Kurs om fölning

Fjordavel generellt / Permalink / 0
Idag var det en Skype-kurs i Fjordhästföreningens regi, Helena Kättström höll i kursen. 
 
Den handlade om den sista tiden av dräktigheten fram till första veckorna efter fölning. Som alltid intressant att höra Helena föreläsa och få sig en uppfräschning av allt man bör tänka på. 2019 har jag endast en kompis med dräktigt sto, men rätt vad det är behövs det nån specifik kunskap. 
 
Det som jag fastnade mest för var de olika fellägena som kan dyka upp. Även om det är ovanligt, så finns det ändå gånger då det blir fellägen. Jag tror det är bra att få höra vad man kan göra för att försöka rätta ett felläge, för även om man hört det hundra gånger, så den gången man väl står där, så gäller det att allt går på rutin. Samtidigt som det givetvis endast är lite man kan göra i väntan på veterinär. 
 
Jag tar med mig påminnelsen om att man kan missta frambenets armbågsled för bakbenets hasspets, i den akuta situationen tänker man kanske inte på hur långt upp på benet man känner efter, utan bara ifall det är carpus eller has man känner. 
 
Om en vecka är det en till kurs, med den spännande titeln "Att planera sitt avelsarbete". Ser verkligen fram emot den och ifall du är intresserad, så går det fortfarande att anmäla sig!
 
Efter önskemål på facebook, så kommer jag att skriva ihop lite egna tankar om både hingstval, att sköta om det dräktiga stoet och vad jag har lärt mig av mina fölningar som jag varit med om (de har inte varit så många, men flera har varit lite dramatiska). 
 
 
Till top