Färgnedärvning hos fjordhäst

Fjordavel generellt / Permalink / 0

Många gånger har jag fått bita mig i tungan när jag pratat med kunniga fjordhästuppfödare. Så många konstiga idéer och föreställningar verkar vara förknippade med färgnedärvningen, fast det egentligen är väldigt enkla regler som styr. Matematiska sådana. Därför tänkte jag ägna detta blogginlägg till att prata om hur fjordhästens färger nedärvs. Av någon anledning måste denna fakta nötas in om och om igen?

Egentligen finns det fyra olika anlag att laborera med när det gäller fjordhästar. Det är A, E, C och Dn. Till att börja med är så gott som alla fjordhästar homozygota för black-anlaget, vilket betyder att de har anlaget i dubbel uppsättning och alltid ger det vidare till en avkomma. Black är dessutom dominant och skrivs därför med stor begynnelsebokstav. Dominant betyder att man behöver bara ha anlaget för att det skall synas. I fjordhästarnas fall är därför så gott som alla DnDn. Därmed lämnar vi det anlaget därhän, då vi inte behöver ta hänsyn till det.

Vidare har alla hästar en grundfärg. Antingen är hästen svart, brun eller fux. En svart häst är en häst med svart anlag (E). En röd häst, eller fux i dagligt tal, är en häst med avsaknad av svart, ee. Eftersom det svarta anlaget (E) är ett dominant anlag (stor bokstav!) så måste en häst som inte är svart ha två stycken små e, annars skulle de ju vara svarta!

Aguti-anlaget (A) är ett anlag som begränsar det svartas utbredning till man, svans och ben. En brun är således A- E-, eftersom den har svart anlag, men Aguti-anlaget begränsar utbredningen av det svarta. En fux kan också vara A- ee, men det syns inte på hästen, eftersom det inte finns något svart att begränsa.

När man skriver ett streck (-) i hästens genetiska färgkod, betyder det att man inte vet vad det är för anlag som finns. En häst som AA EE ser ju likadan ut för ögat som en häst som är Aa Ee. Med hjälp av föräldrars och avkommors färger kan man sedan (ibland) lista ut vilka bokstäver som saknas.


Fjordhästar har alla tre grundfärgerna, plus blackanlaget (som vi ju kom överens om ovan). Det gör följande genetiska koder:


Brunblack = AA EE DnDn, Aa EE DnDn, AA Ee DnDn och Aa Ee DnDn.

Rödblack = AA ee DnDn, Aa ee DnDn och aa ee DnDn.

Musblack aa EE DnDn och aa Ee DnDn.


Vidare finns gul-anlaget, som betecknas C om det inte finns och ccr om det finns. Gul-anlaget fungerar på så sätt att det bleker den röda färgen, men inte den svarta. De vanligaste färgerna när man pratar om gul-anlaget är isabell (fux med gul-anlag) och gulbrun (brun med gul-anlag). Gul-anlaget är dessutom sådant att det bleker mer i dubbel uppsättning än i enkel. En isabell är således -- ee Cccr, medan en gulvit är -- ee ccrccr. De dubbelvita färgerna anses inte vara önskvärda i fjordhästaveln.

Med detta anlag får vi ytterligare sex färger att hålla reda på.

Vitblack = A- E- Cccr DnDn.
Isabellblack = -- ee Cccr DnDn.
Gulmusblack = aa E- Cccr DnDn.
Pärlvitblack = A- E- ccrccr DnDn.
Gulvitblack = -- ee ccrccr DnDn.
Sotvitblack = aa E- ccrccr DnDn.

Observera att gulmusblack rent utseendemässigt är mycket svår att skilja från vanlig musblack och många gånger krävs det antingen en avkomma som visar att hästen har anlaget eller ett gentest från SLU.

Frågor på detta emottages tacksamt!

Till top