billig att försäkra, min valack kostar 1243 kr per år för veterinärvårdsförsäkringen.



Att de är så billiga att försäkra, beror helt och hållet på att de sällan blir sjuka eller skadade. En fjordhäst håller i längden och vem vill inte ha en frisk häst som man kan rida länge på? En häst som dessutom håller sig pigg långt upp i åldrarna, 20-30 år är inte ovanligt.



Så funderar du på om fjordhäst kan vara hästen för dig? Våga språnget, du kommer aldrig ångra att du provat!

Till top